• No results found

V/M verdeling management in personen

In document Jaarverslag 2020 (pagina 131-138)

Academie van Bouwkunst Breitner Academie

31,00

45,00

0,00 10,00 20,00 30,00 40,00 50,00

1 2

V/M verdeling management in personen

V M

132 Academie voor Theater en Dans Conservatorium van Amsterdam

Nederlandse Filmacademie Reinwardt Academie

Servicebureau

Ziekteverzuim AHK

Het verzuim binnen de AHK over geheel 2020 komt met 3,5% onder het gemiddelde hbo-benchmarkpercentage van 4,6%. Dat betreft een daling ten opzichte van 2019, toen het

ziekteverzuimpercentage 4,2% was. In vergelijking met geheel 2019 blijft in kalenderjaar 2020 het ziekteverzuim tot juli lager dan in 2019. Vanaf juli 2020 houdt het ziekteverzuim een redelijk gelijke tred met 2019.

Er is geen negatief aantoonbaar ‘corona-effect’ zichtbaar in het ziekteverzuim.

Ook de ziekteverzuimfrequentie blijft met 0,43 onder het hbo-gemiddelde van 0,75.

Het aandeel lang verzuim blijft onveranderd het grootste bestanddeel vormen.

Vanaf eind 2020 is een werkgroep aan de slag om het ontwikkelde dashboard ziekteverzuim, waarmee sinds 2019 gewerkt wordt, in een Power BI-dashboard te implementeren. Het resultaat wordt in 2021 opgeleverd met een interactief dashboard.

133 AHK-ziekteverzuimdashboard over 2020

Ziekteverzuim 2019 en 2020 AHK

Ziekteverzuim per academie

Academie van Bouwkunst Breitner Academie

134 Academie voor Theater en Dans Conservatorium van Amsterdam

Nederlandse Filmacademie Reinwardt Academie

Servicebureau

135

Rechtsbescherming

Klachtenloket 

De AHK-website biedt studenten informatie over de procedures op het gebied van klachten, bezwaar en beroep. Een deel van de klachten wordt direct (administratief) afgehandeld. Zo nodig worden klachten doorgespeeld naar de betreffende behandelaar of (beroeps)instantie. In 2020 zijn er twee klachten binnengekomen bij het Klachtenloket. Deze zijn beide doorgezet naar de betreffende persoon of instantie binnen de AHK en daar verder afgehandeld. 

College van Beroep voor de Examens

De AHK-kamer van het gezamenlijke College van Beroep voor de Examens (Cobex) van de Gerrit Rietveld Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een externe voorzitter, een externe plaatsvervangend voorzitter en een tweetal leden (alsmede twee plaatsvervangende leden) die werkzaam bij opleidingen van de AHK. Het college wordt bijgestaan door een secretaris.

In 2020 zijn twee beroepschriften ontvangen. Bij de Breitner Academie betrof het een bezwaar tegen een negatief bindend studieadvies. Er is geen minnelijke schikking bereikt, de student heeft besloten het beroepsschrift in te trekken. Bij de Reinwardt Academie betrof het een bezwaar tegen het besluit over het niet toestaan van een overmachtstoets. De examencommissie heeft na aanvullende informatie van de student haar besluit herzien, waarna deze het beroepsschrift introk.

Geschillencommissie 

De Interne Geschillencommissie heeft in 2020 geen bezwaren ontvangen.  

Vertrouwenspersonen

Binnen de AHK vinden we een veilige en prettige studeer- en werkomgeving van groot belang. Sociale veiligheid, respect en wederzijds vertrouwen zijn voorwaarden voor een geslaagde studie- en werktijd.

Daarom is ongewenst en grensoverschrijdend gedrag ontoelaatbaar. Hieronder wordt verstaan (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie/geweld en pesten.

De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor elke student en medewerker van de AHK die melding van ongewenste omgangsvormen wil doen. Er waren in 2020 drie interne en één externe

vertrouwenspersoon het hele jaar beschikbaar. Daarnaast hebben twee interne vertrouwenspersonen in de loop van 2020 de AHK verlaten en is een interne vertrouwenspersoon in september gestart.

De interne vertrouwenspersonen zijn verbonden aan verschillende onderdelen van de hogeschool. De externe vertrouwenspersoon is werkzaam bij de arbodienst van de AHK, HumanCapitalCare. Melders zijn vrij in de keuze van een vertrouwenspersoon.

Meldingen in 2020

In 2020 waren er totaal 37 meldingen (in 2019: 19, in 2018: 20, in 2017: 29, in 2016: 22).

Aard van de meldingen:

• intimidatie/een sociaal onveilige situatie die medewerkers hebben ervaren door het gedrag van een leidinggevende of op de afdeling (9)

• sociaal onveilige situatie die studenten hebben ervaren door met name gedrag van docenten, in een enkel geval door gedrag van medestudenten (14)

• vooroordelen/discriminatie, gemeld door studenten (7)

• mentale problemen bij studenten (3),

• huiselijk geweld bij studenten (2)

• een docent en een student die zelf zijn beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag (2) Vaak is het met een paar gesprekken afgehandeld. Studenten met mentale problematiek zijn doorverwezen. De situaties van huiselijk geweld zijn opgelost binnen de vriendenkring en door

verhuizing. Soms is er met toestemming van de melder gesproken met de leiding. In één geval heeft het geleid tot de beëindiging van de samenwerking met een freelancer. Een aantal kwesties uit 2020 loopt nog steeds. Er zijn geen meldingen geweest die tot een formele klachtenprocedure leidden.

136 Overige activiteiten van de vertrouwenspersonen:

• Onderling overleg vertrouwenspersonen;

• jaargesprek met het College van Bestuur;

• de vertrouwenspersonen is gevraagd de rol van aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk gemeld op zich te nemen. In februari 2020 werd hiervoor een training gegeven.

Belangrijk is dat deze rollen gescheiden blijven; Tot nu toe is er weinig over deze extra rol gecommuniceerd binnen de AHK, want door Corona bleef er weinig tijd over voor extra taken:

• twee vertrouwenspersonen nemen structureel deel aan overleggen binnen de afdeling Zorg &

Advies van de Academie voor Theater en Dans (ATD).

• drie interne vertrouwenspersonen hebben de AHK in 2020 verlaten: Bob Crezee, Ghislaine Rietveld en Saundra Williams.

De vertrouwenspersonen hebben zich gemiddeld 40 uur per jaar gewijd aan hun taak.

Dit staat los van het volgen van opleidingen.

Integriteitscode 

Er waren geen meldingen in 2020 met betrekking tot niet-integer handelen. 

Klokkenluidersregeling 

Er waren geen meldingen in 2020. 

137

Prijzen

Eindwerkprijs

De AHK Eindwerkprijs is de prijs voor het beste afstudeerwerk van een student of groep studenten die in dat jaar hun diploma aan de AHK hebben behaald. Uit al het eindwerk van een lichting wordt door de studenten en docenten het beste afstudeerwerk voorgedragen. Belangrijke criteria waarop de

inzendingen worden beoordeeld, zijn de wijze waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van het werk voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

Sinds 2017 worden er twee Eindwerkprijzen uitgereikt: één voor het beste bachelorproject en één voor het beste masterproject. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 3.000. Daarnaast is er een publieksprijs die een ludieke invulling kent. Deze bestond in 2020 uit een beamer.

Ingetogen prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de AHK Eindwerkprijs 2020 was dit jaar niet zo uitbundig als gebruikelijk. De prijzen voor het afstudeerwerk van lichting 2020 zijn op 21 januari 2021 uitgereikt in de Melkweg met slechts enkele aanwezigen. Bert Verveld (voorzitter College van Bestuur) was blij dat de uitreiking, al was het via livestream, desondanks door kon gaan: ‘Het is hoe dan ook een stimulans voor alle studenten: je werk doet ertoe, ook in tijden van corona.’ De jury bestond uit: voorzitter Yassine Boussaid, (directeur

Meervaart), Gabriela Acosta Camacho, (coördinator educatie bij Oorkaan en docent dans & kunst), Edwin van Huis (directeur Naturalis, lid Raad van Toezicht AHK) en Daphne Lucker (filmmaker & fotograaf).

Record aan inzendingen

Dit jaar zijn 61 projecten ingestuurd. Nog nooit in de geschiedenis van de prijs waren er zoveel

inzendingen. Wellicht is het een teken van deze tijd en voelen de studenten tijdens de coronacrisis nog meer dan voorheen de urgentie om hun kunst te laten zien. Het maatschappelijk engagement kwam ook dit jaar weer duidelijk naar voren in projecten die zeer actueel, innovatief, verbindend en soms zelfs taboedoorbrekend zijn.

Waardering

De jury wil haar bewondering en waardering uitspreken voor wat de studenten in coronatijd hebben weten te realiseren. Niet alleen voor de genomineerde projecten, maar óók voor alle inzendingen die de shortlist niet hebben gehaald. Uiteindelijk heeft de jury besloten om in beide categorieën vijf projecten te

nomineren die naar haar oordeel het best voldoen aan de criteria van de prijs: verbinding met de buitenwereld en innovatie van het vakgebied.

De genomineerden in de categorie Bachelor:

• Harmonia; een film van Maayke Pleijers, Pieter Kapteijns, Indy Kisoen (Productie) en Thom Lunshof (Regie Fictie);

• Hedda; een theatervoorstelling van Rebekka Nilsson (Regie) en Roel Pronk (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie);

• Mad Voices; een theatraal concert van Sanne Bokkers (Mime) in samenwerking met een aantal Mime- en Conservatoriumstudenten;

• Waarom bleef je niet voor mij?; een documentaire van Milou Gevers (Regie Documentaire);

• You Can Not Lockdown My Fantasies; een project van Pip Lucas, Shelley Bos en Damaris de Jong (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, samen: Collectiet) en Sam Kosterman (Productie Podiumkunsten).

De prijs in de categorie Bachelor is toegekend aan Milou Gevers voor haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? Eindoordeel: “een moeilijk onderwerp wordt op een integere manier overgebracht die niemand onberoerd zal laten”.

138 De genomineerden in de categorie Master:

• A Fire-Scape: een project van Hanna Prinssen (Master Landschapsarchitectuur);

• BijBloemPraatPlantsoen: een project van Ronald Hueskens en Jansje Meijman (master Kunsteducatie);

• Earwash: een muzikale compositie van Alumnus Alberto Granados Reguilón (master Klassiek - compositie);

• Parrhesia of Traces: een project van Lea Grüter (Master of Museology);

• Poku Oso; een project vanLindsey van de Wetering (master Architectuur).

De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Hanna Prinssen (master Landschapsarchitectuur) voor haar ontwerp A Fire-Scape. Eindoordeel: “een project waarin actuele problematiek, esthetiek, onderzoek en een overtuigende oplossing op een indrukwekkende manier samenkomen”.

De Publieksprijs

De prijs in de categorie Bachelor en de publieksprijs zijn gewonnen door Milou Gevers (Regie Documentaire) voor haar film Waarom bleef je niet voor mij?

In document Jaarverslag 2020 (pagina 131-138)