• No results found

14u45 – 16u00 Uitleg project +

2.1 Unizo en Creatool

In de beginfase van onze bachelorproef hebben we contact opgenomen met de organisatie ‘Unizo’ (Onderwijs & Ondernemen). In een gesprek met Dirk Braeckevelt, voorzitter van Unizo regio Tielt, stonden we stil bij de waarde van ondernemingszin (zie 3.2). Vervolgens gaf hij mee dat hij heel wat potentieel zag in onze ontwerpen en hij daarom graag zijn steentje wilde bijdragen.

Unizo is volop bezig met een tool te ontwerpen om leerkrachten en leerlingen ondernemender te maken. Alsook willen ze met deze tool de talenten van elk kind ontdekken. Dirk vroeg aan ons of onze bachelorproefschool het zag zitten om deel te nemen aan dit project. Dit zag het leerkrachtenteam direct zitten. Voor dit project werkt Unizo samen met Creatool. Met dit project willen ze de instroom van technische profielen naar secundaire scholen vergroten. Hierbij willen ze de leerkrachten, leerlingen en de ouders erbij betrekken om zo de aandacht te kunnen trekken (zie bijlage 7).

110 Dit ‘oefenproject’ wordt de laatste dag van onze ontwerpweken ingepland. Hierbij voorzien Dirk Braekevelt (Unizo) en Peter Dewever van Creatool een samenhangende slotdag omtrent ons centrale ontwikkelthema ‘ondernemingszin’. Verder worden de kernvaardigheden ‘creativiteit’ en ‘zelfsturing’, en de bijhorende deelcomponenten hierbij op de proef gesteld. Dit ondersteunend door de vaardigheid ‘leiderschap’. Concreet zullen de leerlingen aan de slag gaan met materiaal (zie figuur 46) en gebruiken ze deze bij het uitvoeren van verschillende opdrachten (bv. een zo’n hoog mogelijk toren die blijft staan, een rijdend voorwerp maken, volksspel nabouwen). Hierbij gaan de leerlingen in groep brainstormen, een bepaalde richting van hun ontwerp kiezen, een scenario bedenken en dit vervolgens uitvoeren. Daarnaast nemen de leerlingen ook af en toe afstand van hun ontwerp. Tot slot komen de kinderen bij deze opdracht in aanraking met verschillende problemen. Hierbij is het van belang dat de leerlingen samen op zoek gaan naar creatieve oplossingen en blijven doorzetten.

Deze activiteit vindt plaats op vrijdagvoormiddag 24 mei 2019 van 8u30 tot 11u40 in de klas van de derde graad. Hierbij nemen wij een begeleidende rol in. Verder kan ervoor gekozen worden om deze tool in te zetten bij het begin van een project/schooljaar. Dit biedt de leerkracht de kans om de kinderen en hun talenten/struikelblokken grondig te observeren en hierop in te spelen door individuele variatie te voorzien. Bovendien vinden we het een meerwaarde dat ouders hierbij aanwezig kunnen zijn. Daarom nodigen we hen uit om de talenten van hun kinderen waar te nemen (zie bijlage 7).

111 Hierbij zullen deze volgende generieke doelen aangekaart worden:

2.1.1 Evaluatie

Wanneer we terugblikken op deze slotactiviteit merkten we op dat de directie, de leerkrachten en de leerlingen van de derde graad zich volledig openstelden voor deze ‘onbekende’ tool. Bovendien kunnen we meegeven dat we onze vooropgestelde doelen bereikt hebben. Hieronder reflecteren we op elk doel afzonderlijk.

Ons eerste doel (IVoz2) gaat over het zoeken naar innovatieve oplossingen voor een probleem. We merkten dat de leerlingen, vooraleer ze aan de slag gingen, eerst bespraken hoe ze de opdracht zouden aanpakken. De leerlingen namen er vrijwillig een kladpapier en noteerden gezamenlijk enkele mogelijke oplossingen. De leerlingen zochten samen naar innovatieve oplossingen om de opdracht tot een goed einde te kunnen brengen.

Ons tweede vooropgestelde doel (IVzv4) gaat over het zoeken naar een meest geschikte strategie om de opdracht te voltooien. We merkten dat de leerlingen samen hun aanpak bespraken. Doordat de leerlingen geconfronteerd werden met verschillende problemen namen ze afstand van hun idee en merkten we op dat de leerlingen hun gekozen strategie bijstuurden. In een mum van tijd pasten de leerlingen hun scenario aan tot het gewenste doel, die ze wilden bereiken.

Het voorlaatste doel (SErv3) gaat over samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. We merkten dat de leerlingen goed samenwerkten en inspeelden op elkaar. Doordat ze voldoende stilstonden bij wie wat moest doen, verliep het groepswerk erg vlot. De leerlingen wisten wat er van hen verwacht werd. Wanneer er een probleem opdook, zochten ze samen naar een oplossing. Ze bespraken dan ook kritisch de mogelijke oplossingen (“Ik vind jouw idee wel goed, maar zou de toren dat niet te veel naar rechts hellen? Hoe zouden we dat kunnen aanpakken?”).

112 Voor sommige opdrachten kregen de leerlingen maar een beperkte tijd om de opdracht te voltooien en moesten ze met weinig materiaal aan de slag. Dit zorgde ervoor dat de kinderen goed moesten samenwerken om in die tijd en met het weinige materiaal creatief aan de slag te gaan.

Tot slot gaat ons laatste doel (OWte6) over het kennis maken met de wereld van techniek. Tijdens het bedenken en uitvoeren van hun scenario was het bij deze tool van belang om stil te staan bij het technisch proces (‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit voorwerp rijdt en stevig is? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze toren niet omvalt?...’).

Kortom was dit ‘proefproject’ een meerwaarde voor onze bachelorproef. Verder raden we deze tool aan om de kernvaardigheden ‘creativiteit’ en ‘zelfsturing’ te stimuleren bij de kinderen. Het is wel zo dat aan deze tool een kostplaatje verbonden is. Dit is dan ook voor het schoolteam van onze bacehlorproef iets wat hen tegenhoudt om mee te stappen in het verhaal van in het verhaal van Unizo en Creatool. Hierbij suggereren we om samen te werken met de gemeente/het stad om deze tools aan te kopen en te voorzien in een uitleendienst voor scholen.