• No results found

Uitwerking in de deelplannen

In document CRISISBEHEERSINGSPLAN ARUBA (pagina 43-56)

HOOFDSTUK 5 PROCESSEN

5.4 Uitwerking in de deelplannen

In de Deelplannen (Deel II van het Crisisbeheersingsplan) zullen de procesverantwoordelijke taken beschreven worden. Ook de uitvoering van taken door andere operationele diensten wordt beschreven.

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 43

BIJLAGEN

BIJLAGE 1 Afkortingen

ATA Aruba Tourism Authority

BBSB Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister

BT Beleidsteam

BUVO Bureau Voorlichting

CoPI Commando Plaats Inicident

CRAS Centrale Registratie Afhandeling Schade

CRIB Centrale Registratie- en Informatiebureau

DLV Directie Luchtvaart

DNM Directie Natuur en Milieu

DOW Dienst Openbare Werken

DSZ Directie Sociale Zaken

DVG Directie Volksgezondheid

GRIP Gecoördineerde Rampen- en Incidentenbestrijdings Procedure

LCC Landelijk Coördinatie Centrum

MAZ Ministerie van Algemene Zaken

OL Operationeel Leider

OT Operationeel Team

OvD Officier van Dienst

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 2018 45

BIJLAGE 2 Algemene Begrippenlijst

Incident Actie Plan(IAP) Een plan dat door en voor een discipline (politie, brandweer of GHOR) voor een bepaald object of een mogelijke gebeurtenis is gemaakt en tot in details alle gegevens bevat die voor een veilig en doelmatig optreden van die discipline nodig zijn. Het aanvalsplan is een specifieke regeling binnen het totale rampbestrijdingsplan.

Crisis Centrum De plaats van waaruit een operationele dienst of organisatie de inzet van het eigen personeel en materieel regelt of coördineert.

Basisplan Het basisplan geeft een beschrijving van de crisisbeheer-singsorganisatie, de taken, bevoegdheden en verantwoorde-lijkheden van bestuurders en ambtelijke diensten tijdens crises en de bestrijdingsprocessen in hoofdlijnen.

Behandelcentrum Een plaats waar lichtgewonde slachtoffers van een ongeval/ ramp, die niet in een ziekenhuis behoeven te worden

opgenomen, worden bijeengebracht voor medische

behandeling.

Beleidsteam (BT) Team waarbinnen, ten tijde van een ramp of een zwaar

ongeval, onder voorzitterschap van de minister,

besluitvorming, beleidsbepaling en beleidscoördinatie plaatsvindt.

Besmetting De situatie, waarin de bevolking of haar omgeving is getroffen door een infectieziekte, een besmettelijke ziekte of een epidemie, alsook de neerslag en/of absorptie van radio-actief materiaal, biologische of chemische middelen of andere (industriële) chemische producten op en door personen, dieren, gebouwen, terreinen, materieel en voedingsmiddelen, waaronder drinkwater.

Bevoegd gezag Het bestuursorgaan dat in een bepaalde zaak bevoegd is omtrent die zaak besluiten te nemen of beschikkingen af te geven. In de meeste gevallen is dit de Minister van Algemene Zaken.

Bijstand Aanvullend potentieel van buiten de eigen dienst, aange-vraagd door het bevoegd gezag.

Binnenring rampterrein Begrenzing van het hulpverleningsgebied (brongebied), alleen toegankelijk voor bij de rampbestrijding betrokken diensten waarbinnen de CoPI Leider zijn bevoegdheden uitoefent.

Buitengewone omstandigheden

Oorlog, oorlogsgevaar of een ramp in vredestijd van zodanige omvang dat voor de bestrijding van de ramp de normale bevoegdheden niet toereikend zijn.

Buitenring rampterrein De uiterste begrenzing van het rampterrein, afgeschermd voor het publiek, waarbinnen het bron- en effectgebied en de uitgangsstelling zijn gelegen.

Bureau Rampenbestrijding Een bureau met als doel om de kwaliteit van de crisisbeheersing en rampenbestrijding op Aruba te bevorderen gebruikmakende van alle ten dienste staande middelen, teneinde een weerbare, zelfbewuste en daardoor veiliger samenleving te bewerkstelligen, waarin een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.

Centraal Registratiebureau afhandeling schade (CRAS)

Een taakgroep van schade registratoren die zich door actief en passief informatie te vergaren richt op het op een centrale plaats verkrijgen van een totaaloverzicht van ontstane schade.

Centraal Registratie-en Informatiebureau (CRIB)

Het bureau dat gegevens verzamelt omtrent doden, gewonden, vermisten en verplaatste personen, deze gegevens registreert en op aanwijzingen van het bevoegd gezag aan belanghebbenden verstrekt.

Chapelle Ardente Het Chapelle Ardente is de plaats waar de overleden slachtoffers van een ramp of een zwaar ongeval worden opgebaard (rouwkapel).

Cluster Een groep van personen van verschillende diensten en/of instanties met een soortgelijke discipline die ten tijde van een ramp of een crisis het operationeel team ondersteunen.

Commando Plaats Incident (CoPI)

Het CoPI is het orgaan, dat belast is met de operationele leiding op het rampterrein, bestaande uit tenminste leidinggevende funcionarissen van de Brandweer, Politie en GHOR.

Commandopost Plaats van waaruit bij grootschalig optreden de inzet wordt geleid.

Coördinerend minister De minister die namens haar/zijn collega’s belast is met de aansturing van de met de operationele leiding belaste functionaris.

CoPI Leider De aangewezen functionaris die belast is met de leiding op het rampterrein door middel van de operationele coördinatie over alle eenheden.

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 2018 47

Crisis Een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

Crisisbeheersingsplan Een organisatieplan, waarin in algemene zin is aangegeven hoe in geval van een dreigende crisis gehandeld dient te worden, teneinde tot een doelmatige beheersing van de crisis en de gevolgen daarvan te komen.

Crisistypen Beschrijving van gebeurtenissen en factoren die leiden tot een herkenbare soort crisis (zie 1.4).

Deelplannen Uitgebreide beschrijvingen van de rampenbestrijdings-processen. Deelplannen, draaiboeken en het basisplan vormen samen het crisisbeheersingsplan.

Draaiboek Een per dienst uitgewerkte instructie met

dienstvoorschriften, waarin gedetailleerd is aangegeven welke maatregelen in geval van een (dreigende) ramp of zwaar ongeval worden getroffen, onder meer betreffende alarmering, advisering, taak en inzet van personeel en materieel van de eigen dienst en bijstandsverlenende organisaties en instanties. Het betreft nadere uitwerking van de deelplannen.

Driehoeksoverleg Het overleg tussen de minister van Justitie, de officier van justitie en de korpschef van de politie, dat gericht is op beleidsafstemming in het kader van de openbare orde en veiligheid.

Evacuatie Het op last van de overheid verplaatsen van groepen personen, ten einde de mogelijke schadelijke gevolgen van een ramp of een zwaar ongeval (of de dreiging daarvan) zoveel mogelijk te voorkomen, danwel te beperken. Onder

evacuatie wordt tevens begrepen: registratie,

vervoers(begeleiding), opneming, verzorging en terugkeer van deze groepen, de voorbereiding daarvan en de nazorg.

Geneeskundige hulpver- leningsketen

De keten van samenhangende en georganiseerde medische en paramedische handelingen, vanaf het opsporen van de gewonden, eerste hulp, transport, tot het moment dat verdere behandeling in een ziekenhuis niet meer nodig is.

Gewondenkaart Een kaart, die zo mogelijk reeds vanaf de vindplaats/ gewondennest wordt ingevuld, met als doel vast te leggen welke prioriteit aan het slachtoffer is gegeven en welke medische handelingen zijn verricht. De kaart blijft bij het slachtoffer en is tevens van belang voor de identificatie.

Gewondennest (GN) Een eerste verzamelpunt van gewonde slachtoffers in het rampterrein, buiten de gevarenzone.

Gewondenspreidingsplan Een plan waarin de spreiding van een groot aantal ge-wonden over ziekenhuizen wordt voorbereid en waarin wordt uitgegaan van de medische behandelcapaciteit van de betrokken ziekenhuizen.

Hulpverleningsgebied Dat deel van het rampterrein waarop de hulpverlening zich concentreert, omdat daar sprake is van een waarneembare of te verwachten schade aan de gezondheid van grote aantallen personen of aan grote materiële belangen.

Inzetplan zie Incident Actie Plan

Landelijk Coördinatie Centrum (LCC)

Plaats waar het Beleidsteam en het Operationeel Team tijdens de ramp of zwaar ongeval zijn gezeteld.

Logboek Een boek waarin 24 uur per dag op chronologische volgorde alle inkomende en uitgaande berichten, besluiten en voorvallen worden opgetekend

Logistiek Alle voorbereidingen en handelingen die nodig zijn om het potentieel voor de bestrijding van ongevallen en rampen zo doeltreffend mogelijk in te zetten en te bevoorraden.

Morgue/mortuarium De plaats buiten het rampterrein waarheen de stoffelijke

resten van slachtoffers worden overgebracht ter

identificatie, lijkschouwing en kisting.

Officier van dienst (OVD) De Officier van Dienst is de piketfunctionaris van de brandweer, politie of geneeskundige hulpverlenging. Hij is als eerste verantwoordelijk voor de operationele inzet van zijn eenheid en heeft qualitate qua zitting in het CoPI.

Ontruiming Het voor een korte tijd, op advies van de parate diensten, hun verblijfplaats doen verlaten, ten einde de mogelijke schadelijke gevolgen van een ramp of een zwaar ongeval (of de dreiging daarvan) voor de betrokkenen zoveel mogelijk te voorkomen, danwel te beperken.

Operationeel Leider(OL) De functionaris die door het bevoegd gezag is aangewezen

om de operationele leiding uit te oefenen. Hij adviseert de minister over operationele aangelegenheden. Beleidsbe-slissingen vertaalt hij binnen het Operationeel Team in operationele opdrachten en hij coördineert de uitvoering daarvan.

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 2018 49

Operationeel Team (OT) Het Operationeel Team is een team van vertegenwoordigers

van de betrokken diensten/organisaties (voorzitters

Clusters), dat onder leiding van respectievelijk de operationeel leider of een daartoe aangewezen functionaris in het LCC, een gecoördineerde uitvoering van de bestrijding van rampen en zware ongevallen bevordert.

Opperbevel Het Opperbevel is de leiding en verantwoordelijkheid van de minister over de wijze waarop de bestrijding van rampen en zware ongevallen wordt uitgevoerd en over degenen die hieraan deelnemen.

Opvangcentrum De plaats waar niet-gewonde en (behandelde) lichtgewonden worden ondergebracht in afwachting van de mogelijkheid tot terugkeer naar de eigen woongelegenheid of onderbrenging elders.

Prioriteitsklassen De medische behandelprioriteit van bepaalde gewonden als resultaat van triage. De classificatie geschiedt aan de hand van de toestand van de Ademhaling (A), het Bewustzijn (B) en de Circulatie (C).

De prioriteitsklassen zijn: Prioriteitsklasse 0 (A, B, C-instabiele slachtoffers):

Gewonden, waarbij onder de gegeven omstandigheden de ademweg niet kan worden vrijgemaakt en vrijgehouden, de ademhaling niet kan worden vrijgesteld, bloedingen niet tot staan kunnen worden gebracht en shock niet toereikend kan worden bestreden.

Prioriteitsklasse 1 (A, B, C-instabiele slachtoffers): Gewonden wier leven onmiddellijk wordt bedreigd door een obstructie van de ademwegen en/of door stoornissen van de ademhaling en/of circulatie.

Prioriteitsklasse 2 (A, B, C-stabiele slachtoffers te behandelen binnen 6 uur): Gewonden wier leven na enkele uren wordt bedreigd door een obstructie van de ademwegen, stoornissen van de ademhaling en/of circulatie of die gevaar lopen op ernstige infecties of invaliditeit, wanneer zij niet binnen 6 uur na oplopen van het letsel behandeld worden.

Prioriteitsklasse 3 (A, B, C-stabiele slachtoffers):Gewonden die niet bedreigd worden door een ademwegenobstructie, stoornissen van de ademhaling en/of circulatie, ernstige infectie of invaliditeit.

Proces Een combinatie of aaneenschakeling van hulpverlenings- en/of rampbestrijdingsactiviteiten, die naar aard en intensiteit afhankelijk zijn van het ramptype.

Ramp Een gebeurtenis waardoor een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu, of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad, en waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.

Rampbestrijdingsplan Het samenstel van maatregelen dat voorbereid is voor het geval zich een ramp voordoet die naar plaats, aard en gevolgen voorzienbaar is.

Rampen Identificatie Team (RIT)

Eenheid van politie met als taak het verlenen van bijstand bij de berging en identificatie van slachtoffers van een ramp.

Rampterrein Het rampterrein is het terrein waar een ramp of een zwaar

ongeval heeft plaatsgevonden en waarbinnen een

gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines plaatsvindt, gericht op de bestrijding van de gevolgen van een ramp of een zwaar ongeval.

Situatie Rapport (Sitrap) Een standaard formaat rapport welke een beknopt overzicht geeft van de toestand op een bepaald moment, de knelpunten en beslispunten. Deze rapporten worden frequent vanuit het CoPI en de Actiecentra naar de OT verzonden. De OT maakt Sitraps op voor het BT. Deze Sitraps worden behandeld als een inkomend bericht.

Traumateam Een team dat in staat is op de plaats incident (buiten een ziekenhuis) triage uit te voeren en hoogwaardige specia-listische hulp te verlenen. Dit team bestaat uit een chirurg of anesthesioloog en twee verpleegkundigen.

Triage De indicatiestelling en urgentie-indeling voor de afvoer en behandeling van de gewonden.

Uitgangsstelling De plaats, waar het bij de rampenbestrijding in te zetten potentieel wordt samengetrokken, van waaruit het wordt ingezet en waarheen het na de werkzaamheden terugkeert. Specifiek kan het een vastgesteld meldings- en opvangpunt zijn voor externe hulpdiensten en/of personen die betrokken zijn bij de afhandeling van een calamiteit.

Veiligheidszone Een gebied rond het rampterrein dat de politie in staat stelt het rampterrein af te zetten/schermen.

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 2018 51

Verzamelplaats gewonden (VG)

Een plaats waar gewonden bijeengebracht worden, waar door georganiseerde hulpverleners een voortgezette triage plaatsvindt, ten behoeve van het bepalen van de behandel- en vervoersurgentie, levensreddende en stabiliserende behandelingen worden verricht en waar zij gereed gemaakt worden voor verder vervoer naar een ziekenhuis.

BIJLAGE 3 Model logboek

Logboek activiteiten van:

Omschrijving calamiteit: Pagina: van

Aard:

Plaats:

Datum:

Samenstelling Team:

Functie: Naam organisatie

voorzitter notulist lid lid lid lid lid lid lid Blad nr.:

Nr. Tijd Bericht/actie Actie van:

Puntsgewijze opsomming ingezette acties ter bestrijding van de calamiteit

Crisisbeheersingsplan - Deel 1 –Basisplan 2018 53

BIJLAGE 4 Situatierapport (Sitrap)

SITUATIERAPPORT Sectie : Datum/tijd : Periode : Nummer : 1. Huidige toestand

2. Verwachte toestand; nog te ondernemen acties

3. Knelpunten

4. Beslispunten

BIJLAGE 5 Verspreiding van het Crisisbeheersingsplan Deel I, Basisplan

Het ministerie van Algemene Zaken, het Bureau Rampenbestrijding, de Brandweer, de Politie en de Directie Volksgezondheid dragen zorg voor de verspreiding van het Crisisbeheersingsplan Deel I, Basisplan aan functionarissen binnen hun eigen dienst en aan instanties die bij de rampenbestrijding en crisesbeheersing kunnen worden betrokken en de andere ministeries.

In document CRISISBEHEERSINGSPLAN ARUBA (pagina 43-56)