• No results found

Concept A, positieve feedback: Door het geven van positieve feedback geef je mensen in feite een beloning. Mensen kunnen het waarderen als ze worden bedankt, met het bedankje geef je ze het gevoel dat ze goed bezig zijn geweest. Op deze manier “beloon” je de mensen voor het gedrag wat ze hebben vertoont.

Het idee is om de kracht van de glimlach te gebruiken en hiervoor smiley’s in te zetten. Zoals in de huisstijlanalyse te zien is (figuur5) heeft Twente Milieu al eerder op een ludieke manier gebruik gemaakt van smileys in de vorm van afval.

Per afvalstroom zal er een smiley gemaakt worden, vormgegeven door soorten afval uit die stroom. De positieve feedback zal plaatsvinden nadat de handeling is uitgevoerd anders is het geen feedback. Gekozen plek voor deze informatie is de binnenkant van de deksel van de afvalbak. De smiley is pas zichtbaar zodra de deksel is opengedaan en mensen al bezig zijn met het uitvoeren van de handeling.

Anika Siepel

27

Concept B. Bewustmaking, afval=grondstof: mensen laten zien bij welke producten afval grondstof is. Als dit op een juiste informatieve wijze wordt weergegeven is het voor mensen duidelijk dat hun “afval” opnieuw gebruikt kan worden voor het maken van nieuwe producten. Uit literatuuronderzoek kwam naar voren dat zodra mensen weten waarvoor ze afval scheiden ze meer gemotiveerd zijn om het daadwerkelijk te doen. Idee is om bij de afvalpunten informatieborden te plaatsen waarop te zien is wat er van het afval gemaakt kan worden. Per stroom worden er afbeeldingen getoond van producten die gemaakt worden van het afval uit die stroom.

Concept C. Afvalstromen loskoppelen:dit zal inhouden dat er geen afvaleiland meer is zoals Twente Milieu deze nu heeft maar meer een apart punt per afvalstroom. Door het loskoppelen van alle afvalstromen kan er veel gerichter en specifieker op het soort afval per evenement worden ingespeeld. Dit kwam ook naar voren bij het literatuuronderzoek; 7heuvelenloop. Bij dat evenement was van te voren goed gekeken wat voor soort afval er zou zijn op welke punten en daar is op ingespeeld. Op dit moment zit Twente Milieu met het gebruik van het afvaleiland altijd vast aan de 4 afvalstromen die op het informatiebord staan. Geconstateerd is echter dat er altijd een aantal stromen overbelast zijn en dat andere stromen soms niet tot nauwelijks gebruikt worden. Met de losgekoppelde afvalstromen kan ook op verschillende plekken van een evenement en momenten gedurende het evenement beter worden ingespeeld. Vlak bij de locatie waar de catering staat zal wel groen afval aanwezig zijn en rond etenstijd waarschijnlijk meer maar aan de andere kant van het terrein zal deze fractie nihil zijn en is het dus minder noodzakelijk om deze afvalstroom apart aan te bieden.

Figuur 8: informatieborden om mensen bewust te maken dat afval ook grondstof is.

28

Bachelorverslag Twente Milieu

Concept D. Recycling plein, ludieke actie: dit concept is specifiek bedacht voor Serious Request maar het zou ook tijdens andere evenementen uitgevoerd kunnen worden. Het glazen huis van Serious Request zal op de Oude Markt in het centrum van Enschede staan. Hier mag verder niks plaatsvinden, 3FM heeft het hele plein geblokt. De horeca zal ook (zover als dat kan) op de normale manier doorgaan. Tijdens het evenement zullen er meer mensen het centrum van Enschede bezoeken en hier zal aandacht aan worden gegeven.

Rondom de Oude Markt zijn er verschillende pleintjes waar ludieke acties plaats zouden kunnen vinden. Twente Milieu wil hier graag wat doen om extra aandacht te vragen voor duurzaamheid. Dit zeker ook in het kader van het afgesloten convenant. Tijdens de ludieke actie is het een streven als er samenwerking tussen een deel van de partners van het convenant plaats kan vinden.

Het idee is om op dit plein recycling ter plekke te realiseren. Op verschillende manieren kunnen van oude spullen weer nieuwe spullen (voor andere mensen) gemaakt worden. Kleding kan vermaakt worden, meubels opgeschuurd en geverfd, van oude leren banken kunnen leren tassen gemaakt worden, van plastic en papier kunnen heel veel leuke handigheidjes voor in huis gemaakt worden. Het recyclen van deze materialen kan gedaan worden door studenten in samenwerking met bezoekers.

In de drie maanden voor Serious Request zal Twente Milieu elke maand gratis een bepaalde afvalstroom ophalen bij huishoudens. Dit zijn afvalstromen die gebruikelijk niet worden opgehaald. Het gaat om de volgende 3 stromen: Textiel, Electrische apparatuur en plastic. De opbrengst van dit afval gaat naar het goede doel van Serious Request. Tussen dit afval kunnen ook goede items worden gezocht om deze te gebruiken tijdens Serious Request wanneer er spullen ter plekke worden gerycled.

In de communicatie over het feit dat deze stromen worden opgehaald kan ook al aandacht gevraagd worden voor het recycling plein en de duurzame afvalinzameling tijdens het evenement zelf.

Op het plein of in de ruimte zullen verschillende hoekjes worden ingericht die, voor zover mogelijk, in de kleur zijn van die afvalstroom die daar wordt bewerkt. In deze hoekjes wordt getoond dat “afval” niet altijd alleen maar afval is maar ook grondstof voor nieuwe dingen. Bezoekers kunnen hier gewoon in en uit lopen, helpen en spullen meenemen/kopen. De bezoeker zal gevraagd worden zelf het bedrag te bepalen wat ze voor het item willen betalen, dit bedrag kan dan weer gedoneerd worden aan Serious Request.

• Kleding atelier; tweedehands kleding vermaken en aanpassen • Plastic hervormen tot kunstobjecten, handige hulpjes voor in huis

• In samenwerking met de kringloop oude meubels weer als nieuw maken.

• Tassen en portemonnee’s maken van oude sappaken of van stof en leer van oude meubels.

Het zou mooi zijn als er in samenwerking met kennispark op technisch niveau ingegaan kan worden op recycling/duurzaamheid. Goed voorbeeld hiervan is het Llowlab van Lowlands.

• Op de Future Food Garden kon de Lowlander misschien wel de belangrijkste stap nemen in zijn of haar leven. Gezond eten kreeg hier een nieuwe dimensie, want weet jij precies hoe (on)gezond jouw eetpatroon is voor onze aarde? Honderden mensen testten hun foodprint en kregen tips om hem te verbeteren! • Dit jaar zijn we echt geslaagd in het verkleinen van de afstand tussen de wetenschappelijke en innovatieve

wereld enerzijds en de nieuwsgierige Lowlands bezoeker anderzijds. De gebruiker, degene die echt moet gaan overspringen op duurzame alternatieven, is daadwerkelijk bereikt dit weekend.

Anika Siepel

29

• Twee heuse smart grids, een futuristisch testmodel en een professionele 2012 variant waar de eilanden van Llowlab op draaien.

• Een kweekvlees workshop waarbij de Lowlander de kans krijgt mee te beslissen over de smaak, textuur en geur van dé hamburger van de toekomst!

• Echt duurzaam poepen op het ecotoilet 3.0. Dit keer gaan we voedingstoffen terugwinnen uit de grote hoop. Dat het kan is duidelijk, maar mag het al? En nog belangrijker, durven we het? (llowlab door de

jaren heen)

Als aandenken kan een boekje meegegeven worden van gerecycled papier met verschillende simpele tutorials om huis, tuin en keukenafval op een grappige manier zelf te recyclen. Dit boekje kan geprint worden op duurzaam papier met duurzame inkt. Verder is er nog de mogelijkheid om de kaft van het boekje blank te laten zodat mensen het zelf vorm kunnen geven. Andere optie is om de kaft te maken van oude sappaken en een duidelijk gerecycled item mee te geven.

Concept E. Integrale aanpak: met een integrale aanpak bereik je de mensen op allerlei verschillende fronten. Uit onderzoek is voortgekomen, zie ook speerpunten in het literatuuronderzoek, dat het belangrijk is om het terrein waar het evenement plaatsvind ten allen tijde schoon te houden. Als het terrein voortdurend schoon is zullen mensen meer gemotiveerd zijn om afval in de afvalbak te deponeren dan wanneer er al veel afval op de grond ligt. Om dit te voorkomen kan er gebruik gemaakt worden van zogenoemde milieuteams, deze teams kunnen er voor zorgen dat er geen afval op de grond ligt en meteen er op toezien dat de vuilniszakken uit de afvalbakken worden vervangen zodra ze vol zijn.

Door het gebruik van milieuteams is er:

• Zichtbaarheid dat er actief afval wordt opgeruimd. • Zichtbaarheid door informatie op de gedragen kleding.

• Deze teams kunnen uitleg geven over de gescheiden afvalinzameling. • Het terrein wordt constant schoon gehouden.

• Sociale druk op mensen doordat er “toezicht” is.

Figuur 10: collage met allerlei tips over hoe mensen afval zelf in huis kunnen recyclen. Deze ideeën worden ook gebruikt gedurende de ludieke actie voor Serious Request.

30

Bachelorverslag Twente Milieu

De kleding die deze milieuteams dragen kan per evenement verschillen en leuke slogans bevatten om de aandacht te trekken. Tijdens Serious Request zal het heel koud zijn waarbij deze teams fleecetruien kunnen krijgen met bijvoorbeeld de tekst: Jouw plastic afval is straks mijn warme trui.

Communicatie over het feit dat er gescheiden afvalinzameling plaatstvind moet tegelijkertijd gaan met de communicatie over het evenement zelf. Op deze manier kunnen bezoekers zich hier voor een gedeelte al op voorbereiden. Belangrijk is dat de communicatie eenduidig is. De informatie kan via vele kanalen verspreid worden als de informatie maar wel direct herkenbaar is.

Op elk evenement zijn er weer andere soorten afval omdat elk evenement zijn eigen beleid voert. Het is belangrijk om de afvalpunten hierop aan te passen. Verder moet er goed gekeken worden naar de verschillende punten en tijden gedurende het evenement. Niet op elk punt zal hetzelfde afval op hetzelfde tijdstip zijn. Door hier goed op in te spelen kan er veel afval gescheiden worden ingezameld en kan er goed op piekmomenten worden ingespeeld. Concept C is hier een goed voorbeeld van.

Bezoekers bewust maken van het feit dat afval grondstof is kan door integratie in de communicatie, afvalpunten en de milieuteams.