• No results found

UITVOERING OVEREENKOMST

Artikel 4 Algemene verplichtingen Opdrachtnemer

4.1. De Opdrachtnemer zal zijn verplichtingen voortvloeiend uit de Overeenkomst in nauwe samenwerking met Wetland Wonen nakomen, onverminderd de eigen

verantwoordelijkheid van de Opdrachtnemer. Tenzij schriftelijk anders is

overeengekomen is de Overeenkomst niet exclusief. Wetland Wonen is conform het bepaalde in artikel 2.7 gerechtigd om met andere Partijen soortgelijke Overeenkomsten te sluiten.

4.2. De Opdrachtnemer zal Wetland Wonen op de hoogte houden van de uitvoering van de Overeenkomst en desgevraagd inlichtingen geven. De Opdrachtnemer is onder meer, doch niet uitsluitend, verplicht Wetland Wonen direct schriftelijk in te lichten over feiten en omstandigheden die kunnen leiden tot vertraging in de nakoming of waarmee in de Overeenkomst geen rekening is gehouden.

4.3. Uitsluitend na en alleen met voorafgaande schriftelijke goedkeuring van Wetland Wonen, kan de Opdrachtnemer de uitvoering van de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk laten uitvoeren door derden of uit de Overeenkomst voortvloeiende rechten en/of plichten overdragen aan derden of vorderingen uit de Overeenkomst met Opdrachtgever aan een derde cederen, verpanden et cetera.

4.4. De Opdrachtnemer garandeert ter zake van de Overeenkomst dat de Opdrachtnemer of Personeel van Opdrachtnemer of een met de Opdrachtnemer verbonden rechtspersoon en de onder hen werkzame personen niet betrokken zijn of zijn geweest bij overleg of

9

afspraken met andere ondernemingen op een wijze die strijdig zou kunnen zijn met bepalingen van de Mededingingswet of artikelen 101 en 102 Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waaronder: (1) prijsvorming, (2) het afstemmen van Offertes, en/of (3) verdeling van werkzaamheden.

4.5. De Opdrachtnemer vrijwaart Wetland Wonen voor strafrechtelijke boetes en bestuurlijke sancties (als bedoeld in artikel 5:2, eerste lid aanhef en onder a van de Algemene Wet Bestuursrecht, het eventuele kostenverhaal daaronder begrepen), die verband houden met de Overeenkomst en die de Opdrachtnemer of Wetland Wonen krijgt opgelegd, indien en voor zover deze boetes en sancties het gevolg zijn van handelingen die aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden.

4.6. De Opdrachtnemer zal bij de uitvoering van de Overeenkomst alle van toepassing zijnde voorschriften bij of krachtens de wet gesteld naleven en de Overeenkomsten die de Opdrachtgever met derden heeft gesloten, voor zover deze Overeenkomsten bekend zijn bij de Opdrachtnemer, in acht nemen. Indien de Opdrachtnemer genoodzaakt is om contact op te nemen met derden, zal de Opdrachtnemer dit eerst voorleggen aan Wetland Wonen.

4.7. De Opdrachtnemer draagt zelf de verantwoordelijkheid om de door hem ingeschakelde derden te informeren over de afspraken die gelden tussen de Opdrachtnemer en de Opdrachtgever bij de uitvoering van de Overeenkomst.

4.8. Slechts voor zover de Opdrachtnemer expliciet en schriftelijk is gemachtigd door Wetland Wonen zal de Opdrachtnemer optreden als gemachtigde van de Opdrachtgever.

Eventuele gevolgen die door het in strijd handelen met het bepaalde in de voorgaande zin zijn ontstaan, komen voor rekening en risico van de Opdrachtnemer.

4.9. De Opdrachtnemer stelt Wetland Wonen op diens verzoek in de gelegenheid om de prestatie te controleren of toegang te verlenen, controles of inspecties uit te (doen) voeren, dan wel tekeningen en documenten in te zien. Deze controles, inspecties of inzage betekenen niet dat Wetland Wonen daarmee enige verantwoordelijkheid op zich neemt. Opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de nakoming van de Overeenkomst.

Opdrachtgever maakt van die mogelijkheid op een voor Opdrachtnemer minst belastende wijze gebruik.

4.10. Aan eventuele overeengekomen afwijkingen van deze Inkoopvoorwaarden kan Opdrachtnemer bij vervolgovereenkomsten geen rechten ontlenen.

4.11. Opdrachtnemer zal gedurende de looptijd van de Overeenkomst haar

kwaliteitsborgingsysteem hanteren. Daarnaast kan Wetland Wonen in de Overeenkomst aanvullende kwaliteitseisen stellen, al dan niet door het hanteren van een label. Wetland Wonen kan van een Opdrachtnemer verlangen een certificaat over te leggen of te hebben

10

waaruit blijkt dat de Opdrachtnemer voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Opdrachtnemer zal Wetland Wonen of gevolmachtigden vrije toegang verlenen om kwaliteitsonderzoek(en) te verrichten. Opdrachtnemer zal op geen enkele wijze een in de Overeenkomst door Wetland Wonen als zodanig aangeduid kwaliteitslabel in gevaar brengen.

4.12. Opdrachtnemer doet onvoorwaardelijk en onherroepelijk afstand van een eventueel aan hem toekomend recht op retentie en reclame.

Artikel 5 Algemene verplichtingen Opdrachtgever

5.1. Wetland Wonen zal op verzoek van de Opdrachtnemer alle inlichtingen en gegevens verstrekken voor zover die nodig zijn om de Overeenkomst naar behoren uit te voeren alsook waar nodig toegang verschaffen tot – algemene – ruimtes die niet vrij toegankelijk zijn.

5.2. Wetland Wonen zal zich inspannen zoals een goed Opdrachtgever betaamt.

Artikel 6 Kwaliteit, keuring, garantie en service

6.1. De Opdrachtnemer garandeert dat de geleverde prestaties voldoen aan de

Overeenkomst, aan de algemeen geldende normen en aan de voorschriften die bij of krachtens wet of verdrag gelden met betrekking tot, doch niet uitsluitend, veiligheid, gezondheid en milieu. In de Overeenkomst kunnen ook eisen zijn opgenomen met betrekking tot duurzaamheid. Wetland Wonen kan, zoals vermeld onder 4.11. van Opdrachtnemer een certificaat verlangen waaruit blijkt dat Opdrachtnemer aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

In bijlage A bij deze Inkoopvoorwaarden heeft Wetland Wonen nadere garanties opgenomen die onverkort van toepassing zijn. Bij onverenigbaarheid tussen de

bepalingen in Bijlage A met de eisen van het bestek en de prestatie zoals opgenomen in de Overeenkomst, prevaleert het bestek.

6.2. De Opdrachtnemer garandeert in ieder geval dat:

1. De prestatie volledig is en geschikt is voor het doel waarvoor deze bestemd is, van goede kwaliteit is, vrij van ontwerp-, uitvoerings- en/of materiaalfouten en dat voor het verrichten van diensten en/of de uitvoering van werkzaamheden nieuwe materialen worden gebruikt en vakkundig personeel wordt ingeschakeld;

2. de prestatie geheel in overeenstemming is met de eisen vervat in de door Wetland Wonen verstrekte overeenkomst en andere door Wetland Wonen verstrekte documenten en geheel aan de overeenkomst voldoet; en

3. de prestatie tenminste voldoet aan de in Nederland geldende wettelijke eisen en geen risico inhoudt voor de gezondheid of veiligheid van personen of zaken.

11

6.3. De garantie houdt in dat, onverminderd het recht van Wetland Wonen tot

schadeloosstelling voor alle kosten en schade welke het gevolg zijn van gebrekkigheid dan wel ongeschiktheid van een door Opdrachtnemer geleverde prestatie, dat alle gebreken ontstaan tijdens de garantieperiode, met uitzondering van die veroorzaakt door normale slijtage, onmiddellijk op eerste verzoek daartoe van Wetland Wonen geheel worden hersteld en/of vervangen. Opdrachtnemer draagt hiervan de kosten.

6.4. De periode bedoeld in artikel 6.3. wordt verlengd met de tijd gedurende welke van de prestatie wegens een aan Opdrachtnemer toe te rekenen defect of ongeschiktheid, niet het beoogde gebruik kan worden gemaakt. In geval van herstel of vervanging van de prestatie of delen daarvan, zal een nieuwe garantieperiode aanvangen overeenkomstig artikel 6.3.

6.5. Indien Opdrachtnemer niet binnen veertien dagen na het verzoek van Wetland Wonen de goederen herstelt of vervangt, dan is Wetland Wonen gerechtigd om de gebreken te laten herstellen voor rekening van Opdrachtnemer. Partijen kunnen schriftelijk een andere termijn overeenkomen.

6.6. Wetland Wonen kan de garantiebepalingen inroepen, indien de prestatie niet de gegarandeerde eigenschappen blijkt te hebben op enig moment gedurende een periode van twaalf maanden na de dag van ingebruikneming door Wetland Wonen, mits die ingebruikneming binnen zes maanden na levering van de prestatie plaatsvindt. Indien de ingebruikneming meer dan zes maanden na de levering van de prestatie plaatsvindt, zal de garantieperiode aanvangen op de dag gelegen zes maanden na de dag van de levering. Het vorenstaande laat de mogelijkheid onverlet dat de partijen schriftelijk een andere garantieperiode overeenkomen.

6.7. Tijdens de garantieperiode en voor een tussen partijen nader overeen te komen periode nadien, dient de beschikbaarheid van reserve en/of serviceonderdelen door de

Opdrachtnemer te worden gegarandeerd.

6.8. Wetland Wonen is gerechtigd de prestaties te keuren en de Opdrachtnemer verleent waar nodig daaraan zijn medewerking. De opdrachtnemer zal op geen enkele wijze een door Wetland Wonen te hanteren kwaliteitslabel in gevaar brengen.

6.9. Indien Wetland Wonen of haar gevolmachtigden gebruik maken van haar recht om de prestatie waar dan ook (bij Opdrachtnemer of zijn toeleveranciers) te inspecteren, te keuren of te beproeven, dan wel dit te laten uitvoeren door onafhankelijke

deskundigen, dan komen deze kosten voor rekening van de aanvrager.

6.10. De opdrachtnemer dient Wetland Wonen tijdig te informeren over het tijdstip waarop de prestatie gereed is voor inspectie, keuring en/of beproeving, zodat Wetland Wonen,

12

haar gevolmachtigden en/of derden hierbij aanwezig kunnen zijn. Opdrachtnemer is verplicht hiertoe alle benodigde informatie en faciliteiten te verstrekken.

6.11. Als de keuring, inspectie en/of controle door toedoen van de Opdrachtnemer niet op het afgesproken tijdstip kan plaatsvinden of dient te worden herhaald, komen de daaruit voortvloeiende kosten voor rekening van Opdrachtnemer.

6.12. Bij afkeuring heeft Wetland Wonen, onverminderd de rechten en bevoegdheden

voortvloeiend uit de Garantie-, de Aansprakelijkheids- en de Beëindigingsbepalingen van deze Inkoopvoorwaarden, het recht om binnen een door haar te stellen termijn de levering te verlangen van een prestatie die wel aan de leveringseisen voldoet, zonder dat zij gehouden is enige additionele vergoeding te betalen. Kosten die verband houden met het herkeuren of de her-inspectie als gevolg van niet-nakoming van de

Overeenkomst door Opdrachtnemer komen voor diens rekening.

Artikel 7 Geheimhouding

7.1. Partijen verplichten zich om al wat bij de uitvoering van de Overeenkomst ter kennis komt en waarvan het vertrouwelijke karakter bekend is of redelijkerwijs kan worden vermoed, op generlei wijze bekend te maken – inclusief via kanalen van sociale media – of voor eigen doeleinden te gebruiken, behalve voor zover enig wettelijk voorschrift of

rechterlijke uitspraak tot bekendmaking noopt. De stukken die geheimhouding behoeven worden reeds bij de Overeenkomst als zodanig gekenmerkt. Hieronder vallen in iedere geval alle tekeningen, specificaties, andere bedrijfsinformatie en knowhow in de ruimste zin van het woord, afkomstig van Wetland Wonen, die door of bij de Overeenkomst ter kennis van Opdrachtnemer zijn gebracht.

7.2. Partijen zullen de onder hen werkzame personen of door hen ingeschakelde derden verplichten deze geheimhoudingsplicht na te leven.

7.3. Partijen hebben het recht om ingeval van overtreding van de voorgaande leden door de andere partij en/of de voor die partij werkzame personen en/of door die partij

ingeschakelde derden de Overeenkomst per direct op te schorten dan wel zonder rechterlijke tussenkomst en zonder ingebrekestelling te ontbinden of op te zeggen, mits de overtreding zodanig ernstig is dat deze een dergelijke maatregel geacht wordt te rechtvaardigen. Elke opschorting dan wel ontbinding of opzegging geschiedt door middel van een aangetekend schrijven.

7.4. De Opdrachtnemer is verplicht om op eerste verzoek van Wetland Wonen, Personeel van Opdrachtnemer een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen.

7.5. Schending van de geheimhoudingsplicht in dit artikel door Opdrachtnemer of derde(n) geeft Wetland Wonen het recht een onmiddellijk opeisbare boete bij Opdrachtnemer in rekening te brengen van 10.000 euro per gebeurtenis en met een maximum van 100.000

13

euro, onverminderd het recht van Wetland Wonen op schadevergoeding indien en voor zover de schade het bedrag van de in rekening gebrachte en van de Opdrachtnemer ontvangen boete overschrijdt.

Artikel 8 Verwerking persoonsgegevens

8.1. Wanneer de Opdrachtnemer bij het uitvoeren van de Overeenkomst persoonsgegevens verwerkt, zal de Opdrachtnemer de persoonsgegevens op een behoorlijke en zorgvuldige wijze verwerken en zich houden aan de wettelijke voorschriften die volgen uit de Wet- en regelgeving (AVG). De Opdrachtnemer zal voldoende technische en organisatorische maatregelen treffen om een op het risico afgestemd beveiligingsniveau te waarborgen voor de verwerkte persoonsgegevens. De Opdrachtnemer dient daarbij rekening te houden met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, de aard, de omvang, de context en de qua ernst uiteenlopende risico’s voor de rechten en vrijheden van

personen. De Opdrachtnemer zal Wetland Wonen desgevraagd en onverwijld informeren over de wijze waarop de Opdrachtnemer invulling geeft aan zijn verplichtingen op grond van voorgenoemde Wet- en regelgeving.

8.2. De Opdrachtnemer zal de ter verwerking verkregen persoonsgegevens niet voor eigen doeleinden verwerken en niet voor andere of verdergaande doeleinden verwerken dan redelijkerwijze nodig is ter uitvoering van de Overeenkomst, tenzij Wetland Wonen hiervoor schriftelijke toestemming heeft verleend.

8.3. De Opdrachtnemer informeert Wetland Wonen onverwijld over ieder verzoek en/of iedere klacht van de toezichthoudende autoriteit (in Nederland: Autoriteit

Persoonsgegevens) of de betrokkene ten aanzien van de persoonsgegevens die worden verwerkt bij het uitvoeren van de Overeenkomst.

8.4. De Opdrachtnemer verleent medewerking aan Wetland Wonen wanneer de betrokkene een verzoek indient ter uitoefening van zijn of haar rechten zoals, maar niet beperkt tot, het recht op inzage, verbetering, verwijdering, bezwaar maken tegen de verwerking van de persoonsgegevens en een verzoek tot overdraagbaarheid van de eigen

persoonsgegevens. De Opdrachtnemer zal niet zelfstandig uitvoering geven aan de verplichtingen die op grond van de wet op Wetland Wonen berusten.

8.5. De Opdrachtnemer informeert Wetland Wonen binnen twee werkdagen over ieder rechterlijk bevel, dagvaarding, wettelijke verplichting of anderszins verplichting tot het delen van persoonsgegevens met derden.

8.6. De Opdrachtnemer informeert Wetland Wonen zonder onredelijke vertraging, doch uiterlijk binnen 48 uur, zodra hij kennis heeft genomen van een inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende persoonsgegevens en verstrekt daarbij aan Wetland Wonen alle door de Opdrachtgever noodzakelijk geachte informatie.

14

8.7. De Opdrachtnemer zal de volgende informatie verstrekken in geval van een inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende persoonsgegevens:

a. een gedetailleerde omschrijving van de inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende persoonsgegevens;

b. type/soort persoonsgegevens dat daarbij betrokken is;

c. van hoeveel personen de persoonsgegevens daarbij betrokken zijn;

d. de identiteit van de personen die daarbij betrokken zijn;

e. de getroffen maatregelen om negatieve gevolgen voor de betrokkene(n) te beperken en de betreffende inbreuk te verhelpen;

f. de oorzaak van de inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende Persoonsgegevens;

g. de duur van de inbreuk en het ontstaansmoment.

8.8. De eventuele kosten die gemaakt worden om de inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende persoonsgegevens op te lossen, komen voor rekening van degene die de kosten maakt, tenzij de inbreuk is ontstaan door het niet-nakomen van de Overeenkomst door de Opdrachtnemer, dan komen de kosten voor rekening van de Opdrachtnemer.

Daarnaast behoudt Wetland Wonen de mogelijkheid om andere rechtsmiddelen in te schakelen.

8.9. Communicatie over de inbreuk in verband met de beveiliging van betreffende persoonsgegevens zal altijd geschieden in overleg.

8.10. Indien de Overeenkomst tussen de Opdrachtnemer en Opdrachtgever eindigt, zal de Opdrachtnemer ervoor zorgdragen dat alle persoonsgegevens waarover zij is gaan beschikken in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst worden geretourneerd aan Wetland Wonen of met instemming van Wetland Wonen worden vernietigd, behoudens voor zover een dwingend wettelijke bepaling hieraan in de weg staat.

8.11. Als de Opdrachtnemer in strijd handelt met dit artikel en/of relevante Wet- en regelgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens, dan zal de Opdrachtnemer Wetland Wonen vrijwaren tegen aanspraken van derden ter zake.

Artikel 9 Intellectueel eigendom

9.1. Onder intellectuele eigendomsrechten wordt in deze Inkoopvoorwaarden verstaan, alle aanspraken, in binnen- en/of buitenland, op: octrooien, auteursrechten, tekeningen, sier- en gebruiksmodellen, overige Werken, handelsnamen, merken, alsmede ‘knowhow’ al dan niet ter zake van geheime kennis, technische werkwijzen en producten - ongeacht of deze kennis octrooieerbaar zou zijn - en de onder genoemde intellectuele

eigendomsrechten, opgebouwde ‘goodwill’.

9.2. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, komen de (aanspraken op) (intellectuele) eigendomsrechten – waaronder, zonder uitsluiting, (aanspraken op) het in artikel 9.1

15

genoemde die in opdracht van Wetland Wonen door of namens Opdrachtnemer zijn ontwikkeld of vervaardigd, toe aan Wetland Wonen. Indien mogelijk en voor zover nodig, draagt de Opdrachtnemer deze (aanspraken op) (intellectuele) eigendomsrechten hierbij over aan Wetland Wonen, welke overdracht om niet geschiedt. De Opdrachtnemer zal op eerste verzoek kosteloos meewerken aan het bewerkstelligen van de overdracht, indien en voor zover dit artikel 9 van deze Inkoopvoorwaarden niet reeds voor het

bewerkstelligen van de overdracht volstaat. Alle intellectuele eigendomsrechten, verband houdende met de prestatie, worden eigendom van Wetland Wonen en worden geacht te zijn geleverd op het moment waarop de scheppende arbeid waarneembaar voor Wetland Wonen werd verricht.

9.3. De Opdrachtnemer zal al hetgeen wenselijk en/of noodzakelijk is, doen en/of nalaten om de rechten van Wetland Wonen op intellectueel eigendom – na toestemming van

Wetland Wonen – te vestigen en te beschermen. De omvang en frequentie van het gebruik door Wetland Wonen van alle intellectuele eigendomsrechten die door de Opdrachtnemer in opdracht van Wetland Wonen zijn ontwikkeld, is op geen enkele manier beperkt.

9.4. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, behoudt of verkrijgt de Opdrachtnemer geen gebruiks- of exploitatierecht met betrekking tot enig resultaat van de

Overeenkomst.

-9.5. De Opdrachtnemer garandeert dat de gekochte Goederen en toebehoren, alsmede de geleverde Diensten en uitgevoerde Werken en al hetgeen daarmee gepaard gaat of daaruit resulteert vrij zijn van alle bijzondere lasten en beperkingen die aan het vrije gebruik daarvan door Wetland Wonen in de weg zouden kunnen staan, zoals

octrooirechten, merkrechten, modelrechten of auteursrechten en vrijwaart Wetland Wonen tegen alle aanspraken van derden dienaangaande.

9.6. Het is Opdrachtgever uitdrukkelijk verboden die zaken, waaronder ook begrepen computerprogramma’s en adviezen, die Opdrachtnemer ten behoeve van Wetland Wonen gebruikt of ontwikkelt, te vermenigvuldigen, openbaar te maken of te exploiteren.

Opdrachtnemer is verplicht die zaken aan Wetland Wonen te retourneren wanneer de overeenkomst is beëindigd of Wetland Wonen hier om heeft verzocht.

9.7. In het geval van aanspraken van derden zal de Opdrachtnemer alles in het werk stellen om in overleg met Wetland Wonen te bewerkstelligen dat Wetland Wonen het

ongestoorde gebruik van het geleverde/verrichte zal kunnen voortzetten.

9.8. In het geval van aanspraken van derden waarvoor de hierboven genoemde vrijwarings- verplichting geldt, zal de Opdrachtnemer alle schade van Wetland Wonen vergoeden inclusief proceskosten, waaronder tevens begrepen redelijke advocaatkosten voor het voeren van gerechtelijke procedures.

16

Artikel 10 Wijziging overeenkomst

10.1. Wetland Wonen is bevoegd om de Overeenkomst schriftelijk te wijzigen en/of aan te vullen. Wijzigingen en aanvullingen die niet schriftelijk zijn vastgelegd zijn niet bindend.

10.2. Opdrachtnemer zal op verzoek van Wetland Wonen alle door Wetland Wonen aangegeven wijzigingen in de omvang en/of hoedanigheid van de Overeenkomst uitvoeren, mits in redelijkheid van Opdrachtnemer kan worden verlangd dat hij deze wijzigingen uitvoert.

10.3. Indien een wijziging naar het oordeel van Opdrachtnemer gevolgen heeft voor de overeengekomen prijs en/of leveringstijd, is Opdrachtnemer verplicht, alvorens aan de wijziging gevolg te geven, Wetland Wonen hieromtrent zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 8 werkdagen na voornoemd verzoek, schriftelijk te informeren. Indien deze gevolgen voor de prijs en/of leveringstijd naar het oordeel van Wetland Wonen onredelijk zijn, zullen partijen hierover in overleg treden.

10.4. Leidt de wijziging in de overeenkomst tot een nieuwe prijs en/of een nieuwe leveringstijd, dan heeft Wetland Wonen het recht om ongewijzigde dan wel een voor haar

aanvaardbare gewijzigde uitvoering van de overeenkomst te verlangen of de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Artikel 11 Uitrusting en materialen

11.1. De Opdrachtnemer zal voor eigen rekening en risico zorg dragen voor alle bij de uitvoering van de Overeenkomst te gebruiken – niet van Wetland Wonen afkomstige – Goederen, materialen en uitrusting (waaronder gereedschappen), tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

11.2. De Opdrachtnemer is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de deugdelijkheid van de gebruikte Goederen, materialen en uitrusting en dient deze voor eigen rekening en risico te verzekeren, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

11.2. De Opdrachtnemer is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de deugdelijkheid van de gebruikte Goederen, materialen en uitrusting en dient deze voor eigen rekening en risico te verzekeren, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.