• No results found

: uitleendienst - personenalarmsysteem

tussenkomst podologische zool – tussenkomst verzorgingsmateriaal – tussenkomst ernstige aandoeningen – tussenkomst orthodontie

Sectie 13 : uitleendienst - personenalarmsysteem

Artikel 59

In het kader van het samenwerkingsakkoord gesloten met de v.z.w. “Liberale Vereniging voor Minder-Validen Oost-Vlaanderen” kunnen, tegen het betalen van een vergoeding, hulpmiddelen en

personenalarmtoestellen worden ontleend en kan beroep worden gedaan op een alarmcentrale.

Hulpmiddelen zijn middelen die de leden, al dan niet met een functiebeperking, helpen bij het uitvoeren van handelingen uit het dagelijkse leven en/of waarvan zij gebruik maken ter bevordering van hun gezondheidstoestand, zelfredzaamheid, levenskwaliteit en algemeen comfort.

De limitatieve lijst van de hulpmiddelen en de tarieven zijn als bijlage aan de statuten toegevoegd en maken er integraal deel van uit.

De lijst kan bij beslissing van de raad van bestuur worden gewijzigd. Deze beslissing wordt onmiddellijk per aangetekend schrijven, ondertekend door een verantwoordelijke van het ziekenfonds, met vermelding van de datum van inwerkingtreding, overgemaakt aan de Controledienst voor de Ziekenfondsen. De wijzigingen worden, met terugwerkende kracht, opgenomen in de statuten naar aanleiding van de eerstvolgende algemene vergadering.

Sectie 14 : dienst betoelaging socio-sanitaire structuur V.Z.W. Vief Oost-Vlaanderen

Artikel 60

Het doel van de socio-sanitaire structuur V.Z.W. Vief Oost-Vlaanderen bestaat

erin de algemeen menselijke ontplooiing, vorming, ontspanning, gezondheid, het sociaal engagement van ouderen te stimuleren teneinde hun fysiek psychisch en sociaal welzijn te bevorderen.

Om het doel te realiseren wordt, in toepassing van artikel 1,5° van het KB van 12/05/2011 tot uitvoering van artikel 67,6de lid van de wet van 26/04/2010 houdende diverse bepalingen inzake de organisatie van de aanvullende ziekteverzekering (I), een betoelaging door het ziekenfonds van de werking van de socio-sanitaire structuur V.Z.W. Vief Oost-Vlaanderen

overwogen.

Voor 2020 bedraagt het bedrag van de betoelaging 34.450,80 euro.

Voor 2021 bedraagt het bedrag van de overwogen betoelaging maximaal 35.658,34 euro.

Het bedrag van de overwogen betoelaging wordt jaarlijks door de algemene vergadering vastgesteld.

Het bedrag van de overwogen betoelaging kan bij beslissing van de raad van bestuur worden gewijzigd. Deze beslissing wordt onmiddellijk per aangetekend schrijven, ondertekend door een verantwoordelijke van het ziekenfonds, met vermelding van de datum van inwerkingtreding, overgemaakt aan de Controledienst voor de Ziekenfondsen. De wijzigingen worden, met terugwerkende kracht, opgenomen in de statuten naar aanleiding van de eerstvolgende algemene vergadering.

Er worden door deze dienst geen voordelen toegekend die een individueel recht openen op een tussenkomst die beantwoordt aan een onzekere en toekomstige gebeurtenis.

De socio-sanitaire structuur V.Z.W. Vief Oost-Vlaanderen kent op geen enkele

wijze voordelen toe aan de leden van het ziekenfonds die niet ook worden toegekend aan de andere personen die deelnemen aan de activiteiten georganiseerd door deze structuur.

Sectie 15 : dienst tegemoetkoming dag- en nachtopvang / kortverblijven /respijthuizen

Artikel 61

Dag- en nachtopvang :

De dienst verleent een tegemoetkoming in geval van tijdelijke opvang van leden in een door het

Agentschap Zorg en Gezondheid erkend dag- of nachtverzorgingscentrum of per gefactureerde dag in een door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap erkend dagcentrum.

De tegemoetkoming bedraagt 3 euro per gefactureerde dag of nacht, met een maximum van 100 dagen of nachten per kalenderjaar.

De tegemoetkoming wordt uitbetaald op voorlegging van de factuur van de erkende instelling.

Kortverblijven

De dienst verleent een tegemoetkoming in de kosten verbonden aan een kortverblijf in een door het Agentschap Zorg en Gezondheid erkende instelling, terug te vinden op de site

www.zorg-en-gezondheid.be

Om te kunnen genieten van het voordeel van deze dienst, moet het lid voldoen aan één van de volgende voorwaarden :

1. een heelkundige ingreep hebben ondergaan met een ziekenhuisopname of een dagopname

2. een ziekenhuisopname met overnachting hebben gehad

3. tijdelijk niet thuis kunnen blijven ingevolge het kortstondig wegvallen van de mantelzorg of ter ondersteuning van de mantelzorg

4. gedurende een ononderbroken periode van tenminste 60 dagen zijn normale activiteiten niet hebben kunnen uitoefenen, voor zover deze periode wordt gestaafd met een getuigschrift van de behandelende arts of wordt bewezen door pathologische bioklinische en/of radiologische onderzoeken.

Het verblijf mag geen tijdelijke oplossing zijn in afwachting van een definitieve rusthuisopname en evenmin een tijdelijke onderbreking zijn van een ziekenhuisopname.

Het verblijf dient onmiddellijk gevolgd te worden door een terugopname van minstens 7 aaneensluitende dagen in het thuismilieu.

Het lid dient dit in het daartoe door het ziekenfonds voorzien aanvraagformulier op erewoord te verklaren.

De tussenkomst bedraagt maximum 20 euro per overnachting met een maximale verblijfsduur van 21 overnachtingen per kalenderjaar.

De tegemoetkoming wordt aangevraagd door middel van een daartoe door het ziekenfonds voorzien aanvraagformulier en wordt verleend op voorlegging van de factuur van de instelling.

Respijthuizen

De dienst verleent een tegemoetkoming in de kosten verbonden aan het verblijf van een gezinslid van een ziek kind tot en met 18 jaar, dat samen met dit kind verblijft in een door het Agentschap Zorg en

Gezondheid als respijthuis erkende instelling.

Het gezinslid moet gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres als het ziek kind.

De tegemoetkoming bedraagt 10 euro per overnachting per aangesloten gezinslid, met een maximum van 14 nachten per kalenderjaar.

De tegemoetkoming wordt uitbetaald op voorlegging van de factuur van de erkende instelling.

De tussenkomst van het ziekenfonds kan in alle voormelde gevallen de gevraagde kostprijs niet overschrijden.

Het ziekenfonds betaalt de tussenkomst rechtstreeks uit aan het lid.