• No results found

Tussentijdse concepkeuze

In document Modulair akoestisch paneel (pagina 47-49)

De conceptfase bouwt voort op de ideeën uit de ideefase De drie gekozen ideeën worden uitge werkt tot volwaardige concepten Aan het einde van de fase wordt één concept uitgekozen om

454.2.2 Opbouw Twist

4.3 Tussentijdse concepkeuze

Aan de hand van bovenstaande concepten zou er op dit moment één concept uitgekozen moeten

worden om uitgewerkt te worden tot een

volwaardig product. Samen met Kitty en Menno is er geprobeerd een keuze te maken, maar uiteinde- lijk ging dat niet Er is gekozen om het concept “Stack” te schrappen en “Expand” en “Twist” verder uit te werken.

Het concept ‘“Stack” is geschrapt omdat het de laagste kans op slagen had. Het is ingewikkeld en kostbaar om te produceren, en het minst gebruiks- vriendelijk van alle concepten.

Het concept is niet goed te produceren omdat het uit veel losse onderdelen bestaat en omdat het materiaal waar het paneel van gemaakt wordt niet geschikt is om verbonden te worden aan andere panelen.

Elk paneel zou acht bussen bevatten waar de verbindingspinnen in zouden klemmen. Het is een lang en kostbaar proces om deze bussen in de panelen te verlijmen. Ook zijn er veel verbindings- pinnen nodig om de panelen aan elkaar te verbinden. De verbindingspinnen zijn losse onder- delen, wat onhandig is om op te bergen en er is een kans dat de gebruiker een van deze verbindings- pinnen kwijt raakt.

Akotherm is gemaakt van polyesterwol, wat een ongeschikt materiaal is om een verbindingspin in aan te brengen. Als er kracht op het materiaal uitgeoefend wordt deukt het in, waardoor het lastig

is om een pin in de bus te duwen, aangezien het materiaal meebeweegt.

Een ander nadeel van dit concept is dat er veel panelen op elkaar gestapeld moeten worden wil er een paneel zich op spraakhoogte bevinden. Akoesti- sche panelen die zich lager dan de spraakhoogte van de gebruiker bevinden hebben vrijwel geen effect. Aangezien de concepten “Twist” en “Expand” verder uitgewerkt worden en er nog veel aangepast dient te worden is ervoor gekozen om de ideeën te behandelen als nieuwe concepten. De ideeën krijgen een andere naam, en onderwerpen zoals de materiaalkeuze en de muurverbinding worden nogmaals onderzocht om de concepten te optimali- seren. De verder uitgewerkte concepten krijgen een naam die bij de rest van de collectie van StudioVIX past. De huidige producten die StudioVIX in de productie heeft zijn vernoemd naar elementen uit de natuur waarop de desbetreffende producten geïnspireerd zijn. De producten hebben namen als “Blad”, “Struis” en “Uil”. Aangezien StudioVIX de producten in de toekomst ook in het buitenland gaat verkopen krijgen de concepten Engelse namen, die net zoals de huidige producten vernoemd zijn naar een element uit de natuur waarop de concepten gebaseerd zijn.

“Expand” wordt vanaf nu “Droplet” genoemd, vernoemd het cirkelvormige patroon dat een waterdruppel creëert als deze in stilstaand water

valt, waar dit concept op geïnspireerd is. “Twist” Afbeelding 90: Afgekeurde concept Stack

wordt vanaf nu “Beetle” genoemd. De naam is gebaseerd op de vorm van de dekschilden die de vleugels van een kever beschermen. De opstellingen die de panelen creëren bestaan uit segmenten, wat vergeleken kan worden met de segmenten waar het pantser van een kever uit opgebouwd is.

48

Afstudeerverslag | Modulair akoestisch paneel 48

4.4 Expertkennis

Er is opnieuw onderzoek gedaan naar geschikte materialen en productietechnieken voor de nieuwe concepten. Het materiaal dat gebruikt gaat worden moet duurzaam zijn en een hoge akoestische demping bieden. Om informatie te winnen op dit gebied is er contact gelegd met verschillende experts op het gebied van akoestiek. Constant Hak Er zijn verschillende vragen gesteld aan Constant Hak, die werkzaam is aan de TU Eindhoven en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Constant beveelde de materialen glaswol, steenwol en Akotherm aan, en raadde scheerwol sterk af om te gebruiken als akoestisch materiaal. Scheerwol wordt vaak op de markt gezet als een geluidsabsorberend materiaal, maar in praktijk blijkt scheerwol maar een zeer klein effect te hebben op de akoestiek. De dikte en de dichtheid van het materiaal zijn net zo belangrijk als het soort materiaal dat gebruikt wordt. De dikte van het akoestische materiaal moet een minimale dikte hebben van een kwart van de golflengte die gedempt moet worden. Als het materiaal dunner is wordt het geluid vrijwel niet gedempt.

Wicher Donga

Wicher Donga is werkzaam bij Merford. Merford is een grote producent van akoestische materialen. Tijdens een bezoek aan Merford werden er verschillende bewerkingsmogelijkheden getoond voor het materiaal Akotherm GG. Dit is gerecycled polyester wol met een hoge dichtheid. Het mate- riaal wordt op maat gesneden met een CNC snijmachine en kan ook waterstraal gesneden worden. Verder kunnen er dankzij de hoge dicht- heid van het materiaal onderdelen aan verlijmd worden. Het materiaal wordt alleen in het wit en in het zwart geproduceerd, maar de kleur is aan te passen door het materiaal te zeefdrukken, het te verven met speciale textielverf, of het te flock coaten. Een flock coating verhoogt de akoestische demping van het materiaal dankzij de open structuur die de coating creëert.

Isabeau Kernkamp en Rory Picart

Isabeau Kernkamp en Rory Picart zijn werkzaam bij Vilton, een bedrijf dat akoestische oplossingen verzint en akoestische materialen produceert. Het bedrijf specialiseert zich in vilt en beton. Tijdens een bezoek aan Vilton is met Isabeau Kernkamp en Rory Picart overlegd over geschikte materialen voor het project. Een van de materialen waarover Vilton beschikt is akoestisch PET-vilt. Het PET-vilt is voor 98% opgebouwd uit gerecycled PET, en is volledig recyclebaar. Het materiaal is zeer stijf vergeleken met andere akoestische materialen, wat het voordeel heeft dat het erg vormvast is. Het PET-vilt is verkrijgbaar in een dikte van 12 en 24 millimeter. Voor het project zou het PET-vilt met een dikte van 24 millimeter gebruikt moeten worden omdat de akoestische eigenschappen van het vilt van 12 millimeter te laag zijn. Het vilt van 24 millimeter is beschikbaar in zwart, wit en grijs. Om de kleur aan te passen is het mogelijk om het materiaal te zeefdrukken.

Een nadeel van dit materiaal is dat de akoestische eigenschappen minder goed zijn dan de meeste akoestische materialen op de markt.

49 48

In document Modulair akoestisch paneel (pagina 47-49)