• No results found

Tuchtcollege Loodsen Tuchtcollege Loodsen Tuchtcollege Loodsen

In document Pro Facto (pagina 93-97)

Deel I Tuchtrecht voor de vrije beroepen l I Tuchtrecht voor de vrije beroepen l I Tuchtrecht voor de vrije beroepen l I Tuchtrecht voor de vrije beroepen

9. Tuchtcollege Loodsen Tuchtcollege Loodsen Tuchtcollege Loodsen

9. Tuchtcollege Loodsen

9. Tuchtcollege Loodsen9. Tuchtcollege Loodsen

9. Tuchtcollege Loodsen

9 99

9.1.1.1 .1 Inleiding Inleiding Inleiding Inleiding

De Loodsenwet maakt onderscheid tussen loodsen ingeschreven in het register en loodsen die niet zijn ingeschreven in het register. 65 Het aantal ingeschreven loodsen (verder: registerloodsen) in Nederland is 430. De in Nederland werkzame registerloodsen zijn onderworpen aan het tuchtrecht dat uitgeoefend wordt door tuchtcollege voor het Loodswezen. Dit tuchtcollege is gevestigd te ’s-Gravenhage. Het college is ingesteld op basis van de Loodsenwet, artikel 29. In de artikelen 28 tot en met 45 van de Loodsenwet is de tuchtrechtprocedure neergelegd. Hoger beroep tegen uitspraken van het tuchtcollege loodsen kan worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het Tuchtcollege Loodsen kent geen voortraject.

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de positie van het Tuchtcollege Loodsen. Achtereenvolgens komen aan de orde de organisatie van het tuchtcollege, de financiering, aantal, aard en doorlooptijd van de zaken, bevoegdheden, beslissingen en maatregelen van het tuchtcollege, alternatieve procedures voor geschilbeslechting en de mogelijkheid voor hoger beroep. De belangrijkste (geaggregeerde) gegevens zijn ook opgenomen in bijlage I. De informatie die in dit hoofdstuk wordt weergegeven is gebaseerd op een interview met de secretaris van het tuchtcollege, die hiertoe ook een vragenlijst invulde. De informatie die in dit hoofdstuk wordt weergegeven is beperkt. De reden hiervoor is dat het Tuchtcollege Loodsen in de onderzoeksperiode geen klachten heeft behandeld.

9 99

9.2.2.2 .2 Organisatie Organisatie Organisatie Organisatie

Het Tuchtcollege Loodsen is gevestigd te ‘s-Gravenhage. Volgens de wettelijke bepaling bestaat het tuchtcollege loodsen uit één voorzitter en vier registerloodsen.66 De voorzitter dient te voldoen aan de eisen voor benoeming tot rechter in een rechtbank. Het college wordt ondersteund door een secretaris. Het is mogelijk plaatsvervangende leden en, indien noodzakelijk, een plaatsvervangend secretaris te benoemen. Op dit moment is het tuchtcollege samengesteld conform de wet; het bestaat uit één voorzitter, vier leden-beroepsgenoten en vier plaatsvervangend leden-beroepsgenoten. De ondersteuning is in handen van één secretaris, die conform de wettelijke voorschriften jurist is. De posities van plaatsvervangend voorzitter en plaatsvervangend secretaris zijn vacant.

Zittingen van het tuchtgerecht dienen te worden gehouden door de vijf leden. In beginsel is een zitting openbaar. De voorzitter kan echter om gewichtige redenen besluiten de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. In de onderzoeksperiode hebben geen zittingen plaatsgevonden.

De secretaris ondersteunt het tuchtcollege. Gezien de geringe werklast die het secretariaat van het college met zich mee brengt is niet in enige vorm van vaste ondersteuning voorzien. Zo nodig wordt ad hoc ondersteuning van de Nederlandse Loodsencorporatie gevraagd.

65 Om erkend te worden als registerloods moeten specifieke examens met goed gevolg zijn afgelegd (artikel 5 Loodsenwet)

94

9.3 9.39.3

9.3 Financiering Financiering Financiering Financiering

De kosten van de tuchtrechtspraak worden gedragen door de Nederlandse Loodsencorporatie. De voorzitter en de secretaris ontvangen een vaste vergoeding voor hun werkzaamheden voor het tuchtcollege. Daarnaast ontvangen zij, evenals de leden-beroepsgenoten, een vergoeding op vacatiebasis. De hoogte van de vergoedingen is geregeld in de Vergoedingsregeling tuchtcollege loodsen. De hoogte van de vacatiegelden ligt tussen de € 135 en € 225. De totale kosten van het tuchtcollege worden weergegeven in de volgende tabel. Deze kosten bestaan uit een optelsom van het vaste honorarium van de voorzitter en van de secretaris van het tuchtcollege.

Tabel 9.1: totaal kosten Tuchtcollege Tabel 9.1: totaal kosten Tuchtcollege Tabel 9.1: totaal kosten Tuchtcollege

Tabel 9.1: totaal kosten Tuchtcollege LoodsenLoodsenLoodsen Loodsen

2001 2002 2003 2004 2005 2006

Kosten tuchtcollege loodsen € 5.300 € 5.524 € 5.271 € 5.381 € 5.427 € 5.469

9 99

9.4.4.4 .4 Aantal, aard en doorlooptijd Aantal, aard en doorlooptijd Aantal, aard en doorlooptijd Aantal, aard en doorlooptijd

De algemene raad van de Nederlandse Loodsencorporatie, het bestuur van een regionale corporatie of een rechtstreeks in zijn belang getroffen belanghebbende kunnen bij het Tuchtcollege Loodsen een tuchtzaak aanhangig maken.67 In de onderzoeksperiode zijn geen tuchtzaken bij het Tuchtcollege Loodsen aanhangig gemaakt. Het is dan ook niet mogelijk iets te zeggen over de aard en de doorlooptijd van de zaken.

9 99

9....555 5 Bevoegdheden, beslissingen en maatregelen Bevoegdheden, beslissingen en maatregelen Bevoegdheden, beslissingen en maatregelen Bevoegdheden, beslissingen en maatregelen

In tabel 9.2 wordt weergegeven welke bevoegdheden aan het tuchtcollege zijn toegekend. Het tuchtcollege heeft geen behoefte aan een uitbreiding van haar bevoegdheden. Dit zal mede worden veroorzaakt door het feit dat het college geen tuchtzaken heeft ontvangen en derhalve geen ervaringen heeft met de toereikendheid van de aan haar toegekende instrumenten.

Tabel 9.2: bevoegdheden Tuchtcollege Loodsen Tabel 9.2: bevoegdheden Tuchtcollege Loodsen Tabel 9.2: bevoegdheden Tuchtcollege Loodsen Tabel 9.2: bevoegdheden Tuchtcollege Loodsen

Bevoegdheden Tuchtgerecht

Verrichten vooronderzoek Ja

Feitenonderzoek Nee

Oproepen deskundigen en/of getuigen Ja

Voorlopige voorziening Nee

Verkorte afdoening Nee

Aangezien er in de onderzoeksperiode geen zaken zijn geweest kan over de beslissingen van het Tuchtcollege Loodsen niets worden opgemerkt.

Het Tuchtcollege Loodsen beschikt over vier maatregelen die het kan opleggen wanneer een tuchtzaak gegrond wordt verklaard. Dit zijn:68

 berisping;

67 artikel 37 Loodsenwet.

95

 geldboete van maximaal € 2.250;

 schorsing of beperking van de bevoegdheid voor de duur van ten hoogste één jaar;  verval of beperking van de bevoegdheid.

In de afgelopen jaren is vanwege het uitblijven van tuchtzaken geen enkele maatregel opgelegd. Uitspraken van het tuchtgcollege worden altijd openbaar uitgesproken. De openbare uitspraak wordt aangekondigd in de Staatscourant. Uitspraken van het tuchtcollege worden niet gepubliceerd.

9.6 9.69.6

9.6 AAlternatieve wijzen van geschilbeslechtingAAlternatieve wijzen van geschilbeslechtinglternatieve wijzen van geschilbeslechting lternatieve wijzen van geschilbeslechting

Een alternatieven wijze voor de afhandeling van klachten bestaat uit bemiddeling door de beroepsorganisatie. Het gaat daarbij om klachten over de bedrijfsvoering van de Nederlandse Loodsencorporatie. In eerste instantie trachten de voorzitters van de regionale Loodsencorporaties bemiddelend op te treden. Wanneer zij daar niet in slagen kan de Nederlandse Loodsencorporatie bemiddelend op treden. In totaal gaat het naar schatting van de secretaris van het tuchtcollege om ongeveer tien klachten die op deze wijze zijn afgedaan in de periode van 2001 tot en met 2006. Procedures bij de rechter zijn niet bekend bij het tuchtcollege.

9.7 9.79.7

9.7 Hoger beroepHoger beroep Hoger beroepHoger beroep

Hoger beroep tegen beslissingen van het Tuchtcollege Loodsen kan worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (verder: CBb). Het CBb is gevestigd te ’s-Gravenhage. Het CBb wordt in verscheidene wetten aangewezen als bevoegde beroepsinstantie en is op grond van de Wet tuchtrechtspraak bedrijfsorganisaties 2004 de bevoegde hoger beroepsinstantie van tuchtgerechten van bedrijfslichamen uit de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Daarnaast is het College op grond van de Wet bestuursrechtspraak bedrijfsorganisatie bevoegd om te beslissen met betrekking tot besluiten van lichamen en andere bestuursorganen voor zover dit in bijzondere wetten is geregeld.

Het CBb is georganiseerd in twee secties. Elke sectie is belast met behandeling van beroepen voortvloeiend uit de toepassing van ongeveer de helft van de wetten waarin het college als bevoegde rechter is aangewezen. Vanuit iedere sectie worden meervoudige en enkelvoudige kamers gevormd. Het secretariaat en de griffie van het CBb bedienen beide secties.69

Het CBb bestaat uit zestien raadsheren die zijn verdeeld over de twee secties. Beroepszaken afkomstig van tuchtcolleges in eerste aanleg, zoals het Tuchtcollege Loodsen, worden in principe afgedaan door een kamer samengesteld uit leden van de sectie die zich hiermee bezig houdt. Wanneer de sectie niet in staat is voldoende raadsheren te leveren voor afdoening van de zaak, worden raadsheren van de andere sectie opgeroepen. Het CBb maakt daarnaast gebruik van raadsheren-plaatsvervangers. Deze raadsheren-plaatsvervangers zijn externen die zijn verbonden aan het CBb vanwege hun specifieke deskundigheid op een bepaald terrein. Tijdens de zittingen treedt het CBb op met drie raadsheren. Het CBb wordt ter zitting ondersteund door een griffier. Ter zitting mag het college maximaal één raadsheer-plaatsvervanger in zijn gelederen hebben.

96

Aangezien er in de onderzoeksperiode geen zaken zijn geweest bij het Tuchtcollege Loodsen is in de onderzoeksperiode logischerwijs geen zaak aanhangig gemaakt bij het CBb die afkomstig was van het Tuchtcollege Loodsen.

9.8 9.89.8

9.8 OverzichtOverzicht OverzichtOverzicht

In dit hoofdstuk stond het Tuchtcollege Loodsen centraal. Wat vooral opvalt, is het uitblijven van zaken. Gedurende de onderzochte periode is bij het tuchtcollege loodsen geen zaak aanhangig gemaakt. Ook in de jaren daarvoor, van 1996 tot en met 2000, zijn geen zaken aanhangig gemaakt bij het Tuchtcollege Loodsen. Ondanks het feit dat het tuchtcollege gedurende een periode van tien jaar geen zaak heeft behandeld, zijn er wel kosten verbonden aan het tuchtcollege. Jaarlijks ontvangen de voorzitter en de secretaris van het tuchtcollege een vaste vergoeding. Een schematisch overzicht kan niet gegeven worden nu het Tuchtcollege Loodsen geen zaken heeft behandeld.

97

In document Pro Facto (pagina 93-97)

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN