• No results found

Tabel B3.1 Taakopvatting zorgverleners m.b.t leefstijlbeïnvloeding

Bijlage 5 Topiclijst focusgroepgesprek zorgverleners

Doel focusgroepgesprek

Het doel van het focusgroepgesprek is om inzicht te krijgen hoe zorgverleners worden ondersteund in leefstijlbeïnvloeding, in hoeverre dit aansluit bij hun behoefte en in hoeverre deze ondersteuning wordt verbeterd.

De nadruk in de interviews zal liggen hoe de ondersteuning verder verbeterd kan worden. Daar waar mogelijk zal er naar voorbeelden en concrete situaties gevraagd worden.

Duur van het interview

In totaal zal het interview maximaal 1,5 uur in beslag nemen.

Meenemen naar het interview

- Voice-recorder inclusief nieuwe batterijen.

- Input ROS (het aanwezige (selectieve / geïndiceerde) preventie aanbod in de regio, lopende initiatieven, aanwezigheid van een leefstijlinterventie overzicht en regionale speerpunten).

Introductie (5 minuten)

Allereerst nogmaals hartelijk bedankt dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. [Naam regionale ROS] werkt mee aan een onderzoek van het RIVM / Centrum Gezond Leven naar leefstijlbeïnvloeding in de eerste lijn. Het betreft een

verkenning naar de behoefte aan ondersteuning die zorgverleners hebben op het gebied van leefstijlbeïnvloeding. Het betreft hier zowel interventies gericht op leefstijlbeïnvloeding als algemene gezondheidsbevorderende activiteiten. Ik ben … en voer dit gesprek samen met mijn collega .. van ResCon. ResCon is een onderzoek- en adviesbureau op het gebied van gedragsverandering in de gezondheid en duurzaam energieverbruik. We hebben ruime ervaring met uitvoer van onderzoek onder zorgverleners in de eerste lijn. Zo voeren we nu onderzoek uit rondom het Nationaal Actieprogramma Diabetes en de

‘Routeplanner Diabetespreventie’ (een begeleidingsschema voor mensen met een verhoogde kans op het krijgen van diabetes). Recent hebben we ook

onderzoek verricht rondom de campagne ‘Kijk op Diabetes’ en de ‘Beweegkuur’. Om inzicht te krijgen in de ondersteuningsbehoefte bij leefstijlbeïnvloeding in de eerste lijn vinden er een viertal groepsgesprekken plaats met

eerstelijnszorgverleners, verspreid over het land. Daarbij streven we naar de aanwezigheid van voor deze verkenning relevante zorgverleners: huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, eerstelijnspsycholoog, verloskundigen, diëtisten en medewerkers van de thuiszorg. Ook praten we met verschillende ondersteunende partijen, zoals GGD’en, ROS’en, sportservice organisaties en medewerkers in de GGZ.

In dit gesprek wil ik graag met jullie ingaan op wat u doet aan

leefstijlbeïnvloeding, welke mogelijkheden hierin zijn, hoe u hierin wordt ondersteund en wat u wensen ten aanzien van deze ondersteuning zijn. Ik wil vooral met u bespreken hoe de ondersteuning verder verbeterd zou kunnen worden.

We zullen uw gegevens vertrouwelijk behandelen, uw naam of organisatie zal dus niet gekoppeld worden aan uitspraken en resultaten. In totaal zal het interview ongeveer anderhalf uur in beslag nemen. De verkenning zal het RIVM input leveren hoe de inhoudelijke ondersteuning van zorgverleners verbeterd kan worden. Met uw goedkeuring willen wij tevens de ROS informeren over de belangrijkste resultaten van dit gesprek. Voor de uitwerking van het interview zou ik graag het gesprek opnemen, zodat we ons kunnen concentreren op de vragen en antwoorden. We gebruiken de opnames alleen voor de uitwerking van de rapportage. Na afloop van het onderzoek worden de opnames gewist. Heeft u nog vragen voordat we beginnen met het gesprek?

Achtergrond deelnemers [Vraagstelling 1] (25 minuten/ Max 3 min. per deelnemer)

 Kort iets vertellen over achtergrond (beroepsgroep, functie, hoe lang werkzaam in functie)?

 Hoe kijkt u aan tegen leefstijlbeïnvloeding vanuit uw vakgebied in het algemeen (taakopvatting / attitude)?

 Wat doet u aan leefstijlbeïnvloeding (kort/ concreet/ algemeen)?

Wat gebeurt er aan leefstijlbeïnvloeding? [Vraagstelling 1] (20 minuten)

 Wat doet u in uw eigen praktijk aan leefstijlbeïnvloeding (leefstijladviezen, motivational interviewing, individuele consulenten, voorlichtingsavond, cursus)?

- Wat voor een type activiteiten/interventies zet u in? - Wat vindt u dat u vanuit uw functie zou moeten doen?

- Wat doet u zelf en in welke situaties verwijst u door? Hoe verloopt die doorverwijzing (wat gaat goed / minder goed)?

- Wat zijn belemmerende/bevorderende factoren bij de uitvoering van leefstijlbeïnvloeding?

- In hoeverre speelt de geboden ondersteuning (eerste lijn,

regionale/landelijke organisaties) een belemmerende / bevorderende rol? Vragen naar voorbeelden en concrete situaties en vanuit daar verder

doorvragen.

 Heeft u ondersteuning nodig bij het (beter) bekend raken met (nieuwe) initiatieven/activiteiten op het gebied van leefstijlbeïnvloeding?

- Indien ja, op welke manier/hoe zou dat er moeten uitzien?

 Wat vindt u belangrijke leefstijlonderwerpen (diabetes, depressie, roken, alcoholgebruik, overgewicht en seksualiteit)?

- Jullie benoemen voornamelijk activiteiten op het gebied van … maar hoe kijken jullie aan tegen …… (missende onderwerpen noemen)

- De ROS geeft aan vooral ondersteuning te bieden op het gebied van……. Is dat voldoende of is ook ondersteuning op andere gebieden zoals ….wenselijk?

- Waarom?

- Wat mist u aan activiteiten/initiatieven in uw regio? Waar zitten de gaten?

 Zou u een concreet voorbeeld kunnen geven wanneer u leefstijlbeïnvloeding zinvol vond, maar er factoren/overwegingen waren die u belemmerd hebben om dit daadwerkelijk te doen?

- Welke rol heeft ondersteuning vanuit de eerste lijn, regionale / landelijke organisaties daarbij gespeeld (belemmerende/bevorderende rol)?

- Waarmee zou u het meest geholpen zijn om voldoende aandacht te kunnen schenken aan leefstijlbeïnvloeding (bijvoorbeeld: kennis, tijd, financiële middelen, menskracht, etc.)?

Hoe wordt de zorgverlener/organisatie ondersteund bij

leefstijlbeïnvloeding door regionale en landelijke organisaties en in hoeverre sluit dit aan bij hun behoefte? Hoe kan het beter?

[Vraagstelling 2 en 3] (20 minuten)

 Met welke organisaties heeft u (wel eens) contact als het gaat om

leefstijlbeïnvloeding? Bijvoorbeeld:ROS, GGD, GGZ, Sportservice, LVG, CGL, PIL, NHG, LHV, andere beroepsverenigingen. Check of ondersteuning regionaal / landelijk verloopt.

 Wanneer heeft u voor het laatst gebruik gemaakt van deze ondersteuning?

 Op welke manier maakt u van deze organisaties gebruik (website, activiteiten/interventies, materialen, producten, ontmoetingen en uitwisseling met andere zorgverleners en advies-op-maat, e.d.)?  Wat heeft deze ondersteuning concreet opgeleverd?

 Wat is de waardering voor deze ondersteuning?

 Wanneer kon u ondersteuning gebruiken, maar was die niet te vinden/in te zetten?

 Wat heeft u nodig om uw werk (m.b.t. leefstijlbeïnvloeding) beter te kunnen doen?

 Wat zou u (aanvullend) van de betreffende ondersteunende organisaties willen?

 Waar liggen kansen voor verbetering aan ondersteuning?

Evt. doorvragen op sociale kaart en interventieoverzichten/loketgezondleven CGL.

Afsluitend advies (10 minuten) [Vraagstelling 3]

 Als u het RIVM een advies zou mogen geven hoe landelijke en regionale partijen hun ondersteuningsaanbod beter af zouden kunnen afstemmen op uw behoefte, wat zou u dan adviseren? Ik wil u vragen minimaal 1 en maximaal 3 adviezen te geven.

Om input van alle zorgverleners mee te nemen ook schriftelijk deze vraag laten beantwoorden.

Afsluiten en bedanken (10 minuten)

Ik heb inmiddels al mijn vragen kunnen stellen en een goede indruk kunnen krijgen.

Heeft u nog aanvullingen op wat we besproken hebben of is er nog iets van belang voor deze verkenning?

Hartelijk dank voor uw medewerking. Wij mogen u namens het RIVM een geschenkbon aanbieden als dank voor uw medewerking. Indien u dat op prijs stelt kunnen wij zodra de rapportage klaar is een samenvatting toesturen van het rapport.