• No results found

A Normen

1. De kwaliteit van selectie dient zodanig te zijn dat 80% van de PP-deelnemers het programma succesvol beëindigt. Voor invoering van de kwaliteitseisen en –normen bleken te vaak ongeschikte kandidaten te worden geselecteerd. Heeft u het idee dat dit nu verbeterd is? En waarom wel of niet?

2. Het toezicht op de deelnemer en programma-uitvoerder moet zodanig zijn dat over-treding van één van de voorwaarden van het PP binnen een week wordt gesigna-leerd en gesanctioneerd. Wordt hier volgens u aan voldaan en zo nee waarom niet?

3. Alle overtredingen die moeten leiden tot beëindiging van een PP of een waarschu-wing moeten zo spoedig mogelijk, maar binnen 24 uur na signalering gemeld wor-den aan de directeur van de PIA. Wordt hier volgens u aan voldaan en zo nee waarom niet?

4. Soms duurt een PP langer dan een jaar. In 1 geval zelfs anderhalf jaar. Hoe komt dit?

B Kwaliteitseisen

1. In 2006 zijn door de werkgroep ‘risicobeheersing PP’ een aantal kwaliteitseisen opgesteld tbv de kwaliteitsverbetering uitvoering PP’s (zoals eisen waar rapporta-ges aan moeten voldoen en eisen op het toezicht). In hoeverre wordt volgens u gewerkt met de gestelde kwaliteitseisen?

- Wordt altijd op de juiste momenten een rapportage (voortgang, eind, incident, wijzi-ging) door de reclassering opgestuurd naar de PIA en voldoet deze aan de eisen. Zo nee, waarom niet?

- In de adviesrapportage van 3RO over deelname aan het PP moet deelname aan sportactiviteiten getoetst zijn en de uitkomsten moeten worden opgenomen in de rapportage. Dit is slechts in totaal 3 keer het geval. Doen de meesten niet aan sport of wordt dit bijna nooit getoetst?

- In geen enkele adviesrapportage van 3RO staat dat een boeteregeling problema-tisch zou kunnen zijn. Meestal is er geen regeling of wordt de regeling akkoord be-vonden, maar soms staat er niets vermeld over een boeteregeling. Wordt dit niet al-tijd getoetst? En zo wel, waarom wordt dit nooit problematisch gevonden?

- Er wordt niet altijd een voortgangsrapportage gemaakt. Wat is daarvan de reden? - Een enkele keer is geen eindrapportage gemaakt. Wat is daarvan de reden? - Van Reclassering Nederland hebben wij gehoord dat de normen sanctiebeleid niet

zijn opgenomen in voorwaarden ‘PP’ dat de deelnemer ondertekent. Is dat overal zo? Waarom niet? Kent pp-er het sanctiebeleid wel? Wordt hem dat verteld? - Worden substantiële wijzigingen in het pp vooraf gerapporteerd aan de PIA en

goedgekeurd door PIA?

- Wordt bij incidenteel verlof (familieomstandigheden) ook buiten kantoortijden aan de PIA toestemming gevraagd?

- Reclassering: Toezicht op activiteiten door verantwoordelijke: wekelijks face tot face, urine/drugscontrole bij vermoeden, aanwezigheid bij activiteiten, instantie in-formeert uitvoerder over afwezigheid, 2x per maand onaangekondigd door uitvoer-der (is dat zo?), maandelijks gesprek uitvoeruitvoer-der en verantwoordelijke. Zo niet, waarom niet?

- In rapportages wordt niet altijd begeleider ET genoemd, erkend PP of de naam van de PIA, bijvoorbeeld bij eindrapportage. Waarom niet?

- Voortgangsrapportage: Verzoek BEE ET wordt soms als voortgangsverslag PP beschouwd, maar dan worden geen doelen of bereikte doelen besproken. Waarom niet?

- Bij korte trajecten soms geen voortgangsrapportage. Waarom niet? PIA

- Niet altijd is een adviesaanvraag van de zendende inrichting, de adviesrapportage van de reclassering, de eindrapportage, de voordracht of de beschikking aanwezig in het dossier van de PIA. Waarom niet?

- Als jullie rapportages missen van de reclassering, zoals bijvoorbeeld een voort-gangsrapportage, vragen jullie daar dan om?

- Bij een rapportage wijziging programma, moet de rechtmatigheid worden beoor-deeld en dit moet besproken worden met de reclassering. Gebeurt dit ook altijd. Zo nee waarom niet?

- Wordt de rapportage bij fundamentele wijzigingen altijd aan de SF gezonden. Zo nee, waarom niet?

- Bij een voortgangsrapportage moet gecontroleerd worden of het verloop PP con-form het programma is. Gebeurt dit altijd en indien dit afwijkend is, wordt dit dan al-tijd besproken in het eerstvolgende maandelijks overleg? En wordt direct contact opgenomen als er reden is voor zorg?

- Nav een incidentrapportage wordt altijd beoordeeld of de voorgestelde sanctie rechtmatig en proportioneel is? Wordt de kandidaat altijd de eerstvolgende dag op-geroepen en wordt dan de sanctie gegeven? Zo nee, waarom niet?

- Wordt een eindrapportage altijd beoordeeld op of het verloop conform programma is en wordt dit in het eerstvolgend maandelijks overleg besproken indien dit afwij-kend is? Zo nee, waarom niet?

RECLASSERING NEDERLAND

- Reclassering Nederland: Op startdatum wordt niet altijd het ET aangesloten, waar-om niet?

- Reclassering Nederland: controle op schema? Binnen 120 min contact pp-er bij meldingen niet-functioneren, sabotage. Bij overtreding binnen 120 min na melding gereageerd?

SF

- De beschikking van de SF wordt niet altijd tenminste drie werkdagen voor de start van het pp opgestuurd naar de zendende inrichting, de PIA en de betreffende re-classering. Soms zelfs pas na de start van het PP. Waarom is dat zo?

- SF: heeft u het idee dat u altijd een rapportage wijzigingen programma PP krijgt als het om fundamentele wijzigingen gaat? Zo nee, waarom niet?

2. De werkgroep heeft ook een sanctieprotocol opgesteld. In hoeverre wordt volgens u altijd en consequent gewerkt volgens dit geprotocolleerde sanctiebeleid? - Gebeurt de melding aan de PIA indien die moet gebeuren altijd op tijd, mondeling

- Alcoholgebruik (> 0,5 promiel) en drugsgebruik (conform norm inrichting) is ontoe-laatbaar en moet leiden tot beëindiging. Hier wordt een enkele keer vanaf geweken. Hoe komt dat volgens u?

- Bij regelovertredingen wordt een pedagogische benadering gevolgd waarbij redelijk vaak een waarschuwing of een berisping wordt gegeven. Bij eenmalig meer dan 2 uur te laat is de regel dat meteen tot beëindiging wordt overgegaan. Daar wordt nogal eens vanaf geweken. Ook met andere normen lijkt verschillend te worden omgegaan. Zo wordt soms bij lang ongeoorloofd afwezig volstaan met een beris-ping. Wie bepaalt hoe de normen gehanteerd worden. Waar ligt de grens voor toe-laatbaar en ontoetoe-laatbaar gedrag. Is de normhantering afhankelijk van de traject-begeleider?

C Maandelijks overleg

Een andere eis van de werkgroep is dat er maandelijks overleg plaatsvindt tussen de PIA, CBTR, SF en de reclassering over de kwaliteit en uitvoering van actuele casus waarin een ieder wordt aangesproken als niet voldaan wordt aan de eisen.

1 Vindt dit overleg inderdaad maandelijks plaats? 2 Is iedereen daar altijd bij aanwezig?

3 Spreekt men elkaar daadwerkelijk aan op het niet voldoen aan kwaliteitseisen? 4 Worden in het overleg PP’s besproken die niet conform programma worden