• No results found

Toelichting op realisatie programma

In document Jaarverslag & Jaarrekening 2017 (pagina 75-79)

Afwijkingen

De belangrijkste financiële afwijkingen in de realisatie van het programma inclusief de mutaties van de reserves worden hierna toegelicht. De kleine verschillen zijn niet nader uitgewerkt.

Participtatie

Onderwerp Bedrag (€)

Buig

Als gevolg van het economisch herstel in 2018 is het aantal uitkeringen lager dan verwacht. Hierdoor zijn ook de

uitkeringslasten lager. Hier tegenover staat een lager budget BUIG wat van rijkswege ontvangen wordt.

13.000 Nadeel

Sociale werkvoorziening (WSW)

De middelen die de gemeente ontvangt voor de uitvoering WSW (integratie uitkering sociaal domein, onderdeel participatie/WSW) worden volledig doorbetaald aan de Ergon (WSW-bedrijf). Omdat een tussentijdse aanpassing van het budget niet tijdig in de begroting verwerkt is, ontstaat in de jaarrekening een voordeel van € 51.000.

51.000 Voordeel

Bijzondere bijstand

Het aantal verstrekte leningen voor inrichtingskosten aan

statushouders is lager dan begroot. Hierdoor zijn zowel de lasten (verstrekte leningen) als de baten (nog te ontvangen aflossingen) lager dan begroot. Hiernaast zijn de middelen voor bestrijding kinderarmoede niet volledig benut. Reden is dat de regeling pas in de loop van 2017 gestart is.

17.000 Voordeel

Participatie

In 2017 is besloten om de premiestijging van de gemeentelijke zorgverzekering te compenseren. De extra kosten hiervoor worden in 2017 gedekt vanuit het participatiebudget. Mede hierdoor zijn de lasten iets hoger dan begroot. In 2016 is gestart met het optimaliseren van de BTW-compensatie over participatie uitgaven en in 2017 is een voorlopige overeenstemming met de belastingdienst bereikt. Over de jaren 2011-2016 is een bedrag van € 225.000 terug ontvangen van de belastingdienst. Hiervan is reeds € 180.000 als voordeel in de bestuursrapportages gemeld.

19.000 Voordeel

Kwijtscheldingen

Er zijn meer kwijtscheldingen verleend dan begroot. Het totale bedrag ligt iets hoger dan vorig jaar.

19.000 Nadeel

76

Jeugd

Onderwerp Bedrag (€)

Jeugd- en jongerenwerk

Door een aanvullende subsidie aan Speeltuin Geenhoven ontstaat er een nadeel op dit product. De totale subsidies zijn ruim onder het plafond gebleven.

33.000 Nadeel

Eerstelijns jeugd

Het budget voor subsidies ten behoeve van eerstelijns jeugdzorg is niet geheel gebruikt. Dit betreffen subsidies die incidenteel verstrekt kunnen worden. Dit levert een voordeel op.

50.000 Voordeel

PGB Jeugd

Het per 1 januari 2015 ingevoerde trekkingsrecht PGB via de SVB en het grote aanbod aan gecontracteerde zorgaanbieders voor naturazorg, leidt de laatste jaren tot steeds meer afname van pgb houders.

114.000 Voordeel

Jeugdzorg met/zonder verblijf

Het aantal kinderen dat jeugdhulp nodig heeft blijft stijgen. Het aantal beschikkingen in 2016 bedroeg 647 t.o.v. 711 in 2017.

Het aantal unieke kinderen dat jeugdhulp ontving in 2016 bedroeg 468 t.o.v. 512 kinderen in 2017. Deze tendens is in heel Nederland zichtbaar. De toegang is laagdrempelig geworden door deze lokaal neer te leggen. De zorg lijkt ook steeds complexer te worden, waardoor zwaardere en/of langdurige inzet van hulp nodig is. Aangezien we te maken hebben met diverse verwijzers (huisartsen, medici en rechters) hebben we niet alle

beschikkingen ‘in de hand’. Ook al loopt de routing vanuit huisartsen steeds meer via het CJG, wil dit niet zeggen dat dit kostenbesparing oplevert. Wel is zicht op het inhoudelijk proces daarmee verbeterd.

Daarnaast is er een nadeel op JeugdzorgPlus van ongeveer

€ 200.000. Bij JeugdzorgPlus zit een jongere in een instelling:

een intensieve vorm van jeugdhulp. In de begroting wordt rekening gehouden met één persoon per jaar (365 zorgdagen).

De werkelijkheid liet zien dat het in 2017 om ruim 900 zorgdagen ging. Hier hebben we als gemeente geen invloed op.

1.815.000 Nadeel

Jeugdreclassering + Jeugdbescherming

In 2017 is, na bevoorschotting van de gecertificeerde instellingen die Jeugdreclassering en Jeugdbescherming mogen uitvoeren, afgerekend op daadwerkelijk gebruik. De begrotingsbedragen zijn in 2014 gebaseerd op een inschatting. In praktijk blijkt het begrotingsbedrag af te wijken van de realiteit.

167.000 Nadeel

WMO

Onderwerp Bedrag (€)

Voorzieningen

De opdracht die de gemeente heeft gekregen vanuit het Rijk om inwoners de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk thuis te

234.000 Nadeel

77

WMO

Onderwerp Bedrag (€)

kunnen blijven wonen leidt naast een toename in beschikkingen Huishoudelijke Hulp en vormen van Begeleiding, ook tot meer verstrekkingen van hulpmiddelen.

Begeleiding natura + Huishoudelijke hulp

Ten opzichte van 2016 heeft er binnen de zorgvorm Begeleiding (individuele Begeleiding en Begeleiding groep/Dagbesteding) een forse stijging in het aantal beschikkingen heeft plaatsgevonden (respectievelijk 20% en 40%).

Dit is niet alleen lokaal, maar ook landelijk een trend bij gemeentes.

We hebben geconstateerd dat er o.a. binnen de zorgvormen van begeleiding (combinaties van) maatwerkvoorzieningen worden geïndiceerd waar een grotere ondersteuningsbehoefte aan ten grondslag ligt. Wellicht niet alleen de behoefte van de individuele klant maar ook zijn/haar mantelzorger(s).

De wijzigingen binnen de WLZ (voorheen AWBZ) en de zorgverzekeringswet leiden tot een grotere toestroom van klanten naar de Wmo.

De ondersteuning die voorheen in de verzorgingshuizen geboden werd, bestaat niet meer. Sinds 2013 is dit in gang gezet waarbij uiteindelijk 1 januari 2016 ZZP 3 in het kader van de WLZ niet meer wordt afgegeven door het CIZ. Geconcludeerd kan worden dat er alleen nog opname plaatsvindt in een instelling zodra er sprake is van 24-uurs verpleeghuiszorg. Maar dat wil niet zeggen dat er geen 24-uurs toezicht nodig is.

Deze doelgroep doet nu een beroep op de Wmo en doet vaak een beroep op Begeleiding groep, Begeleiding individueel Ook vaak ter ontlasting van de mantelzorger(s), ook wel respijtzorg genoemd.

De opdracht die de gemeente in het kader van de Wmo heeft meegekregen is de inwoner zo lang mogelijk te ondersteunen om opname in een WLZ instelling te voorkomen en/of uit te stellen.

Dit is een ingewikkelde opdracht en vormt vaak een grijs gebied waarin bepaald moet worden of de ondersteuning die geboden worden nog wel/of niet haalbaar is binnen het aanbod in de Wmo.

Het aantal beschikkingen huishoudelijke Hulp is net als bij de Begeleiding in 2017 toegenomen. Ook de combinaties van beschikkingen is toegenomen. Deze noodzakelijke

ondersteuningsvormen worden niet alleen ingezet voor de individuele klant, maat ook vaak ter ontlasting van de (overbelaste) mantelzorger.

Ook is medio 2017 de nieuwe ondersteuningsvorm Algemene voorziening Huishoudelijke Hulp van start gegaan. Hiermee dient de gemeente weer tegemoet moeten komen (na uitspraken van de CRvB) aan de ondersteuningsbehoefte van de cliënten groep die voor 1 januari 2015 gebruik maakten van Huishoudelijke Hulp 1 (HH1). Deze nieuwe voorziening heeft weer een nieuwe

toestroom aan klanten teweeg gebracht, die maar beperkt te voorspellen was.

742.000 Nadeel

78

WMO

Onderwerp Bedrag (€)

PGB WMO

Het per 1 januari 2015 ingevoerde trekkingsrecht PGB via de SVB en het grote aanbod aan gecontracteerde zorgaanbieders voor naturazorg, leidt de laatste jaren tot steeds meer afname van pgb houders.

86.000 Voordeel

Vrijwilligerswerk

Het geraamde activiteitenbudget is niet aangesproken. Dit leidt tot een voordeel.

24.000 Voordeel

Uitvoeringskosten

De kosten op de uitvoering zijn meegevallen. Een reden is het vast aannemen van mensen en een verkleining van de flexibele schil.

87.000 Voordeel

Transformatie

In de begroting is een budget opgenomen t.b.v. de transformatie binnen het sociaal domein. Hoewel hard wordt gewerkt aan de transformatie, is er nog een deel van het budget over in 2017.

42.000 Voordeel

Overige

Diverse overige kleine afwijkingen 9.000 Voordeel

79

In document Jaarverslag & Jaarrekening 2017 (pagina 75-79)