• No results found

Toelichting geometrie (contouren)

In document Invulinstructie Squit ibis (pagina 45-59)

De volgende contouren moeten in Squit worden ingetekend:

1. Locatiecontour

2. Verontreinigingscontour (beschikking ernst en spoed of BUS-melding) 3. Saneringscontour (beschikking saneringsevaluatie)

4. Zorgcontour (beschikking nazorgplan) 5. Onderzoekcontour

6. Contouren BUS-melding

Het uitgangspunt bij het definiëren van de contouren is de Wet bodembescherming (Wbb) en hieruit voortvloeiend de beschikkingen die het bevoegd gezag Wbb neemt. Naast deze zaken, worden in Squit ook beoordelingen in het kader van de Wet milieubeheer en Woningwet geregistreerd. Voor deze zaken zijn separate afspraken gemaakt welke contouren worden ingetekend.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid waarmee contouren moeten worden ingetekend is afhankelijk van het gebruik van een contour. De locatiecontour en onderzoekcontour helpen bij het ‘vinden’ van informatie.

Deze contouren geven aan van welk gebied informatie bekend is. Om te voorkomen dat informatie niet gevonden kan worden, kun je dus beter een te ruime contour tekenen dan een te krappe.

De verontreinigingscontour, saneringscontour en zorgcontour hebben een totaal andere functie. Aan de hand van deze contouren wordt bepaald welke percelen wel of geen beperking hebben in het kader van de Wet kenbaarbeid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb). Bij deze contouren is met name van belang dat niet ten onrechte een beperking op een kadastraal perceel komt te rusten.

In de volgende paragrafen worden de contouren nader gedefinieerd. Voor de BUS-meldingen is onder 6. een aparte toelichting opgenomen, omdat de contouren voor BUS-meldingen enigszins afwijken van de standaard.

|<< terug naar geometrie locatie

|<< terug naar Locatie - Details

|<< terug naar geometrie verontreinigingscontour

|<< terug naar Verontreiniging - Gegevens grond, grondwater en waterbodem contouren

|<< terug naar geometrie saneringscontour

|<< terug naar Sanering - Gegevens saneringscontouren

|<< terug naar geometrie zorgcontour

|<< terug naar Nazorg - Zorgcontouren

Algemeen

1. Locatiecontour Definitie

De locatiecontour omsluit de geografische eenheid van één (of meerdere) onderzoek(en) of sanering(en) en heeft één unieke locatie code (AA-code).

Nadere toelichting

Een locatiecontour kan uit meerdere (deel)contouren bestaan, als bijvoorbeeld drie (geografisch gescheiden) woonblokken gelijktijdig zijn onderzocht en gerapporteerd.

Verwijzing naar andere contouren

De locatiecontour omsluit de som (maximale omvang) van de onderzoekcontouren (zie bij onderzoekcontouren). De toetser moet bij ieder volgend rapport controleren of de bij dit rapport behorende onderzoekcontour (deels) buiten de oorspronkelijke locatiecontour valt. Als dit het geval is moet de locatiecontour worden aangepast (uitgebreid).

Uitzonderingen

In specifieke gevallen kan een locatiecontour ook een groter gebied omsluiten dan de som van alle op een specifieke locatie uitgevoerde onderzoeken en saneringen. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderzoek van baggerspecieloswallen, waarbij een aparte locatie is aangemaakt voor de gehele baggerspecie loswal. Vooralsnog worden rapport- en locatiecontouren van onderzoeken van baggerspecieloswallen en BIO-locaties niet in onderhavige contourdefinities meegenomen.

Algemeen

2. Verontreinigingscontour Definitie

De verontreinigingscontour is de geografische contour waarbinnen gehalten aan verontreinigende stoffen > I-waarden voorkomen.

De verontreinigingscontour wordt ingetekend als een beschikking ernst en spoed is afgegeven of als een BUS-melding is ontvangen (zei onder 6). Indien van toepassing wordt zowel een

verontreinigingscontour voor grond als voor grondwater ingetekend.

Naar aanleiding van een beschikking op een saneringsverslag wordt de I-contour grond zo nodig aangepast als een deel van de verontreiniging is gesaneerd en hiervoor geen nazorgverplichting geldt, zoals bij een deelsanering of een gefaseerde sanering. Als de hele verontreiniging is gesaneerd, is aanpassing van de I-contour grond niet nodig.

Nadere toelichting

Als sprake is van twee of meer overlappende verontreinigingen op een locatie (bijvoorbeeld een verontreiniging met zware metalen en olie) wordt de contour getekend die de verschillende typen verontreiniging (> I-waarden) omsluit (samengestelde verontreiniging). Er worden dus per besluit hooguit één grond- en één grondwaterverontreinigingscontour ingetekend.

Als aanvullend onderzoek naar de omvang van verontreinigingen is uitgevoerd en dit wordt vastgelegd in een nieuwe beschikking ernst en spoed, moet de verontreinigingscontour worden aangepast.

De kadastrale percelen die binnen de I-contour voor grond liggen, worden geregistreerd voor de Wkpb.

Als voor een deel van de verontreiniging een sanering is uitgevoerd, moet de verontreinigingscontour in een aantallen gevallen worden aangepast. De in de Wkpb geregistreerde beperking op basis van de beschikking ernst en urgentie/spoed is in dit geval niet meer van toepassing op het gesaneerde deel, maar nog wel op dat deel dat nog niet gesaneerd is. Voor (een deel van) het gesaneerde deel kan overigens wel een nazorgverplichting gelden (zie punt 4), zie voorbeeld 1.

Als voor het hele gesaneerde deelgebied sprake is van een nazorgverplichting, is het niet nodig de verontreinigingscontour aan te passen. Zie voorbeeld 2.

Voorbeeld 1

Op een locatie aan de Reestraat 6 is een sanering uitgevoerd, waarbij een deel van de verontreiniging is verwijderd en een deel van de verontreiniging is achtergebleven onder het pand. De

verontreinigingscontour wordt aangepast, zodat deze het gesaneerde deel niet meer omvat.

Algemeen

Voorbeeld 2

Op een locatie aan de Reestraat 6 is een deelsanering uitgevoerd, de verontreiniging is geïsoleerd. De verontreinigingscontour hoeft niet te worden aangepast.

Figuur 2

Verwijzing naar andere contouren

De verontreinigingscontour valt altijd binnen de locatiecontour (zie punt 1) en binnen de onderzoekcontour van het bijbehorende bodemonderzoek (zie punt 5.2).

Uitzonderingen

Als een sanering is uitgevoerd waaruit blijkt dat de verontreinigingscontour afwijkt van de contour zoals vastgelegd in de beschikking ernst en urgentie/spoed, wordt de verontreinigingscontour niet aangepast. De gehele of gedeeltelijke verwijdering van verontreiniging wordt namelijk aangegeven bij de saneringscontour (punt 3) en eventueel de zorgcontour (punt 4).

|<< terug naar geometrie locatie

Algemeen

3. Saneringscontour Definitie

De saneringscontour is de geografische contour waar binnen gehalten aan verontreinigende stoffen >

I-waarden voorkomen, waarvoor een saneringsoplossing is gerealiseerd. De saneringscontour moet in ieder geval de verontreinigingscontour omvatten, of bij een deelsanering dat deel van de

verontreinigingscontour dat is gesaneerd.

De contour wordt ingetekend als een beschikking saneringsverslag wordt afgegeven.

Indien van toepassing wordt zowel een saneringscontour voor grond als voor grondwater ingetekend.

Nadere toelichting

Wanneer bijvoorbeeld bij een sanering een deel van de verontreiniging wordt afgegraven en een deel blijft liggen onder de bebouwing, als onderdeel van de saneringsoplossing (geen contact, geen verspreiding), is een oplossing gevonden voor het hele gebied met gehalten > I-waarden en is de saneringscontour de hele verontreinigingscontour.

De kadastrale percelen die binnen de contour liggen en waarvoor geen zorg geldt, worden als vervallen geregistreerd voor de Wkpb. Als bij een sanering blijkt dat de verontreinigingscontour groter was dan de werkelijke verontreiniging, wordt het deel dat niet verontreinigd > I blijkt te zijn ook als gesaneerd beschouwd.

Voorbeeld 1

Op een locatie aan de Reestraat 4 en 6 is een sanering uitgevoerd. De verontreiniging bleek alleen bij nr. 6 aanwezig te zijn en is deels verwijderd en deels geïsoleerd. De saneringscontour wordt net zo groot ingetekend als de verontreinigingscontour.

Figuur 3

Algemeen

Voorbeeld 2

Op een locatie aan de Reestraat 4 en 6 is een sanering uitgevoerd. De verontreiniging bleek groter dan verwacht. Op de perceelsgrens wordt nog verontreiniging >I aangetroffen, de omvang van deze verontreiniging buiten de perceelsgrenzen is onbekend.

Figuur 4

Verwijzing naar andere contouren

Bij het tekenen van de saneringscontour moet de locatiecontour (punt 1) worden gecontroleerd en zo nodig worden aangepast (uitgebreid).

Als sprake is van passieve of actieve zorg moet ook de zorgcontour (zie punt 4) worden ingetekend.

|<< terug naar geometrie locatie

Algemeen

4. Zorgcontour Definitie

De zorgcontour is de geografische contour waar binnen gehalten aan verontreinigende stoffen > I-waarden voorkomen (zie punt 3), die zijn achtergebleven na (en ter plaatse van) een (deel)sanering.

Binnen deze zorgcontour is sprake van passieve of actieve nazorg.

De contour wordt ingetekend als een beschikking nazorgplan wordt afgegeven.

De zorgcontour bevindt zich per definitie binnen de saneringscontour.

Indien van toepassing wordt zowel de zorgcontour voor grond als voor grondwater ingetekend.

Nadere toelichting

Bij actieve nazorg (dus bij iedere monitoring-/zorgronde) moet de zorgcontour worden gecontroleerd en zo nodig aangepast.

Bij passieve nazorg wordt de zorgcontour eenmalig vastgelegd en niet meer gewijzigd, tenzij een aanvullende sanering plaatsvindt.

Verwijzing naar andere contouren

Bij het tekenen van de zorgcontour moet ook de locatiecontour (punt 1) worden gecontroleerd en zo nodig worden aangepast (uitgebreid).

Figuur 5

|<< terug naar geometrie locatie

|<< terug naar Locatie - Details

|<< terug naar geometrie verontreinigingscontour

|<< terug naar Verontreiniging - Gegevens grond, grondwater en waterbodem contouren

|<< terug naar geometrie saneringscontour

|<< terug naar Sanering - Gegevens saneringscontouren

|<< terug naar geometrie zorgcontour

|<< terug naar Nazorg - Zorgcontouren

Algemeen

5. Onderzoekcontour

De rapportcontour is de geografische contour waar binnen het onderzoek en/of de sanering is uitgevoerd.

De volgende typen van rapportcontouren worden onderscheiden:

- Onderzoekcontour voor historisch onderzoek - Onderzoekcontour voor bodemonderzoek

- Onderzoekcontour voor saneringsonderzoek en saneringsplan - Onderzoekcontour voor saneringsverslag

- Onderzoekcontour voor nazorgplan en/of (periodieke) nazorg en monitoring

Bij iedere opvolgende rapportcontour dient te worden gecontroleerd of de locatiecontour (zie punt 1) aangepast moet worden.

5.1 Onderzoekcontour voor historisch onderzoek Definitie

Bij een historisch onderzoek wordt alleen de begrenzing (contour) van de te onderzoeken locatie getekend (probleemlocatie).

Voorbeeld

Voor een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) zijn de percelen Reestraat 2-8 onderzocht. Alleen het voormalige perceel Reestraat 12 wordt ingetekend.

Figuur 6

5.2 Onderzoekcontour voor bodemonderzoek

Algemeen

Als twee of meer deelgebieden zijn onderzocht, worden de deelonderzoeksgebieden los van elkaar getekend, deze hebben wel één gemeenschappelijke locatiecode.

Voorbeeld

Voor een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) zijn op de percelen Reestraat 4 en 6 en in de straat boringen geplaatst. In de sloot achter het voormalige perceel zijn slibmonsters genomen. De in te tekenen contour omvat de boringen in de tuinen, het deel van de straat met de daar geplaatste boringen en het deel van de sloot waar de slibmonsters zijn genomen.

Figuur 7

5.3 Onderzoekcontour saneringsonderzoek en/of saneringsplan Definitie

Bij een saneringsonderzoek en/of -plan wordt een contour getekend die het te saneren gebied omsluit.

Nadere toelichting

De begrenzing van het te saneren gebied wordt bepaald door:

- de ontgravingsgrenzen;

- het gebied waar isolatie wordt aangebracht (leeflaag, verharding);

- verontreinigingsvlek tot de terugsaneerwaarde (in-situ);

- verwachte restverontreiniging, bijvoorbeeld een deel van een verontreiniging onder een woning waarvan bekend is dat deze achterblijft na sanering.

Verwijzing naar andere contouren

Bij een saneringsonderzoek of een saneringsplan wordt (indien van toepassing) alleen de locatiecontour aangepast.

Algemeen

Voorbeeld

Als gevolg van een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) is in de achtertuinen van Reestraat 4 en 6 een verontreiniging met minerale olie aangetroffen. Ook is op de gehele locatie een diffuse verontreiniging met PAK aangetoond. Hierbij wordt:

- voor bij de deelsanering van de minerale olieverontreiniging alleen de olievlek ingetekend;

- voor de sanering van de gehele locatie het onderzoeksgebied ingetekend.

Figuur 8

5.4 Onderzoekcontour saneringsverslag Definitie

Bij een saneringsverslag wordt het gebied aangegeven waar sanerende werkzaamheden zijn

uitgevoerd. In tegenstelling tot de saneringscontour beperkt de rapportcontour saneringsverslag zich niet tot het gebied waar gehalten > I-waarden zijn aangetroffen.

Nadere toelichting

Bij ontgraving is dit de ontgravingsgrens.

Bij een leeflaagsanering of isolatie is dit de contour waarbinnen de leeflaag of de isolatiemaatregelen zijn gerealiseerd.

Bij in-situ sanering is dit het invloedsgebied van de sanering.

Dit is soms lastig te bepalen. Bij onzekerheid moet de geschatte contour van grond en/of grondwater van de gerealiseerde terugsaneerwaarden en/of de I-waarden na sanering worden getekend.

Verwijzing naar andere contouren

Naast het intekenen van de onderzoekcontour saneringsverslag dient tevens een saneringscontour (zie punt 4) getekend te worden.

Algemeen

Voorbeeld 1

De olieverontreiniging als gevolg van een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) wordt gesaneerd door middel van een ontgraving. Tijdens de ontgraving is een grotere verontreiniging aangetroffen dan in het onderzoek was bepaald. Een deel van de verontreiniging zit nog onder de panden Reestraat 4 en 6. Ingetekend wordt de ontgravingscontour zoals die is uitgevoerd.

Figuur 9 Voorbeeld 2

In het saneringsverslag is tevens een nazorgplan opgenomen om de verspreiding van de

restverontreiniging met minerale olie te bewaken. Hierbij worden aan de straatzijde twee peilbuizen jaarlijks bemonsterd.

De in te tekenen contour dient behalve de ontgravingscontour ook de restverontreiniging en de monitoringspeilbuizen te omsluiten.

Figuur 10

Algemeen

5.5 Onderzoekcontour nazorgplan, nazorg en monitoring Definitie

De onderzoekcontour van het nazorgplan omsluit zowel het gebied van passieve nazorg (in geval van een leeflaag) als actieve nazorg (monitoringspeilbuizen). In tegenstelling tot de zorgcontour beperkt deze onderzoekcontour zich niet tot het gebied waar gehalten > I-waarden zijn achtergebleven.

Nadere toelichting

De in te tekenen onderzoekcontour nazorg en /of monitoring omsluit de meetpunten die bij de (actieve) monitoring worden gebruikt én de te monitoren verontreiniging (dus ook indien deze verontreiniging buiten het gebied van de meetpunten ligt, maar wel in de beschikking onder nazorg valt).

Tevens omsluit de onderzoekcontour het gebied waar passieve nazorg op rust (in stand houden van leeflaag, isolerende voorzieningen e.d.).

Verwijzing naar andere contouren

Naast het intekenen van een onderzoekcontour nazorgplan, monitoring en/of nazorg dient ook een zorgcontour ingetekend of aangepast te worden (zie punt 4).

Voorbeeld

Bij de sanering van een verontreiniging met minerale olie als gevolg van een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) is een deel van de verontreiniging nog onder de panden Reestraat 4 en 6 achtergebleven. De in te tekenen contour dient behalve de monitoringspeilbuizen ook de

restverontreiniging te omsluiten.

Figuur 11

Algemeen

6. BUS-meldingen

Bij een BUS-melding moeten een locatiecontour, een verontreinigingscontour en een of meerdere onderzoekcontouren worden ingetekend.

Locatiecontour

Bij BUS-meldingen is de locatiecontour gelijk aan de grootste onderzoekcontour.

Verontreinigingscontour

Bij een BUS-melding is niet altijd duidelijk hoe de verontreinigingscontour loopt. In dat geval moet de contour aangehouden worden van de locatie waarvoor de BUS-melding is ingediend.

Onderzoekcontour

Bij BUS-meldingen kunnen onderzoekcontouren groter zijn dan de contour waarvoor de BUS-melding is ingediend. Als het ingediende bodemonderzoek dus een groter gebied omvat dan de

saneringslocatie, dan wordt deze ook als zodanig ingetekend.

Voorbeeld

Voor een voormalige smederij aan de Reestraat 12 (oud adres) is onderzoek uitgevoerd op en rondom de percelen Reestraat 4 en 6. Bij dit onderzoek is een diffuse verontreiniging met PAK aangetroffen. Een deel van de achtertuin van Reestraat 6 gaat gesaneerd worden en hiervoor is een BUS-melding ingediend. De in te tekenen locatiecontour is gelijk aan de onderzoekcontour van het uitgevoerde onderzoek, de verontreinigingscontour en onderzoekcontour BUS-melding zijn gelijk aan de saneringslocatie.

Figuur 12

|<< terug naar geometrie locatie

|<< terug naar Locatie - Details

|<< terug naar geometrie verontreinigingscontour

|<< terug naar Verontreiniging - Gegevens grond, grondwater en waterbodem contouren

|<< terug naar geometrie saneringscontour

|<< terug naar Sanering - Gegevens saneringscontouren

|<< terug naar geometrie zorgcontour

|<< terug naar Nazorg - Zorgcontouren

Algemeen

Invoer analyses

Analyses kunnen zowel handmatig als door middel van de import van een XML-bestand worden ingevoerd.

Bij handmatige invoer worden de analyseresultaten van alle onderzoeken worden ingevoerd, met uitzondering van:

- Saneringsonderzoeken;

- In-situ partijkeuringen.

De velden “Bruikbaarheid (BKK)” op onderzoeksniveau en “Vervallen” bij analyse kunnen worden gebruikt als hier aanleiding voor is na data-analyse bij het opstellen van een bodemkwaliteitskaart.

Op voorhand worden deze velden niet ingevuld.

Als een XML-bestand is aangeleverd, worden de analyses geïmporteerd met behulp van de XML. In Squit iBis kunnen bestanden in SIKB-versie 10 en 12 worden geïmporteerd. Als een XML-bestand versie 9 is ontvangen, moet dit omgezet worden naar versie 10, voordat dit geïmporteerd kan worden. Hier wordt beschreven hoe dit in zijn werk gaat.

Het importeren van een XML-bestand staat hier beschreven.

Voordat een XML-bestand wordt geïmporteerd is het goed om de xml zoals die is ontvangen, te controleren middels de SIKB validatietool:

https://tools.sikb.nl/0101/validation/validate en dan kiezen voor Onderzoek.

|<< terug naar Snelle invoer meetpunten en analyses

Algemeen

In document Invulinstructie Squit ibis (pagina 45-59)