• No results found

– Toelating op grond van hbo-propedeusediploma

In document Duitse Taal en Cultuur (pagina 15-0)

1. Bezitters van een HBO-propedeuse diploma worden desgevraagd vrijgesteld van de

vooropleidingseis bedoeld in artikel 7.24 WHW, mits zij aantonen te beschikken over de kennis, het inzicht en de vaardigheden om de opleiding met goed gevolg af te ronden.

2. Aan de in lid 1 bedoelde eis is in ieder geval voldaan indien:

- de HBO-propedeuse binnen een jaar is behaald, en - het gemiddelde behaalde cijfer minimaal een zeven is.

- 13 - Artikel 36 – Minoren

1. De bachelor omvat twee minoren van 15 ec elk, door de student te kiezen uit het onderwijsaanbod van de faculteit of daarbuiten45. Met betrekking tot de tijdvakken, frequentie en mogelijke vormen van tentaminering, fraude en plagiaat, de vaststelling en bekendmaking van de tentamenuitslag, de geldigheidsduur, het inzagerecht en vrijstellingen geldt voor het minoronderwijs hetgeen in deel 1 van deze Onderwijs- en Examenregeling is vastgelegd. Voor de vormgeving van het onderwijs wordt verwezen naar de minorgids van de faculteit:

http://studiegids.science.ru.nl/2016/arts/prospectus/minorgids/. Voor cursussen die buiten de opleiding gevolgd worden, bijvoorbeeld in het kader van een vrije minor, geldt met betrekking tot de tentaminering etc. hetgeen bepaald is door de examencommissie van de opleiding die het onderwijs verzorgt.

2. Het totale minorpakket van een student mag niet meer dan 15 ec aan propedeusecursussen bevatten.

3. De student heeft de mogelijkheid om maximaal één minor zelf samen te stellen uit het onderwijsaanbod van de faculteit of daarbuiten. Een zogeheten „vrije minor‟ vereist de

goedkeuring van de examencommissie6. Een verzoek tot goedkeuring van een door de student zelf samengestelde minor wordt door de student ten minste twee maanden voor het afleggen van het eerste onderdeel bij de examencommissie ingediend. In bijzondere gevallen kan de

examencommissie afwijken van de genoemde termijn.

4. Een besluit goedkeuring van de in lid 3 bedoelde minor te onthouden wordt door de

examencommissie gemotiveerd genomen, nadat de betrokkene in de gelegenheid is gesteld te worden gehoord.

5. Ten aanzien van de in lid 3 bedoelde minor beslist de examencommissie binnen vier weken na ontvangst van het verzoek of, indien het verzoek is ingediend binnen een academische vakantie, binnen vier weken na afloop daarvan. De examencommissie kan de beslissing voor ten hoogste twee weken verdagen. Van de verdaging wordt voor de afloop van de in de eerste zin genoemde termijn schriftelijk mededeling gedaan aan de student.

6. Indien een student in de in lid 3 bedoelde minor wijzigingen wenst aan te brengen in de keuze van de onderdelen waarover reeds goedkeuring is verkregen, kan hij een verzoek daartoe indienen bij de examencommissie. De criteria die in dit artikel worden genoemd, zijn ook van toepassing op de gewenste wijzigingen.

Artikel 37 – Core Curriculum

1. Alle studenten die vanaf 1 september 2011 voor het eerst in de propedeuse staan ingeschreven, volgen gedurende hun studie een core curriculum van 15 ec. Dit core curriculum bestaat uit de volgende onderdelen:

- Wijsgerige reflectie: Geschiedenis van het denken (5 ec.) - Kennis en inzichten in de humaniora (5 ec.)

Keuze uit (onder voorbehoud):

4Studenten die vóór 1 september 2014 met de propedeuse van de opleiding zijn begonnen, volgen drie minoren van ieder 15 ec.

5 Voor de studenten die tussen 1 september 2011 en 1 september 2014 met de opleiding begonnen zijn, geldt de verplichting dat één min or in een Duitstalig land ingevuld dient te worden (zogenaamde Buitenlandminor)

6 Studenten die vóór 1 september 2014 met de propedeuse van de opleiding zijn begonnen, mogen maximaal twee vrije minoren in hun programma opnemen.

- 14 -

- Theories of Interpretation: Understanding and Explanation in the Humanities - Intellectuele geschiedenis van het Christendom

- De zijderoute

- De oudheid en haar voortleven in de Europese cultuur

- Ways of seeing. From mimesis to hyperrealism in the visual arts - Van Beowulf tot Brecht: meesterwerken uit de Europese Letterkunde - Woorden en woordgebruik

- De academicus voor de klas

- Geesteswetenschappen en samenleving (5 ec.)

2. Voor de vormgeving van het onderwijs wordt verwezen naar de studiegids van de opleiding:

http://studiegids.science.ru.nl/2016/arts/

3. Het Core Curriculum 2-vak mag door de studenten van het tweede bachelorjaar tijdens hun buitenlandverblijf ingevuld worden. Zij dienen uit het aanbod van hun gastuniversiteit een cursus uit te zoeken die ter vervanging van één van bovenstaande cursussen kan dienen en hun keuze, voorzien van een cursusbeschrijving, ter goedkeuring aan de examencommissie voor te leggen.

Paragraaf 7 – Propedeuse

Artikel 38 – Samenstelling propedeuse

1. De propedeuse omvat de volgende onderdelen met de daarbij vermelde studielast in ec7. Voor de vormgeving van het onderwijs wordt verwezen naar de studiegids van de opleiding:

http://studiegids.science.ru.nl/2016/arts/

Mentoraat8 0

Sprachpraxis Deutsch9 5

Kommunikation in Kultur und Wirtschaft 5

Wie liest man Literatur? 5

Sprachwissenschaft 1: Phonetik und Phonologie 5

Sprachwissenschaft 2: Syntax und Tekstlinguistik 5

Pendelbus: Begegnung mit dem Ruhrgebiet 5

Geschichte der deutschen Literatur 10

Lyrik, Poesie, Poetry 5

Wendepunkte der deutschen Geschichte 5

Grundlagen der deutschen Grammatik 5

Core Curriculum: Geschiedenis van het denken 5

7 Voor studenten die in 2014 met de opleiding DTC zijn begonnen: Mentoraat (0), Sprachpraxis Deutsch (5), Kommunikation in Kultur und Wirtschaft (5), Wie liest man Literatur (5), Sprachwissenschaft 1: Phonetik und Phonologie (5), Sprachwissenschaft 2: Syntax und Textlinguistik (5), Pendelbus: Begegnung mit dem Ruhrgebiet (5), Geschichte der deutschen Literatur (5), Lyrik, Poesie, Poetry (5), Inleiding Literatuurwetenschap deel 1: internationale literatuurgeschiedenis (5), Wendepunkte der deutschen Geschichte (5), Grundlagen der deutschen Grammatik (5), Core curriculum: Wijsgereige refelctie: Geschiedenis van het denken (5).

Voor studenten die in 2013 met de opleiding DTC begonnen zijn: Mentoraat (0), Sprachpraxis Deutsch (5), Kommunikation in Kultur und Wirtschaft (5), Wie liest man Literatur? (5), Sprachwissenschaft 1: Phonetik, Phonologie, Morphologie (5), Sprachwissenschaft 2: Syntax und Textanalyse (5), Pendelbus: Vorbereitung und Seminar (5), Geschichte der deutschen Literatur (5), Lyrik, Poesie, Poetry (5), Inleiding Literatuurwetenschap deel 1: internationale literatuurgeschiedenis (5), Wendepunkte der deutschen Geschichte (5), Sprachlernen in Theorie und Praxis (5), Core curriculum: Geschiedenis van het denken (5).

Programma’s van vóór 1 september 2013 staan vermeld in de OER van het betreffende jaar.

8 Daartoe behoort ook de Berlijnreis

9 Daartoe behoort ook de “Intensivkurs”. Studenten met Duits als moedertaal kunnen een vrijstelling voor deze cursus aanvragen bij de examencommissie. Indien een vrijstelling wordt verleend, kan een vervangend onderdeel worden vastgesteld.

- 15 -

2. a. Bij colleges wordt van de studenten verwacht dat zij aanwezig en voorbereid zijn. Mocht hij/zij niet aanwezig kunnen zijn (bv. als gevolg van ziekte), dan neemt de student tijdig, maar in elk geval voorafgaand aan het college contact op met de docent.

b. Ten aanzien van onderstaande cursussen geldt dat wanneer een student minder dan 100% maar meer dan 80% aanwezig is geweest, de docent van de cursus kan besluiten dat extra opdrachten gemaakt dienen te worden. Bij een aanwezigheid van minder dan 80% kan deze niet worden gecompenseerd en kan de cursus in het betreffende collegejaar niet worden afgesloten. Deze cursus dient derhalve in het volgende collegejaar opnieuw gevolgd te worden.

- Mentoraat

- Sprachpraxis Deutsch

- Pendelbus: Begegnung mit dem Ruhrgebiet

Artikel 39 – Praktische oefeningen in de propedeuse

1. De volgende propedeuseonderdelen, als genoemd in art. 38, omvatten, eventueel naast het onderwijs in de vorm van hoor-, werk- of instructiecolleges, praktische oefeningen in de daarbij aangegeven vorm:

- Kommunikation in Kultur und Wirtschaft (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten) - Wie liest man Literatur? (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten)

- Pendelbus: Begegnung mit dem Ruhrgebiet (werkwijze: schriftelijke opdrachten) - Geschichte der deutschen Literatur (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten) - Lyrik, Poesie, Poetry (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten)

- Sprachpraxis Deutsch (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten) - Grundlagen der deutschen Grammatik (werkwijze: schriftelijke opdrachten)

2. Het tentamen van een onderdeel genoemd in het eerste lid van dit artikel, kan niet worden

afgelegd dan nadat de desbetreffende praktische oefeningen met voldoende resultaat zijn afgelegd:

3. Met betrekking tot de volgende onderdelen geldt het met voldoende resultaat deelnemen aan de praktische oefening als het behalen van het des betreffende tentamen:

- Pendelbus: Begegnung mit dem Ruhrgebiet

Paragraaf 8 – De postpropedeutische fase van de opleiding

Artikel 40 – Samenstelling postpropedeuse

1. De postpropedeuse omvat voor studenten die na 1 september 2014 met de opleiding zijn begonnen de volgende onderdelen met de daarbij vermelde studielast in ec.10 Voor de vormgeving van het onderwijs wordt verwezen naar de studiegids van de opleiding:

http://studiegids.science.ru.nl/2016/arts/

Textgestaltung aus interkultureller Perspektive 5

Geschichte des Deutschen: historische Linguistik 5

Sprachlernen in Theorie und Praxis 5

Unterhaltungsformen populärer Kultur 5

10 Studenten die in de collegejaren 2012-2013 en 2013-2014 zijn begonnen volgden in plaats van Sprachlernen in Theorie und Praxis het vak Sprachwissenschaft 3: Semantik und Pragmatik als onderdeel van de postpropedeuse. Voor deze cohorten geldt dat de cursus Sprachlernen in Theorie und Praxis onderdeel vormt van het propedeutische programma. In plaats van Einleitung Interkulturelle Kommunikation Niederlande-Deutschland volgden deze studenten het vak Intercultureel onderzoek: eWom en Taalintensiteit en in plaats van Textgestaltung aus interkultureller Perspektive het vak Textgestaltung als interkulturelle Aufgabe.

Programma’s van vóór 1 september 2012 staan vermeld in de OER van het betreffende jaar.

- 16 -

Einleitung interkulturelle Kommunikation Niederlande-Deutschland 5

Fragen des 21. Jahrhunderts 5

Grammatiken: Sprachtheorie und Unterricht (Didaktik) 5

Forschungsmethoden 5

Buitenlandverblijf 15

Ältere Deutsche Literatur und Kultur (Mittelalter bis 1800) 5 Forschung und Didaktik DaF (Deutsch als Fremdsprache) 5

Autor und Werk 5

Core Curriculum B211 5

Core Curriculum B3: Geesteswetenschappen en samenleving 5

Minoren 30

Bachelorwerkstuk en -tutorial 10

2. Bij colleges wordt van de studenten verwacht dat zij aanwezig en voorbereid zijn. Mocht hij/zij niet aanwezig kunnen zijn (bv. als gevolg van ziekte), dan neemt de student tijdig, maar in elk geval voorafgaand aan het college contact op met de docent.

3. a. Het programma van het buitenlandverblijf wordt door de student in overleg met de

buitenlandcoördinator van de opleiding opgesteld en dient door de (deel)examencommissie te worden goedgekeurd.

b. Er kunnen in het kader van het buitenlandverblijf en een eventuele buitenlandminor alleen cursussen worden ingebracht waarvoor een cijfer behaald is. Zogeheten “Teilnahmescheine”

(“unbenotete Scheine”) worden niet erkend.

c. Voor de omrekening van in Duitsland behaalde cijfers geldt bij de opleiding DTC het onderstaande model:

Artikel 41 – Praktische oefeningen in de postpropedeuse

1. De volgende onderdelen van de postpropedeutische fase, als genoemd in artikel 40, omvatten, naast het onderwijs in de vorm van hoor-, werk- of instructiecolleges, praktische oefeningen in de daarbij aangegeven vorm:

- Textgestaltung aus interkultureller Perspektive (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten)

- Unterhaltungsformen populärer Kultur (werkwijze: logboek en actieve deelname aan het opzetten en uitvoeren van een eigen populair cultuurproduct)

- Fragen des 21. Jahrhunderts (werkwijze: mondelinge en schriftelijke opdrachten) - Grammatiken: Sprachtheorie und Unterricht (werkwijze: presentaties)

- Forschungsmethoden (werkwijze: wekelijkse opdrachten)

11 Zie artikel 37, lid 3.

- 17 -

- Ältere deutsche Literatur und Kultur (Mittelalter bis 1800) (werkwijze: mondelinge en/of schriftelijke opdrachten)

- Forschung und Didaktik DaF (Deutsch als Fremdsprache) (mondelinge en schriftelijke opdrachten)

- Autor und Werk (mondelinge en/of schriftelijke opdrachten)

- Bachelorwerkstuk (werkwijze: schriftelijke opdracht en gesprek en/of presentatie. Tijdens het gesprek/de presentatie zal de mondelinge taalvaardigheid worden getoetst)

2. Het tentamen van een onderdeel genoemd in dit lid kan niet worden afgelegd dan nadat de desbetreffende praktische oefeningen met voldoende resultaat zijn gevolgd.

3. Met betrekking tot de volgende onderdelen geldt het met voldoende resultaat deelnemen aan de desbetreffende praktische oefening zoals vermeld als het behalen van het tentamen:

- Forschungsmethoden (dossier met wekelijkse opdrachten)

Paragraaf 9 – Tentamens en examens van de opleiding

Artikel 42 – Volgorde van de tentamens (‘volgtijdelijkheid’)

1. Aan de tentamens en de daarbij behorende praktische oefeningen van de hierna te noemen onderdelen kan niet eerder worden deelgenomen dan wanneer aan onderstaande voorwaarden is voldaan:

a. propedeuse:

- onderdeel Sprachwissenschaft 2 nadat Grundlagen der deutschen Grammatik is gevolgd en aan tenminste een tentamengelegenheid is deelgenomen

b. postpropedeuse:

- onderdeel Sprachlernen in Theorie und Praxis na Sprachpraxis Deutsch is gevolgd en aan tenminste een tentamengelegenheid is deelgenomen

- onderdeel Grammatiken: Sprachtheorie und Unterricht (Didaktik) na Grundlagen der deutschen Grammatik is gevolgd en aan tenminste een tentamengelegenheid is deelgenomen

- onderdeel Forschung und Didaktik: DaF na Grammatiken: Sprachtheorie und Unterricht (Didaktik) is gevolgd en aan tenminste een tentamengelegenheid is deelgenomen - onderdeel Autor und Werk na afronding propedeuse

- onderdeel Bachelorwerkstuk (incl. bachelortutorial) nadat de student tenminste 120 ec heeft behaald, waaronder in ieder geval de propedeuse en het majorprogramma B212 2. In bijzondere gevallen kan de examencommissie toestaan dat op verzoek van de student wordt

afgeweken van de volgorde zoals boven vermeld.

3. Indien er bij een cursus door middel van meerdere deeltentamens getoetst wordt, geldt, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven in de studiegids en/of studiehandleiding, dat alle deeltentamens voldoende (tenminste 5,5) dienen te zijn.

4. Aan het eind van de bacheloropleiding dient de student het Duits op niveau C2 volgens het CEFR te beheersen. Dit wordt getoetst aan de hand van het bachelorwerkstuk (schriftelijke

taalbeheersing) en het gesprek dan wel de presentatie naar aanleiding van het bachelorwerkstuk (mondelinge taalbeheersing).

12 Tot de majorvakken uit het B2-jaar behoren de volgende onderdelen (zie art. 40, lid1): Textgestaltung aus interkultureller Perspektive;

Geschichte des Deutschen: historische Linguistik; Sprachlernen in Theorie und Praxis; Unterhaltungsformen populärer Kultur; Einleitung Interkulturelle Kommunikation Niederlande-Deutschland; Fragen des 21. Jahrhunderts; Grammatiken: Sprachtheorie und Unterricht;

Forschungsmethoden; buitenlandverblijf. .

- 18 -

5. Ten aanzien van een tentamen dat niet is genoemd in het eerste lid, omdat het betrekking heeft op een vak dat niet in het programma van de opleiding voorkomt, geldt wat daarover in de voor dat onderdeel geldende Onderwijs- en Examenregeling is bepaald.

Artikel 43 – Beperking geldigheidsduur behaalde studiepunten

In afwijking van het bepaalde in artikel 12.1 gelden, onverminderd het bepaalde in de leden 12.2 en 12.3, voor behaalde studieresultaten de hierna te noemen beperkingen: Niet van toepassing

Artikel 44 – Weging

Bij het toekennen van het judicium gaat de examencommissie uit van een gewogen gemiddelde, waarbij cijfers van vakken meetellen in verhouding tot de ec-waardering verbonden aan deze vakken.

In document Duitse Taal en Cultuur (pagina 15-0)