• No results found

Toekomstbeeld Arnhem 2040

In document Voorontwerp omgevingsvisie Arnhem 2040 (pagina 29-32)

Woningbouwopgave binnenstedelijk oplossen:

inclusie en betaalbaar wonen Groene metropool: sterke positionering en

profilering van Arnhem als groene, vrije, creatieve ondernemende energiestad in

het stedelijk netwerk Nederland

Energiehotspot Arnhem en gunstig

vestigingsklimaat voor onderwijs en circulaire, innovatie

en creatieve bedrijvigheid

Binnenstad bruisend brandpunt

voor regio: van place to buy naar

place to meet

Klimaatneutraal in 2050, voorkomen van

energie-armoede Goede bereikbaarheid

met meer ruimte voor fietsen, wandelen, OV en schone mobiliteit Aantrekkelijk,

gezond, klimaatadaptief en

groen woon- en leefmilieu Ruimte voor

nieuwe stedelijke gemengde woon-werkmilieus

Sterke en veilige wijken waarin iedereen mee kan

doen.

Toekomstbeeld Arnhem 2040

Voorontwerp omgevingsvisie Arnhem 2040 versie Voorontwerp - 3 mei 2021

4.2 De visie van Arnhem

De omgevingsvisie geeft aan waar Arnhem de komende jaren op in gaat zetten.

Onderdeel van een sterke regio

komen, streven we onder meer naar een goede mix van allerlei typen woningen en woonmilieus in sociale huur, vrije-sectorhuur en koop. Dit in combinatie met de daarbij passende voorzieningen.

We lossen de woningbouwopgave binnenstedelijk op, waarbij inclusie en betaalbaar wonen een centrale plek hebben.

Arnhem maakt deel uit van een sterke regio. Als regio Arnhem-Nijmegen en regio Foodvalley koesteren we samen een stevige ambitie: doorgroeien naar een duurzame en circulaire metropoolregio van betekenis. Met Arnhem als groene, innovatieve en creatieve stad dragen we bij aan de versterking van die metropoolregio en nemen we onze verantwoordelijkheid als het aankomt op de verstedelijkingsopgaven. We richten ons op een sterke positionering en profilering van Arnhem als groene creatieve ondernemende energiestad in het stedelijk netwerk Nederland.

De kracht van Arnhem bestaat uit een samenspel van een stevige groene structuur met stedelijke focuspunten.

Tussen de brede stadsassen met allure ligt een diversiteit aan wijken met elk een eigen karakter. Ontwikkelingen en transformaties zetten we in om bestaande kwaliteiten te behouden en versterken en dragen bij aan verbetering en vergroening van de leefomgeving. We bieden ruimte aan nieuwe stedelijke gemengde woon-werkmilieus.

De landschappelijke onderlegger en de groene structuur is een belangrijke drager van de identiteit van Arnhem.

Het groen is in veel wijken direct aanwezig en soms dichtbij en de nabijheid van het landschap is in Arnhem voelbaar. Het heeft een grote aantrekkingskracht en is een vestigingsvoorwaarde voor veel nieuwe bewoners en bedrijven. Het groen speelt een belangrijke rol bij de klimaatadaptatie, de biodiversiteit, de leefkwaliteit en de gezondheid van de inwoners van Arnhem. In de visie ligt de focus op het behouden en versterken van de groenstructuur van Arnhem, om te zorgen voor een aantrekkelijk, gezond, klimaatadaptief en groen woon- en leefmilieu.

Daarbij zoeken we naar oplossingen waarbij het groen bijdraagt aan meerdere doelen van de stad, zoals waterberging, schone lucht, biodiversiteit en het tegengaan van hittestress.

Waardevolle wijken Levendig landschap

Arnhem bestaat uit een grote diversiteit van wijken met elk een eigen karakter en eigen uitdagingen voor de toekomst. De visie richt zich op duurzame en gezonde wijken, waar iedereen mee kan doen. De ontwikkelingen in de stad dragen bij aan de verduurzaming en sociale ontwikkeling van de wijken. Dit houdt in dat ingezet wordt op heterogene wijken met voldoende betaalbare en levensloopbestendige woningen. Dit alles met behoud van de identiteit van de wijk en haar bewoners.

In Arnhem wordt de komende jaren gewerkt aan het beschikbaar en betaalbaar houden van woningen. Om tot een inclusieve en vitale stad te

De komende jaren zet Arnhem vol in op de energietransitie, met als doel Arnhem klimaatneutraal in 2050. Dit doen we door het verduurzamen van mobiliteit, door bedrijven en industrie te ondersteunen bij reductiedoelstellingen en door het verduurzamen van woningen en gebouwen. Via een wijkgerichte aanpak werken we aan verduurzaming van wijken en het tegengaan van energiearmoede.

Krachtige knooppunten

In de dynamische gebieden zullen de komende jaren opgaven en ambities samenkomen. We gaan vooral investeren op die plekken in de stad die per OV goed bereikbaar zijn en waar al veel voorzieningen aanwezig zijn. Ook zetten we in op meer ruimte voor fietsen en wandelen. Dit doen we zorgvuldig en met oog voor een kwaliteitsimpuls voor de stad. We benutten bestaande, stedelijke knooppunten als gemengde woon-werkmilieus en versterken de stedelijke assen. Bij het programmeren richten we ons op het versterken van de identiteit van een plek en de positie in de stad.

Voorontwerp omgevingsvisie Arnhem 2040 versie voorontwerp - 3 mei 2021

Afbeelding 4.2 Gebieden met kwaliteits- en beheersopgave en een enkelvoudige wijkgerichte opgave

Afbeelding 4.3 Gebieden met een meervoudige stedelijke opgave Arnhem onderscheidt zich binnen

de regio door enkele kenmerkende economische speerpunten, waaronder Energy, bruisende binnenstad, creatieve industrie en ontwerp, regionaal dienstencentrum en gezondheid en sport. Het kernwinkelgebied blijft een belangrijke trekker, samen met de horeca en cultuur. De binnenstad is en blijft voor Arnhem het bruisende brandpunt voor de regio: van place to buy naar place to meet.

Om koploper te blijven op

energiegebied maken en houden we onze stad aantrekkelijk voor startups en innovatieve bedrijven in de

energiesector. Daarnaast gaan we de energiesector beter verbinden aan de sterk aanwezige creatieve industrieën en koppelen we onderwijs aan

innovatieve bedrijvigheid. We verankeren de samenwerking ook op een juridische en bestuurlijk wijze. Arnhem ontwikkelt zich als energie-hotspot met een gunstig vestigingsklimaat voor onderwijs en circulaire, innovatieve en creatieve bedrijvigheid.

Voorontwerp omgevingsvisie Arnhem 2040 versie voorontwerp - 3 mei 2021

In document Voorontwerp omgevingsvisie Arnhem 2040 (pagina 29-32)