• No results found

Succescriterium 1.2.1: Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Voor media met vooraf opgenomen geluid en vooraf opgenomen

louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:

• Vooraf opgenomen louter-geluid: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content.

• Vooraf opgenomen louter-videobeeld: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.

Resultaat

Voldoet: Geen van de technieken bij dit succescriterium is van toepassing.

Succescriterium 1.2.2: Ondertiteling voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf

opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief is voor tekst en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Resultaat

Voldoet niet: De onderzochte set webpagina's voldoet niet aan dit succescriterium.

Opmerkingen

Op de volgende pagina's staan video's waar geen ondertiteling bij zit. Het is voor de dove en slechthorende gebruikers niet duidelijk waar deze video over gaat. Ook in de

downloadbare versie van deze video ontbreekt de ondertiteling. Deze video's hebben ondertiteling nodig voor alle gesproken tekst die erin wordt gezegd. Zie

https://www.defensie.nl/onderwerpen/bevrijding-75-jaar,

Succescriterium 1.2.3: Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er wordt een alternatief voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief is voor tekst en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Resultaat

Voldoet niet: De onderzochte set webpagina's voldoet niet aan dit succescriterium.

Opmerkingen

Op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/overdefensie/het-verhaal-van-defensie staat een video. Vrijwel alle belangrijke informatie wordt uitgesproken door de voice-over.

Er komt echter informatie in beeld die niet wordt uitgesproken, namelijk logo en tekst op het eerste en het laatste scherm. Deze informatie moet deel gaan uitmaken van de toegankelijke content. Volgens dit succescriterium kan dit op twee manieren. De eerste manier is het toevoegen van een media-alternatief voor de gehele video. Dit betekent dat alle belangrijke informatie uit het beeld en het geluid in de vorm van een uitgeschreven tekst aanwezig moet zijn. Deze optie is al aanwezig, maar mist de informatie over het logo en de tekst van de eerste en laatste schermen.

De tweede manier is het toevoegen van een audiodescriptie. Dit is een (alternatief) geluidsspoor dat alle belangrijke visuele informatie in geluid overbrengt. Deze oplossing wordt geadviseerd, omdat een audiodescriptie deze video ook direct laat voldoen aan succescriterium 1.2.5: Audiodescriptie (vooraf opgenomen). De audiodescriptie is ook aanwezig en hier ook ontbreekt de tekst van het logo en de eerder genoemde schermen.

Op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/bevrijding-75-jaar staat een video. Deze video heeft geen media-alternatief. Er is geen uitgeschreven tekst zoals onder de meeste video’s op deze website. Voeg hier een uitgeschreven tekst toe waarin alles wat er gezegd wordt, wordt uitgeschreven. Ook de tekst op de laatste slide ‘75 jaar vrijheid niet

vanzelfsprekend’ dient in de uitgeschreven tekst te staan.

Op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/vrouwen-bij-defensie staat een video zonder media-alternatief. Op het eerste scherm staat tekst ‘Legerfilm el fotodienst

presenteert’. De video wordt afgesloten met ‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is’ en het logo van Ministerie van Defensie. Deze teksten moeten ook beschikbaar zijn voor mensen die ze niet kunnen lezen. Deze teksten komen niet in de uitgeschreven tekst voor die onder de video staat.

Op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 staat een video zonder audiodescriptie of media-alternatief. Op de laatste slide komt tekst in beeld:

‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is.’, het logo van Ministerie van Defensie en twee webadressen. Deze informatie moet ook toegankelijk worden gemaakt. Onder dit

succesciterium zou een uitgeschreven tekst voldoende zijn. Echter, 1.2.5 is strenger en eist een audiodescriptie. Zie succescriterium 1.2.5.

Op pagina https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/05/herinneringsmedaille-voor-litouwen-gangers staat een video waarin de spreker in tekst op het scherm wordt

geïntroduceerd. De naam van deze luitenant-admiraal komt niet in de kop boven de video voor. Het is belangrijk dat zijn naam deel wordt van de toegankelijke content. Ook in deze video op de laatste slide komt het slogan van de Defensie in beeld, samen met het logo en het webadres. Deze informatie moet ook in vorm van een uitgeschreven tekst of

audiodescriptie toegankelijk worden gemaakt.

Op pagina https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/01/15/waardering-voor-militaire-gezondheidszorg-video staat een video waarin twee mensen aan het woord zijn: de minister van Defensie en een kolonel. In deze video moet ook een media-alternatief of audiodescriptie alle teksten die in beeld komen (o.a. de namen en de functies van de sprekers) toegankelijk maken voor blinde gebruikers.

Op pagina

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/01/13/weekoverzicht-defensieoperaties-video staat een video waarin door middel van beeld en geluid een verhaal wordt verteld. Deze video heeft uitgeschreven tekst of audiodescriptie nodig om aan een blinde gebruiker te kunnen vertellen waar deze video over gaat. Zonder een uitgeschreven verhaal of audiodescriptie kan een blinde gebruiker indruk krijgen dat hij content mist. Aan het eind komt ook nog informatie in beeld die niet in een tekstalternatief of audiodescriptie terugkomt.

Succescriterium 1.2.4: Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.

Resultaat

Voldoet: Geen van de technieken bij dit succescriterium is van toepassing.

Opmerkingen

Voor live video’s geldt een uitzondering van digitoegankelijk. Live video’s hoeven niet toegankelijk gemaakt te worden. Daarom wordt dit altijd goedgekeurd als er live video op de website staat.

Succescriterium 1.2.5: Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA) Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.

Resultaat

Voldoet niet: De onderzochte set webpagina's voldoet niet aan dit succescriterium.

Opmerkingen

Op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/overdefensie/het-verhaal-van-defensie staat een video. In deze video vertelt de voice-over een verhaal over de defensie. Een groot aantal beelden worden getoond om alle aspecten van defensie te illustreren. De audiodescriptie spreekt de volgende woorden uit: ‘Voiceover’, ‘Marineschip’, ‘foto’s van militairen’, ‘een opstijgend vliegtuig’. Voor iemand die blind is kan een vertekend beeld ontstaan van deze video. Deze gebruiker zou de indruk kunnen krijgen dat de video over een schip, militairen en een vliegtuig gaat. Hier wordt aangeraden om de audiodescriptie alleen voor de teksten te gebruiken. Beelden die meer ter ondersteuning van het verhaal zijn en niet essentieel zijn om te begrijpen wat er in de video gebeurt, hoeven geen audiodescriptie te hebben. Behoren de visuele details in deze video tot belangrijke informatie? Dan moet de audiodescriptie worden uitgebreid met alle details die in beeld komen.

Het volgende is wel goed gedaan: de tekst van de openingsscherm wordt niet

uitgesproken door de audiodescriptie maar komt iets later en iets anders geformuleerd uitgesproken door de voice-over. Deze tekst staat ook op de laatste slide en wordt uitgesproken door de audiodescriptie.

De video op pagina https://www.defensie.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 heeft ook geen audiodescriptie. Op de laatste slide staat ‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is.’, het logo van het Ministerie van Defensie en twee webadressen. Deze informatie moet door de tweede audiospoor worden uitgesproken. Ook de video op

https://www.defensie.nl/onderwerpen/vrouwen-bij-defensie dient een tweede audiospoor te bevatten voor de teksten die genoemd zijn onder succescriterium 1.2.3.

Op pagina https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/02/05/herinneringsmedaille-voor-litouwen-gangers staat een video waarin de spreker in tekst op het scherm wordt

geïntroduceerd. De naam van deze luitenant-admiraal komt niet in de kop boven de video voor. Het is belangrijk dat zijn naam deel wordt van de toegankelijke content. Ook in deze video op de laatste slide komt het slogan van de Defensie in beeld, samen met het logo en het webadres. Deze informatie moet ook in vorm van een audiodescriptie toegankelijk worden gemaakt.

Op pagina https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/01/15/waardering-voor-militaire-gezondheidszorg-video staat een video waarin twee mensen aan het woord zijn: de minister van Defensie en een kolonel. In deze video moet ook de audiodescriptie alle teksten die in beeld komen (o.a. de namen en de functies van de sprekers) toegankelijk maken voor blinde gebruikers.

Op pagina

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/01/13/weekoverzicht-defensieoperaties-video staat een video waarin door middel van beeld en geluid een verhaal wordt verteld. Deze video heeft een audiodescriptie nodig om aan een blinde gebruiker te kunnen vertellen waar deze video over gaat. Zonder een audiodescriptie kan een blinde gebruiker indruk krijgen dat hij content mist. Aan het eind komt ook nog

informatie in beeld die niet in een audiodescriptie terugkomt.