• No results found

Thuis voelen in Paddepoel

THUIS VOELEN IN DE BUURT

Ondervraagde buurtbewoners vinden het prettig wonen in Paddepoel. Ze voelen zich er thuis en mensen maken regelmatig een praatje met elkaar op straat. Ook vond de student-onderzoeker dat de afstand van het studentencomplex tot de eigen woning geen invloed heeft op de mate waarin buurtbewoners zich thuis voelen in de buurt.

Wetenschappelijk studies uit het Verenigd Koninkrijk vinden een tegenovergesteld effect. Sage et al. (2013) stellen dat het tijdelijke karakter van studentenhuisvesting het ‘community’ gevoel vermindert en dat bewoners zich minder verbonden gaan voelen met de buurt. Echter, in Paddepoel lijkt de komst van de studentencomplexen geen invloed te hebben op het gevoel van thuis voelen (Gronometer, 2018). Wat opvalt in de Groningse studie is dat de buurtbewoners

relatief weinig negatieve effecten van de aanwezigheid van een studentencomplex in de buurt ervaren. Buurtbewoners gaven aan soms last te hebben van geluidsoverlast, maar schreven dat niet direct toe aan de aanwezigheid van de studenten in het studentencomplex. Dit wordt mogelijk verklaard door de relatief gescheiden ligging van de complexen ten opzichte van de woningen van buurtbewoners. Respondenten zijn vaak tevreden met het studentencomplex in de buurt, met name de levendigheid die studenten met zich meebrengen wordt gewaardeerd.

Dit boekje presenteert een evaluatie van de effecten van

studentencomplexen op studentenhuisvesting en de invloed van studenten in de buurt in de stad Groningen. Zo’n veertig student- onderzoekers analyseerden de buurteffecten van studentencomplexen in Groningen. Terwijl veel wetenschappelijke studies, met name uit het Verenigd Koninkrijk, vooral de nadruk leggen op de negatieve aspecten van een studentencomplex in de buurt, is het beeld in Groningen genuanceerder.

De onderzoeken laten inderdaad zien dat buurtbewoners verschillende vormen van overlast ervaren in de buurt. Veelvoorkomende ergernissen van buurtbewoners zijn de hoeveelheid (fout) geparkeerde fietsen, en rommel bij het studentencomplex en geluidsoverlast. Studenten hebben vaak een ander dag-nacht ritme dan hun buurtbewoners, wat kan leiden tot geluidsoverlast. Toch wordt de oorzaak van

geluidsoverlast niet alleen bij de studenten van het studentencomplex gezocht. Andere genoemde oorzaken zijn (nachtelijk) verkeer in nauwe straten en slecht geïsoleerde huizen.

Studenten en hun buurtgenoten leven gescheiden levens. Het geïsoleerde karakter van het studentencomplex in de buurt heeft daar mogelijk invloed op. Daarnaast beperken de tijdelijke huurcontracten van studenten hun de mogelijkheden om een band op te bouwen met hun buurtgenoten. Tegelijkertijd blijkt uit de onderzoeken dat van beide kanten maar beperkt behoefte is aan contact. Een belangrijke les is dus dat de verwachtingen over de integratie en participatie van studenten in de buurt niet te hoog gespannen moeten zijn.

De gescheiden levens van studenten en hun buurtgenoten speelt waarschijnlijk ook een rol bij het uitblijven van grootschalig overlast. Door de concentratie van studenten in complexen blijven geluids- en afvaloverlast geconcentreerd en handelbaar. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van een gebouwbeheerder voor een centraal

aanspreekpunt vanuit de buurt en hij of zij spreekt, indien noodzakelijk,

Conclusie

complexbewoners op eigen initiatief aan op hun gedrag. Gezien de beperkte behoefte aan onderling contact tussen studenten en niet- studenten en de positieve effecten voor overlast, lijkt de clustering van studenten in complexen een waardevolle toevoeging aan de huisvestingsstrategie. Echter is het oppassen dat het wonen in afgeschermde gemeenschappen niet zorgt voor vervreemding tussen student en Stadjer en onnodig bijdraagt aan segregatie. Het toevoegen van publieke functies in complexen kan dit risico verminderen.

Student-onderzoekers stellen verschillende kleinschalige ingrepen voor die de leefbaarheid rondom studentencomplexen kan bevorderen, zowel voor studenten als niet-studenten. Deze acties dienen vaak meerdere doelen: zo kan een gezamenlijke schoonmaakactie in de buurt bijdragen aan het versterken van onderlinge contacten en aan het onderhoud van de openbare ruimte. Ook al zijn zulke interventies van korte duur, wanneer het contact eenmaal is gelegd kunnen ook vluchtige ontmoetingen, zoals herkenning en begroetingen op straat, het leefklimaat verbeteren.

Kortom, studentencomplexen blijken een passende manier om huisvesting te bieden aan de groeiende studentenpopulatie in Groningen. De komst van een studentencomplex kan de sociale en fysieke omgeving van de buurt veranderen. Dit boekje dient als houvast en inspiratie voor complexbeheerders, beleidsmakers én studenten om te zorgen dat deze veranderingen vooral als positief worden ervaren.

Basismonitor Groningen (2019). Kompas van Groningen. https://basismonitor-groningen.nl/kompasvangroningen/

Bailey, N., Kearns, A., & Livingston, M. (2012). Place attachment in deprived neighbourhoods: The impacts of population turnover and social mix. Housing

Studies, 27(2), 208-231.

Breda Vandaag (2018) Vrolijke Buurtbank om bij te kletsen in Rechtbank

Kwartier. https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/265963/vrolijke-

buurtbank-om-bij-te-kletsen-in-rechtbank-kwartier

Calvo, M.D. (2018). Understanding international students beyond

studentification: A new class of transnational urban consumers. The example of Erasmus students in Lisbon (Portugal). Urban Studies, 55(10), pp.2142-2158. Garmendia, M., Coronado, J. M., & Ureña, J. M. (2012). University students sharing flats: When studentification becomes vertical. Urban Studies, 49(12), 2651-2668.

Gazet Van Antwerpen (2013). ‘Filip en Mathilde mogen komen buurten’. https:// www.gva.be/cnt/aid1417578

Groningen City Monitor (2020) Studenten.

http://www.groningencitymonitor.nl/de-mensen/studenten

Gronometer (2018). Gronometer. https://groningen.buurtmonitor.nl/ The Guardian. (2006). Doner your way. The Guardian online, 24th January, beschikbaar op, http://www.guardian.co.uk/education/2006/jan/24/students. highereducation

Habekotté H. (2020) The influence of PBSAs on community cohesion in established neighborhoods. Bachelor scriptie, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Rijksuniversiteit Groningen

Hilbrants, H. (2013). Student in de Groningse buurt; Een onderzoek naar de overlast en maatschappelijke participatie van studenten in Groningen.

Rijksuniversiteit Groningen.

Hoekstra, M. S. and Dahlvik, J. (2018) “Neighbourhood Participation in Super- Diverse Contexts: Comparing Amsterdam and Vienna,” 11(4), pp. 441–459. doi: 10.1080/17535069.2017.1390780.

Hubbard, P. (2008). Regulating the social impacts of studentification: a Loughborough case study. Environment and Planning A, 40(2), 323-341. Hubbard, P. (2009). Geographies of studentification and purpose-built student accommodation: leading separate lives? Environment and planning A, 41(8), 1903-1923.

Kaplan, M., Thang, L. L., Sanchez, M., & Hoffman, J. (2016). Intergenerational contact zones–A compendium of applications. University Park, PA: Penn State Extension.

Kenyon, E. L. (1997). Seasonal sub-communities: The impact of student households on residential communities. British Journal of Sociology, 286-301. Kinton, C. (2013). Processes of destudentification and studentification in

Loughborough (Doctoral dissertation, © Chloe Kinton).

Lager, D., & Van Hoven, B. (2019). Exploring the experienced impact of studentification on ageing-in-place. Urban Planning, 4(2), 96-105. Lefier (2018) Polaris. https://www.lefier.nl/media/1677/brochure-polaris.pdf

Maastricht University (2019) Studenten en senioren samen aan het ontbijt. https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/studenten-en-senioren-samen- aan-het-ontbijt Munro, M. and Livingston, M. (2012) Student impacts on urban neighbourhoods: Policy approaches, discourses and dilemmas. Urban Studies, Vol. 49, Nr. 8, 1679-1694

Nieuw in stad (z.d.). Voormalig belastingkantoor/scheepvaartschool. https:// nieuwinstad.nl/projects/jongerenhuisvesting-voormalig-belastingkantoor/ OneWorld (2015). De buurttuin is vooral een ontmoetingsplek.

https://www.oneworld.nl/anders/achtergrond/de-buurttuin-vooral-een- ontmoetingsplek/

Plegt-Vos (2020). Oostersingel Groningen.

https://plegt-vos.nl/projecten/oostersingel-groningen

PropertyNL (2018). Alle commerciële ruimte op de begane grond van Upsilon

in Groningen verkocht. https://propertynl.com/Nieuws/Alle-commercile-ruimtes-

op-de-begane-grond-van-Upsilon-in-Groningen-verkocht/e8f34ac5-a27a-4582- b37d-7861980fb53b

Rollero, C. and De Piccoli (2010) Place attachment, identification and environment perception: An empirical study. Journal of Environmental

Psychology, Vol. 30, 198-205.

Sage, J., Smith, D., & Hubbard, P. (2012). The diverse geographies of studentification: Living alongside people not like us. Housing Studies, 27(8), 1057-1078.

Sage, J., Smith, D., & Hubbard, P. (2013). New-build studentification: a panacea for balanced communities?. Urban Studies, 50(13), 2623-2641.

Smith, D. P. (2004). ‘Studentification ication’: the gentrification factory?.

Gentrification in a global context, 73.

Stichting Hervormd Weeshuis (z.d.) Buurttuin Bontekoestraat. https://www.hervormdweeshuiszwolle.nl/projecten/buurttuin/

Stijlvol Ouder (2020) Succesvol Woonproject voor studenten, senioren en voormalig daklozen in Delft https://www.stijlvolouder.nl/succesvol- woonproject-voor-studenten-senioren-en-voormalig-daklozen-in-delft/

Fang, C. & Van Liempt, I. (2020). ‘We prefer our Dutch’: International students’ housing experiences in the Netherlands. Housing Studies, Utrecht.

Van Ringen Architecten (z.d.). Polaris – Paddepoel. https://vanringenarchitecten.nl/project/polaris-paddepoel/ WartmeStad (z.d.). Campus Zonnelaan.

https://warmtestad.nl/gebouw/campus-zonnelaan/ Weidevenner (2019) Vrijwilligers in actie tegen zwerfvuil. https://www.weidevenner.nl/vrijwilligers-in-actie-tegen-zwerfvuil/

Webb, E., Ashton, C. H., Kelly, P., & Kamali, F. (1996). Alcohol and drug use in UK university students. The lancet, 348(9032), 922-925.

Woude, van der, H. (2015) De Hoendiepflat voor studenten in de Van

Heemskerckstraat 1 in Groningen. via:

https://www.flickr.com/photos/hans_r_van_der_woude/36868128262 Zeeheldenbuurt (z.d.) Studenten tussen stadjers.

http://www.zeeheldenbuurt.nl/welkom-in-de-buurt/ Zeeheldenbuurt (2016). Event: Het Grote Flatfeest. https://www.facebook.com/events/361765427490831/

Disclaimer: al het auteursrechtelijk beschermde materiaal is het eigendom van

de respectieve eigenaren. Er is geen inbreuk op het auteursrecht bedoeld. De eigenaren kunnen contact opnemen met de auteurs van dit rapport.

GERELATEERDE DOCUMENTEN