• No results found

blijft Bob Bob tot hij weer

9. Thema Leefomgeving

De beleidsmatige informatie van dit hoofdstuk staat beschreven in Hoofdstuk 5 van het Uitvoeringskader 2007-2012 van het PVVP.

In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de mogelijke negatieve gevolgen van mobiliteit. Te veel geluid, licht of een slechte luchtkwaliteit veroorzaakt hinder en schade aan de leefomgeving en de gezondheid van mens en dier. De infrastructuur versnippert natuurgebieden en heeft een dominante invloed op de beeldkwaliteit van Drenthe. De overlast van verkeer en vervoer moet daarom zoveel mogelijk worden beperkt.

9.1 Beperken van hinder en overlast als gevolg van verkeer en vervoer

Geluidhinder

De in 2002 gepubliceerde Europese richtlijn omgevingslawaai is naar Nederlandse wetgeving doorvertaald door het wijzigen van de Wet geluidhinder. De drempel die wettelijk gezien voor schadelijke en hinderlijke effecten van verkeer moet worden gehanteerd, bedraagt zes miljoen verkeersbewegingen per jaar. In Drenthe voldoen tot dusver de provinciale wegen N372 (gedeelte Peize-Roden) en de N851 ter plaatse van de op-/afritten van de A32 in Meppel aan dit criterium. De kaarten van beide wegen zijn op de website van provincie Drenthe te raadplegen.

Luchtkwaliteit

Drenthe heeft een relatief schone lucht, maar de luchtkwaliteit kan negatief worden beïnvloed door bijvoorbeeld knelpunten in de doorstroming van het gemotoriseerde verkeer. Vanuit de sector verkeer en vervoer wordt hieraan via de volgende inzet aan bijgedragen:

1. het opheffen van de knelpunten in de doorstroming;

2. het versterken van het aandeel openbaar vervoer en fiets;

3. het stimuleren van een milieuvriendelijke technologie en rijstijl;

4. het meedenken over en meewerken aan creatieve oplossingen bij de aanleg van wegen, die de luchtkwaliteit gunstig beïnvloeden.

Dit onderwerp wordt waar nodig en mogelijk meegenomen als regulier onderdeel van de uit te voeren projecten.

Omgevingsinpassing

Om niet-bestemmingsverkeer op erftoegangswegen in het landelijk gebied tegen te gaan, hebben gemeenten en provincie in 2008 gezamenlijk afspraken gemaakt voor de gewenste inrichting van het wegennet in het buitengebied volgens de richtlijn Essentiële Herkenbaarheidskenmerken (EHK). Dit als onderdeel van een provinciebreed onderzoek in 2007 over de wijze waarop de Richtlijn EHK tot dusver is toegepast. Volgens deze afspraken moeten de provinciale wegen uiterlijk in 2012 en de gemeentelijke wegen uiterlijk in 2015 volgens de richtlijn zijn ingericht.

De projecten die in dit kader worden uitgevoerd, zijn in hoofdstuk 4 en 5 beschreven.

Bij de aanleg van provinciale infrastructuur wordt terughoudend omgegaan met het plaatsen van verlichting buiten de bebouwde kom. Verlichting wordt toegepast waar de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid dit vereist. Ook wordt nut en noodzaak van bestaande verlichting langs provinciale wegen tegen het licht gehouden. In een pilot worden deze uitgangspunten samen met de resultaten van een enquête en een themabijeenkomst in overleg met de bewoners van het pilotgebied geconcretiseerd.

66

Waar zinvol en mogelijk worden de uit te voeren maatregelen ingepast in de omgeving volgens de principes van ‘Weg van het Landschap’ en ‘Shared Space’.

Bij de (her)inrichting van infrastructuur wordt rekening gehouden met de beeldkwaliteit en landschappelijke waarden van Drenthe. De samenwerking tussen ruimtelijke, culturele en technische disciplines kan een belangrijke meerwaarde geven aan de invulling en beleving van de infrastructuur op een locatie of in een gebied. Hierbij kan worden gedacht aan kunstpro-jecten langs provinciale wegen, waarvoor vanaf 2008 jaarlijks een bedrag wordt gereserveerd, en landschappelijke inpassing van de infrastructuur door bijvoorbeeld aanvullende beplanting,

‘groene’ tunnels en natuurbouwstroken. Waar van toepassing worden deze maatregelen meege-nomen in de in hoofdstuk 3, 4 en 5 beschreven projecten.

No. + Trekker

Omschrijving project (prestatie) (P: planvorming; U: uitvoering)

Thema + modaliteit

Begrote kosten

Beoogd resultaat Indicatoren

OMGINP-02 Drenthe

Bijdrage voor kunstprojecten langs provinciale wegen (U: 2009)

LOMG/

INN Alle

100.000 Versterken beeldkwa-liteit

Kunstprojecten

Ecologische Hoofdstructuur

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangende structuur van gebieden met bepaalde natuurkwaliteit. De provincies zijn verantwoordelijkheid voor de realisering van de EHS. In 2007 heeft een provinciale projectgroep zich beraden over de wijze waarop de EHS in het jaar 2018 kan zijn gerealiseerd. Gezien de regierol van de provincie is het van belang, dat alle afdelingen in hun beleidsveld bezien welke mogelijkheden er zijn om een bijdrage te leveren aan deze opdracht.

In het PVVP is opgenomen, dat de realisatie van de EHS integraal wordt opgepakt volgens het principe van ‘werk met werk’ maken. Ook in de uitvoeringsafspraken met gemeenten en rijk worden eventuele maatregelen voor het opheffen van barrières meegenomen. Een concrete invulling hiervan is het uitvoeren van maatregelen in 2008/2009 ter plaatse van de kruising van de Natte As Noord met de N372 (Groningerweg) bij Peizermade. Deze maatregelen liften mee in de geplande werkzaamheden aan de N372.

In de afgelopen jaren heeft de nauwe samenwerking tussen de provinciale productgroepen Verkeer en Vervoer, Wegen en Kanalen en Landelijk Gebied reeds geleid tot het treffen van een groot aantal voorzieningen op provinciale wegen bij knelpunten voor de natuur (met name fauna). Daarbij is en wordt gebruik gemaakt van een registratiesysteem, waarin de Drentse knelpunten zijn opgeslagen.

In het kader van een aantal projecten op de N371 (Assen-Meppel) en de N374 (Stadskanaal-Borger-Westerbork-Hoogeveen) worden enkele knelpunten meegenomen. Ook voor de maatre-gelen op andere wegen wordt bezien, of de gewenste maatremaatre-gelen mee kunnen liften. In 2009 zal ook een discussie worden gestart over de mogelijkheden, om de knelpunten ook in het kader van gemeentelijke projecten op te lossen.

No. + Trekker

Omschrijving project (prestatie) Thema Begrote Kosten

Beoogd resultaat Indicatoren

EHS-01 Drenthe

Onderdeel van beleid opnemen in de convenanten met gemeenten

LOMG Aandacht voor dit

onderdeel van beleid

Afspraken

EHS-02 Drenthe

Jaarlijkse inventarisatie van mogelijke maatregelen in kader uitvoering verkeersprojecten

LOMG Inzicht in projecten

die kunnen meeliften

Aantal projecten

EHS-03 Drenthe

Opheffen van provinciale faunaknel-punten (liften mee in infraprojecten)

LOMG Opheffen knelpunten

EHS

Aantal knelpunten

68