• No results found

De testfase begon met een aantal sensoren opnieuw aansluiten. Namelijk de Hard limit switches en de homing sensor op de Servodrive. Omdat de Servodrive tijdens het configureren en het simuleren ervan op kantoor heeft gestaan, moet deze nog terug in de machine gebouwd worden.

5.1 Software

Omdat er geen eindstandmelders op de pneumatische cilinders zitten, moet er softwarematig timers gestart worden bij elke beweging die de cilinder moet maken. Dit om zeker te zijn dat de cilinder zijn eindstand bereikt heeft. Een kleine cilinder, bijvoorbeeld de Clamping cilinder van de short stroke transport(zie hoofdstuk 3.1.1.), heeft een hele kleine slag en een kleine zuiger waardoor deze snel zijn eindstand bereikt heeft. In tegenstelling tot de Seal unit clamping cilinder(zie hoofdstuk 3.1.3.), deze heeft een grote slag en grote zuiger waardoor deze trager is. In de software heeft elke ingaande en uitgaande slag een constante meegeven, deze constante is de tijd in ms die als timer afloopt. Als standaardwaarde is 50 ms gebruikt, waarbij enkele timers langer ingesteld staan. De optimale waardes kiezen, kan pas in de testfase gedaan worden.

De Servomotor heeft een tijd lang bij de testopstelling op kantoor gelegen. Toen de Servomotor gemonteerd was, kon het daadwerkelijk testen ervan beginnen. De Servomotor kan nu niet meer oneindig één kant op draaien omdat deze een lineaire geleiding aandrijft. Bij het draaien van 6 omwentelingen één richting op, zou de slede van de geleiding mechanisch aanlopen. Dit wordt voorkomen door zogenaamde “Hard Limit Switches”, dit zijn reedcontacten gemonteerd op de lineaire geleiding. Softwarematig zal de Servomotor nooit naar een positie gestuurd worden voorbij deze switches, deze zijn dus gemonteerd uit voorzorg dat het fout kan gaan. Met het, op een ‘voorzichtige’ manier, testen van de software wordt duidelijk of deze limit switches naar behoren werken.

5.2 Verbeteren van het prototype

Tijdens het testen is duidelijk geworden dat met de invoer van de zip al wat knelpunten naar voren kwamen. De rol van de zipper prefeed heeft een bepaald gewicht, dit om de zipper op spanning te houden. Deze spanning zorgt ervoor dat de zip recht de short stroke binnenschuift. Het

eenrichtingslager zou ervoor moeten zorgen dat de Zip niet terug zou schuiven de zipper prefeed in. De veer moet ervoor zorgen dat de druk groot genoeg is, dus voldoende wrijving moet aanwezig zijn. Dit was in eerste instantie niet het geval. Tijdens het starten en stoppen van aanvoeren van zip, komt er een dusdanige kracht op de zip die het rolletje niet kan tegenhouden. De oplossing lag voor handen: de rol die in de zipper prefeed ligt moet lichter worden gemaakt. Dit was een relatief kleine aanpassing omdat het overtollig kunststof, dat toch geen functie heeft, er makkelijk uitgedraaid kon worden.

Tijdens het testen van de software zijn verschillende problemen naar voren gekomen. Enkele hiervan zijn fouten in de software maar het grotendeels mechanische constructiefouten. Deze problemen horen nou eenmaal bij het maken van een prototype. Het product wordt net zo lang verbeterd tot het perfect is. Onverwachte activiteiten kunnen dus zijn, het verbeteren van het prototype terwijl dit niet gepland is. Wanneer de machine mechanisch in orde is en er zich geen problemen meer

32

De zipper word elke cyclus doorgeschoven door de short stroke transport. Tijdens dit transport komt het regelmatig voor dat de zipper opgekruld achter het mes blijft hangen. Door de ruimte tussen het mes en de aanslag ervan groter te maken, wordt de kans beperkt dat de zip erachter blijft hangen. Het sealen van de zip gaf ook problemen. Wanneer de zip gepositioneerd is hangend onder de vacuümbalk, komt de verhitte sealbalk omhoog en sealt de zip in de folie.

Het gebeurde vaak dat de rechterkant van de sealbalk niet goed sealde. Dit komt omdat de sealbalk niet goed horizontaal onder de vacuümbalk stond. Dus op het moment dat de sealbalk op de vacuümbalk aanslaat krijg je een drukverschil dat aan de ene kant hoger is dan aan de andere kant. Het gevolg is dat er op sommige plekken vele malen beter geseald wordt. Een mogelijke oplossing is langer sealen, maar dit kan op sommige plekken verbrande folie opleveren.

Het blijkt zo te zijn dat door middel van RVS-bekken op een RVS-aanslag sealen een lastig principe is. Ook dit probleem is doorgespeeld naar MTA, zij die de machine ontworpen hebben. In afwachting tot een oplossing zal dit probleem even rusten, het testen kan immers gewoon doorgaan.

5.3 Aanpassingen functioneel ontwerp

De software vloeit voort uit de flowcharts uit het functioneel ontwerp. Door deze aan te houden is het duidelijk voor iedereen hoe de code opgebouwd is en tevens is dit ter controle voor de software engineer.

In deze fase wordt eigenlijk pas duidelijk of de software in de praktijk ook werkt. Er zijn veel

softwarematige aanpassingen gedaan. Deze aanpassingen moeten allemaal doorgevoerd worden in het functioneel ontwerp zodat het functioneel ontwerp altijd up-to-date blijft.

33

GERELATEERDE DOCUMENTEN