• No results found

6. Bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen

6.4 Terugbetalen lening

De bijstand in de vorm van bedrijfskapitaal is een lening. Dit bedrag moet terugbetaald worden. Oorspronkelijk gold dat het bedrijfskapitaal Tozo 1, 2 en 3 in maximaal 3 jaar tijd vanaf de datum van verstrekking moest worden terugbetaald. Tot 1 januari 2021 hoefde er voor bedrijfskapitaal dat was uitgekeerd in 2020 niet te worden afgelost. Daarna was uitstel mogelijk op basis van individuele omstandigheden, als de zelfstandige op 1 januari 2021 niet in staat is om aan de rente- of aflossingsverplichting te voldoen (art. 4:94 Awb).

Veel zelfstandig ondernemers zijn echter vanaf 1 januari 2021 nog niet in staat om aan hun aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. De voortdurende coronacrisis die verhindert dat ondernemers omzet kunnen draaien is hier debet aan.

Generiek uitstel van terugbetaling op de lening bedrijfskapitaal tot 1 juli 2021

De terugbetalingsverplichting op de lening voor bedrijfskapitaal wordt tijdelijk voor de duur van 6 maanden uitgesteld tot 1 juli 2021. Tijdens deze periode wordt ook de renteopbouw tijdelijk stopgezet.

Wat zijn de wijzigingen?

• De verplichting om de lening terug te betalen vangt voor bestaande en nieuwe leningen aan op 1 juli 2021 in plaats van op 1 januari 2021;

• De looptijd (de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald) van bestaande en nieuwe leningen wordt verlengd met 6 maanden van 3 jaar tot 3,5 jaar;

• Gedurende de maanden januari 2021 tot en met juni 2021 wordt geen rente opgebouwd op bestaande en nieuwe leningen.

Overigens staat het zelfstandigen die wel in staat zijn over te gaan tot betaling van hun tot 1 januari 2021

opgebouwde rente- en aflossingsverplichtingen, vrij om dit te doen. Ook voor hen geldt dat tijdens de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 de renteopbouw tijdelijk wordt stopgezet.

Bovengenoemde gewijzigde voorwaarden gelden voor nieuwe aanvragen en werken ook automatisch door in al verstrekte leningen. Gemeenten hoeven dus voor bestaande leningen geen besluit te nemen over het uitstel, maar kunnen volstaan met het informeren van de ondernemer over de wijzigingen. Ter ondersteuning van gemeenten staan in de Toolkit Tozo een modelbrief voor het informeren van ondernemers die al een lening hebben ontvangen en een aangepaste modelbeschikking voor nieuwe aanvragen.

Het uitstel van de terugbetalingsverplichting is geregeld in een ministeriële regeling die op 27 januari is gepubliceerd. De bepaling treedt met terugwerkende kracht in werking. Gemeenten kunnen op deze gewijzigde regelgeving anticiperen.

Voorwaarden en leenovereenkomst bedrijfskapitaal

Alle voorwaarden voor en verplichtingen bij het bedrijfskapitaal moet u in de toekenningsbeschikking opnemen. U kunt daarbij ook een leenovereenkomst meesturen. Dit is niet noodzakelijk als het gaat om een bedrijf met één ondernemer. De ondernemer en zijn partner zijn door het gezamenlijk aanvragen en ondertekenen van de aanvraag hoofdelijk aansprakelijk. Gaat het om een VOF of een ander samenwerkingsverband, dan is dit zeker aan te raden.

U kunt er ook voor kiezen om een verklaring hoofdelijke aansprakelijkheid te laten tekenen. Alle vennoten of leden waarmee het bedrijf of zelfstandig beroep wordt uitgeoefend en hun privépartners moeten dan tekenen voor de lening, omdat ze allen hoofdelijk aansprakelijk zijn. Iedereen die hoofdelijk aansprakelijk is moet een

beschikking krijgen van de toekenning van de lening voor bedrijfskapitaal. Als het om een BV gaat, dan moet ook de BV zelf (het bedrijf) mee tekenen voor aansprakelijkheid. Dit wordt gedaan door een directeur van de BV met tekeningsbevoegdheid namens de BV. Let op! Als het gaat om een commanditaire vennootschap, dan mag de stille vennoot juist niet mee tekenen.

Verplichtingen verbonden aan de lening

Artikel 16 Tozo geeft beleidsruimte voor gemeenten om verplichtingen te verbinden aan de lening voor bedrijfskapitaal. In de beschikking (toekenning lening bedrijfskapitaal) wordt in ieder geval opgenomen:

• De verplichting om rente en aflossing te betalen plus de betalingstermijnen;

• Dat de lening direct kan worden opgeëist als de zelfstandige de betalingsverplichting niet nakomt, als het bedrijf of beroep wordt overgedragen of beëindigd of ingeval van surseance van betaling of faillissement van de zelfstandige, één van de vennoten of leden waarmee het bedrijf of zelfstandig beroep wordt uitgeoefend of van de rechtspersoon.

Dit is geen limitatieve opsomming, gemeenten kunnen hier nog nadere verplichtingen opnemen. Dit kan door een beleidsregel vast te stellen, of door een vaste gedragslijn aan te houden en dit dus standaard in de beschikking op te nemen.

Op grond van het derde lid heeft het college beleidsvrijheid om aan de lening voor bedrijfskapitaal zekerheden te verbinden. Als de gemeente hiervoor kiest, dan ligt het voor de hand om dit in een beleidsregel vast te leggen.

Hierbij kan worden aangesloten bij de beleidsregel die geldt voor de lening bedrijfskapitaal op grond van het Bbz.

Het is dan wel aan te raden om te zorgen dat de beleidsregel op zeer korte termijn wordt vastgesteld, aangezien de aanvragen op korte termijn moeten worden afgehandeld. Wordt geen beleidsregel vastgesteld, dan kan ook per toekenning in de beschikking worden toegelicht waarom in dit geval wel zekerheden worden gesteld. Worden geen zekerheden gesteld, dan is geen toelichting nodig.

Verantwoorden vorderingen Tozo bedrijfskapitaal Voorschotten Tozo bedrijfskapitaal

Volgens artikel 13, lid 2 van de AmvB Tozo kan er geen voorschot worden verstrekt bij een kapitaalverstrekking.

Vorderingen Tozo bedrijfskapitaal

De verstrekkingen bedrijfskapitaal bij Tozo worden in principe volgens het kasstelsel in SiSa verantwoord. De door de gemeente verstrekte en betaalde bedrijfskredieten Tozo worden als lasten in SiSa verantwoord. De door de gemeente ontvangen aflossingen op de kredieten Tozo worden als bate in SiSa verantwoord. Voor de rente op de kredieten Tozo geldt het baten-lastenstelsel. Mutaties in de voorziening dubieuze debiteuren worden bij

verstrekkingen bedrijfskapitaal Tozo niet in SiSa verantwoord. De verantwoording is vergelijkbaar met de verantwoording van verstrekkingen bedrijfskapitaal bij het Bbz 2004.

Het risico van oninbaarheid van de verstrekte kredieten Tozo ligt bij het Rijk.