• No results found

Tentamens en deeltentamens

In document Onderwijs- en examenregeling (pagina 4-11)

de geldigheidsduur en aanpassingen voor studenten met een functiebeperking of taalachterstand.

Hoofdstuk 4 Regels bij het maken van tentamens beschrijft waar studenten zich aan dienen te houden bij het ma-ken van (deel)tentamens, wat we verstaan onder fraude en plagiaat en wat de procedure is als fraude of plagiaat aan de orde is.

Hoofdstuk 5 Studieadvies bevat de regels over het bindend studieadvies en wat de gevolgen zijn als je de norm voor de propedeuse niet hebt behaald.

Hoofdstuk 6 Examens, propedeusediploma en getuigschrift bevat de regels over diplomering voor de propedeuse en hoofdfase en wanneer je voor cum laude in aanmerking komt.

Hoofdstuk 7 Examencommissie en College van beroep beschrijft waarvoor je terecht kunt bij de Examencommis-sie en wanneer je in beroep kunt gaan bij het College van beroep voor de examens (CBE).

Hoofdstuk 8 Geldigheid Onderwijs- en examenregeling beschrijft op wie en wat de Onderwijs- en examenregeling van toepassing is, de geldigheid en de vaststelling.

Hoofdstuk 9 Toetsprogramma’s geeft het overzicht van alle onderwijseenheden van de onderwijsprogramma’s die de opleiding aanbiedt, met vermelding van het aantal studiepunten, de toetsvormen en de afnamemomenten.

In hoofdstuk 10 Begrippen worden de belangrijke begrippen uit de tekst toegelicht.

Waar in dit document ‘zij’ staat, wordt eveneens ‘hij’ bedoeld.

1.2 Relevante informatiebronnen naast Onderwijs- en examenregeling

• Studentenstatuut: bevat alle rechten en plichten van de (toekomstige) studenten. De Onderwijs- en examen-regeling is onderdeel van het Studentenstatuut.

• Studiegids: de digitale informatiebron met alle relevante informatie over de opleiding en de onderwijseenhe-den.

• Tentamenafname protocollen: de gedetailleerde regels over de gang van zaken bij de afname van (deel)tenta-mens.

• Gedragscode Studentendecanen: richtlijnen voor het professioneel handelen van de studentendecaan.

• Studeren met een functiebeperking: informatie over de mogelijkheden voor aanpassingen voor studenten met een functiebeperking.

• Topsportregeling: bevat mogelijkheden voor aanpassingen voor studenten die topsporter zijn.

• Ondernemersregeling: bevat mogelijkheden voor aanpassingen voor studenten die ondernemer zijn.

5 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

• HvA Toetsbeleid: HvA brede afspraken over kwaliteit en kwaliteitsbewaking van de toetsing.

• Reglement Examencommissie: bevat de regels voor samenstelling, taken en werkwijze van de examencommis-sie.

• Selectielijst Vereniging Hogescholen: bevat de regels over bewaartermijnen voor onder andere tentamens en getuigschriften.

• Privacybeleid en beleid verwerking persoonsgegevens; bevat de maatregelen van de HvA ten aanzien van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

1.3 Informatie over toelatingseisen

De algemene toelatingseisen tot de bacheloropleiding staan vermeld in het Studentenstatuut. De specifieke toela-tingseisen van de opleidingsprogramma’s van de bacheloropleiding staan vermeld in de studiegids.

6 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

Hoofdstuk 2 Onderwijs

Artikel 2.1 Doelstelling opleiding

1. De studenten verwerven tijdens de opleiding kennis, houding en vaardigheden op het terrein van Finance, Tax and Advice. Na het voltooien van de opleiding kunnen de studenten als beginnend professional aan de slag in het werkgebied van de opleiding; zelfstandig en met een kritische instelling en in een grootstedelijke, creatieve en innovatieve context.

Artikel 2.2 Eindkwalificaties opleiding

1. Na afronding van de opleiding beschikken de studenten over de volgende eindkwalificaties:

1. Adviesvaardig

• Communiceren: naast goede schriftelijke- en mondelinge communicatievaardigheden, heeft de FTA’er sensitiviteit en overtuigingskracht.

• Interculturele vaardigheden/integer handelen: handelt vanuit belevingswereld en culturele achter-grond van de klant, met integriteit en vanuit brede maatschappelijke verantwoordelijkheid.

• Klantgerichtheid: managed verwachtingen van de klant, bespreekt problemen op open wijze, zoekt naar nieuwe wegen om de klantrelatie te versterken en exploreert hierbij nieuwe netwerken.

2. Kritisch denkend

• Analytisch vermogen: geeft aan welke informatie vereist is voor een goede beeldvorming, komt tot de kern bij probleemanalyse en zoekt naar nieuwe mogelijkheden, plaatst vraagstukken in een breder kader en bekijkt deze vanuit meerdere invalshoeken.

• Oordeelsvorming/oplossingsgerichtheid: kan feiten van meningen onderscheiden, kan causale ver-banden aangeven enmeerdere oorzaken en gevolg; tracht continue tot verbetering van bestaande werkwijzen te komen, voorziet oplossingen van een geloofwaardige haalbaarheids- en risicoanalyse.

• Visie en creativiteit: kan op basis van visie en inzicht nieuwe/innovatieve concepten formuleren, bouwt voort op waardevolle ideeën uit zijn omgeving.

3. Ondernemend gedrag

• Samenwerken: is actief op zoek naar input van teamgenoten om zichzelf en anderen te verbeteren, kan over eigen standpunten heenstappen, indien het teambelang dit vraagt, neemt actief leidende rol als het groepsproces hier om vraagt en stuurt daarbij teamgenoten aan.

• Pro activiteit: vermijdt potentiele problemen door vroegtijdig (unieke) acties te ondernemen, kan de handelwijze aanpassen, zowel qua planning alsmede qua activiteit, als de situatie daar om vraagt.

• Zelfsturend vermogen (Metacognitie): kan uitgebreide sterkte- zwakte analyse maken van eigen func-tioneren en daarmee kansen benutten, heeft een visie op de eigen ontwikkelingsmogelijkheden en vertaalt deze in concrete doelstellingen.

4. Digitaal vaardig

• Instrumentele vaardigheden: gebruik van van basale en actuele software paketten die gangbaar zijn in het werkveld en de opleiding.

• Mediawijsheid: kennis en gebruik van moderne media applicaties.

• Informatievaardigheden: gebruikt databanken (efficiënt en effectief), vaardig in het verwerken van gegevens naar informatie.

7 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

De student ontwikkelt en toont bovenstaande competenties aan door het uitvoeren van de volgende beroepsta-ken:

1. Finance (niveau 2/3)

De FTA-professional kan een klant adviseren over zijn financieringsbehoefte en -mogelijkheden. Hij kan financiële en fiscale risico’s van de klant signaleren, hem beheersingsmaatregelen voorstellen en die bewaken en verbeteren (risk management). Hij handelt daarbij altijd vanuit ethische normen en waarden en maatschappelijke verantwoor-delijkheid.

2. Tax (Business Law and Ethics) (niveau 2/3)

De FTA-professional kan een klant adviseren op financieel en fiscaal terrein door toepassing van kennis van zowel nationale als internationale (fiscale) wet- en regelgeving en jurisprudentie. Hij handelt daarbij altijd vanuit ethische normen en waarden en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

3. Advice (Organisational behaviour) (niveau 3)

De FTA-professional kan zich (vanuit zijn of haar organisatie) verplaatsen in een klant (binnen zijn of haar organisa-tie), met onder andere de kennis van de processen die ten grondslag liggen aan keuzegedrag en besluitvorming (behavioural finance). Hij handelt daarbij altijd vanuit ethische normen en waarden en maatschappelijke verant-woordelijkheid.

4. Economics (niveau 2)

De FTA-professional kan de economische principes toepassen die ten grondslag liggen aan een fiscaal en financieel advies.

5. Accounting (niveau 2)

De FTA-professional kan een financieel jaarverslag vanuit fiscaal en financieel oogpunt analyseren en beoordelen.

6. Management Information Systems (niveau 2)

De FTA-professional kent de ontwikkelingen in de informatietechnologie in de financiële wereld en vertaalt data naar managementinformatie. Hij kent moderne managementinformatiesystemen binnen financiële organisaties en kan ze toepassen.

7. Quantitative techniques (niveau 2)

De FTA-professional kent de kwantitatieve technieken die nodig zijn om relevante data te verzamelen.

8. Marketing (niveau 2)

De FTA-professional kan, onder andere met behulp van informatietechnologie, kansen en bedreigingen in de markt signaleren. Op basis daarvan kan hij de gevolgen hiervan voor de klant beschrijven.

9. Strategic management (niveau 1)

De FTA-professional kent de basisconcepten van strategisch management. Hij kan zich een mening vormen over het strategisch plan van een organisatie en dat mee laten wegen in zijn fiscaal en financieel advies.

10. Operations management (niveau 2)

De FTA-professional kan de verschillende fases en aspecten van besluitvormingsprocessen herkennen en beschrij-ven. Daarnaast kan hij verschillende methodieken van kwaliteitsmanagement herkennen en beschrijbeschrij-ven.

8 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

Artikel 2.3 Aanbod onderwijsprogramma’s

1. De opleiding biedt de volgende onderwijsprogramma’s aan:

Naam Aantal

ECTS

Vt/dt/du Gemeenschappelijke propedeuse Onderdeel van cluster Finance and Accounting:

Accountancy, Finance & Control, Finance, Tax and Advice

60 vt

Afstudeerrichting(en) Hoofdfase Finance Advice Tax Advice

180 180

vt vt

Artikel 2.4 Opbouw onderwijsprogramma’s

1. De opleiding kan een studiejaar indelen in 4 blokken van 10 weken en een extra vijfde blok van 8 weken in de zo-merperiode of in 2 semesters van 20 weken en een extra periode van 8 weken in de zozo-merperiode.

2. Alle onderwijseenheden van de onderwijsprogramma’s staan vermeld in hoofdstuk 9. Per onderwijseenheid is het volgende opgenomen:

a. de naam van de onderwijseenheid;

b. het aantal studiepunten;

c. de toetsvorm van alle (deel)tentamen(s) bij eerste en tweede gelegenheid;

d. de week of het blok waarin de (deel)tentamen(s) worden aangeboden, zowel de eerste als de tweede gelegen-heid.

Artikel 2.5 Vormgeving onderwijs

Het studieprogramma van de propedeuse is gemeenschappelijk voor de opleidingen Accountancy, Finance & Con-trol en Finance, Tax and Advice.

Het didactisch concept is gebaseerd op competentiegericht leren. De basis van het competentiegericht opleiden wordt gevormd door het leren vanuit de FTA-beroepstaken, met het doel theorie en praktijk met elkaar te verbin-den. In de didactische visie staat het leren van de professional centraal. Studenten leren in toenemende mate zelf-standig werken aan beroepsvraagstukken.

De werkvormen sluiten aan bij de visie op het beroep, het didactisch concept en de leerdoelen van de verschil-lende modulen. De werkvormen zijn kennisgerichte hoorcolleges, online colleges, werkcolleges, projectonderwijs, casestudies, bedrijfsbezoeken, stage en afstudeerperiode.

De toetsen zijn gebaseerd op de leerdoelen die zijn afgeleid van de eindkwalificaties van FTA. Er worden verschil-lende toetsvormen gebruikt, afhankelijk van de leerdoelen die worden getoetst. Deze variëteit aan toetsen bevor-dert de betrouwbaarheid en validiteit. Er wordt gebruik gemaakt van schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, presentaties, verdedigingen en competentie assessments

2. De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Hierop kunnen uitzonderingen zijn.

Artikel 2.6 Evaluatie onderwijs

Blokevaluaties: De blokevaluaties worden online afgenomen en onderzoeken studenttevreden over inhoud, studie-materiaal, organisatie, docenten, werkvormen en studielast van de modulen van een onderwijsblok.

9 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

NSE: De Nationale Studenten Enquête (NSE) is het grootschalige landelijke onderzoek waarin jaarlijks bijna alle stu-denten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding. Zij geven hun oor-deel over verschillende aspecten van de opleiding, waaronder: de inhoud van de opleiding, verworven vaardighe-den, voorbereiding op de beroepsloopbaan, docenten, informatie vanuit de opleiding, studiefaciliteiten, toetsing en beoordeling, studieroosters, studielast, studiebegeleiding.

Opleidingscommissie: De opleidingscommissie heeft tot onder meer taak advies uit te brengen over de onderwijs- en examenregeling (OER), de uitvoering daarvan jaarlijks te beoordelen en (on)gevraagd advies uit te brengen over de kwaliteit van het onderwijs aan het management van de opleiding.

De uitkomsten worden besproken in de opleiding met docenten en opleidingscommissie en gecommuniceerd naar studenten met de verbetermaatregelen via mail en MijnHva.

Artikel 2.7 Studentbegeleiding

1. De opleidingsmanager draagt zorg voor individuele studiebegeleiding van de studenten ten aanzien van de voort-gang van de beroepsinhoudelijke en professionele ontwikkeling van de studenten.

2. De student kan zich wenden tot de studentendecaan voor problemen van persoonlijke aard, al dan niet rechtstreeks samenhangend met de opleiding. De studentendecaan is gehouden aan de Gedragscode Studentendecanen.

Artikel 2.8 Traject gericht op hoger kennisniveau

1. De opleiding biedt geen traject aan gericht op een hoger kennisniveau.

Artikel 2.9 Minoren

In het studiejaar 2020-2021 niet van toepassing

Artikel 2.10 Voorzieningen voor studenten met een functiebeperking

1. Studenten met een functiebeperking vanwege een handicap of chronische ziekte, hebben recht op doeltreffende, geschikte of noodzakelijke aanpassingen, tenzij deze voor de hogeschool een onevenredige belasting vormen.

2. De opleidingsmanager biedt een student met een functiebeperking een onderwijsomgeving aan die zo veel als mogelijk gelijkwaardig is aan die van studenten zonder functiebeperking en die gelijkwaardige kansen op studiesucces biedt. De opleidingsmanager wint bij een verzoek voor een voorziening advies in bij de studentendecaan. Zie verder: Studeren met een functiebeperking (via A-Z-lijst).

3. De aanpassingen dienen ertoe belemmeringen weg te nemen of te beperken en de zelfstandigheid en volwaardige participatie van de student zoveel mogelijk te bevorderen. De aanpassingen kunnen betrekking hebben op:

a. de toegankelijkheid van gebouwen;

b. het onderwijsprogramma, inclusief de stages;

c. de onderwijsroosters;

d. de werkvormen, inclusief de begeleiding;

e. de leermiddelen, en;

f. de toetsing (zie ook artikel 3.13).

10 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

Artikel 2.11 Doorstroom propedeuse naar hoofdfase

1. Studenten zijn toelaatbaar tot de hoofdfase 2020-2021 als het propedeutisch examen is behaald (zie hoofdstuk 6).

In aanvulling hierop verleent de examencommissie automatisch toestemming aan studenten die voor de prope-deuse zijn ingeschreven, om onderwijs te volgen en tentamens af te leggen uit de hoofdfase indien het propedeu-tisch examen nog niet is behaald maar wel ten minste 40 studiepunten zijn behaald.

Studenten die minder dan 40 studiepunten hebben behaald dienen eerst het benodigde aantal van 40 studiepun-ten van de propedeuse te behalen alvorens ze onderwijs mogen volgen en studiepun-tentamens afleggen uit de hoofdfase.

De examencommissie kan in individuele gevallen op verzoek van de student anders bepalen.

Daarnaast kan de examencommissie toestemming verlenen aan propedeusestudenten in een versneld programma voor het volgen van onderdelen in de hoofdfase.

2. De studenten hebben toegang tot alle afstudeerrichtingen beschreven in artikel 2.3.

3. De opleidingsmanager stelt de student in de gelegenheid te worden gehoord alvorens tot een beslissing over te gaan. Bij de beslissing houdt de opleidingsmanager rekening met de persoonlijke omstandigheden (zie artikel 5.4) van de student.

Artikel 2.12 Doorstroom naar masteropleiding

Niet van toepassing.

11 Onderwijs- en examenregeling Opleiding Finance, Tax and Advice

Hoofdstuk 3 Tentamens en deeltentamens

In document Onderwijs- en examenregeling (pagina 4-11)

GERELATEERDE DOCUMENTEN