• No results found

tecHniscHe Uitwerking koppelingsVarianten

5.1 karakteriStieken krW Verkenner en Waternood 2007

Tabel 4 geeft een aantal (softwarematige) aspecten van beide instrumenten weer. tabel 4 (SoFtWarematige) aSpecten

krW Waternood2007

programmeertaal VB6 VB.net / c++ mapping Vector gebaseerd grid gebaseerd

componenten demis map arcgis, microsoft dotnet framework 1.1 data opslag ms access database, gebruiker en systeem esri en ascii grids

model engine Bakjesmodel, kennisregels opzoek tabellen rapportage Html

-5.2 beScHrijVing arcHitectuur Waternood 2007

Waternood 2007 is ontwikkeld als extensie op ESRI ArcGIS. Binnen de programmatuur wordt gebruik gemaakt van ESRI’s ArcObjects objecten model om controle, schematisering en con-versie van in en uitvoer producten te faciliteren. Er is een aparte library ontwikkeld in C++ waarmee de berekeningen uitgevoerd worden.

De resultaten van waternood 2007 zijn kaartprodukten zoals doelrealisatie en OGOR kaarten in ESRI GRID formaat. Deze kaartproducten zijn te gebruiken in ArcGIS. Het is aan de gebrui-ker om nog nadere analyse van de resultaten in ArcGIS uit te voeren.

Het rekenhart (C++) is ook buiten de ArcGIS omgeving om te gebruiken (Command Line Interface) maar stelt in dat geval erg hoge eisen aan de kwaliteit en het formaat van de invoer gegevens.

krW Verkenner

De KRW-Verkenner is gebaseerd op een aantal componenten. Er zijn twee databases, een ken-nisdatabase met kennisregels en een database met gebiedsinformatie. De kenken-nisdatabase is gesloten voor de gebruiker. Beide databases zijn opgezet in MS Access. De kennisregels worden in een Visual Basic 6 programma verwerkt en toegepast op de door de gebruiker gedefinieerde gebiedsinformatie. Met een in Visual Basic opgezet bakjesmodel worden water- en stofstro-men gesimuleerd. Om gegevens weer te geven worden html-rapporten gemaakt en gebruik gemaakt van een Demis kaart component.

StoWa 2008-12 Verkenning samenwerkingsVormen waternood en krw-Verkenner

5.3 tecHniScHe uitWerking per Variant 5.3.1 Variant 0+: ‘gezamenlijke ScHil’

Het is goed mogelijk om de plaats vanuit waar beide applicaties opgestart worden samen te voegen. Men kan dan denken aan een extra knop op de Waternood 2007 toolbar in ArcGIS van waaruit de huidige KRW Verkenner gestart wordt. Een andere mogelijkheid is om in het windows start menu beide applicaties in één groep bij elkaar te zetten. In dat geval zal bij het starten van Waternood 2007 ArcGIS opstarten, Waternood 2007 zou dan vanaf de toolbar in ArcGIS gestart moeten worden. Aan beide applicaties verandert in beide gevallen niets. 5.3.2 Variant 1: ‘uitWiSSelen beoordelingSkader’

Het uitwisselen van de eindresultaten van beide producten zou mogelijk zijn door aan beide applicaties een import / export module toe te voegen. In Waternood 2007 zou het dan moge-lijk worden om de resultaatkaarten te exporteren naar een formaat dat door de KRW verken-ner gelezen kan worden. De kaarten zouden dan in de kaartcontrol van de KRW verkenverken-ner getoond worden. Het voordeel hiervan is dat de resultaten van Waternood 2007 ook beschik-baar gesteld worden aan gebruikers die niet over de ArcGIS software beschikken.

Men zou er ook voor kunnen kiezen om een generieke export module te bouwen die alle typen ArcGIS kaarten kan vertalen naar het formaat dat door de KRW verkenner in te lezen is. Dit maakt het mogelijk om uitgebreide analyses door een specialist in ArcGIS te doen en de resultaten daarvan beschikbaar te maken voor de KRW gebruiker.

Andersom zou het mogelijk kunnen zijn om de resultaatkaarten van de KRW verkenner te exporteren naar een formaat dat door ArcGIS ondersteund wordt. Hiermee kan men de resul-taten van de KRW verkenner opnemen in de analyse van de Waternood 2007 resulresul-taten om zo een compleet beeld van het studiegebied en maatregelen te kunnen verschaffen.

5.3.3 Variant 2: ‘uitWiSSeling beoordelingSkader én tuSSenreSultaten’

De functionaliteit van Waternood 2007 maakt het momenteel niet mogelijk om systeemken-merken uit te wisselen. De Nutricalc module die in Waternood 2.0 zat is niet aanwezig in Waternood 2007. Deze Nutricalc module zou kansen bieden om gegevens uit te wisselen met de KRW verkenner omdat in die module kwaliteitsaspecten van water belangrijk zijn, net zoals in de KRW-Verkenner. Men zou kunnen overwegen om de Nutricalc module terug te brengen in Waternood 2007 en dan te kijken naar het de mogelijkheden tot uitwisselen van de systeem kenmerken.

5.3.4 Variant 3: ‘toolbox integraal WaterbeHeer’

Een totaal geïntegreerde oplossing waarbij de data centraal beschikbaar is en de reken engi-nes met elkaar kunnen communiceren zou geavanceerdere koppelingen en scenario’s moge-lijk maken. Dit vereist een andere benadering van de invoer gegevens dan nu binnen de KRW verkenner gebruikt wordt. Het geospatiële karakter (GIS) van de gegevens zal meer centraal komen te staan omdat dat de basis zal zijn van

uitwisseling van informatie. De functionaliteit van KRW kan met name wat betreft de ruimte-lijke aspecten van de invoerkant (maatregelen) uitgebreid en verfijnd worden.

25

Een voorbeeld van de functionaliteit van een geïntegreerde oplossing:

Binnen de KRW module van de nieuwe applicatie wordt door middel van een GIS (hoeft niet per se ArcGIS te zijn) bewerking een stuw in een waterloop geplaatst en een aantal sloten gedempt. De effecten op de natuur worden met de KRW kennisregels kwalitatief bepaald en in GIS in beeld gebracht. De effecten van deze oppervlaktewater ingrepen worden middels het onderliggende model vertaald in nieuwe GHG en GVG kaarten. De Waternood module gaat met deze nieuwe kaarten aan de slag om doelrealisatie en OGOR berekeningen uit te voeren. De gebruiker beschikt zo over “voor” en “na” kaarten die met standaard GIS bewerkingen ver-geleken en geanalyseerd kunnen worden. Alle typen resultaten zijn beschikbaar in deze GIS applicatie waardoor alle mogelijke rapportages en kaarten samengesteld kunnen worden.

StoWa 2008-12 Verkenning samenwerkingsVormen waternood en krw-Verkenner

6

kostenscHatting implementatie