• No results found

Taken en verplichtingen van de betrokken partijen

In document Veiligheids- en Gezondheidsplan (pagina 12-16)

Elke partij moet binnen zijn mogelijkheden gevolg geven aan de opmerkingen van de

veiligheidscoördinator. Indien blijk dat de aannemers hun verantwoordelijkheid niet opnemen, dient de opdrachtgever in te grijpen. De opdrachtgever blijft immers verantwoordelijk voor alles wat gebeurd in het kader van de gegeven opdrachten aan de aannemers.

5.1 Taken van de opdrachtgever

Hij of zij moet er voor zorgen dat het veiligheids- en gezondheidsplan deel uitmaakt van het bestek, dat de kandidaten bij offertes een document met verwijzing naar het veiligheids- en gezondheidsplan voegen in verband met de uitvoering van het werk, de kandidaten een afzonderlijke prijsberekening geven in verband met het veiligheids- en gezondheidsplan en dat de coördinator-ontwerp de overeenstemming van de offertes kan controleren.

De opdrachtgever dient alle betrokken partijen op de hoogte te stellen dat het project al dan niet valt onder de Wet van 8 december 2013 over voorafgaande aangiften van werken en aanwezigheidsregistratie op bouwplaatsen.

5.2 Taken van de architect

Hij of zij is verplicht de algemene preventiebeginselen toe te passen. De bouwdirectie mag de uitwerking van het project niet aanvatten of voortzetten zolang de coördinator-ontwerp niet is aangesteld. Ook de raming wordt door de architect opgemaakt.

De architect dient de opdrachtgever op de hoogte te stellen dat het project al dan niet valt onder de wet van 8 december 2013 over voorafgaande aangiften van werken en aanwezigheidsregistratie op bouwplaatsen. D.w.z. dat hij een raming moet maken van de totale kostprijs van het volledige bouwproject. Indien het totale bedrag van de werken exclusief BTW gelijk is aan of hoger is dan 500 000€, is aanwezigheid registratie verplicht.

5.3 Taken van de coördinator

Hij of zij moet volgens de welzijnswet een veiligheids- en gezondheidsplan opstellen en de algemene preventiebeginselen toepassen bij bouwkundige, technische en organisatorische keuzen in verband met planning en raming van de duur van de werken. Volgens het KB TMB moet hij of zij een veiligheids- en gezondheidsplan opstellen en ter beschikking stellen van alle actoren, advies verlenen aan zijn aansteller inzake overeenkomst van de offertes met het veiligheids- en gezondheidsplan, openen en aanvullen van het coördinatiedagboek en het postinterventiedossier. Na de werken worden deze documenten over gedragen aan de opdrachtgever.

5.4 Taken van de aannemer

Zij moeten het veiligheids- en gezondheidsplan naleven en er voor zorgen dat ook elke onderaannemer het naleeft. Volgens art. 30 van het KB TMB dient de kandidaat-aannemer bij zijn prijsbieding twee documenten inzake veiligheid toe te voegen. Deze zijn een korte omschrijving van de te nemen veiligheidsmaatregelen en een aparte prijsberekening hiervoor (zie hoofdstuk 8 – artikel 30).

Wanneer er enkel gewerkt wordt met verschillende nevenaannemers dient voor de start van de werken bepaald te worden welke aannemers instaat voor de plaatsing uitvoering van de algemene preventiemaatregelen zoals beschreven in de risicoanalyse opgesteld door de veiligheidscoördinator.

Dit houdt onder andere in het plaatsen en onderhouden van collectieve valbeveiligingen, voldoende verlichting van de passages, werfinrichting, … De verantwoordelijke aannemer en opdrachtgever dient dit door te geven aan de veiligheidscoördinator.

5.4.1 Door de aannemer te leveren documenten bij inschrijving

Conform art. 30 van het KB TMB, dient de aannemer bij zijn offerte verplicht de in dit hoofdstuk vermelde documenten toe te voegen.

Op basis van de door de inschrijver aangeleverde documenten zal een beoordelings- en adviesverslag opgesteld worden door de veiligheidscoördinator. Betreffend verslag wordt opgemaakt op basis van de door inschrijver bij offerte toegevoegde delen m.b.t. de veiligheid & gezondheid en de kwaliteit van deze documenten.

De inschrijver kan / dient hiervoor gebruik maken van de documenten in hoofdstuk 8 – artikel 30.

Een korte beschrijving (max. 2 x A4-document) waarin hij te kennen geeft hoe hij het betreffende project, zoals beschreven in het lastenboek, zal uitvoeren en een doeltreffende organisatie m.b.t. veiligheid & gezondheid op de werf zal garanderen, 100%

rekening houdend met de eisen gesteld in dit veiligheids- en gezondheidsplan. (wettelijk verplicht volgens KB TMB art. 30, 1°)

Een afzonderlijke prijsopgave in verband met de door het V&G plan bepaalde preventiemaatregelen en –middelen, inclusief de individuele beschermingsmaatregelen en –middelen. (wettelijk verplicht volgens KB TMB art. 30, 2°). Deze afzonderlijke prijsopgave dient louter voor de analyse van de offertes (m.b.t. het veiligheids- &

gezondheidsplan) die de veiligheidscoördinator volgens art. 11, 4° van het KB TMB voor en

5.4.2 Door de aannemer te leveren documenten vóór aanvang van de werken

Onderstaande documenten worden opgevraagd nadat de werken gegund zijn aan de aannemer en vóór de eigenlijke start van de werken en dienen vóór aanvang der werken ingevuld en ondertekend terug bezorgd te worden aan de veiligheidscoördinator uitvoering.

Het ingevulde art. 30 (hoofdstuk 8), bestaande uit een beschrijving van de werkwijze van de uit te voeren werken (werken met verhoogd risico en projectgebonden risico’s ) met bijbehorende de te nemen preventiemaatregelen (risicoanalyse) met bijbehorende de kostprijs van de preventiemaatregelen (ingevulde afzonderlijke prijsopgave) dient 14 dagen vóór aanvang der werken aan de veiligheidscoördinator bezorgd te worden. De voorgestelde werkwijzen zullen in casus gescreend worden door de veiligheidscoördinator verwezenlijking op inhoud, realistische inschatting van de risico’s, in overeenstemming met de omgevingsfactoren en in overeenstemming met de andere intervenanten. De aannemers staan er voor in dat de opgesomde preventiemaatregelen nageleefd worden door eigen personeel en derden (leveranciers, bezoekers, ...).

De risicoanalyse die iedere aannemer voor zijn eigen activiteit dient op te maken, hij dient de exacte uitvoeringsmethoden en de door hen gekozen arbeidsmiddelen op te nemen in de analyse en alle risico’s te behandelen.

In de intentieverklaring verklaart de aannemer kennis genomen te hebben van het Algemeen en Bijzonder Veiligheids- en Gezondheidsplan en het werfreglement. Hij zal de bijkomende adviezen van de veiligheidscoördinator opvolgen in overleg met de opdrachtgever en architect. Hij zorgt er ook voor dat alle onderaannemers kennis hebben genomen van de veiligheidsmaatregelen en dat de bouwplaats enkel betreden mag worden door bevoegden. In de intentieverklaring vermeldt de nevenaannemer zijn bedrijfs- en contactgegevens, projectleider, preventieadviseur en gegevens van zijn onderaannemers (hoofdstuk 10).

Voorafgaand aan de werken dient de nevenaannemer de (voorlopige) planning van de door hem en/of zijn onderaannemers uit te voeren werkzaamheden ter beoordeling over te maken aan de veiligheidscoördinator. De aanvangsdatum, de duur en de einddatum van zijn interventie, evenals het werkvolume waarmee hij belast is en het personeel toegewezen aan de bouwplaats worden meegedeeld.

De nevenaannemer dient een werfinrichtingsplan af te leveren aan de veiligheidscoördinator. Hierin wordt o.a. opgenomen; de te gebruiken toegangswegen, de gekozen plaatsen voor de werkposten (werfkeet, sanitair, signalisatie en afsluitingen), de oppervlakte nodig om het materiaal en de grondstoffen op te slaan.

Bewijs van de aangifte van werken aan RSZ, NAVB, FOD Arbeid en Sociaal Overleg. De aannemers in de bouwsector zijn gebonden aan een aantal wettelijke verplichtingen inzake melding van werken. Afhankelijk van de aard en de omvang van de uitgevoerde werken, moeten mogelijk diverse meldingen aan verschillende instellingen uitgevoerd worden die daarenboven gedeeltelijk dezelfde gegevens bevatten. Meer informatie over de aangifte kan geraadpleegd worden via: www.socialsecurity.be

• Bijkomende specifieke documenten met betrekking tot de toegewezen werf, dienen overhandigd te worden aan de veiligheidscoördinator (bvb specifieke adviezen nutsmaatschappijen, ligging verborgen leidingen,…).

5.4.3 Door de aannemer te leveren documenten tijdens en na de uitvoering van de werken Ook gedurende de werken en/of wanneer de werken volledig voltooid zijn, dient de aannemer op verzoek van de veiligheidscoördinator volgende documenten te bezorgen om het postinterventiedossier te vervolledigen.

5.4.3.1 Keuring en attesten

Elke aannemer dient voorafgaandelijk aan de werken te melden welk werfmaterieel zal worden ingezet. Van keuring plichtig materieel (heftoestellen, kranen, liften, …) dient een afschrift van de keuringsattesten/certificaten aan de veiligheidscoördinator te worden overgemaakt.

5.4.3.2 Technische fiches en handleidingen

De aannemer bezorgt de veiligheidscoördinator en de door de architect goed gekeurde technische fiches en handleidingen van alle aangewende materialen en geplaatste technieken.

5.4.3.3 As-built plannen

De aannemer bezorgt de veiligheidscoördinator de plannen welke overeenstemmen met de uitvoering van de door hem uitgevoerde werken.

In document Veiligheids- en Gezondheidsplan (pagina 12-16)