• No results found

Table 1

Interview questions for informal caregivers Algemene vragen functie/ taken

1. Wat is uw functie?

Algemene vragen over de zorg rondom een dementerende cliënt

2. Wat vindt u van de huidig zorg dat de organisatie levert aan dementerende cliënten?

3. Wat is er nodig om de kwaliteit van uw dementerende cliënt te optimaliseren? Noem een voorbeeld.. o Waarom lukt dat nu wel en niet?

4. Wat heeft u nodig om de zelfredzaamheid van dementerende cliënten te vergroten? (waarom, wanneer?) 5. Wat heeft u nodig om veiligheid van dementerende cliënten te kunnen waarborgen?

o Wat gaat er nu goed en wat gaat er niet goed? o Wat zou u willen? (waar bent u bang voor?)

6. In hoeverre wordt er bij het waarborgen van de veiligheid binnen uw organisatie rekening gehouden met de privacy van de cliënt ?

o Wat vindt u daarvan? o Wat zijn de uitdagingen? o Wat zijn de risico’s?

o Hoe zou de veiligheid van de cliënt verbeterd kunnen worden? o Wat zou u niet willen? (Waar bent u bang voor?)

o Is het gevoel van veiligheid belangrijker dan het waarborgen van de privacy? (waarom)? 7. Wat is voor u het belangrijkste om inzichtelijk te krijgen bij een dementerende cliënt? (welke fase, waarom,

wanneer?)

8. Welke informatie wilt u wanneer weten van de dementerende cliënt? (waarom?) 9. Welke informatie is voor u het belangrijkste (prioritering)?

10. Welke informatie deelt u wanneer met andere zorgprofessionals? (waarom?) o Op welke manier deelt u dit?

o Wat gaat er goed? o Wat gaat er niet goed?

o Waar heeft u behoefte aan als het gaat om het delen van informatie met andere zorgprofessionals? (Op welke manier? Waarom?)

o Wat zou u juist niet willen als het gaat om het communiceren/ het delen van informatie met andere zorgprofessionals?

11. Welke informatie deelt u wanneer met de mantelzorgers? o Op welke manier deelt u dit?

o Welke invloed heeft dit op de zorg voor uw cliënt? o Wat gaat er goed?

o Wat gaat er niet goed?

o Waar heeft u behoefte aan als het gaat om het delen van informatie met mantelzorgers? (Op welke manier? Waarom?)

o Wat zou u juist niet willen als het gaat om het communiceren/ het delen van informatie met mantelzorgers?

37 Algemene vragen over leefstijlmonitoring:

Uitleg leefstijlmonitoring:

Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijks leefpatroon van een bewoner door een netwerk van bewegingssensoren op gangbare plekken in de woning. Deze volgen de activiteiten (frequentie en locatie) van de bewoner, die op een digitaal platform worden gevisualiseerd. Het systeem analyseert de activiteitsdata continu, waardoor subtiele veranderingen vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Eventuele

alarmering is mogelijk als een cliënt bijvoorbeeld lang geen activiteit vertoont.

12. Waarom zou u leefstijlmonitoring in (willen) zetten bij een alleenwonende dementerende cliënt? 13. Waarom zou u besluiten om geen gebruik te gaan maken van leefstijlmonitoring bij een alleenwonende

dementerende cliënt?

14. Hoe denkt u dat de inzet van leefstijlmonitoring bij alleenwonende dementerende cliënten het uitvoeren van uw werk zal beïnvloeden?

15. Hoe denkt u dat de inzet van leefstijlmonitoring de zorg rondom uw cliënt zal beïnvloeden? 16. Hoe denkt u dat de inzet van leefstijlmonitoring de kwaliteit van het leven van uw cliënt beïnvloedt? 17. In hoeverre denkt u dat de huidige organisatorische en technische infrastructuur het gebruik van de huidige

technologie ondersteunt?

18. Welke faciliteiten heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van de leefstijlmonitoring? Behoeftes rondom leefstijlmonitoring

19. Wat wilt u inzichtelijk krijgen met de inzet van leefstijlmonitoring? (waarom wilt u dit inzichtelijk krijgen)?/ Welke activiteiten wilt u inzichtelijk krijgen met de inzet van leefstijlmonitoring?

o Wanneer wilt u op de hoogte gebracht worden van een verandering in de leefstijl van de cliënt?/ wanneer wilt u op de hoogte gebracht worden van een activiteit?

o Hoe wilt u hiervan op de hoogte gebracht worden?

o Hoe wit u dat de informatie die verkregen wordt door de inzet van leefstijlmonitoring bij u komt? o Hoe gedetailleerd moet deze informatie inzichtelijk zijn (bijv. bewegingstijden (seconden, minuten, uren

ect.)?

20. Wat heeft u nodig om leefstijlmonitoring in te kunnen zetten bij een alleenwonende dementerende cliënt? o Wanneer heeft u dit nodig?

21. Aan welke eisen moet leefstijlmonitoring volgens u aan voldoen? Aan functies/ mogelijkheden heeft u behoefte aan als het gaat om leefstijlmonitoring?

o Waar moet de inzet van leefstijlmonitoring aan voldoen om u te ondersteunen in uw werkzaamheden? o Waar moet de leefstijlmonitoring aan voldoen om u te ondersteunen bij de zorg rondom uw cliënt? 22. Wat is/ wat kan de meerwaarde van leefstijlmonitoring rondom de zorg van dementerenden ten opzichte van

voorheen (zijn)?

Barrières rondom leefstijlmonitoring

23. Wat zou u weerhouden om leefstijlmonitoring bij een alleenwonende dementerende cliënt in te zetten?

24. Waardoor zou u leefstijlmonitoring niet gaan inzetten?/ door welke omstandigheden zou u leefstijlmonitoring niet in gaan zetten?

25. Wat zou u niet willen als het gaat om de inzet van leefstijlmonitoring? (waarom wilt u dit niet) 26. Welke dingen ziet u als een bedreiging voor u zelf als het gaat om de inzet van leefstijlmonitoring? 27. Welke dingen ziet u als een bedreiging voor uw cliënt als het gaat om de inzet van leefstijlmonitoring?

Table 2

38 Algemene vragen mantelzorger

1. Hoelang bent u al mantelzorger voor uw dierbare? 2. Hoe ziet de zorg rondom uw dierbare eruit?

3. Hoe zien uw taken / verantwoordelijkheden rondom uw dierbare eruit? 4. Hoeveel uur gemiddeld per week zorgt u voor uw dierbare?

______________________________________________________________________________________ Algemene vragen over de behoeftes rondom de zorg van uw dierbare

5. Hoe ervaart u de huidig zorg rondom uw dierbare op dit moment? 6. Zijn er dingen waar u tegen aan loopt in de zorg rondom uw dierbare?

o Zo ja, welke zijn dit dan?

o Wat is er voor nodig om dit te verminderen? 7. Wat kan er volgens u beter in de zorg rondom uw dierbare?

o Hoe kan dit beter?

8. Waar heeft u behoefte aan in de zorg rondom uw dierbare?

9. Wat heeft u nodig om veiligheid van uw dierbare te kunnen waarborgen? o Wat gaat er nu goed en wat gaat er niet goed?

o Wat zou u willen? (waar bent u bang voor?)  Wat zijn de uitdagingen?

 Wat zijn de risico’s?

o Gaat het gevoel van veiligheid belangrijker dan het waarborgen van de privacy? (waarom)? 10. Wat is voor u het belangrijkste om inzichtelijk te krijgen bij uw dierbare? (waarom)?

11. Welk inzicht/ informatie is voor u het belangrijkste? (prioritering) 12. Welke informatie/ inzicht wilt u wanneer weten van uw dierbare? 13. Welke informatie wilt u wanneer de zorgprofessionals delen?

o Waarom wel/niet?

14. Hoe verloopt de communicatie met zorgprofessionals? o Hoe communiceert u naar de zorgprofessional?

o Wat gaat er goed qua communicatie met de zorgprofessional? o Wat gaat er niet goed qua communicatie met de zorgprofessional?

o Waar heeft u behoefte aan als het gaat om het communiceren met de zorgprofessional? o Wat wilt u juist niet als het gaat om het communiceren met de zorgprofessional? 15. Als u terug kijk naar het begin van de zorg rondom uw dierbare, wat had u wanneer nodig gehad?

o Wat heeft u in het verleden gemist? Algemene vragen over leefstijlmonitoring

Uitleg leefstijlmonitoring:

Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijks leefpatroon van een bewoner door een netwerk van bewegingssensoren op gangbare plekken in de woning. Deze volgen de activiteiten (frequentie en locatie) van de bewoner, die op een digitaal platform worden gevisualiseerd. Het systeem analyseert de activiteitsdata continu, waardoor subtiele veranderingen vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Eventuele

alarmering is mogelijk als een cliënt bijvoorbeeld lang geen activiteit vertoont.

16. Waarom zou u leefstijlmonitoring in (willen) zitten bij uw dierbare?

17. Waarom zou u besluiten om geen gebruik te gaan maken van leefstijlmonitoring bij uw dierbare? 18. Hoe denkt u dat de inzet van leefstijlmonitoring bij uw dierbare uw taken als mantelzorgers zal

beïnvloeden?

39 20. Denkt u dat door de inzet van leefstijlmonitoring de kwaliteit van leven van uw dierbare verbeterd

worden?

o Waarom wel en waarom niet? Behoeftes rondom leefstijlmonitoring

21. Wat wilt u inzichtelijk krijgen met de inzet van leefstijlmonitoring? (waarom wilt u dit inzichtelijk krijgen)?/ Welke activiteiten wilt u inzichtelijk krijgen met de inzet van leefstijlmonitoring?

o Wanneer wilt u op de hoogte gebracht worden van een verandering in de leefstijl van de dierbare?/Wanneer wilt u op de hoogte gebracht worden van een activiteit?

o Hoe wilt u hiervan op de hoogte gebracht worden?

o Hoe wilt u dat de informatie die verkregen wordt door de inzet van leefstijlmonitoring bij u komt?

o Hoe gedetailleerd moet deze informatie inzichtelijk zijn (bijv. bewegingstijden (seconden, minuten, uren ect.)?

22. Wat heeft u nodig om leefstijlmonitoring in te kunnen zetten bij uw dierbare? o Wanneer heeft u dit nodig?

23. Welke faciliteiten heeft u nodig om leefstijlmonitoring in te zetten bij uw dierbare? o Wanneer heeft u dit nodig?

24. Aan welke eisen moet leefstijlmonitoring volgens u voldoen? Aan welke functies/ mogelijkheden heeft u behoefte aan als het gaat om leefstijlmonitoring?

o Waar moet de inzet van leefstijlmonitoring aan voldoen om u te ondersteunen in uw taken als mantelzorger?

o Waar moet de leefstijlmonitoring aan voldoen om u te ondersteunen bij de zorg rondom uw dierbare?

25. Wat is/ wat kan de meerwaarde van leefstijlmonitoring rondom de zorg van uw dierbare ten opzichte van voorheen (zijn)?

Barrières rondom leefstijlmonitoring

26. Wat zou u weerhouden om leefstijlmonitoring bij uw dierbare in te zetten?

27. Waardoor zou u leefstijlmonitoring niet gaan inzetten?/ door welke omstandigheden zou u leefstijlmonitoring niet in gaan zetten?

28. Wat zou u niet willen als het gaat om de inzet van leefstijlmonitoring? (waarom wilt u dit niet) 29. Welke dingen ziet u als een bedreiging voor u zelf als het gaat om de inzet van leefstijlmonitoring? 30. Welke dingen ziet u als een bedreiging voor uw dierbare als het gaat om de inzet van