• No results found

Tabel 129 Door de Staten-Generaal aanvaarde moties die nog niet zijn afgerond

Omschrijving Vindplaats Stand van zaken

De motie van het lid Ganzenvoort c.s. ; De Eerste Kamer verzoekt de regering bij de toelichting op toekomstig voor te hangen AMvB’s te streven naar op onderzoek gebaseerde argumentaties.

(Kamerstukken I 2017/18, 34911, nr. G)

Momenteel wordt bezien hoe de uitvoering van deze motie kan worden vormgegeven.

De motie van het lid Bruins c.s. ; De Eerste Kamer verzoekt de regering de verdeling van het voor deze maatregel beschikbare budget opnieuw te bezien indien bij de evaluatie blijkt dat de compensatie per instelling niet toereikend is en er daarbij naar te streven dat alle instellingen budgetneutraal de halvering van het wettelijk collegegeld kunnen invoeren.

(Kamerstukken I 2017/18, 34911, nr. H)

Evaluatie vindt plaats in 2021.

De motie van de leden Bergkamp en Van den Hul; De Tweede Kamer verzoekt de regering te onderzoeken in welke mate niet medisch noodzakelijke ingrepen plaatsvinden bij jonge interseksekinderen en de Kamer daarover voor de begrotingsbehandeling in 2020 te informeren.

(Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 131)

Op dit moment wordt met het ministerie van VWS bekeken hoe een dergelijk onderzoek eruit zou kunnen zien. We streven er naar de Tweede Kamer hierover voor het herfstreces te informeren.

De motie van de leden Van den Hul en Diks; De Tweede Kamer verzoekt de regering bij de aankomende

tussenevaluatie van de Beijing-agenda inzichtelijk te maken wat de kabinetsbrede genderstrategie is om de

verplichtingen die voortvloeien uit het Beijing Platform for Action daadwerkelijk te realiseren.

(Kamerstukken II 2019/20,

35300-XVII, nr. 39) Middels de emancipatienota’s die aan de start van iedere kabinetsperiode naar de Tweede Kamer worden verstuurd worden de focusgebieden van het Kabinetsbeleid toegelicht. Hierin wordt rekening gehouden met de internationale verdragen en de commitments die Nederland is aangegaan. Dit vormt in principe het Kabinetsbrede genderstrategie. Tevens vormen de voortgangsrapportages een tussentijdse update richting de Kamer. Zo wordt de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de vorderingen binnen het emancipatiebeleid.

De motie van het lid Van den Hul c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering een genderspecifiek onderzoek te doen naar het verband tussen financiële afhankelijkheid, partnergeweld en eergerelateerd geweld, en hoe de positie van kwetsbare vrouwen en kinderen bij de aanpak van dergelijk geweld kan worden verbeterd.

(Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 130)

Atria gaat onderzoek doen naar de samenhang tussen financiële afhankelijkheid en partnergeweld. De eerste uitkomsten worden in de tweede helft van 2020 verwacht.

De motie van het lid Özütok c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering, inzichtelijk te maken hoe de kwaliteitseis

«gender» in het integraal afwegingskader wordt toegepast en hoe dit leidt tot inzicht in gendereffecten, en de Kamer hierover te informeren bij de eerstvolgende

Voortgangsrapportage Emancipatie.

(Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 126)

We zijn bezig met een interdepartementale inventarisatie wat de stand van zaken is, hoe die kwaliteitseis werkt en wat dat voor gevolgen heeft. We informeren uw Kamer hierover dit jaar.

De motie van de leden Bergkamp en Yesilgöz-Zegerius; De Tweede Kamer verzoekt de regering zich bij een passende volgende gelegenheid in de EU uit te spreken over het naleven van het Coman-arrest in alle EU-lidstaten en daarover verslag te doen aan de Kamer.

(Kamerstukken II 2018/19, 30420, nr. 309)

Tijdens de high level EU LHBTI-conferentie 23 september 2019 in Brussel heeft de minister van OCW zich hierover uitgesproken. De Tweede Kamer is hierover geïnformeerd in de voortgangsrapportage van 2020 aan de Tweede Kamer.

De motie van het lid Bergkamp c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering de belemmeringen voor transgenderpersonen op de arbeidsmarkt in kaart te brengen, te kijken in hoeverre er een knelpunt is met bestaande verlofregelingen en mogelijkheden te onderzoeken om de arbeidsmarktpositie van deze groep te verbeteren.

(Kamerstukken II 2018/19, 30420, nr. 307)

Naar de arbeidsmarktpositie van transgenderpersonen is een onderzoek gestart. De resultaten van dit onderzoek zijn eind 2020 beschikbaar.

De motie van het lid Sjoerdsma; De Tweede Kamer verzoekt de regering alle elementen uit het

regenboogstembusakkoord zo snel als mogelijk uit te voeren.

(Kamerstukken II 2017/18, 30420, nr. 275)

In de Voortgangsrapportage Emancipatie in het voorjaar van 2020 is opnieuw de actuele stand van zaken gegeven bij de uitvoering van het regenboogstembusakkoord.

De motie van het lid El Yassini; De Tweede Kamer verzoekt de regering in kaart te brengen wat de verhouding bij culturele en creatieve mbo-opleidingen is tussen de kans op een stageplaats en de kansen op de arbeidsmarkt, en de Kamer hierover voor 1 januari 2021 te informeren.

(Kamerstukken II 2019/20,

32820, nr. 343) Momenteel wordt bezien hoe de uitvoering van de motie kan worden vormgegeven.

De motie van de leden Ojik en Asscher; De Tweede Kamer spreekt uit dat de vrijheid van artistieke expressie in de Europese Unie een groot goed is en vraagt het kabinet al het mogelijke te doen om deze vrijheid in de EU te helpen waarborgen.

Kamerstukken II 2019/20,

21501-20, nr. 1496) Over deze motie is de Tweede Kamer geïnformeerd in de Verzamelbrief funderend onderwijs en lerarenbeleid van 10 juli 2020 (Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 212).

Omschrijving Vindplaats Stand van zaken De motie van het lid Geluk-Poortvliet c.s. ; De Tweede Kamer

verzoekt de regering te onderzoeken hoe de structurele ondersteuning van amateurkunstverenigingen kan worden versterkt, en de Kamer daarover vóór de zomer van 2020 te informeren.

(Kamerstukken II 2019/20,

35300-VIII, nr. 96) Door de corona crisis is logischerwijs vertraging in dit onderzoek opgetreden. Door de onduidelijkheid rondom de veiligheid van hun activiteiten is de onzekerheid bij leden en koren groot. De koepels van de koor- en blaassector, waar veel vrijwilligers werken, hebben daarom te maken met een zeer hoge werkdruk. De resultaten van het onderzoek worden dit jaar naar de Tweede Kamer gezonden.

De motie van de leden Ellemeet en Asscher; De Tweede Kamer verzoekt de regering te onderzoeken hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van cultuurinstellingen en wat mogelijke belemmeringen zijn voor mensen met een beperking.

(Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 94)

Er loopt momenteel een onderzoek. Een tussenrapport wordt deze zomer verwacht en zal worden gedeeld met uw Kamer. Dit najaar volgt de eindrapportage.

De motie van het lid Beckerman c.s. ; De Tweede Kamer constaterende dat zowel de Raad voor Cultuur als de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed knelpunten signaleren in de uitvoering van de Erfgoedwet waaronder:

• 1.Gemeenten die hun taken nu niet goed of niet goed genoeg (kunnen) uitvoeren terwijl zij er met de

Omgevingswet nieuwe taken bij krijgen. • 2.Het onder druk staan van de kwaliteit van archeologisch onderzoek bij bedrijven. • 3.Te grote onzichtbaarheid van archeologie bij een breed publiek; overwegende dat de Erfgoedwet in 2021 geëvalueerd moet worden en de Minister reeds enkele onderzoeken heeft aangekondigd; verzoekt de regering de Erfgoedwet met de sector en betrokkenen breed te evalueren met aandacht voor onder andere bovenstaande knelpunten en een internationale vergelijking te maken om te leren van andere landen; verzoekt de regering voorts, de Kamer bij deze evaluatie te betrekken en voorafgaand het plan van aanpak van de evaluatie naar de Kamer te sturen.

(Kamerstukken II 2018/19, 32820, nr. 293)

Deze motie is gedeeltelijk uitvoering gegeven. Met de brief Aanpak evaluatie Erfgoedwet archeologie van 17 december 2019, wordt invulling gegeven aan motie om de Tweede Kamer bij deze evaluatie te betrekken door de aanpak toe te zenden. Het streven is om de eerste rapportage over de uitkomsten van de evaluatie eind 2020 gereed te hebben.

De motie van het lid Dik-Faber; De Tweede Kamer verzoekt de regering bij gemeenten aan te dringen op het betrekken van kerkinterieurs bij de op te stellen kerkenvisies; verzoekt de regering tevens een beperkt aanwijzingsprogramma op te stellen waarmee een aantal Rijksmonumentale kerkgebouwen in samenhang met hun interieur, aangewezen wordt tot interieurensembles, zoals de Erfgoedwet mogelijk maakt.

(Kamerstukken II 2018/19,

32820, nr. 277) De Tweede Kamer wordt in november 2020 middels een brief geïnformeerd.

De motie van de leden Laan-Geselschap en Bisschop; De Tweede Kamer verzoekt de regering meer bekendheid te geven aan gerestaureerd erfgoed en de Pieter van Vollenhovenprijs te continueren.

(Kamerstukken II 2017/18, 32820, nr. 253)

Aan de motie is uitvoering gegeven met het instellingenbesluit van de Commissie herbestemming Monumenten van 30 november 2018.

Motie van de leden Kops en Beertema; De Tweede Kamer verzoekt de regering te onderzoeken wat een voltijdbonus van 5% per kwartaal kost, oplevert en hoe dit uitgevoerd zou kunnen worden.

(Kamerstukken II 2019/20, 35300-VIII, nr. 33)

De Tweede Kamer is geïnformeerd over de stand van zaken in december 2019 (Kamerstukken II 2019/20, 27923, nr. 387).

De motie van de Westerveld en Van Meenen; De Tweede Kamer verzoekt de regering met werkgevers af te spreken dat leraren die boventallig zijn, niet worden ontslagen maar aan de slag kunnen op een andere school.

(Kamerstukken II 2019/20, 27923, nr. 376)

De Tweede Kamer is per brief op 16 december 2019 geïnformeerd (Kamerstukken II 2019/20, 27923, nr. 387).

De motie van het lid Bruins c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering te verkennen hoe ook voor kleine scholen meer maatwerk in de regelgeving kan worden aangebracht als het gaat om verantwoording en medezeggenschap.

(Kamerstukken II 2018/19,

35000-VIII, nr. 74) De Tweede Kamer wordt na de zomer geïnformeerd over deze motie, pilot loopt thans.

De motie van het lid Lucas; De Tweede Kamer verzoekt de regering om de voor- en nadelen van een aparte noodregeling voor onderwijsinstellingen in de

Faillisementswet te onderzoeken, en de Kamer hierover te informeren voor Prinsjesdag 2016.

(Kamerstukken II 2015/16, 31524, nr. 281)

De Tweede Kamer ontvangt in de zomer van 2020 een brief aangaande de voor- en nadelen van een aparte

noodregeling voor onderwijsinstellingen in de Faillissementswet.

De motie van de leden Straus en Ypma; De Tweede Kamer verzoekt de regering te zorgen dat scholen hun

jaarverslagen en inspectierapporten op hun website publiceren.

(Kamerstukken II 2014/15, 34000-VIII, nr. 56)

Het wetsvoorstel deugdelijkseisen is in de Tweede Kamer behandeld. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 30 juni 2020 als hamerstuk afgedaan.

Motie Van der Molen c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering om in het kader van Prinsjesdag 2020 opnieuw de mogelijkheid te verkennen dat studenten die al aanspraak konden maken op een voucher geen voucher ontvangen, maar dat in plaats daarvan vijf jaar na

(Kamerstukken II 2019/20, 24724, nr. 172)

Op basis van de motie Van der Molen C.S. (Kamerstukken II 2019/2020, 24724, nr. 172) is wederom verkend of een kasschuif mogelijk is. Binnen de begroting van OCW is geen ruimte om deze middelen naar voren te halen zonder dat daarbij de bekostiging van de hoger onderwijsinstellingen wordt geraakt. De kasschuif voor de jaren 2022, 2023 en

Omschrijving Vindplaats Stand van zaken afstuderen hun schuld verminderd wordt met € 1.835 en er,

indien oud-studenten geen schuld van € 1.835 hebben, wordt overgegaan tot contante uitbetaling.

2024 is niet rijksbreed in te passen onder het

uitgavenplafond. Bovendien moeten voor deze kasschuif middelen van buiten de meerjarenperiode naar voren worden gehaald. Dit staan de begrotingsregels van het kabinet niet toe.

Motie van de leden Wiersma en Van den Hul; De Tweede Kamer verzoekt de regering de pilot Flexstuderen zo snel als mogelijk wettelijk te verankeren, zodat in ieder geval uiterlijk per 1 september 2023 het betalen per studiepunt structureel mogelijk wordt bij alle opleidingen en instellingen; verzoekt de regering tevens, om op basis van de tussenevaluatie van de pilot Flexstuderen het

wetsvoorstel voor het wettelijk verankeren van de pilot voor te bereiden en als nodig de eindevaluatie te vervroegen.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 841)

In geval van een positieve eindevaluatie van het experiment flexstuderen, (2021), wordt direct na afloop van het experiment in september 2023 flexstuderen wettelijk mogelijk gemaakt voor instellingen die dat willen.

De motie van de leden Kwint en Van de Hul; De Tweede Kamer verzoekt de regering in kaart te brengen wat er voor nodig is om zwangerschapsverlof in het hoger onderwijs mogelijk te maken, en de Kamer dit voor de zomer te laten weten.

(Kamerstukken II 2019/20, 35252, nr. 19)

De Tweede Kamer wordt hierover in het najaar van 2020 geïnformeerd.

De motie van de leden Bruins en Van der Molen; De Tweede Kamer verzoekt de regering kabinet, om niet te wachten op de uitkomsten van de commissie Onderwijsbevoegdheden met het doorvoeren van een aantal maatregelen die de lerarenopleidingen flexibeler maken en daarmee aantrekkelijker voor studenten en zijinstromers, zonder aan kwaliteit in te boeten.

(Kamerstukken II 2019/20, 27923, nr. 402)

Aan de motie Bruins en Van der Molen wordt gewerkt. De Tweede Kamer wordt in het najaar over de uitwerking geïnformeerd.

De motie van het lid Rudmer Heerema c.s. ; De Tweede Kamer verzoekt de regering per direct een plan van aanpak te maken om een gespecialiseerde pabo gericht op het jongere en oudere kind te creëren en per zomer 2020 een experiment te starten waarbij pabo-instellingen op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan een pilot voor een gespecialiseerde pabo gericht op het jongere en oudere kind, en de eventuele toelatingseisen en bevoegd gezag daarop aan te passen; verzoekt de regering tevens, om per collegejaar 2021–2022 de gespeciali-seerde pabo gericht op het jongere en oudere kind voor alle pabo-instellingen mogelijk te maken, en de Kamer voor 1 januari 2021 te informeren over de voortgang hierop.

(Kamerstukken II 2019/20, 27923, nr. 401)

Op 17 maart 2020 is een brief aan de Tweede Kamer gezonden over de uitvoering van de motie Heerema inzake de splitsing van de pabo. De Tweede Kamer wordt in het najaar over het vervolg geïnformeerd.

De motie van de leden Bruins en Van der Molen ; De Tweede Kamer verzoekt de regering om te verkennen of en hoe, naast het stimuleren van de regionale overlegstructuur, een landelijke overlegstructuur kan worden ingericht tussen het hoger beroepsonderwijs en het georganiseerde bedrijfsleven waar niet-vrijblijvende afspraken gemaakt worden over de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, naar voorbeeld van of middels aansluiting bij de overlegtafels van SBB.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 831)

De moties (31288, nr. 831 t.v.v. nr. 825), (31288, nr. 828 t.v.v.

nr. 816) en (31288, nr. 830) hebben als achterliggend doel het overleg tussen het hoger onderwijs en het werkveld te verbeteren en structureel te organiseren. Deze drie moties zullen daarom in samenhang en in overleg met het hoger onderwijs en het georganiseerde bedrijfsleven worden opgepakt. Langs deze weg kan dan vervolgens ook worden gekeken naar een leerbanenoffensief in het hbo en samenwerking met bedrijfsscholen. De Tweede Kamer wordt hierover na de zomer 2020 geïnformeerd. In verband met drukte in het hoger onderwijs rondom de

coronamaatregelen, is het informeren van de Tweede Kamer voor de zomer, waar motie (31288, nr. 830) om vraagt, niet gelukt.

De motie van de leden Paternotte en Van den Hul; De Tweede Kamer verzoekt de regering een voorstel te doen om studenten en docenten in opleidingscommissies te laten meebeslissen over de invulling van de

studiekeuzecheck.

(Kamerstukken II 2019/20,

31288, nr. 823) Momenteel wordt bezien hoe de uitvoering van de deze motie kan worden vormgegeven.

De motie van de leden Paternotte en Van der Molen; De Tweede Kamer verzoekt de regering een voorstel te doen voor het toevoegen van loting aan het instrumentarium voor selectie dat instellingen kunnen toepassen bij capaciteitsfixi.

(Kamerstukken II 2019/20,

31288, nr. 822) Voorstel wordt aan gewerkt. De Tweede Kamer wordt hierover na de zomer 2020 geïnformeerd.

De motie van de leden Wiersma en Bruins; De Tweede Kamer verzoekt de regering bekostigde hogescholen en universiteiten aan te sporen om, binnen de voorwaarden die daar voor gelden, samenwerking met bedrijfsscholen op te zoeken, zowel binnen als buiten het experiment leeruitkomsten en om bedrijfsscholen aan te sporen samenwerking op te zoeken met private instellingen die

(Kamerstukken II 2019/20,

31288, nr. 830) De moties (31288, nr. 831 t.v.v. nr. 825), (31288, nr. 828 t.v.v.

nr. 816) en (31288, nr. 830) hebben als achterliggend doel het overleg tussen het hoger onderwijs en het werkveld te verbeteren en structureel te organiseren. Deze drie moties zullen daarom in samenhang en in overleg met het hoger onderwijs en het georganiseerde bedrijfsleven worden opgepakt. Langs deze weg kan dan vervolgens ook worden gekeken naar een leerbanenoffensief in het hbo en

Omschrijving Vindplaats Stand van zaken opleidingen in het hoger onderwijs verzorgen, waarbij

gebruik gemaakt kan worden van het STAP-budget en de Kamer hierover voor de zomer van 2020 te informeren.

samenwerking met bedrijfsscholen. De Tweede Kamer wordt hierover na de zomer 2020 geïnformeerd. In verband met drukte in het hoger onderwijs rondom de

coronamaatregelen, is het informeren van de Tweede Kamer voor de zomer, waar motie (31288, nr. 830) om vraagt, niet gelukt.

De motie van het lid Wiersma; De Tweede Kamer verzoekt de regering om samen met de stuurgroep Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT binnen het lopende plan van aanpak expliciete doelen te stellen voor het beschikbaar stellen van colleges en open onlinecursussen; verzoekt de regering tevens, om met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan om reeds beschikbare onlinecursussen open te stellen voor iedere Nederlander, en de uitkomsten hiervan met de Kamer te delen.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 817)

De uitvoering van deze motie is vertraagd door de coronacrisis. De verwachting is dat de Tweede Kamer een brief krijgt over deze motie in de herfst.

De motie van het lid Wiersma; De Tweede Kamer verzoekt de regering om voor de zomer te komen tot een plan van aanpak voor een leerbanenoffensief in het hbo, met daarin concrete ambities aan te bieden duale-opleidingen, alsmede ook lange termijn doelen, en verzoekt zo ook te komen tot een overlegtafel tussen het hoger onderwijs en het georganiseerde landelijke bedrijfsleven.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 828)

De moties (31288, nr. 831 t.v.v. nr. 825), (31288, nr. 828 t.v.v.

nr. 816) en (31288, nr. 830) hebben als achterliggend doel het overleg tussen het hoger onderwijs en het werkveld te verbeteren en structureel te organiseren. Deze drie moties zullen daarom in samenhang en in overleg met het hoger onderwijs en het georganiseerde bedrijfsleven worden opgepakt. Langs deze weg kan dan vervolgens ook worden gekeken naar een leerbanenoffensief in het hbo en samenwerking met bedrijfsscholen. De Tweede Kamer wordt hierover na de zomer 2020 geïnformeerd. In verband met drukte in het hoger onderwijs rondom de

coronamaatregelen, is het informeren van de Tweede Kamer voor de zomer, waar motie (31288, nr. 830) om vraagt, niet gelukt.

De motie van de leden Westerveld en Van den Hul; De Tweede Kamer verzoekt de regering om studenten die aanspraak maken op het profileringsfonds uit te zonderen in de rendementscijfers zoals de categorie

«bachelorrendement» die hogescholen en universiteiten moeten aanleveren.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 813)

Op dit moment wordt bezien hoe aan deze motie uitvoering kan worden gegeven.

De motie van de leden Van der Molen en Paternotte; De Tweede Kamer verzoekt de regering, in gesprek te gaan met de NVAO en de Inspectie van het Onderwijs om een beeld op te halen wat instellingen en opleidingen doen op het vlak van persoonlijke ontplooiing en maatschappelijk

verantwoordelijkheidsbesef, en de Kamer over dit beeld te informeren voor 1 december 2020.

(Kamerstukken II 2019/20,

31288, nr. 812) De uitvoering van de motie is in gang gezet.

De motie van de leden Molen en Wiersma; De Tweede Kamer verzoekt de regering om onderzoek te doen hoe niet-bekostigd onderwijs van grotere meerwaarde kan zijn voor studenten; verzoekt de regering, bij de verduidelijking in de WHW over het verzorgen van onderwijs aan de doelgroep (werkende) volwassenen door instellingen in het hoger onderwijs voldoende waarborgen op te nemen om een gelijk speelveld tussen bekostigde en niet-bekostigde onderwijsinstellingen te garanderen.

(Kamerstukken II 2019/20, 31288, nr. 810)

Bij de (mogelijke) verduidelijking in de WHW zal worden ingegaan op het speelveld van bekostigde en

Bij de (mogelijke) verduidelijking in de WHW zal worden ingegaan op het speelveld van bekostigde en