• No results found

(Used in Paragraph 3.2)

Management Summary – Trust in Collaboration – Chantal Kuster

Deze management summary bevat een korte inleiding op het onderwerp en een uiteenzetting van vertrouwen. Ook is een uitleg over het interventie model, inclusief een begrippenlijst, te vinden, zodat de leesbaarheid van het model vergroot wordt.

Inleiding

In de afgelopen jaren zoeken steeds meer bedrijven naar samenwerkingsverbanden om in te kunnen spelen op veranderingen in de omgeving. De vraag om flexibiliteit, hogere efficiëntie en lagere prijzen spelen hier een grote rol in. Een gevolg hiervan is dat veel bedrijven terugkeren naar de core business door te kiezen voor sourcing oplossingen.

Samenwerkingsverbanden, waaronder sourcing projecten, vragen om vertrouwen en interventies om dit vertrouwen te optimaliseren. Immers, vertrouwen groeit langzaam, maar kan erg snel afgebroken worden. Om dit proces van afbreken enigszins te keren kunnen interventies toegepast worden. In dit onderzoek zal gekeken worden naar optimalisatie van vertrouwen aan de hand van interventies in samenwerkingsrelaties. Hierbij zal als concreet product een interventie model opgeleverd worden.

Vertrouwen

Om een samenwerkingsrelatie te laten slagen is vertrouwen nodig. Vertrouwen tussen de contactpersonen en de samenwerkende organisaties. Dit vertrouwen kan gebaseerd zijn op verschillende componenten, te weten competenties, voorspelbaarheid, goodwill en integriteit. Deze componenten bepalen het niveau van vertrouwen, welke onderverdeeld kan worden in drie niveaus: calculus-based, knowledge-based en identification-based. Een relatie begint op het calculus-based niveau en kan in de loop der tijd doorgroeien naar een knowledge-based niveau. Hierbij blijft het calculus-based niveau bestaan en moet het volgende niveau gezien worden als een extra laag die toegevoegd wordt.

Transac-tional Functio-nal & Explora-tory Entrepre-neurial Calculus-based trust Knowledge-based trust Identification- based trust

Er kan ook een link gelegd worden tussen de componenten van vertrouwen en de niveaus van vertrouwen. Deze link is nodig om in een later stadium issues en interventies toe te kennen aan de verschillende typen/niveaus van vertrouwen.

Trust levels Trust antecedents

Calculus-based Competence Knowledge-based Predictability Identification-based Benevolence Identification-based Integrity

Issues komen in elke relatie voor en dienen zo goed mogelijk gemanaged te worden om schade aan de relatie te beperken. De issues rond vertrouwen kunnen gerelateerd worden aan het niveau van vertrouwen en de vertrouwenscomponenten. Aan de hand van de geïdentificeerde issues zijn interventies bepaald. Dit alles is verwerkt in een interventie model.

Interventie model

Het interventie model is opgebouwd uit vijf lagen: de eerste laag typeert de samenwerking naar symmetrie, de tweede laag typeert de samenwerkingsrelatie, de derde laag is gebaseerd op de vertrouwensniveaus en het type contract dat de partners hebben afgesloten, het vierde niveau behandelt de specifieke issues die gerelateerd zijn aan het vertrouwensniveau en het contracttype en tot slot bestaat de vijfde laag uit interventies voor de specifieke issues.

Conclusie

Op basis van hetgeen tot nu toe onderzocht kan gezegd worden dat naar mate de relatie strategischer en complexer wordt vertrouwen een belangrijkere rol gaat spelen en het aantal issues toeneemt.

Ook kan gezegd worden dat er vanuit de literatuur interventies bestaan die vertrouwen kunnen verbeteren. Echter de exacte werking van deze interventies kan niet uit de literatuur opgemaakt worden. Hiervoor zullen case studies uitgevoerd moeten worden.

Begrippenlijst bij interventie model

De typering gemaakt door Kaats et al. (2006) voor samenwerking zal gevolgd worden om samenwerkingsrelaties te categoriseren.

Transactional collaboration: Het gaat hierbij om een standaard klant-leveranciersrelatie, waarbij sprake is van een eenmalige of enkele transacties. Er is een duidelijke asymmetrische relatie.

Functional collaboration: Het gaat hier om relaties die van elkaar afhankelijk zijn, maar waarbij een duidelijke hiërarchie waarneembaar is. Het risico is hoog, waardoor een contract noodzakelijk is. Exploratory collaboration: Het gaat hier om een symmetrische relatie, de partners zijn dus gelijkwaardig in de relatie. Het kan gaan om zowel terugkerende korte contracten als een duidelijk lang lopende contract gebaseerd op een lange relatie. In de relatie is sprake van leren van elkaar en het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe standaarden.

met het verschil dat het hier gaat om sterkere strategische belangen, waarbij ook bedrijfsgevoelige informatie uitgewisseld wordt. Het gaat hier om het samen ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of het aanboren van nieuwe markten.

Transactional contract: Een standaard klant-leverancierscontract

Relational contract: De relatie tussen klant en leverancier is langlopend en de intentie van het contract is om deze langlopende relatie in stand te houden.

Trust level (trust antecedents) Issue

Calculus-based trust (Competence) Performance risk Imperfect communication Poor coordination Knowledge-based trust (Predictability) Disconfirmation of expectations High or low project control Unreliability Misanticipation Multiplicity in goals Identification-based trust (Benevolence) Relational risk

Unwillingness to share information, skills and processes

Unwillingness to do something extra that is not included in the contract

Neglect Identification-based trust

(Integrity)

Opportunistic behaviour

Unfair treatment of the other party Interorganizational diversity

Dishonesty in negotiations or in sticking to commitments Indiscretion Cheating Abuse Damaging of self-esteem Reputation-damage Conflict of interest

Fear of exploitative behaviour Inter-firm rivalry