• No results found

Titel Instapportfolio

Credits 2

Inhoud Deze onderwijseenheid maakt deel uit van de Professionaliseringsroute binnen de Praktijk- en SLB-lijn. Op deze route ontwikkel je een lerende houding die je inzet om je te ontwikkelen in de verschillende beroepstaken van een leraar. Je onderzoekt wat er van je wordt verwacht als leraar basisonderwijs en beziet wat jouw positie is ten opzichte van deze competenties. Vanuit deze positieanalyse stel je persoonlijke doelen om aan ontwikkelpunten te werken. Je laat ook zien wat juist sterke punten zijn, waardoor je deze capaciteiten kunt inzetten voor je ontwikkeling: naar een hoger niveau of als bekrachtiging op andere gebieden.

Als leraar ben je met méér bezig dan alleen het uitvoeren van lessen; je bent ook onderzoeker, bedenker en ontwerper. Bovendien werk je samen met collega’s. Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Binnen de Professionaliseringsroute bieden we je handvatten om dit leren te sturen.

In deze onderwijseenheid maak je kennis met hetgeen er van je wordt verwacht in het hoger onderwijs. Welke basishouding en vaardigheden heb je nodig om een succesvolle student te zijn? Centraal staat het onderzoek naar eerder verworven basisvaardigheden, basiskennis en grondhouding, zodat je een goede start kunt maken met het werken aan je eigen professionalisering.

Beroepstaak Deze onderwijseenheid richt zich op het verwerven van brede vakbekwaamheid van de leraar en competentieontwikkeling tot het niveau ‘beroepsgeschikt’.

De onderwijseenheid richt zich op de volgende beroepstaak die behoort bij het opleidingsprofiel van de opleiding leraar basisonderwijs:

- Reflectieve professional: beschrijven, analyseren en systematisch evalueren van eigen handelen en opvattingen in relatie tot beroepstaken en

theoretische en praktische inzichten, teneinde te komen tot toepasbare handelingsalternatieven die logisch voortvloeien uit deze inzichten.

Leeruitkomst(en) In deze onderwijseenheid werk je aan onderstaande leeruitkomsten.

- Je beschikt over een basishouding die op leren en ontwikkelen is gericht, neemt hierbij initiatief en stelt je verantwoordelijk op. Je verwerft een beter inzicht in jouw functioneren door gebruik van (peer)feedback en

perspectieven vanuit de begeleidingsinfrastructuur van de opleiding en praktijkschool.

- Je herkent sterke en zwakke punten in je eigen handelen en formuleert persoonlijke leervragen en leerdoelen. Je licht toe wat je eigen opvattingen, normen en waarden zijn.

Toetsing Bewijsdossier leeruitkomsten Beoordelingsschaal 10-100

Bronnen -

Contactpersoon Dhr. Nick de Vos

Titel Portfolio beroepsgeschikt 1A

Credits 1

Inhoud Deze onderwijseenheid maakt deel uit van de Professionaliseringsroute binnen de Praktijk- en SLB-lijn. Op deze route ontwikkel je een lerende houding die je inzet om je

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 34

te ontwikkelen in de verschillende beroepstaken van een leraar. Je onderzoekt wat er van je wordt verwacht als leraar basisonderwijs en beziet wat jouw positie is ten opzichte van deze competenties. Vanuit deze positieanalyse stel je persoonlijke doelen om aan ontwikkelpunten te werken. Je laat ook zien wat juist sterke punten zijn, waardoor je deze capaciteiten kunt inzetten voor je ontwikkeling: naar een hoger niveau of als bekrachtiging op andere gebieden.

Als leraar ben je met méér bezig dan alleen het uitvoeren van lessen; je bent ook onderzoeker, bedenker en ontwerper. Bovendien werk je samen met collega’s. Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Binnen de Professionaliseringsroute bieden we je handvatten om dit leren te sturen.

In deze onderwijseenheid onderzoek je hoe je planmatig kunt werken aan de leerdoelen die je in het Instapportfolio hebt opgesteld. Je leert hoe je hierbij gebruik kunt maken van literatuur, (peer)feedback en de expertise van opleiders van de pabo en de praktijkschool. Centraal staat het verkrijgen van inzicht in eigen handelen door terug te blikken op eigen ervaringen. Dit opgedane inzicht vormt het uitgangspunt voor het formuleren van handelingsalternatieven, die je onderbouwt vanuit bronnen.

Beroepstaak Deze onderwijseenheid richt zich op het verwerven van brede vakbekwaamheid van de leraar en competentieontwikkeling tot het niveau ‘beroepsgeschikt’.

De onderwijseenheid richt zich op de volgende beroepstaak die behoort bij het opleidingsprofiel van de opleiding leraar basisonderwijs:

- Reflectieve professional: beschrijven, analyseren en systematisch evalueren van eigen handelen en opvattingen in relatie tot beroepstaken en theoretische en praktische inzichten, teneinde te komen tot toepasbare

handelingsalternatieven die logisch voortvloeien uit deze inzichten.

Leeruitkomst(en) In deze onderwijseenheid werk je aan onderstaande leeruitkomsten.

- Je beschikt over een basishouding die op leren en ontwikkelen is gericht, neemt hierbij initiatief en stelt je verantwoordelijk op. Je verwerft een beter inzicht in jouw functioneren door gebruik van (peer)feedback en perspectieven vanuit de begeleidingsinfrastructuur van de opleiding en praktijkschool. Je benoemt en evalueert onderwijservaringen in de praktijk met hulp van een docent of praktijkbegeleider die gerichte vragen stelt of een methodiek aanreikt.

- Je herkent sterke en zwakke punten in je eigen handelen en formuleert persoonlijke leervragen en leerdoelen met bijbehorende activiteiten. Je toont hierbij de eerste resultaten van je ontwikkeling aan. Je licht toe, en onderzoekt met hulp van anderen, wat je eigen opvattingen, normen en waarden zijn en waarom deze van belang zijn in jouw rol als leraar.

Toetsing Bewijsdossier leeruitkomsten Beoordelingsschaal 10-100

Bronnen -

Contactpersoon Dhr. Nick de Vos

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 35

6 Overzicht semester 2: Spelend en ontdekkend leren

In schema

COHORT 2021

Periode Periode 1.1 EC Periode 1.2 EC Periode 1.3 EC Periode 1.4 EC

Titel praktijkthema Leer-kracht Spelend en ontdekkend leren

Praktijk Praktijk semester 1 6 Praktijk semester 2

(incl. EV rekenen - wiskunde) 6

SLB Instapportfolio 2 Portfolio

beroepsgeschikt

1A 1 Portfolio beroepsgeschikt 1B 2

Ontwerp en

onderzoek Leraar worden 2 Pedagogisch

handelen 3 Rijke leeromgeving 3 Ontdekkend en

onderzoekend leren 3

Taal centraal Nederlands (28 sbu)

Taal centraal Engels (28 sbu) 2 Rijke taal

Rijke taal Nederlands (28 sbu)

Rijke taal Engels (28 sbu) 2

rekenen -wiskunde Getallen en bewerkingen 4 Portfolio rekenen - wiskunde 1 2 Wereldoriëntatie Basisdidactiek wereldoriëntatie 3 Leerlijnen wereldoriëntatie 2

Kunstzinnige

oriëntatie Basisportfolio kunstzinnige oriëntatie 2 Voortgangsportfolio kunstzinnige oriëntatie 3

Bewegingsonderwijs Bewegingsonderwijs 2

Totaal 4 26 7 23

Praktijk semester 1 en 2 gelden als kwalitatieve BSA eis.

Kwantitatieve BSA -eis: 50 credits in jaar 1

Inleiding

Het thema van dit semester is spelend en ontdekkend leren. Kun jij onderwijs ontwerpen en aanbieden in een rijke leeromgeving waarin kinderen leren door spel (het jonge kind) en door zelf te ontdekken?

Onderwijs dat hoofd, hart en handen aanspreekt? Waarin kinderen de ruimte krijgen bij het ontplooien van hun talenten? Waarin de natuurlijke nieuwsgierigheid geprikkeld wordt? Hoe kun je het spel van kinderen bevorderen en daarmee de ontwikkeling van kinderen? Hoe kun je ruimte creëren voor eigen initiatief bij kinderen? Welk materiaal vinden ze uitdagend, wat prikkelt hen om in beweging te komen? En hoe moet de leeromgeving er dan uitzien?

Dat onderwijs is niet alleen een verademing voor je leerlingen, maar ook voor jou!

Ontdekkend leren is een werkwijze die vooronderstelt dat de leerling ergens in psychologisch opzicht aan toe is en daarom in staat stelt hem uit te dagen om de wereld actief te onderzoeken. Hierbij is de

natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het uitgangspunt.

Bij ontdekkend leren wordt thematisch gewerkt en nieuwe kennis wordt in de context geplaatst. Hierdoor leren kinderen verbanden zien. Het gaat dus niet om het leren van losse feitjes. Door nieuwe kennis en vaardigheden te verbinden aan eerder verworven kennis, beklijft het beter. Daarnaast is het zo dat de leerling de leerstof beter onthoudt als hij het zelf ontdekt.

http://wij-leren.nl/ontdekkend-leren-artikel.php

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 36

Praktijkactiviteiten semester 2

In onderstaand schema zijn praktijkactiviteiten opgenomen die passen bij de beschreven leeruitkomsten van een onderwijseenheid. Dit kun je gebruiken bij het maken van een planning van je praktijkactiviteiten.

Voor een concretere invulling kun je de suggesties in de studiehandleiding raadplegen.

Onderwijseenheid Periode Praktijkactiviteiten Geschatte benodigde tijd in de klas

Leerlijnen wereldoriëntatie 3 Vier lesactiviteiten rondom een bestaand of te ontwerpen thema, vanuit aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek.

Per activiteit max. 20 min.

Portfolio rekenen-wiskunde 1 3/4 Twee observaties; één thematische opening (mbv een multimediale uiting); twee onderwijsactiviteiten (één met een grote groep en één met een klein groepje); bekijken leerlingvolgsysteem en gesprekje hierover .

2 x 10 min (observaties) 1 x 15-20 min (opening) 2 x 15-20 min

(onderwijsactiviteiten) 1x 15 min voor bekijken leerlingvolgsysteem en

8) Structuur bieden in de onderbouw

DG: Digitaal presenteren

Onderzoek Rijke leeromgeving 3 Observeren van de

praktijkbegeleider in tenminste drie verschillende situaties.

Observeren van het handelen van tenminste twee kinderen in twee verschillende situaties.

3 x 10 minuten

per kind 2 x 10 minuten

2 Bij de uitvoering van een LWT gaat het om ‘een accent’ in een les. Een LWT is géén op zichzelf staande les, maar een algemene pedagogisch didactische vaardigheid die (geïntegreerd) in een les geoefend wordt. Op het onderwijsplein is een animatie te vinden over de plek van leerwerktaken in het curriculum: Onderwijsplein Moodle Trainingen en leerwerktaken Leerwerktaken algemeen. De voorbereiding, reflectie, verslaglegging en/of nabespreking vragen wel tijd, maar géén lestijd in de klas.

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 37

Rijke taal Nederlands

4 Vijf lesactiviteiten Nederlands, schrijven en LWT: eenmaal interactief voorlezen, twee activiteiten in de kring passend bij twee verschillende tussendoelen beginnende geletterdheid, één voorbereidend- schrijvenactiviteit en één taalactiviteit die het spel verrijkt uitgevoerd in een hoek aansluitend bij de leerwerktaak spelbegeleiding.

7 x 10/15 min

3x 10 min.

Rijke taal Engels 4 Communicatieve en speelse

activiteiten in het Engels op het gebied van Vroeg

Vreemdetalenonderwijs

Eerder specialiseren:

(Methode)lessen Engels in de bovenbouw, met nadruk op de transferfase en differentiatie.

15 minuten per activiteit

Voortgangsportfolio Kunstzinnige oriëntatie

3 & 4 Experimenteren met het ontwerpen, geven en evalueren van

vakspecifieke didactische

kunstzinnige (methode)lessen dans, drama, muziek en beeldende vorming waarbij de eigen vaardigheid wordt ingezet. In de lessen speelt het creatieve proces een rol en je verantwoordt de lessen op basis van afstemmen op (het niveau) de groep en actuele literatuur.

Lessen circa 30-45 min.

Bewegingsonderwijs 3 & 4 Tikspel Leeuwenkooi aan zes-acht leerlingen;

Hele groep:

Een inleiding; eenmaal bewegen op muziek; vier lessen werken in drie of vier groepen waarvan minimaal twee in de speelzaal met kleuters

Leeuwenkooi: 20 minuten Inleiding: 10 minuten Les bewegen op muziek:

45 minuten

Vier lessen werken in vakken: 240 minuten (4 X 60 minuten).

Leerwerktaken 4 9) Gesprekken met kinderen bij spel

en spelbegeleiding

10) Ontwikkeling observeren Onderzoek Ontdekkend en

onderzoekend leren

4 Jonge kind (onderbouw): Het ontwerpen en uitvoeren van een rijke, uitdagende hoek waarin

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 38

Oudere kind (midden-bovenbouw)1: Het ontwerpen van minimaal 5 uitdagende onderwijsactiviteiten binnen een thema waarbij kinderen aangezet worden tot actief leren.

Oudere kind

Thema + onderwijs + observaties: 2-4 dagdelen

1Alleen mogelijk op pilot locatie eerder specialiseren.

Het totaal aan activiteiten is veel voor dit semester. Begin meteen plannen! Het is handig om te beginnen met de lesactiviteiten die gepland staan voor de modules in periode 3.

Maak duidelijke afspraken over bewegingsonderwijs. Dit moet in veel gevallen ingepland worden.

Het thema in periode 4 laat zich prima combineren met andere opdrachten. Dat mag en kan!

Titel Praktijk semester 2 / Eigen vaardigheid Rekenen-wiskunde

Credits Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde maakt onderdeel uit van de onderwijseenheid Praktijk semester 2 t.w.v. 6 credits.

Inhoud Praktijk semester 2

Het leren in de praktijk vormt een doorlopende draad binnen de opleiding. In het tweede semester staat onderwijs aan het jonge kind centraal (groep 1, 2, 3, 4).

Tijdens dit semester werk je toe naar het geven van een aantal opeenvolgende lessen in een relatief eenvoudige onderwijssituatie onder directe begeleiding van de praktijkbegeleider. Je leert een praktijkplan te maken en oefent met het reflecteren op het eigen functioneren in de praktijk.

We verwachten van je dat je wekelijks én in de 4-daagse praktijkweek naar de praktijk gaat (fysiek en/of online). Het uitgangspunt is dat je de praktijkdagen genoemd in de handreiking praktijk bij een bepaalde periode realiseert. Op die manier ben je in de gelegenheid je te ontwikkelen als leerkracht, en kun je

praktijkactiviteiten uitvoeren behorende bij beroepsproducten, onderzoekstaken etc.

Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding tot leraar basisonderwijs dienen in het eerste jaar van de opleiding een ‘voldoende’ te behalen voor de landelijke toets Eigen Vaardigheid Rekenen-Wiskunde (de WISCAT) door een vaardigheidsscore van minimaal 120 te halen van de 200. Voor de toets staat het (opnieuw) verwerven en tonen van de eigen vaardigheid op het niveau van eind groep 8 centraal. De toets maakt deel uit van de kwalitatieve BSA-eis en is gekoppeld aan de onderwijseenheid Praktijksemester 2.

De eerste (diagnostische) afname van deze toets is in periode 1.

De toets Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde bestaat uit de volgende onderdelen:

Hoofdrekenen; Basisbewerkingen van rekenen; Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen; Meten en meetkunde; ‘Informatieverwerking, kans en statistiek’

en ‘Verbanden, grafieken, tabellen en (woord)formules’.

Beroepstaak In dit semester werk je aan alle beroepstaken:

1.(Vak) didactisch Handelen 2.Pedagogisch handelen

3.Samenwerken met collega’s, ouders en externen 4. De reflectieve professional

EV Rekenen-wiskunde:

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 39

Beroepstaak 4: De reflectieve professional middels het werken aan het niveau van eigen vaardigheid op alle domeinen van rekenen-wiskunde.

Leeruitkomst(en) Naast de leeruitkomsten uit het vorige semester:

-

Je verzorgt onderwijs gedurende een halve dag onder begeleiding;

-

Je merkt (on)gewenst gedrag op en benoemt dit geregeld in de omgang met de kinderen;

-

Je zet basisvaardigheden in het verzorgen van onderwijseffectief in;

-

Je staat open voor leerlingen met eigen opvattingen en kan vanuit persoonlijke standpunten en overtuigingen handelen met het doel dat kinderen waarden en normen bij je opmerken en zich hieraan kunnen spiegelen;

-

Je verrijkt de leeromgeving met o.a. ICT en past methodelessen aan zodat kinderen geactiveerd worden en betrokken zijn bij de les doordat de les aansluit bij hun belevingswereld, de gestelde leeruitkomst(en) en de beginsituatie;

-

Je neemt methodetoetsen af op basis van de instructies in de handleiding en gebruikt de resultaten als input voor de verbetering van zijn/haar onderwijs;

-

Je draagt als samenwerkende leerkracht bij aan een goede sfeer in de klas en in het team door een goede samenwerking met de groepsleerkracht en waar mogelijk met de collega’s in het team en met de ouders van leerlingen;

-

Je toont initiatief om ervaringen op te doen met (nieuwe) taken en stelt je leerbaar op door gebruik te maken van de begeleidingsstructuur en de gegeven feedback;

-

Je hebt zicht op eigen sterktes en zwaktes en neemt verantwoordelijkheid voor de eigen professionele ontwikkeling.

Toetsing Praktijk semester 2: de praktijkbeoordeling wordt opgebouwd uit verschillende beoordelingen. De praktijkbegeleider geeft per periode een advies. De instituuts- of schoolopleider bezoekt de student in de praktijk en beoordeelt een les. Halverwege het semester vindt er een tussenbeoordeling plaats om te zien hoe de student functioneert. Indien nodig worden er ontwikkelafspraken voor de volgende periode gemaakt. Aan het eind van het semester wordt door de instituuts- of schoolopleider een eindbeoordeling voor een cijfer gegeven. Om de opleiding te kunnen vervolgen dient de eindbeoordeling van praktijk 1.4 voldoende of meer te zijn. De

eindbeoordeling wordt gebaseerd op:

1) Het advies van de praktijkbegeleider 2) De beoordeling van het praktijkdossier 3) De beoordeling van de bezochte les

Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde: digitale toets van het Cito.

Beoordelingsschaal Praktijk: 10-100

Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde: O/V Voorwaarde tot

deelname

Praktijk semester 2 kan pas beoordeeld worden nadat praktijk semester 1 positief is afgerond.

Verplichte aanwezigheid

Ja, aan deze onderwijseenheid zijn verplichte praktijktrainingen gekoppeld. Bij afwezigheid volgt een vervangende opdracht. Digistudenten ontvangen vervangende literatuur.

Bronnen - Handreiking praktijk

- Studiehandleiding portfolio beroepsgeschikt 1B

- Studiehandleiding Eigen vaardigheid rekenen-wiskunde Contactpersoon Praktijk: Mw. Thirza van ‘t Verlaat

Eigen vaardigheid rekenen en wiskunde: Mw. Monique van Bueren

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 40

Onderzoeksthema’s semester 2

Titel Rijke leeromgeving

Credits 3

Inhoud Een goede leeromgeving daagt kinderen uit om te leren. In deze onderwijseenheid doe je onderzoek naar kenmerken van leeromgevingen die kinderen en leerkrachten uitdagen en inspireren. Je gaat op zoek naar inspirerende voorbeelden en naar de principes die het succes bepalen. Welke aspecten van het onderwijs zorgen ervoor dat (jonge) kinderen nieuwsgierig worden en zorgen voor betrokkenheid, motivatie en leerplezier? Wat een goede en uitdagende leeromgeving is, leer je vooral door heel goed te observeren, te kijken en te luisteren naar kinderen. Uiteraard verbind je je bevindingen aan de theorie. Met behulp van de resultaten van deze zoektocht creëer en ontwerp je zelf een rijke leeromgeving, waarin kinderen actief en betrokken leren.3 Een rijke leeromgeving is voor het leren van alle kinderen belangrijk, maar bij deze onderwijseenheid ligt het accent meer op het jonge kind en de onderbouw.

Beroepstaak 1. (Vak)didactisch handelen 2. Pedagogisch handelen 3. De reflectieve professional

Leeruitkomst(en) - Je toont aan dat je begrijpt wat kenmerken zijn van een rijke (speel)leeromgeving en wat dit betekent voor de inrichting van de

leeromgeving, het handelen van de leraar en het handelen en leren van de kinderen in jouw praktijkgroep door de theorie en de praktijk te onderzoeken. Je reflecteert op de nieuw opgedane kennis en kunt hierbij aangeven wat dit betekent voor jou als aankomend leerkracht.

- Je verbetert je eigen onderzoek door de feedback die je krijgt toe te passen en geeft zelf taakgerichte feedback op het onderzoek van een medestudent aan de hand van een lijst met feedbackcriteria en laat hierdoor zien dat je begrijpt hoe je onderzoek kunt doen naar kenmerken van een rijke (speel) leeromgeving en dit kunt herkennen in het werk van een ander.

Toetsing Bewijsdossier leeruitkomsten Beoordelingsschaal 10-100

Bronnen Alkema, E., Kuipers J., Lindhout C., & Tjerkstra, W. (2015). Méér dan onderwijs.

Assen: Van Gorcum.

Bergh, L. van den, & Ros. A. (2021). Begeleiden van actief leren. Bussum: Coutinho.

Brouwers, H. (2019). Kiezen voor het jonge kind. Bussum: Coutinho.

Contactpersoon Mw. Elise Perrels

3Van studenten van de flexibele pabo wordt niet verwacht dat er een rijke leeromgeving in de praktijk wordt ontworpen.

Studiewijzer 2021 – 2022 - Vierjarige opleiding jaar 1

Opleiding tot leraar Basisonderwijs Hogeschool Inholland 41

Titel Onderzoekend en ontdekkend leren

Credits 3

Inhoud In het onderzoek naar de kenmerken van een Rijke leeromgeving heb je

vooronderzoek gedaan en heb je kunnen ontdekken waar je op moet letten om de leeromgeving voor kinderen zo rijk en betekenisvol mogelijk te maken. Je hebt hiervoor de theorie bestudeerd en onderzoek gedaan in je praktijk. In het thema Onderzoekend en ontdekkend leren ga je jouw kennis over een rijke leeromgeving toepassen en onderwijs ontwerpen en uitvoeren voor de kinderen in jouw

praktijkgroep. Je wisselt daarna je bevindingen uit en reflecteert op het ontworpen onderwijs en jouw eigen rol hierin. Dit betekent dat je nader onderzoek gaat doen naar welk onderwijs het meest geschikt is om de kinderen in jouw praktijkgroep te boeien, hoe je kinderen kan motiveren en hun ontwikkeling en leren optimaal kan stimuleren.

Je denkt niet alleen na bij het ontwerpen van het onderwijs, je denkt ook na tijdens en na de uitvoering van het ontwerp. Uiteindelijk presenteer je je uitgevoerde ontwerp en schrijf je een bewijsdossier.

Beroepstaak 1. (Vak)didactisch bekwaam 2. Pedagogisch bekwaam 3. De reflectieve professional

Leeruitkomst(en) - Je ontwerpt onderwijs in een rijke (speel)leeromgeving, passend bij de

belevingswereld van de kinderen in je praktijkgroep, voert dit uit in de praktijk en evalueert, in de vorm van een presentatie en een reflectieverslag, de effectiviteit van het uitgevoerde ontwerp en trekt daaruit je conclusies..

- Je verbetert je eigen onderwijsontwerp door de feedback die je krijgt zichtbaar toe te passen en geeft zelf taakgerichte feedback op het ontwerp van een medestudent aan de hand van een gegeven lijst met feedbackvragen en laat

- Je verbetert je eigen onderwijsontwerp door de feedback die je krijgt zichtbaar toe te passen en geeft zelf taakgerichte feedback op het ontwerp van een medestudent aan de hand van een gegeven lijst met feedbackvragen en laat