• No results found

Structuur van het schoolplan

In document Schoolplan (V)SO De Steiger (pagina 10-13)

INK-model

Het schoolplan 2019 – 2023 van VSO De Steiger dat voor u ligt, is de koers voor de ontwikkelingen binnen het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) van De Steiger voor de komende 4 jaar. De basis van dit schoolplan is het INK-model 2010 (zie afbeelding 3). INK staat voor ‘Instituut voor Nederlandse Kwaliteitszorg’ en is afgeleid van het EFQM (European Foundation of Quality Management). Dit EFQM, en daarmee het INK-model, heeft tot doel een volledig kwaliteitssysteem voor een organisatie te creëren, zodat de organisatie in staat is te excelleren op elk gebied en daarmee onderscheidend te zijn ten opzichte van andere soortgelijke scholen. Het INK-model is opgebouwd uit tien aandachtsgebieden: vijf organisatiegebieden, vier resultaatgebieden en het gebied ‘verbeteren en vernieuwen’ dat een continu proces is. De Steiger gebruikt voor het ‘verbeteren en vernieuwen’ de Deming-cyclus waarover later meer (zie afbeelding 5). Het INK-managementmodel is een

‘Rijnlands’-model; het zet aan tot het zoeken van de balans tussen de belangen van alle belanghebbenden.

Afbeelding 3: INK-model

Betekeniskaart

Het INK-model gericht is op organisatiegebieden, resultaatgebieden en het verbeteren en vernieuwen van de organisatie. Het INK-model wordt op De Steiger gehanteerd om de kwaliteit te verbeteren en te versterken.

Om echter vorm en inhoud te geven aan de verschillende gebieden, werkt De Steiger met het model van WMK (Werken Met Kwaliteit). In het WMK-systeem kan De Steiger de doelen voor de 4 jaarplannen verwerken en telkens actualiseren. Dit doet De Steiger in een zogenaamde ‘betekeniskaart’. De betekeniskaart gaat in op het betekenisgebieden ‘klant’ (INK-resultaatgebied ‘Waardering door leerlingen en ouders’), het betekenisgebied

‘processen’ (INK-organisatiegebied ‘Management van de inhoud en van processen’) en het betekenisgebied

‘leren en groeien (INK-gebied ‘verbeteren en vernieuwen’). Per betekenisgebied worden verschillende perspectieven belicht. De concretisering wordt vertaald in speerpunten voor het schoolplan. De betekenisgebieden, de perspectieven en de speerpunten kunnen gekoppeld worden aan meerdere INK-domeinen. In hoofdstuk 6 worden de betekenisgebieden, de perspectieven en de speerpunten beschreven. In de betekeniskaart staat de planning van de doelen.

Afbeelding 4: Betekeniskaart

Deming-cyclus – plan do study act

Om het onderwijs planmatig en opbrengstgericht vorm te geven, werkt de school volgens de Deming-cyclus van plannen, uitvoeren, controleren/bestuderen van het resultaat en het vervolgens aangepast uitvoeren. In afbeelding 5 is dit weergegeven en gekoppeld aan het INK-model. De ‘plan, do, check/study, act’-cyclus is bekend op De Steiger.

Afbeelding 5: Het INK-model en de Deming-cyclus

Wettelijke opdracht met betrekking tot het schoolplan

De Wet op de Expertise Centra (WEC) is van toepassing op De Steiger. In deze wet beschrijft artikel 21 de opdracht met betrekking tot het schoolplan. Deze luidt:

Artikel 21. Schoolplan

1. Het schoolplan bevat een beschrijving van het beleid met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs dat binnen de school wordt gevoerd, en omvat in elk geval het onderwijskundig beleid, het personeelsbeleid en het beleid met betrekking tot de bewaking en verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Het schoolplan omvat mede het beleid ten aanzien van de aanvaarding van materiële bijdragen of geldelijke bijdragen, niet zijnde ouderbijdragen of op de onderwijswetgeving gebaseerde bijdragen, indien het bevoegd gezag daarbij verplichtingen op zich neemt waarmee de leerlingen binnen de schooltijden en tijdens de activiteiten die worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag, alsmede tijdens het overblijven, zullen worden geconfronteerd. In het schoolplan wordt aangegeven op welke wijze invulling wordt gegeven aan het

openbare karakter onderscheidenlijk de identiteit voor zover het betreft een samenwerkingsschool.

Het schoolplan kan op een of meer scholen voor speciaal onderwijs, voor voortgezet speciaal onderwijs, voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, en instellingen voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs en een of meer scholen voor ander onderwijs van hetzelfde bevoegd gezag betrekking hebben.

2. Het onderwijskundig beleid omvat in elk geval de uitwerking van de wettelijke opdrachten voor het onderwijs en van de door het bevoegd gezag in het schoolplan opgenomen eigen opdrachten voor het onderwijs in een onderwijsprogramma. Daarbij wordt tevens het schoolondersteuningsprofiel betrokken.

3. Het personeelsbeleid, voor zover dat in het schoolplan tot uitdrukking wordt gebracht, omvat in elk geval maatregelen met betrekking tot het personeel die bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van het onderwijskundig beleid alsmede het document inzake evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de schoolleiding, bedoeld in artikel 30 van de wet.

4. Het beleid met betrekking tot de bewaking en verbetering van de kwaliteit van het onderwijs omvat in elk geval:

a. De wijze waarop het bevoegd gezag bewaakt dat die kwaliteit wordt gerealiseerd,

b. De wijze waarop het bevoegd gezag vaststelt welke maatregelen ter verbetering van de kwaliteit nodig zijn, en

c. Maatregelen en instrumenten om te waarborgen dat het personeel zijn bekwaamheid onderhoudt.

Het schoolplan sluit aan bij de schoolgidsen SO en VSO van De Steiger. Beide schoolgidsen worden ieder schooljaar geactualiseerd en met instemming van de Medezeggenschapsraad vastgesteld. In dit schoolplan wordt verwezen naar de schoolgidsen. Verder wordt er verwezen naar de kadernotitie arbeidstoeleiding. Hierin wordt de arbeidstoeleiding van leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt beschreven. Dit is een dynamisch document dat periodiek wordt afgestemd op de actuele ontwikkelingen en inzichten in het domein van het onderwijs en het sociale domein zoals de Participatiewet en de Wmo. In beide documenten staat informatie over de uitwerking van de visie en de missie van de school, het onderwijsaanbod, de lessentabel, de kwaliteitszorg, het pedagogisch klimaat, de opbrengsten van het onderwijs, het omgaan met sponsorgelden, de veiligheid, etc. De schoolgidsen staan op de website van De Steiger1. De kadernotitie is op te vragen bij de directie van De Steiger.

In document Schoolplan (V)SO De Steiger (pagina 10-13)