• No results found

ONTWIKKELINGEN IN HET ONDERWIJS

verbinden – vertrouwen – vakmanschap – inspiratie

De bijlage Ontwikkelingen in het onderwijs geeft een korte beschrijving van de visie en het

onderwijsconcept. Daarnaast wordt teruggekeken op de ontwikkelingen en plannen op schoolniveau met een terugblik en een weergave van de leerresultaten. Ook worden de nieuwe ontwikkelingen en plannen gepresenteerd die in 2020-2021 op de school centraal zullen staan.

1. Visie: ‘Een school waarin de wereldoriëntatie het hart is’

Het profiel van De Stjelp is gebaseerd op de pijlers 1) Een open en sociale school, 2) Samenwerken aan zelfstandigheid, 3) Ontwikkel je talent en 4) Laat zien wat je kunt!

Op De Stjelp werkt iedereen (kinderen, ouders en teamleden) samen aan een prettig leef- en werkklimaat. Elk heeft hierin zijn eigen taak. Daarbij proberen we de kinderen zoveel mogelijk medeverantwoordelijk te maken voor hun eigen ontwikkelingsproces. Dit bereiken we door hen te betrekken bij het leren. De leerlingen stellen samen met de leerkrachten hun eigen leerdoelen vast.

Hier uit vloeit vervolgens het werk voort. Bij ons zitten leerlingen en leerkrachten daarom ook regelmatig samen om tafel, om te reflecteren op het werk en om nieuwe doelen te stellen voor de toekomst. Deze ontwikkeling volgen we in een persoonlijke doelen map, waarin natuurlijk ook de landelijk gestelde doelen opgenomen zijn.

We zijn steeds samen met de leerlingen op zoek naar manieren om het leren zo boeiend mogelijk te maken. Op onze school leren we niet alleen met ons hoofd, maar ook met ons hart en onze handen.

We zorgen voor afwisselende werkvormen en geven spel een vaste plek in ons onderwijs.

Op de Stjelp leren leerlingen niet alleen van de leerkracht, maar juist ook van elkaar. We stimuleren kinderen om elkaar te helpen en te ondersteunen om samen verder te groeien. We zitten dagelijks samen in de kring waarbij we in gesprek gaan over actualiteiten, boeken, situaties in de groep en zaken die worden aangedragen door de leerlingen zelf. En natuurlijk is er op onze school ruimte om successen te vieren. Soms in een kleine groepsviering maar ook geregeld met de hele school: jong en oud, samen.

In relatie met jezelf, met de ander en met de wereld leer je verantwoordelijk te zijn voor je inbreng in de kring, je werk, tijdens je spel en de viering. Leer het zelf te doen.

2. Onderwijsconcept

De Stjelp werkt volgens de uitgangspunten van het Jenaplan. Dit schoolmodel werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de Duitse opvoedkundige Peter Petersen in de stad Jena ontwikkeld.

Van de school wilde hij een echte leef- en werkgemeenschap maken. De persoonlijke ontwikkeling van het kind stond voor hem voorop. Voor ons ook!

3. Terugblik op vorig schooljaar (2019-2020)

Evaluatie ontwikkelpunten 2019-2020

In schooljaar 2019 -2020 is ingezet op feedback geven naar elkaar, door hier bewust op in te zetten met gevarieerde werkvormen. Zowel in het team, naar de leerlingen en de leerlingen onderling. In het team zijn instrumenten van stichting LeerKRACHT gebruikt. Tevens is er met het team regelmatig geëvalueerd en zijn de voordelen van feedback geven ervaren. Het werken aan het geven van feedback heeft ook effect gehad op de aanpak van pestgedrag. Leerlingen zijn open, durven elkaar op dingen aan te spreken en maken dingen bespreekbaar in de groep. Dit zorgt voor een open relatie onderling. Tevens is het respectprotocol herzien n.a.v. de enquête.

We geven muziek een prominentere rol in de projecten. Extra cultuurgeld wordt ingezet voor dans- en zanglessen. Drama staat structureel bij alle bouwen ingepland in het rooster. Tijdens een workshop werden leerkrachten geïnspireerd om hun dramalessen vorm te geven. Daarnaast is een doorgaande lijn voor de school uitgezet. Ook taal heeft een vooraanstaande rol op onze school.

Middels een taalbeleidsplan laten we taalonderwijs nog meer aansluiten bij de visie die we hebben.

Daarnaast zal de meertaligheid een belangrijke rol krijgen. Het invoeren van het taalbeleidsplan is een meerjarenplan en loopt synchroon met de opleiding van één van de leerkrachten.

Het ICT beleid is nog niet volledig geoptimaliseerd. Dit heeft deels te maken het verloop van de up-date naar Windows 10 die anders liep dan verwacht. Daarnaast wachten wij besluiten af van OT-Noord en Gearhing, voordat we op schoolniveau verdere actie ondernemen. Tot slot staat de schoolapp Parro klaar om in gebruik te worden genomen. De ouderavond om dit traject af te sluiten kon door corona helaas geen doorgang vinden, dus schuiven we die door naar volgend jaar.

Resultaten van het onderwijs

Dit jaar was er geen eindtoets. In bovenstaande tabel staat alleen de uitstroom. We zien dat de kinderen op De Stjelp op voldoende niveau uitstromen. De kinderen scoren naar hun kunnen. Dat is terug te zien in de stabiele scores van kinderen gedurende hun schoolloopbaan op de school.

Doordat we kinderen ook na de basisschool nog volgen zien we dat de kinderen niet vaak op- of uitstromen naar een ander niveau.

De kinderen van De Stjelp scoorden met name de afgelopen twee jaar goed op taalverzorging. We merken dat de geïntegreerde aanpak (praktisch aan de slag met teksten) van begrijpend lezen en teksten schrijven bij thema’s motiverend werkt en kinderen erg taalvaardig maakt.

4. Ontwikkelingen in het komende schooljaar (2020-2021)

Naar aanleiding van de evaluatie en conclusie van 2019-2020 kunnen we zeggen dat mooie stappen zijn gezet in het verbeteren van ons onderwijs. Er is rust in de school, uit de enquête en reacties van ouders blijkt dat ouders en leerlingen tevreden zijn en er zijn doelen uit het ambitieplan behaald.

Echter zijn ook plannen blijven liggen in een schooljaar welke bijzonder werd onderbroken en aandacht vroeg op een heel ander vlak dan we gewend zijn.

De volgende plannen behoeven ook in schooljaar 2020-2021 aandacht, omdat deze dit jaar zijn blijven liggen of omdat deze in de planning staan voor een ontwikkeling:

Ontwikkelpunten Toelichting 1 Voor contacten met ouders

implementeren: Parro

We willen op een afgeschermde manier kunnen communiceren met ouders.

2 Verbeteren: Zorgstructuur Vanwege een aantal wijzigingen rondom het werken in doelen, is het goed de zorgstructuur weer even te herzien en up-to-date te maken.

3 Ontwikkelen: taalbeleidsplan 2019-2022 opstellen

Ontwikkelen van een taalbeleidsplan wat aansluit bij het Jenaplanonderwijs om meer houvast te hebben wat we in het huidige taalonderwijs missen. Fries en Engels wordt in dit beleidsplan geïmplementeerd.

4 Ontwikkelen: ICT-beleid voor De Stjelp

Welke middelen hebben we, wat gebruiken we en waar is behoefte aan. Deels is dit gedaan en wordt er in dit schooljaar beleid op gemaakt.

5 Verbeteren: Rekenen doorgaande lijn en leerlijn middenbouw

We zien in de trendanalyse dat rekenen op dit moment in de school de meeste aandacht vraagt. Verder ervaren we dat de huidige leerlijn van Snappet niet altijd logisch vinden. Naast het digitale middel willen we ook meer investeren in bewegend leren en werken met praktische materialen.

6 Implementeren: Muziek en drama vaker op het lesrooster

Dit hebben we dit jaar structureel ingevoerd. Komend schooljaar is het van belang te kijken of dit nog steeds haalbaar is en of er aanpassingen nodig zijn.

7 Verbeteren: Eigenaarschap portfolio, voor actieve en zelfstandige leerlingen

De leerlingen zouden tijdens de ouder-kind gesprekken het portfolio moeten kunnen presenteren zodat ze zelf eigenaar zijn van dit groeidocument en hier bewust mee omgaan.

8 Implementeren: IEP toetsen De IEP-toetsen passen mogelijk beter bij de visie dan de toetsen van Cito. Het werken naar referenties niveaus, het adaptieve, de bredere kijk op toetsen en kinderen en het flexibel in kunnen zetten zijn zaken die ons aanspreken.