• No results found

Stinzenplanten

In document koppel koppel (pagina 31-35)

Zaterdag 29 juni - Insecten-excursie Holtingerveld

2. Stinzenplanten

Op dit deel van de route zijn in februari dui-zenden sneeuwklokjes te zien. Al snel na de sneeuwklokjes komt het speenkruid, maar

voor één van de topattracties van het land-goed moet je in de eerste helft van april zijn.

Dan staan er duizenden holwortels in bloei.

Er zijn twee kleurvariaties en wel een witte en een roodpaarse die mooi gemengd door elkaar staan, samen vormen ze een prachtige aanblik. Holwortel wordt zo genoemd omdat de knol vaak hol is. De plant lijkt qua vorm op een hyacinth. Een centrale steel groeit recht omhoog met daar omheen bloemen op een kort steeltje. Onder het begin van elke bloemsteel groeit een schutblad in de vorm van een gaafrandige ovaal. Dit is een belang-rijk verschilkenmerk met de verwante vinger-helmbloem. Ook bij deze plant groeit onder elk bloemsteeltje een schutblad, maar dit ziet er totaal anders uit, want dat blaadje heeft de vorm van een handje met vingers. Kijk je naar het schutblad, dan is vergissen uitgesloten.

Vingerhelmbloem is met wat zoekwerk ook wel te vinden bij de holwortels, maar veel min-der talrijk. En wat is dan toch voorjaarshelm-bloem? Dat is niet een andere plant, maar de oude benaming voor vingerhelmbloem.

Hier en daar zie je in april ook al daslook. Als Bosanemoon

fotograaf Theo van de Graaf

Holwortel - fotograaf Theo van de Graaf

Uit het IVN-bestuur

In de afgelopen maanden is door het bestuur de nodige aandacht besteed aan het voorbe-reiden van de Algemene Ledenvergadering, die - als u dit leest - al heeft plaatsgevonden op maandag 11 maart jongstleden in ’t Hoogtij in Steenwijkerwold. De gebruikelijke jaarstuk-ken en een lezing door natuurfotograaf Philip Friskorn waren de meest in het oog springen-de zaken, die aan springen-de orspringen-de kwamen.

Door IVN-landelijk is een met name op het financieel beheer gericht servicemodel ont-wikkeld, dat de regionale afdelingen kunnen hanteren. Het komende jaar zal bekeken wor-den welke maatregelen noodzakelijk zijn om dit ook voor de afdeling Noordwest-Overijssel mogelijk te maken.

De activiteiten van de diverse werkgroepen hebben een bevredigend verloop. Kwam de vorige keer een vertegenwoordigster van de jeugdnatuurclub bij het bestuur op bezoek, ditmaal was het de beurt aan de vogelgroep, die Liesbeth Pit en Albert Steenbergen had af-gevaardigd. De vogelgroep telt op dit moment zo’n 23 leden. De groep komt elke tweede dins-dagavond van de maand bijeen en bespreekt tal van uiteenlopende zaken op vogelgebied.

Leden hebben zelf ook een belangrijke in-breng want tijdens elke bijeenkomst houden drie leden een spreekbeurt over een vogel die men aan het begin van het seizoen heeft ge-loot. Op deze manier passeren heel veel be-kende, maar soms ook onbekende vogels de revue. Ook gaat men regelmatig op excursie om zo naast de theorie ook kennis te maken met de praktijk. Al met al wordt geconcludeerd dat de vogelgroep binnen IVN als een echte succesformule kan worden aangemerkt. Het

bestuur speelt met de gedachte op basis van de in eigen gelederen beschikbare kennis, in 2020 een vogelcursus te organiseren. Dit mede met het doel nieuwe leden te werven.

Het bestuur kijkt terug op een geslaagd over-leg van coördinatoren, dat plaatshad op 29 ja-nuari. Al deze vrijwilligers vormen een stevige basis onder de diverse afdelingsactiviteiten.

Ook werd teruggeblikt op de bijeenkomst van de natuurgidsen op 11 februari. Tijdens zo’n bij-eenkomst worden ervaringen uitgewisseld wat ongetwijfeld ten goede komt aan het verder verbeteren van de educatieve functie van IVN.

Helaas kon de geplande wandeling wegens de slechte weersomstandigheden niet doorgaan.

De presentatie van IVN Noordwest-Overijssel in het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl vraagt om een aanpassing. De ko-mende maanden zal worden bekeken op wel-ke wijze hieraan vorm kan worden gegeven.

Penningmeester Maarten Punt is voorzitter Rian Hoogma opgevolgd in de werkgroep educatie en communicatie van stichting Na-tionaal Park Weerribben-Wieden. Rian blijft wel op de achtergrond beschikbaar. Naast tal van uiteenlopende onderwerpen, die in deze werkgroep aan de orde komen, wordt momen-teel ook bekeken of er mogelijk een cursus kan worden ontwikkeld over hoe te handelen in het geval zich tijdens een excursie in het Nationaal Park een noodsituatie voordoet.

Tot zover dit keer de bestuurs-rubriek. Meer weten over excursies? Kijk dan op www.ivn.

nl/afdeling/noordwest-overijssel of op de Fa-cebookpagina van onze afdeling. Tot het juli-nummer. (JF)

je twijfelt of je de juiste plant te pakken hebt, kneus dan maar eens een blad en je zult een sterke uienlucht ruiken. Daslook bloeit van april tot juni. Behalve het speenkruid zijn alle ge-noemde planten stinzenplanten. Dat betekent dat ze door de mens naar ons land zijn gehaald en hier dus oorspronkelijk niet voorkwamen. Ze

zijn in eerste instantie vooral op landgoederen aangeplant, vaak bij een stins of landhuis.

Tegelijk met de holwortel staat op Dickninge de bosanemoon massaal in bloei, ook geen stin-zenplant, maar daarom niet minder mooi. April is de beste tijd om dit alles te bewonderen.

Tekst en foto’s: Theo van de Graaf

Vogelgroep IVN prepareerde oeverzwaluwwand

Op zaterdagmorgen 2 maart hebben leden van de vogelgroep van IVN Noordwest-Overijssel de oeverzwaluwwand bij de twitterkijkhut in Wetering-Oost geprepareerd voor het komen-de broedseizoen. De wand, die eigendom is van Staatsbosbeheer, werd vier jaar gele-den door de IVN-vogelgroep geadopteerd en sindsdien door leden van deze groep onder-houden. Zij nemen ook het monitoren van de broedende wandbewoners voor hun rekening.

Roely Luyten, die de werkzaamheden coör-dineert, zegt hierover: “Ieder jaar moeten de gebruikte nestgaten schoongemaakt worden ter voorkoming van groei van parasieten. De nestgaten worden met een boor van 70 cm uit-geboord en voorzien van vers zand. De oever-zwaluwen graven hierin zelf weer een nestgat met een lengte van 40 tot 70 cm.

In de afgelopen jaren werd voor het onder-houd gebruik gemaakt van een ponton,

waar-mee de mensen en materialen werden ver-voerd. Omdat de waterstand op dit moment bewust laag wordt gehouden, kon de zwaluw-wand dit keer niet met behulp van een ponton worden bereikt. Daarom opperde Jeroen Bre-denbeek, boswachter van Staatsbosbeheer in dit gebied, het idee om de mensen en materi-alen met een bootje te vervoeren” aldus Roe-ly. Jeroen zelf voegde de daad bij het woord en regelde een bootje, dat hij, lopend in het water, vakkundig heen en weer duwde, met als resultaat dat het werk razendsnel verliep. Na-men de werkzaamheden in voorgaande jaren nog zo’n drie tot vier uur in beslag, dit keer was de klus in twee uur geklaard. Roely: “De oeverzwaluwen zijn nu dus weer welkom. Wij als leden van de vogelgroep volgen ze op de voet. Ga vooral eens een kijkje nemen.”

Tekst: Jan Feenstra; foto’s: Roely Luyten.

KNNV Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie KNNV Afdelingsbestuur

Postbus 171 8330 AD Steenwijk

Bankrek.nr: NL95INGB0001027674 t.n.v. KNNV, afd. De Noordwesthoek Steenwijk.

Voorzitter

Ton Bode, 0521 512074

voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl Secretaris

Sjoerd Osinga 0521 523503

secretaris@noordwesthoek.knnv.nl Tweede secretaris

vacature

Penningmeester en ledenadministratie Kees de Wilde,

06 49119132

penningmeester@noordwesthoek.knnv.nl Bestuurslid

Emile de Leeuw, 0653643469

webmaster@noordwesthoek.knnv.nl Bestuurslid

Belinda Kater 06 46129879

belinda kater@hotmail.com Bestuurslid

Ronald van Vlijmen 0521 515772 Waarnemingen

Ton Bode, 0521 512074

ton.bode@planet.nl N.B.De Noordwesthoek heeft een ANBI-status.

IVN Vereniging

voor natuureducatie en duurzaamheid

IVN Afdelingsbestuur Postadres Het Eenspan 6 8332 JG Steenwijk

Bankrek.nr: NL45INGB0000342784 t.n.v. IVN afd. Noordwest Overijssel Steenwijk Voorzitter

Rian Hoogma

Binnenpad 44 8355 BS Giethoorn 0521 362279

jagerhoogma@hotmail.com Secretaris en Ledenadministratie

Roely Luyten Het Eenspan 6 8332 JG Steenwijk 0521-523740 | 0611317756 IVN-secr.NWO@ziggo.nl Penningmeester

Maarten Punt

Venebosweg 2 Ossenzijl 8376 EN 0561 851393

puntm@casema.nl Bestuurslid

Henk Mulder

Oudeweg 97, 8376 HS Ossenzijl 0561 477574

henkmulder525@gmail.com Bestuurslid

Willem-Jan Hoeffnagel Oldemarktseweg 180 8341 SJ Steenwijkerwold 0521 857735

willem-jan@hoeffnagel-photography.nl

In document koppel koppel (pagina 31-35)

GERELATEERDE DOCUMENTEN