• No results found

Stichting Rechtsbijstand, namens N

In document Inhoud van de toelichting (pagina 74-78)

Kremers, Allenweg 22, 4761 PW Zevenbergen

Verkeer en verblijfsbestemming

Het is inspreker niet duidelijk waarom er een Verkeer en Verblijfsbestemming is opgeno-men tegenover de woning van inspreker. Op het stedenbouwkundige plan staan namelijk ter plaatse woningen ingetekend. Dit wordt nergens in het plan gemotiveerd. Een par-keerplaats tegenover de woning van inspreker is bezwaarlijk. Tegen vrijstaande woningen op ruime kavels heeft inspreker niet zulke grote bezwaren.

Een onderbouwing van de bestemmingsleg-ging is opgenomen in hoofdstuk 5 van de toe-lichting. In het plangebied is rekening gehou-den met de aanwezige milieubelasting van omliggende bedrijven. Vanwege de milieube-lasting van een bedrijf langs de Huizersdijk, is aan de westzijde van het plangebied tegen-over het perceel van inspreker nog geen woonbestemming opgenomen, maar is geko-zen voor de bestemming Verkeer en Verblijf.

De bestemming Verkeer en Verblijf geeft het beste het karakter van het tijdelijke gebruik van dit deel van de gronden weer, omdat het geenszins de bedoeling is om agrarisch ge-bruik hier voort te willen zetten of een park-achtige groenvoorziening te realiseren. De bestemming Verkeer en Verblijf belet overi-gens een groene inrichting van dit plandeel

Uitvoerbaarheid 69

De bezwaren tegen de Verkeer en verblijfsbe-stemming gelden daarnaast ook voor de strook grond grenzend aan de Allenweg, die momenteel groen is. Verzocht wordt deze strook een groenbestemming te geven om te voorkomen dat deze strook gebruikt kan wor-den voor verharding of voor de aanleg van parkeerplaatsen.

Verkeersbestemming Roode Vaart

Inspreker heeft bezwaar tegen de ontsluiting van de woonwijk over de Roode Vaart. In-spreker vreest hierdoor met name veel ge-luidsoverlast door verkeer op de brug. De weg wordt ook bedoeld als rondweg en zal de ver-keersintensiteit enorm toenemen. Een rond-weg dient volgens inspreker buiten de be-bouwde kom te liggen. Tot slot stelt inspreker dat het niet duidelijk is dat de brug en de rondweg binnen de wettelijke normen blijft.

Woonbestemming aantal woningen

Het totaal aantal woningen binnen de woon-bestemming 1, 2 en 3 mag ten hoogste 575 bedragen. Deze wijze van bestemmen is vol-gens inspreker waarschijnlijk niet afdoende om te voorkomen dat eventuele grote kavels in het plangebied worden gesplitst om extra woningen te bouwen, zolang er nog geen 575 woningen zijn gebouwd. Verzocht wordt extra voorschriften op te nemen om ongewenste splitsing van bouwkavels tegen te kunnen gaan.

Onduidelijkheid chemisch bedrijf

Inspreker is van mening dat de externe veilig-heidsaspecten van het bedrijf Caldic Chemie

niet.

In verband met toekomstige woningbouwont-wikkelingen is de bestemming Verkeer en Verblijf aan de westzijde van het plangebied aangeduid met "wijzigingsbevoegdheid I".

Burgemeester en wethouders zijn ter plaatse van deze aanduiding bevoegd de bestemming Verkeer en Verblijf te wijzigen naar de be-stemming Wonen 1. Als voorwaarde geldt dat, voor zover de omliggende bedrijven een mi-lieuhygiënisch aanvaardbaar woonklimaat ter plaatse belemmeren, de milieubelasting moet zijn opgeheven. Dit betekent dat de milieuca-tegorie in ieder geval teruggebracht dient te worden van 3 naar 2.

De reactie heeft geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. In het vigerende mingsplan ligt hier een agrarische bestem-ming. De strook grond zal worden voorzien van de bestemming "Agrarische doeleinden".

De woning Allenweg 22 ligt buiten de contou-ren van de voorkeursgcontou-renswaarde van 48 dB.

Wanneer de Verlengde Zuidrand doorgetrok-ken wordt, dient overigens in het kader van de nieuwe wegaanleg van de Verlengde Zuid-rand de geluidsbelasting te worden berekend en onderbouwd te worden of de toename van de geluidsbelasting voor de bestaande wo-ningen voldoet aan de Wet geluidhinder (zie ook paragraaf 6.2.1, Overleg, 1.4).

Het bestemmingsplan is aangevuld met on-derzoek naar de geluidsbelasting op be-staande woningen als gevolg van de aanleg van de Verlengde Zuidrand.

De uitvoering van het plan vindt plaats door een ontwikkelingscombinatie. De gemeente Moerdijk heeft met de ontwikkelingscombina-tie een locaontwikkelingscombina-tie-ontwikkelingsovereenkomst gesloten. In het kader van deze overeenkomst zijn een stedenbouwkundig plan en beeld-kwaliteitplan door de gemeenteraad vastge-steld. Uitgangspunt is een globaal plan met een flexibele regeling zonder op de kaart vastgelegde bouwkavels.

Het is dan ook niet noodzakelijk om in de voorschriften extra bepalingen op te nemen ter voorkoming van splitsing van bouwkavels.

Met betrekking tot de onduidelijkheid van de externe veiligheidsrisico's van het bedrijf

Cal-Uitvoerbaarheid 70

Productie B.V. vooraf duidelijk moeten zijn voor het voorontwerpbestemmingsplan wordt opgesteld. Nu staat in de toelichting dat aan-passing van onderzoek plaatsvindt, zodra alle uitkomsten naar het invloedsgebied van dit bedrijf bekend zijn.

Financiële haalbaarheid

Door de gemeente is onvoldoende onderzocht of de uitvoering van het plan financieel haal-baar is. Inspreker stelt dat niet duidelijk is ge-formuleerd of er wel behoefte is aan 675 wo-ningen (575 Bosselaar-Zuid + 100 wowo-ningen achter de woning van inspreker). Verder is in-spreker niet duidelijk of de gemeente een wo-ningbouwcontingent kent en of dit en het ko-mende plan daaraan voldoen.

Waardevermindering woning

Inspreker heeft bezwaar tegen de uitbrei-dingsplannen omdat het vrije uitzicht over het agrarische buitengebied verdwijnt. Daarnaast zal inspreker meer geluid ervaren door de woonwijk en het verkeer dat met zich mee-brengt.

Alternatieve woningbouwlocatie

Tot slot stelt inspreker voor om ten oosten van de huidige wijk Bosselaar een nieuwe woon-wijk te plannen.

dic Chemie kan worden verwezen naar de beantwoording onder 3.1.

De dekking van de kosten van de grondex-ploitatie vindt plaats door de uitgifte van gron-den en woningen aan een woningcorporatie en particulieren. De grondexploitatie is ten minste sluitend; sprake is van een haalbaar plan. Vanuit de gemeente is geen financiële bijdrage voor de uitvoering van het plan be-nodigd.

Het plan voldoet aan het provinciaal beleid.

Naar de woningbouw is voldoende vraag. Ze-venbergen is namelijk binnen de gemeente een populaire vestigingsplaats. Dat blijkt uit de verhuisbewegingen. Het grootste aandeel van de binnengemeentelijke verhuizingen, gaat richting Zevenbergen. Daarnaast ver-huist 90% van de verhuizende Zevenbergers binnen de kern zelf, een percentage dat in de andere kernen niet gehaald wordt. Bovendien blijkt uit het WoningBehoefteOnderzoek dat Zevenbergen ook onder potentiële verhuizers geliefd is. Van de Zevenbergers die nadenken over verhuizen, wil 90% in de kern blijven wo-nen. En als bewoners van de andere kernen uit de gemeente willen verhuizen, is dat door-gaans naar Zevenbergen.

Indien inspreker van mening is dat door het bestemmingsplan schade wordt ondervonden, kan een verzoek tot vergoeding van plan-schade worden ingediend overeenkomstig ar-tikel 49 WRO.

Een alternatieve woningbouwlocatie is nu niet aan de orde. Eerder is in de Structuurvisie-Plus Moerdijk het ontwikkelingstraject van de gemeente Moerdijk en de stad Zevenbergen ruimtelijk verkend. Daarbij is bepaald dat de woninguitbreiding na ontwikkeling van de wijk Molengors ten westen (gebied Huizersdijk) en ten oosten van de Roode Vaart plaats zullen gaan vinden.

25. B. van Straalen, Lammergors 19, 4761 VH Zevenbergen

Naar de mening van inspreker is het noodza-kelijk om eerst de brug over de Roode Vaart aan te leggen alvorens fase 1 van de woon-wijk te ontwikkelen, gezien de belasting van

Voor de beantwoording wordt verwezen naar het in paragraaf 6.2.4 opgenomen verslag van de inspraakavond en het antwoord onder punt 1a en 1b.

Uitvoerbaarheid 71

de bestaande wegen.

26. H.J. Volkers, Lammergors 10, 4761 VG Zevenbergen

Als de Kuringen veel drukker wordt dan moet de aansluiting van de Lammergors op de Ku-ringen gewijzigd worden in verband met de verkeerveiligheid.

Voor de beantwoording wordt verwezen naar het in paragraaf 6.2.4 opgenomen verslag van de inspraakavond en het antwoord onder punt 1d en 1e.

27. W. Wevers, s Heerenwei 15, 4761 VD Zevenbergen

Gevraagd wordt of de civiele kunstwerken ten behoeve van de ontsluitingsweg bij de Roode Vaart en de spoorlijn worden meegenomen in het totale plan Bosselaar-Zuid.

Alleen de brug over de Roode Vaart maakt onderdeel uit van de locatie-ontwikkelings-overeenkomst Bosselaar-Zuid. Er zijn hierover afspraken gemaakt tussen de gemeente en de ontwikkelende partij.

28. J. Willemsen, Kuringen 19, 4761 VB Zevenbergen

Inspreker vraagt zich ten eerste af waarom naar de Kuringen geen fietspad kan worden doorgetrokken in verband met de veiligheid van fietsende schoolkinderen. Auto's kunnen dan over de Ringweg/Allenweg.

Ten tweede wordt afgevraagd waarom er nu al huizen worden gebouwd zonder mensen vrije keuze te geven (voorbeeld Almere).

De inrichting van de aansluiting Kuringen op de nieuwe wijk zal nader worden uitgewerkt.

De aanwezigheid van de bestaande parallel-weg langs de Kuringen en de functie daarvan voor fietsverkeer zal daarbij worden betrok-ken.

De gemeente heeft een hoog ambitieniveau wat betreft consumentgericht bouwen, waarbij een grote keuzevrijheid voor huizenkopers wordt nagestreefd. Hierover zijn afspraken gemaakt met de ontwikkelingscombinatie die zijn vastgelegd in de Locatie Ontwikkelings-overeenkomst.

29. S.T. IJpma, Lammergors 13, 4761 VH

Zevenbergen

Ter plaatse van de huidige groenstrook in het geprojecteerde parkplan lijkt een brug te zijn geprojecteerd die uitkomt op achtertuinen. In-spreker wil graag een toelichting op dit deel van het plan.

Afgevraagd wordt of de huidige brug bij IJshof (toegang Kuringen) de verviervoudiging van het verkeer wel aan kan.

De brug in het stedenbouwkundig plan is sug-gestief en heeft geen formele status. Daar-naast ligt de brug buiten de

bestem-mingsplangrenzen. De reactie heeft geleid tot aanpassing van de figuur in de toelichting van het bestemmingsplan. De brug is verwijderd uit het stedenbouwkundig plan.

De brug dateert uit 1974 en is aangemerkt in verkeersklasse 60. De maximale belasting bedraagt ten hoogste 50 ton. De gemeente voorziet geen problemen voor de brug.

30. A. Zweekhorst, Molenbergstraat 10, 4761 CM Zevenbergen

Inspreker stelt een aantal vragen met betrek-king tot de fasering van de woonwijk.

Voor de beantwoording wordt verwezen naar het in paragraaf 6.2.4 opgenomen verslag van de inspraakavond en het antwoord onder punt 10.

Uitvoerbaarheid 72

6.3.3. Ambtshalve wijzigingen

1. In verband met een correcte administratieve aansluiting van het bestemmingsplan Bosse-laar-Zuid op de aangrenzende bestemmingsplannen Molengors en Huizersdijk en de reali-sering van de brug over de Roode Vaart is de plangrens langs de Verlengde Zuidrand aangepast.

2. Op de plankaart is de aanduiding onderdoorgang verwijderd. De onderdoorgang is tekstueel toegevoegd aan artikel 8 van de voorschriften.

3. In artikel 3, 8, 10, 11 en 22 zijn enkele correcties doorgevoerd.

6.3.4. Verslag inspraakavond

Verslag van de inspraakavond met betrekking tot het voorontwerp bestemmingsplan "Bosse-laar-Zuid" in Zevenbergen, gehouden op 19 november 2007.

Aanwezig:

- gemeente Moerdijk: wethouder M. de Wit, I. Jansen, J. Frijters, E. Vinken en A. van Don-gen;

- Ontwikkelingscombinatie Bosselaar-Zuid: C. v.d. Berk, J. Verbraak en M. Broks;

- Adviesbureau RBOI: T. Bokelman;

- ± 120 personen.

Wethouder M. de Wit opent de inspraakavond en heet iedereen welkom. Ze geeft in het kort aan wat de agenda is voor deze avond.

Hierna wordt door I. Jansen, die zal optreden als discussieleidster, een korte toelichting gege-ven op de agenda. Ze deelt mede dat deze inspraakavond de eerste fase is in de procedure om te komen tot een onherroepelijk bestemmingsplan voor het plangebied.

Namens Berlaere Vastgoedontwikkeling geeft de heer C. v.d. Berk een presentatie over de projecten van deze projectontwikkelaar. Hierna geeft de heer J. Verbraak een presentatie over gerealiseerde en nog te realiseren projecten van Bouwbedrijf van Agtmaal.

Vervolgens wordt door de heer T. Bokelman een toelichting gegeven op het aan de orde zijnde voorontwerp van het bestemmingsplan Bosselaar-Zuid. Hij gaat in op de vastgestelde haal-baarheidsstudie, het stedenbouwkundig plan en het ter visie liggende voorontwerp bestem-mingsplan. Via de getoonde beelden wordt een indruk gegeven van de toekomstige woonwijk.

Tijdens de pauze kunnen de aanwezigen via een formulier een inspraakreactie geven, welke na de pauze door een panel, bestaande uit de heren C. v.d. Berk, T. Bokelman en J. Frijters, zal worden beantwoord.

Reacties en vragen zijn ingediend met betrekking tot de volgende onderwerpen:

1. Verkeer

In document Inhoud van de toelichting (pagina 74-78)