• No results found

5. Het keurmerk BREEAM-NL

5.4. Sterke en zwakke punten BREEAM-NL

BREEAM-NL is in Nederland een nieuw keurmerk maar de oorsprong ligt in 1990. Het is het oudste keurmerk en een inmiddels doorontwikkeld keurmerk. Veel landen hebben wereldwijd de principes van BREEAM overgenomen. Zo zijn onder anderen de keurmerken LEED, Green Star en Green Globes afgeleiden van het Britse BREEAM. Het eerste sterke punt dat dan ook te noemen valt is dat het een internationaal sterk keurmerk is, daarnaast is het door zijn geschiedenis een keurmerk dat vertrouwen geeft voor de toekomst.

BREEAM is in Groot-Brittannië een oud en doorontwikkeld keurmerk, maar in Nederland is BREEAM-NL een nieuw keurmerk. Het is daarom nog volop in ontwikkeling. Een aantal gebouwtypen kunnen nog niet worden beoordeeld op basis van BREEAM-NL. Het beoordelen van bestaande bouw of renovatie is ook nog niet mogelijk op basis van de huidige BREEAM-NL versie. Terwijl spreken van duurzaam in combinatie met nieuwbouw enigszins tegenstrijdig is, gezien de leegstand in Nederland en het bestaande landtekort. Juist renovatie moet als het gaat om duurzaam vastgoed worden gestimuleerd. Uiteraard is enige tijd nodig om het volledige BREEAM-NL keurmerk klaar te hebben en moet de nieuwbouw ook duurzaam worden uitgevoerd om de leegstand in de toekomst te beperken.

De DGBC brengt als stichting BREEAM-NL op de markt als een onafhankelijk keurmerk. De onafhankelijkheid in het beoordelingsproces heeft echter een zwak punt. Een Assessor mag op geen enkele manier betrokken zijn bij het betreffende project om de onafhankelijkheid van de beoordeling veilig te stellen. Echter wordt de Assessor gevraagd en betaalt door de desbetreffende ontwikkelaar. In hoeverre dan nog sprake is van onafhankelijkheid kan een lastige kwestie zijn. Door de directe band tussen opdrachtgever en Assessor kan namelijk wel gesproken worden over belangenverstrengeling. Bij het gebruik van LEED wordt de communicatie tussen opdrachtgever en Assessor via de USGBC gespeeld. Op die manier is niet de ontwikkelaar de opdrachtgever van de Assessor maar de USGBC en wordt enig belang nog verder uitgesloten. Dit systeem bemoeilijkt echter de communicatie en kan ten kosten gaan van de certificeringkosten.

BREEAM-NL, duurzaam?BREEAM-NL, duurzaam?

De Expert is door de DGBC ingevoerd als procesbegeleider van BREEAM-NL ter ondersteuning van de Assessor. De rol van een Expert en een Assessor kan in de praktijk soms lastig zijn. De certificerende instelling is - naast de DGBC - de Assessor en niet de Expert. Dit terwijl de partij die het meest betrokken is bij het verduurzamen van een project en het behalen van een zo hoog mogelijke BREEAM-NL score de Expert is. In de praktijk zal een ontwikkelaar ook een vertrouwd bedrijf kiezen om zijn project te certificeren. Deze zal echter de rol gaan innemen van een Expert en zal een ander bureau moeten benaderen voor een Assessor die werkelijk het certificaat zal mogen overhandigen en op zijn naam krijgt.

Binnen de huidige BREEAM-NL systematiek is een opvallende tegenstrijdigheid te noemen die het behalen van alle credits onmogelijk maakt bij gebouwtypen met warenkoeling. Omwille van de energiezuinigheid wordt in de credit ENE 7 de eis gesteld om gebruik te maken van de koelmiddelen R407C en R507. Deze twee koelmiddelen hebben echter een te hoge Global Warming Potential7 en mogen daarom niet worden toegepast volgens de credit POL 3.

Dat enerzijds iets wordt verplicht en anderzijds wordt verboden door één keurmerk is een merkwaardige tegenstrijdigheid. Uiteraard is het als het gaat om duurzaamheid vaker afwegen tussen positieve en negatieve factoren. Toch doet het onderkennen van deze tegenstrijdigheid door een keurmerk geen goed aan de geloofwaardigheid. Dat het behalen van de ene credit ten kosten moet gaan van een andere credit zou voorkomen moeten worden.

5.5. Conclusie

BREEAM-NL is geen rekeninstrument maar een uitgebreide checklist. De opbouw als checklist maakt BREEAM tot een transparant keurmerk, daarnaast zijn alle criteria en criteria-eisen in de vorm van een handboek vrij toegankelijk voor eenieder. BREEAM- NL beslaat met de negen categorieën en de vele „credits‟ een enorme scope van het begrip duurzaamheid. Dit maakt BREEAM-NL tot een compleet keurmerk maar daarentegen ook tot een kostbaar keurmerk ten opzichte van de reeds bestaande Nederlandse keurmerken. De hoge kosten zullen grootschalige toepassing op korte termijn hoogstwaarschijnlijk wel in de weg staan.

De DGBC heeft een aantal veranderingen doorgevoerd in de Nederlandse versie ten opzichte van het Britse BREEAM. Naast een aantal inhoudelijke zaken op creditniveau heeft de DGBC naast de Assessor ook de Expert ingevoerd. De Expert is bedoeld als procesmanager en inhouddeskundige van BREEAM-NL. Momenteel is de huidige Expert kwalificatie en training dusdanig laag dat er veel kritiek is bij duurzaamheidexperts. De DGBC heeft inmiddels ook besloten per mei 2010 haar trainingen hierop aan te passen.

Daarnaast is de toevoeging van de Expert naast de Assessor in de praktijk soms lastig. Om belangenverstrengeling te voorkomen moeten Expert en Assessor van een project onafhankelijk van elkaar zijn. In de praktijk zal bijvoorbeeld een ontwikkelaar een adviesbureau benaderen om zijn project te certificeren met BREEAM-NL. Het adviesbureau wordt bewust gekozen op basis van vertrouwen en zal als Expert gaan

7

Global Warming Potential (GWP) is de bijdrage aan het broeikaseffect uitgedrukt in CO2-equivalent zoals die wordt uitgestoten

BREEAM-NL, duurzaam?BREEAM-NL, duurzaam?

optreden en uiteindelijk niet het certificaat mogen overhandigen. Een derde partij, de Assessor, zal het certificaat op zijn naam zetten en overhandigen. Dit is onrechtvaardig te noemen omdat de Expert verantwoordelijk is voor het duurzame gebouw en niet de Assessor.

BREEAM heeft wereldwijd al veel betekend op het gebied van duurzaam vastgoed. Gezien dit feit en de vele belangstelling voor duurzaamheid op de Nederlandse markt biedt BREEAM-NL veel perspectief voor de duurzamere toekomst van de gebouwde omgeving. De DGBC heeft in een relatief korte tijd een enorme groei doorgemaakt. Door effectief, snel en daadkrachtig te handelen is veel bekendheid en steun gekregen voor het ontwikkelen van BREEAM-NL. De verwachting is dat de DGBC met zijn participanten, BREEAM-NL tot een succes gaat maken in Nederland.

BREEAM-NL, duurzaam?BREEAM-NL, duurzaam?

Figuur 6.1

GreenCalc+ label van het TNT distributie- centrum te Veenendaal.

Tabel 6.1

GreenCalc+ label van het TNT distributie- centrum te Veenendaal.