• No results found

Status Quaestionis Tamara Hulzebos

In document Machtige Vrouwen in Game of Thrones (pagina 41-45)

4032993

Tijdens het kijken van de HBO-serie Game of Thrones viel de onderdanige rol van de vrouwelijke personages mij op. Het was heel duidelijk dat de mannen de baas waren en dat de vrouwen maar moesten doen wat de mannen wilden. Later in de serie verzetten de vrouwelijke personages zich hiertegen en nemen zelf het heft in handen om te krijgen wat ze willen. Voor mijn scriptie wil ik kijken naar de ontwikkeling van een vrouwelijk personage in de serie, namelijk Daenerys Targaryen. Hierbij ligt de focus vooral op macht, locatie en performativiteit.

Game of Thrones is een redelijk nieuwe televisieserie gebaseerd op de boeken van George

R.R. Martin die in 2011 van start is gegaan. Hierdoor is er nog relatief weinig over deze

televisieserie geschreven. Er zijn enkele scripties te vinden over Game of Thrones geschreven door studenten. De Amerikaanse student Rebecca Jones heeft een stuk geschreven over Game of Thrones waar gekeken wordt naar de positie van de vrouwen in de serie.83 Jones maakt een vergelijking van

bepaalde vrouwelijke personages door te kijken naar de gebeurtenissen in zowel het boek als de televisieserie. Ze legt duidelijk uit wat de verschillen zijn tussen de personages in het boek en de televisieserie. Haar conclusie is dat de vrouwelijke personages, hoe sterk ze ook zijn, gedomineerd worden door de mannen. Verder heeft de student Elin Sandqvist een scriptie geschreven over de de positie van de vrouwen binnen de machtsrangorde in de serie en op welke manier ze seksualiteit gebruiken om macht te krijgen. Hierbij wordt er alleen gebruik gemaakt van de boekenserie. Haar conclusie is dat het zo goed als onmogelijk is voor vrouwelijke personages om als machtig te worden gezien wanneer ze zonder hulp van mannen handelen.84 Deze scripties zijn vooral handig

om specifieke bronnen te zoeken over Game of Thrones.

De macht en onmacht van Daenerys zal centraal staan in mijn scriptie. Ik ga in deze scriptie de macht van Daenerys uiteenzetten in drie hoofdstukken die samen een conclusie zullen vormen. In de introductie van mijn scriptie zal er een algemeen beeld worden gegeven van de rol van vrouwelijke personages in de serie Game of Thrones en er zal kort uitgelegd worden welke theorieën er gebruikt worden in de scriptie. In het eerste hoofdstuk wordt er gekeken naar het Lichaam van Daenerys. In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar onder andere seksualiteit, kleding en houding. Op welke manier worden seksualiteit, kleding en houding ingezet door Daenerys om

83 Jones, R. (2012), 'A Game of Genders: Comparing Depictions of Empowered Women between a Game of Thrones Novel and Television series' in: Journal of Student Research, 3, nr. 1: 14-21.

84 Sandqvist, E. (Z.D.) Politics, Hidden Agendas and a Game of Thrones, :Zweden :Luleå University of Technology:

macht te verkrijgen en hoe zetten andere personages haar lichaam in? In het tweede hoofdstuk speelt ruimtelijkheid in relatie met macht een belangrijke rol. Hierbij wordt gekeken naar de sets. Is er een verhouding tussen de locatie en de macht van Daenerys? Hebben open en gesloten ruimtes ook invloed op haar macht? In het derde hoofdstuk staan de relaties die Daenerys heeft in de serie centraal. Wat is de machtsrelatie tussen Daenerys en andere karakters? Wie heeft er meer macht, wordt deze macht ook geuit? Hierbij wordt niet alleen gekeken naar haar broer Viserys en haar man Khal Drogo maar ook naar haar bediendes, Koning Robert Baratheon en de leiders van Qarth. In de hoofdstukken wordt er niet alleen naar het personage zelf gekeken maar de filmische middelen zullen ook heel belangrijk zijn. Wordt er op een bepaalde manier gespeeld met de cameraposities en close-ups om de (on)macht duidelijk te maken? Zijn er veranderingen in de filmische middelen te zien wanneer Daenerys meer of minder macht heeft?

Bibliografie

Barnes, R. en Eicher, J.B. (1992) 'Introduction' in: Barnes, R. en Eicher, J.B. Dress and Gender:

making and Meaning in cultural contexts. New York: Berg, : 1-7.

Barnes, R. en Eicher, J.B. (1992) 'Definition and Classification of Dress: implications for analysis of gender roles' in: Barnes, R. en Eicher, J.B. Dress and Gender: making and Meaning in cultural

contexts. New York: Berg, : 8-28.

Butler, J. (1993) 'Introductie', in: Bodies that Matter. New York, Routhledge : 1-23. Gauntlett, D. (2002) Media, Gender and Identity: an Introduction. New York Routledge.

Jacoby, H. (2012) Game of Thrones and Philosophy. In: Jacoby, H. (ed). New Jersey: John Wiley & Sons inc.

Jones, R. (2012) 'A Game of Genders: Comparing Depictions of Empowered Women between a Game of Thrones Novel and Television series' in: Journal of Student Research, 3, nr. 1: 14-21. Khajanchi, M. (2012) 'Stripping the Body in Contemporary Popular Media: the value of (un)dressing in American Telefantasy'. In: Networking Knowledge. Vol. 5. Nr. 2. : 154-172.

Mulvey, Laura. (1999) “Visual Pleasure and Narrative Cinema”, in: Film Theory and Criticism:

Introductory Readings. New York: Oxford UP: 833-844.

Radtke, H & Stam, J. (1995) Power/Gender: Social Relations in Theory and Practice In: Radtke, H & Stam, J. (eds). London: Sage publications.

Sandqvist, E. (Z.D.) Politics, Hidden Agendas and a Game of Thrones, :Zweden :Luleå University of Technology: 1, 25-26.

Smelik, A. (2007) 'Lara Croft, Kill Bill en de strijd om theorie in feministische filmwetenschap', in: Buikema, R. van der Tuin, I. (eds). Gender in media kunst en cultuur, Bussum: Coutinho: 187-201. Thompson, Kristen & David Bordwell (2010) Film Art. An Introduction. New York: McGraw-Hill. Tolmie, J. (2006) 'Medievalism and the Fantasy Heroine' in: Taylor, Johnson (ed), Journal of

Gender Studies. Vol.15, nr. 2: London: Routhledge: 145-158.

Zelfevaluatie

Ik heb veel moeite gehad met het schrijven van deze scriptie. Niet alleen vond ik het schrijven en het vinden van de juiste theorieën moeilijk maar ook de planning waar ik me aan moest houden tijdens het schrijven van mijn scriptie. Omdat ik geen verdere colleges volgde was het lastig om een goed ritme te vinden.

Het schrijfproces verliep veel langzamer dan dat ik zelf wilde. Op bepaalde momenten kwam ik bijna niet verder met het schrijfproces omdat ik vastliep in een bepaald hoofdstuk. Gelukkig gaven mijn begeleider hulp zodat ik weer verder kon schrijven. Het was ook heel lastig voor mij omdat ik geen medestudenten in mijn groepje had omdat ze eerder waren afgehaakt. Ik kon dus niet meer naar hen toe voor hulp.

Het makkelijkste onderdeel vond ik het schrijven van de paragraaf over kostumering. Tijdens het kijken van de afleveringen viel mij opeens iets op en dat moest ik meteen op papier zetten. Toevallig had ik in Film Art van Bordwell en Thompson een stukje van kostumering gelezen wat ik hierbij goed kon gebruiken.

Het moeilijkste vond ik het toevoegen van theorieën in mijn scriptie. Dit had verschillende redenen. Als eerste was het lastig om de goede theorieën te vinden. Als tweede was ik heel onzeker over deze theorieën omdat ik niet wist of deze wel goed genoeg waren.

Tijdens het verbeteren en aanpassen van mijn scriptie heb ik ervoor gekozen om een andere theorie te gebruiken in het tweede hoofdstuk. De theorie die ik eerst gebruikte kon ik niet op de juiste manier toepassen waardoor ik niet tevreden was over dit hoofdstuk. Ik heb toen voor de theorie over de vijf elementen van Kevin Lynch gekozen omdat die beter bij de rest van de scriptie aansloot.

Bacheloropleiding

In document Machtige Vrouwen in Game of Thrones (pagina 41-45)