• No results found

STAP 4. DE BELANGRIJKSTE KWESTIES

HOOFDSTUK 5. SWOT ANALYSE

5.6 STAP 4. DE BELANGRIJKSTE KWESTIES

Nu worden de belangrijkste kwesties aan het licht gebracht, deze worden gesignaleerd aan de hand van de combinaties tussen de interne en externe factoren. Er worden waardes gegeven aan de verschillende combinaties van sterke punten met de kansen en

bedreigingen en de zwakke punten met de kansen en bedreigingen. Deze waardes zijn bepaald aan de hand van het stellen van vragen. Voor de combinatie sterkte en kans wordt de vraag gesteld of er gebruik gemaakt kan worden van de sterkte om in te spelen op de kans. Voor de andere combinaties geldt:

- Sterkte en bedreiging: Kan er gebruik gemaakt worden van de sterkte om de bedreiging af te weren?

- Zwakte en kans: Kan de zwakte versterkt worden door in te spelen op de kans? - Zwakte en bedreiging: Kan de zwakte versterkt worden om de bedreiging af te weren?

Hier is er voor gekozen om waardes van 0 tot 2 toe te kennen, omdat het gaat om een ruwe schatting van de kwesties. Deze schatting is gemaakt aan de hand van het

voorgaande onderzoek. Het gaat er slechts om de juiste strategievragen te kunnen stellen. De waarde 0 betekent dat het geen kwestie is, de waarde 1 betekent dat het misschien een kwestie is en de waarde 2 betekent dat het een kwestie betreft. De kwesties worden daarna behandeld. Kwesties zijn combinaties van een factor uit de interne dimensie, die gekoppeld is aan een factor uit de externe dimensie, die met elkaar in verband staan. De onderbouwing voor de scores komt daarna aan bod.

Teun Veger 42 LCA in de bouw Kansen Bedreigingen Kwesties wegen Ontwikkeling beleid Ontwikkeling methode milieuprestatie gebouwen Bewustzijn duurzaamheid Terugtrekken overheid Afname Interesse Gebrek Transparantie

LCA neemt alle milieueffecten mee 2 0 1 0 0 0 LCA levert platform voor uitwisseling 2 2 0 0 0 1 Sterktes Toepassing geeft marketing voordelen 2 0 0 0 2 0 LCA is duur 2 0 0 0 0 0 Vergelijkbaarheid resultaten slecht 2 2 0 0 2 0 Zwaktes Biodiversiteit en ruimtegebruik moeilijk mee te nemen 0 0 0 0 1 0

Teun Veger 43 LCA in de bouw Onderbouwing van de weging van de kwesties.

Sterktes en kansen

Voor alle combinaties van sterke punten en kansen wordt hier de score beargumenteerd. De vragen zoals deze hierboven zijn geïntroduceerd zullen worden gesteld.

- Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in de analyse om de ontwikkeling van beleid te versterken? Omdat een LCA alle milieueffecten meeneemt in de analyse is het mogelijk om in beleid alle

milieueffecten aan banden te leggen, aangezien je daar zicht over hebt. Daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in de analyse om de ontwikkeling van de methode voor de bepaling van de

milieuprestatie van gebouwen te versterken? Dit is geen nuttige vraag, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in de analyse om het bewustzijn van duurzaamheid versterken? Dit kan voor een gedeelte het geval zijn, namelijk dat mensen bewuster worden van effecten op het milieu waar ze zich eerder niet bewust van waren. Het nut hiervan voor deze studie is laag, daarom krijgt deze combinatie een score van 1.

- Kan gebruik gemaakt worden van het platform van uitwisseling van milieu-informatie voor het versterken van de ontwikkeling van beleid? Dit is wellicht mogelijk, daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan gebruik gemaakt worden van het platform van uitwisseling van milieu-informatie voor het versterken van de ontwikkeling van de methode voor het berekenen van de milieuprestatie van een gebouw? Dit is wellicht mogelijk, daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan gebruik gemaakt worden van het platform van uitwisseling van milieu-informatie voor het versterken van het bewustzijn van duurzaamheid? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, deze combinatie krijgt daarom een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft om de ontwikkeling van beleid te versterken? Dit is goed mogelijk, daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft voor het versterken van de ontwikkeling van een methode voor de berekening van de

milieuprestatie van een gebouw? Dit is niet een logisch verband, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft voor het versterken van het bewustzijn van duurzaamheid? Ook dit is geen logisch verband, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

Sterktes en bedreigingen

- Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in de analyse om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? Deze factoren hebben geen (direct) verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

Teun Veger 44 LCA in de bouw - Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in

de analyse om de afname in interesse in LCA gegevens tegen te gaan? Dit staat redelijk los van elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van het feit dat LCA alle milieueffecten mee neemt in de analyse om het gebrek aan transparantie tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van het platform voor het uitwisselen van milieu-informatie om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan gebruik gemaakt worden van het platform voor het uitwisselen van milieu-informatie om de afname in interesse in LCA gegevens tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0. - Kan gebruik gemaakt worden van het platform voor het uitwisselen van

milieu-informatie om het gebrek aan transparantie tegen te gaan? Dat is mogelijk, maar transparantie wordt bereikt door open besluitvorming, daarom krijgt deze combinatie een score van 1.

- Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? De overheid heeft deze

marketingvoordelen niet nodig, daarom krijgt deze combinatie een score van 0. - Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft om de

afname van interesse van gebruikers van de resultaten tegen te gaan? Dit is mogelijke strategie, daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan gebruik gemaakt worden van de marketingvoordelen die LCA geeft om het gebrek aan transparantie tegen te gaan? Deze factoren hebben geen (direct) verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

Zwaktes en kansen

- Kan LCA goedkoper worden door het ontwikkelen van beleid te versterken? Dit is een mogelijke strategie, daarom krijgt deze combinatie een score van 2.

- Kan LCA goedkoper worden door de ontwikkeling van een methode om de milieuprestatie van een gebouw te berekenen te versterken? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan LCA goedkoper worden door het bewustzijn van duurzaamheid te versterken? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

- Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden door het ontwikkelen van beleid te versterken? Dit is een logische vraag, omdat in beleid afspraken kunnen worden gemaakt om de vergelijkingen altijd integraal te houden. Deze combinatie krijgt daarom een score van 2.

- Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden door de ontwikkeling van een methode voor het berekenen van de milieuprestatie van een gebouw te versterken? Dit is een goede mogelijkheid, daarom krijgt ook deze combinatie een score van 2.

- Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden door in te spelen op het bewustzijn van duurzaamheid? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgt deze combinatie een score van 0.

Teun Veger 45 LCA in de bouw - Kunnen de biodiversiteit en ruimtegebruikfactoren beter worden meegenomen door in

te spelen op de ontwikkeling van beleid? Of door de ontwikkeling van een methode voor de berekening van de milieuprestatie van een gebouw? Of door in te spelen op het bewustzijn van duurzaamheid? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom krijgen deze combinaties de score 0.

Zwaktes en bedreigingen

- Kan LCA goedkoper worden om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom een score van 0.

- Kan LCA goedkoper worden gemaakt om de afname in interesse in LCA gegevens tegen te gaan? Deze twee factoren staan redelijk los van elkaar, daarom een score van 0.

- Kan LCA goedkoper worden om het gebrek aan transparantie tegen te gaan? Deze twee factoren staan redelijk los van elkaar, daarom een score van 0.

- Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom een score van 0.

- Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden om de afname in interesse in LCA resultaten tegen te gaan? Dit is mogelijk, daarom een score van 2. - Kan de vergelijkbaarheid van de resultaten verbeterd worden om het gebrek aan

transparantie tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom een score van 0.

- Kunnen de biodiversiteit en ruimtegebruikfactoren beter worden meegenomen om het terugtrekken van de overheid tegen te gaan? Dat is niet logisch, daarom een score van 0.

- Kunnen de biodiversiteit en ruimtegebruikfactoren beter worden meegenomen om de afname in interesse in LCA gegevens tegen te gaan? Dit is mogelijk, al is er veel onderzoek gedaan naar het meenemen van deze factoren in LCA’s. Daaruit blijkt dat deze methode daarvoor nu eenmaal niet erg geschikt is. Daarom krijgt deze

combinatie een score van 1.

- Kunnen de biodiversiteit en ruimtegebruikfactoren beter worden meegenomen om het gebrek aan transparantie tegen te gaan? Deze factoren hebben geen verband met elkaar, daarom een score van 0.