• No results found

Standaarden voor decanen (Oomen, 2002)

Sleutelgebied 1. LOB op strategisch niveau

Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden 1.1. Het ontwikkelen van

LOB-beleid binnen de bestaande missie en het beleid van de school in samenspraak met de schoolleiding.

1.1.1. Het formuleren van de hoofdlijnen van LOB, o.a. in de schoolgids, mede op basis van geïdentificeerde behoeften van leerlingen en personeel in de school, de missie en het schoolbeleid, de wet en regelgeving.

1.1.2. Het vaststellen van de hoofdlijnen van, prioriteiten in en randvoorwaarden voor de realisering van (budget, formatie, administratieve ondersteuning en professionalisering) LOB-beleid in gesprek met de schoolleiding.

1.1.3. Het identificeren van nieuwe ontwikkelingen in LOB en het onderwijs, binnen en buiten de eigen school, en het inpassen resp.

aanpassen van bestaand LOB-beleid in samenspraak met de schoolleiding.

1.1.4. Het evalueren van de effecten van het LOB-beleid.

1.2. Het creëren van draagvlak voor LOB-beleid in samenwerking met schoolleiding en middenmanagement

1.2.1. Het informeren en motiveren van het team wat betreft de hoofdlijnen van het LOB-beleid in de school.

1.2.2. Het verwerven van commitment van docenten en mentoren over hun rol binnen LOB.

1.3. Het bevorderen van de samenhang tussen LOB en het overig curriculum.

1.3.1. Het relateren van de aanpak in LOB aan een effectieve ontwikkeling van zelfverantwoordelijk leren van de leerling.

1.3.2. Het bevorderen van OSB in het vakonderwijs en de procesmatige samenhang met het LOB-curriculum.

Sleutelgebied 2. LOB op structurerend niveau

Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden 2.1. Het ontwikkelen, actualiseren,

bewaken en evalueren van een samenhangend LOB-curriculum in de school op basis van strategische keuzen.

2.1.1. Het ontwerpen en plannen van een effectief LOB-curriculum, schoollang en schoolbreed, met toewijzing van de beschikbaar gestelde middelen.

2.1.2. Het beschikbaar stellen van materialen om het curriculum uit te voeren, die verzekeren dat LOB uitvoerders helder zijn over de doelen en de sequentie van LOB activiteiten en die communiceren met leerlingen.

2.1.3. Het evalueren bij leerlingen, uitvoerders en schoolleiding (hoe goed het LOB-curriculum tegemoet komt aan hun behoeften resp. hun belangen; uitval voorkomt en succesvolle doorstroming van leerlingen bevordert).

2.1.4. Het verzekeren van indiv. Begeleiding van leerlingen en doorverwijzing naar 2e-lijnsfunctionars in geval de vraag de competentie en/of tijd van een LOB-begeleider te boven gaat.

2.2. Het inschakelen van ‘derden’ bij de uitvoer van het LOB-curriculum.

2.2.1. Het betrekken van ouders bij het loopbaandenken van hun kind.

2.2.2. Het ontwikkelen van effectieve verbindingen met het

bedrijfsleven en vervolgopleidingen voor het uitvoeren van activiteiten als: excursies, arbeidservaringleren, PSO, open dagen, modules 2e fase.

2.3. Het houden van overzicht op de 2.3.1. Het zorgdragen voor de opzet van een systeem om het

Sleutelgebied 3. LOB op operationeel niveau: begeleiding van collega’s Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden 3.1. Het ter beschikking stellen,

aansturen en motiveren van een LOB-aanbod (educatie), begeleiding en informatie.

3.1.1. Het leiden van werkbijeenkomsten met docenten en mentoren voor instructie (wat moeten ze doen, hoe, waarmee, wanneer en met welk resultaat) en evaluatie doeleinden.

3.1.2. Het coachen en ondersteunen van mentoren, docenten (nieuwe collega-decanen), op maat, individueel of groepsgewijs, voor het realiseren van hun taak.

3.1.3. Het aanspreken van docenten en mentoren bij hiaten in verwachte uitvoering.

3.2.1. Het inventariseren van nascholingsbehoeften van docenten en mentoren als LOB-uitvoerders.

3.2.2. Het (laten) uitvoeren van na- en bijscholing.

3.3. Het er op toezien dat bij

3.3.1. Het (doen) organiseren van effectieve advisering door docenten en mentoren in het licht van het keuzeperspectief.

3.3.2. Het voorbespreken van keuzes van leerlingen met mentoren, zo nodig nabespreken en afwerken.

Sleutelgebied 4. LOB op operationeel niveau: begeleiding van leerlingen en ouders Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden

4.1. Leerlingen laten nadenken door het bieden van hulp, schetsen en aanreiken van mogelijkheden, spiegelen en confronteren.

4.1.1. Het (doen) verstrekken van passende informatie en adviezen.

4.1.2. Het (doen) begeleiden van leerlingen bij het oplossen van specifieke problemen die te maken hebben met: de studie en het samenstellen van sector, profiel en keuze vervolgmogelijkheid;

verandering van leerroute in eigen instelling; heroriëntering op en overstap naar ander (vervolg)onderwijs c.q. de arbeidsmarkt;

deficiënties; financiën.

4.2. Het volgen van leerlingstromen. 4.2.1. Het adviseren over de instroom (intake) en doorstroming binnen de eigen instelling en het bemiddelen bij problemen.

4.2.2. Zich op de hoogte houden van de studievoortgang van schoolverlaters en het eventueel verlenen van hulp (nazorg) bij individuele problemen, in samenspraak met de vervolgopleiding.

4.3. Het informeren van c.q.

bevorderen van de betrokkenheid van c.q. samenwerken met

ouders/verzorgers.

4.3.1. Het (doen) informeren van ouders als groep over de

loopbaanmogelijkheden van hun kind en het verstrekken van advies bij ouderavonden, tafeltjesavonden.

4.3.2. Indien nodig, het (doen) opnemen van contact met de

ouders/verzorgers over de voortgang van het keuzeproces van hun kind.

leerlingstromen. loopbaanproces en de doorstroom van de leerlingen in de eigen instelling te kunnen volgen als onderdeel van een leerlingvolgsysteem zoals de school dat hanteert, en een schoolverlatersvolgsysteem (doorstroom).

2.3.2. Het verzekeren dat de informatie over de vorderingen van de leerling in vorige en volgende klassen en scholen effectief gebruikt wordt om de goede voortgang in LOB te bewerkstelligen (in- en uitstroom).

Sleutelgebied 5. LOB op operationeel niveau: informatiemakelaar Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden 5.1. Het verzamelen, rubriceren en

actualiseren van informatie over:

vervolgopleidingen, beroepen, arbeidsmarkt, studiefinanciering en andere (financiële) voorzieningen.

5.1.1. Het opstellen van criteria voor de selectie van informatie: wat voor wie?

5.1.2. Het (laten) verzamelen, rubriceren en actualiseren van informatie in een mediatheek, documentatiecentrum voor gebruik door anderen.

5.1.3. Het inventariseren van de behoeften aan informatie bij leerlingen, en derden: ouders, docenten, mentoren en schoolleiding.

5.2. Het openen van informatie voor leerlingen en derden: ouders, docenten, mentoren en schoolleiding.

5.2.1. Het vergroten van de toegankelijkheid van informatie in school (mediatheek, documentatiecentrum, internet) en buiten school.

5.2.2. Het bewerken van informatie naar doelgroepen in de school.

Sleutelgebied 6. LOB op operationeel niveau: externe contacten initiëren en onderhouden Deelgebieden in dit sleutelgebied Taken in deze deelgebieden

6.1. Het identificeren en coördineren van de bijdragen van externe partners in LOB.

6.1.1. Het inventariseren welke externe partners waarvoor van belang en dienst kunnen zijn bij het realiseren van LOB: voor het

doorverwijzen van leerlingen; informatiebronnen voor leerlingen en derden; bedrijven (bijvoorbeeld PSO). AOB (waar je de competentie of deskundigheid niet voor in huis hebt, of te tijdsintensief) en ouders (zoals beroepenmarkt).

6.1.2. Het opbouwen en onderhouden van een netwerk met externe partners via aanspreekpersonen.

6.1.3. Het regelen van de toegankelijkehid van de informatie en het opstellen van een systeem voor doorverwijzing van binnen naar buiten en omgekeerd.

Bijlage 2: Waarderingskader, onderdeel ‘Begeleiding’ uit het Toezichtskader