• No results found

stand van het land’ goed werkende aanpak personen met verward gedrag

(september 2018)

1

Versie : 17 september 2018

Auteurs: Vicky Drost, Paula van Haaren, Wouter Jongebreur, Jitske Nijhuis

De opdracht

Het Schakelteam Personen met verward gedrag stimuleert - in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten - dat alle gemeenten en regio’s per 1 oktober 2018 beschikken over een goed werkend systeem voor de ondersteuning van mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen.

Onderdeel van deze opdracht is de kwalitatieve monitoring van de stand van zaken en de voortgang in de realisatie van deze aanpak. Voorliggende rapportage beschrijft de kwalitatieve monitoring in de vorm van een stand van zaken rond de goed werkende aanpak van personen met verward gedrag, op meetmoment augustus 2018.

Deze rapportage is opgesteld door adviesbureau Significant, in opdracht van ZonMw en het Schakelteam Personen met verward gedrag.

In september 2017 heeft Significant in opdracht van ZonMw en het Schakelteam Personen met verward gedrag een ‘stand van zaken’ op meetmoment augustus 2017 opgesteld. In voorliggende rapportage wordt waar mogelijk de beweging inzichtelijk gemaakt die het afgelopen jaar is doorgemaakt

Dashboard

Op de website www.monitorverwardgedrag.nl is een groot deel van de resultaten zoals opgenomen in deze rapportage in een zogenaamd dashboard weergegeven.

In dit dashboard zijn de volgende onderwerpen terug te vinden:

• Stand van zaken per bouwsteen, uitgesplitst per regio.

In landkaartjes van Nederland wordt in één oogopslag duidelijk hoever de verschillende regio’s zijn met het uitvoeren van plannen en initiatieven ten aanzien van de betreffende bouwsteen.

• Informatie per regio: gemeenten die behoren tot de betreffende regio, informatie over de stand van zaken 2017 en stand van zaken 2018.

• Resultaten van een vragenlijst uitgezet onder alle gemeenten, naar hun mening ten aanzien van het realiseren van een goed werkende aanpak.

Hoe kan deze rapportage worden benut?

De inzichten uit deze rapportage kunnen benut worden door regio’s, gemeenten en partners om elkaar op te zoeken, ervaringen op te halen én het gesprek met elkaar aan te gaan. Ook levert de rapportage inzicht in issues die op landelijk niveau opgepakt kunnen worden.

Vooraf

2

Voorliggende rapportage bestaat uit zes onderdelen:

A. Samenvatting De samenvatting geeft de conclusies weer van “de stand van het land meetmoment 2018”.

B. Inzicht in de stand van zaken per bouwsteen Dit hoofdstuk beschrijft voor iedere bouwsteen de ‘stand van het land’ in augustus 2018. Dit beeld is vergeleken met de ‘stand van het land 2017’ voor de betreffende bouwsteen. De inzichten voor 2018 zijn tot stand gekomen door het voeren van groepsgesprekken en het uitvoeren van een zelfevaluatie in iedere regio. Voor het groepsgesprek is gestuurd op brede aanwezigheid namens betrokken partners: gemeenten, zorgaanbieders, vertegenwoordiging namens cliënten en naasten, veiligheidspartners, et cetera. Per regio is een factsheet opgesteld met de stand van zaken (per bouwsteen en op enkele algemene punten) voor de betreffende regio. Deze factsheets zijn wat betreft inhoud identiek aan de factsheets die in 2017 zijn opgesteld, zodat vergelijking in de tijd mogelijk is. De factsheets zijn (in een groot aantal regio’s) bestuurlijk geaccordeerd.

C. Verschillende perspectieven op het realiseren van een goed werkende aanpak van personen met verward gedrag Alle betrokken partners*

(vertegenwoordiging namens cliënten en naasten, woningcorporatie, gemeenten, veiligheidspartners, zorgpartners) is gevraagd hoe zij aankijken tegen het realiseren van een (lokale) goed werkende aanpak rond personen met verward gedrag. Aan hen is gevraagd wat hun algemene beeld is ten aanzien het organiseren van een (lokale) goed werkende aanpak, hoe zij de samenwerking tussen betrokken partners ervaren, wat hun trotspunten zijn en waar zij mogelijkheden voor doorontwikkeling zien. Deel C van deze rapportage beschrijft de mening vanuit deze verschillende perspectieven op de hiervoor genoemde thema’s. Waar deel B met name is gericht op een uitsplitsing per bouwsteen, bevat de informatie opgenomen in deel C informatie over de aanpak personen met verward gedrag als geheel.

Een ander verschil is dat deel B gericht is op een gezamenlijk regiobreed gedragen beeld en dat deel C aandacht besteedt aan de mening van de verschillende betrokkenen.

D. Borging De ambitie is geuit dat alle gemeenten en regio’s per 1 oktober 2018 beschikken over een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag.

Aan de betrokkenen is gevraagd naar het thema borging. In welke mate zijn onderdelen van de aanpak voldoende georganiseerd en geborgd, én welke uitdagingen zien zij ten aanzien van verdere borging en/of doorontwikkeling? Deel D van de rapportage geeft inzicht in de beelden die de regio’s en betrokkenen hebben op het thema borging.

E. Subsidies ZonMw Met het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag draagt ZonMw bij aan een goed werkende aanpak voor ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Het Actieprogramma is 1 oktober 2016 gestart en loopt tot en met 2020. Deel E van de rapportage geeft een analyse weer van de verstrekte subsidies door ZonMw.

F. Inzichten per regio De rapportage bevat in deel F per regio een A4 met feiten uit de betreffende regio.

(gebaseerd op de voortgang van de projecten en initiatieven per bouwsteen, de uitgezette vragenlijst onder gemeenten en andere partners en de verstrekte subsidies van ZonMw).

Inhoudsopgave

3

*We spreken in deze rapportage over ‘partners’. We beseffen ons dat deze term voor vertegenwoordigers namens cliënten en naasten niet perse de beste passende term is. Omwille van de leesbaarheid kiezen we voor de term partners of voor de term betrokkenen.