• No results found

Geografie Escamp

Escamp is een stadsdeel van Den Haag en is gelegen in het Zuidoosten van Den Haag.

Escamp bestaat uit verschillende wijken. De wijken: Rustenburg en Oostbroek, Leyenburg, Bouwlust, Morgenstond, Zuiderpark, Moerwijk en Wateringse Veld (Gemeente Den Haag, 2011).

De geschiedenis

Stadsdeel Escamp is in de naoorlogse jaren gebouwd als een nieuwbouwgebied voor keurige burgers. Escamp was ruim opgezet, met veel groen maar met weinig voorzieningen. De huizen waren keurige flatjes. De bevolkingssamenstelling begon in de jaren ‘70 te veranderen, toen de stedelijke vernieuwing in de Schilderswijk begon. Veel Schilderswijkers, van wie de oude woningen werden afgebroken, vestigden zich toen in de wijk Escamp

(Escamp is het saaiste stadsdeel van Nederland, 2004).

Er is in 2009 een stadsdeel QuickScan in het stadsdeel Escamp uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd door de organisatie Standpunt Den Haag. Hier is onderzoek geweest naar verschillende aspecten in het stadsdeel (Standpunt Den Haag, 2009).

Bevolkingsopbouw

Het aantal inwoners van stadsdeel Escamp bedraagt rond de 111.000 en vormt hiermee het stadsdeel met de meeste inwoners van Den Haag. Ruim de helft van de bewoners is van allochtone afkomst. Een derde van de bevolking is afkomstig uit de vier grote

migrantengroepen: Surinamers, Antillianen/Arubanen, Marokkanen en Turken, zoals te zien is in het onderstaande figuur van het Stadsdeelquicksan Escamp van Standpunt Den Haag (2009).

Nederland 54.287 49%

Turkije 12.054 11%

Suriname 11.709 11%

Westerse landen 11.526 10%

Overige niet-westerse landen 10.472 9%

Marokko 7.630 7%

Antillen/Aruba 3.251 3%

Totaal 110.929 100%

Inwoners Escamp naar herkomst in aantallen en procenten

Opleiding, werk & inkomen

De bevolking van Escamp heeft een relatief laag opleidingsniveau in vergelijking met het stedelijk gemiddelde. 45% van de inwoners van Escamp is lager opgeleid, tegen een gemiddelde van 32% in Den Haag. Een kleiner gedeelte heeft een opleiding op middelbaar niveau, 32%, vrijwel gelijk aan het Haagse gemiddelde opleidingsniveau.

Het percentage van hoger opgeleiden is 23%, tegen een gemiddelde van 36%.

11% van de potentiële beroepsbevolking van Escamp verricht geen betaald werk. Dit percentage ligt hoger dan het stedelijk gemiddelde van 9%.

Het gemiddeld besteedbare huishoudinkomen (10.906 euro per inwoner per jaar) ligt in Escamp relatief laag in vergelijking met andere stadsdelen in Den Haag.

Leefbaarheid & veiligheid

Een gemiddelde Hagenaar geeft een 7,1 als algemeen oordeel over zijn of haar buurt. De bewoners van Escamp geven een wat minder positief oordeel over de buurt, namelijk een 6,7.

32% van de bewoners van Escamp voelt zich wel eens onveilig in de buurt, ten opzichte van het gemiddelde van Den Haag, 25%, is dit vrij hoog.

In gesprekken met buurtbewoners worden de jongeren die op straat hangen en overlast veroorzaken, samen met de hoeveelheid rommel op straat als meest genoemde problemen benoemd.

Sociale samenhang

De ervaren sociale cohesie door de bewoners in Escamp wordt lager beoordeeld dan het Haagse gemiddelde: 5,5 tegen 5,9. De ervaren sociale cohesie is in Escamp opgebouwd uit het algemene buurtgevoel, medeverantwoordelijkheidsgevoel van de buurtbewoners en de mate van eigen activiteiten in de buurt.

Uit gesprekken met de bewoners komt naar voren dat discriminatie best veel voorkomt in stadsdeel Escamp. De autochtonen zouden problemen ervaren met de ‘buitenlanders’.

Autochtonen zouden het moeilijk vinden dat hun stadsdeel Escamp erg veranderd is de afgelopen twintig jaar. Er zijn namelijk in Escamp meer allochtonen komen wonen na de naoorlogse jaren (Standpunt Den Haag, 2009).

Voorzieningen, verenigingen & scholen

In stadsdeel Escamp zijn er meerdere winkelgebieden, namelijk de Leyweg, Ambachtsgaarde, Dierenselaan/Apeldoornselaan en Hoge Veld in het Wateringse Veld. Voorzieningen op het gebied van eerstelijns gezondheidszorg is ook vertegenwoordigd, het Hagaziekenhuis loc.

Leyweg is bekend in het stadsdeel. Op sociaal-cultureel gebied zijn er verschillende

wijkcentra te vinden, onder andere wijkcentrum Vrederust en wijkcentrum Morgenstond. Er zijn verschillende verenigingen voor sport en vrijetijdsbesteding. Een greep uit de variatie van de sporten en vrijetijdsbesteding zijn: manage de Eendenkooi, bowling world Zuiderpark, gymzaal de Drentse hoek, accommodatie SVS Denksportcentrum, accommodatie fysio’s gym, accommodatie Indoor Shooting Noordhaghe en de tafeltennisvereniging Wibats.

In stadsdeel Escamp zijn de scholen van het basisonderwijs goed vertegenwoordigd. Het voortgezet onderwijs bevindt zich vooral in de wijk Bouwlust. De voorscholen bevinden zich voornamelijk in de wijken Morgenstond en Bouwlust. Daarnaast heeft stadsdeel Escamp twee scholen voor Speciaal Basisonderwijs.

Qua hulp en ondersteuning biedt stadsdeel Escamp een opvang voor daklozen, Stichting MOOI, WZH-waterhof, Steunpunt Mantelzorg, Centrum Jeugd en Gezin, Stichting Samenlevingsopbouw Solidair (S.S.O.S.) voor onder andere voedselhulp etc.

(Gemeente Den Haag, 2012).

Mensen met een verstandelijke beperking in stadsdeel Escamp

De gemeente Den Haag heeft een sportgids ontwikkeld voor mensen met een handicap of chronische aandoening (Dekker, 2009). Hieronder staan een aantal varianten van

vrijetijdsvorming die in stadsdeel Escamp georganiseerd worden. Deze zijn er speciaal voor mensen met een verstandelijke handicap. Voor de vele andere sporten kan ik u verwijzen naar de Sportgids Den Haag.

Dansen VTV Den Haag – Streetdance. Locatie: Parkoers Zuiderpark (Escamp).

Notitie: Speciaal voor jongeren (12 tot 20 jaar) die het MLK-onderwijs volgen Info: Vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap

Judo Lu-Gia-Jen. Locatie: Baambruggestraat 6 (Escamp).

Info: Reguliere vereniging/G-team/lopers

Allerlei sport- en spelactiviteiten Stichting Sportbelang SGK. Locatie: Het Parkoers, Zuiderpark (Escamp). Info: Sportvereniging voor mensen met een verstandelijke handicap

 Voetbal Voetbalvereniging GONA. Locatie: Beresteinlaan (Escamp). Info: Reguliere vereniging/G-team/lopers

 Zwemmen VTV Den Haag. Locatie: Zwembad de Escamphof (Escamp). Info: Stichting voor mensen met een verstandelijke handicap

Stichting Vrije Tijd en Vorming (Stichting VTV) organiseert structureel activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking in het vrijetijdscentrum Parkoers in het Zuiderpark (Escamp). Er zijn verschillende activiteiten te doen: clubs (bv computerclub), cursussen (bv schilderen), sporten (bv paardrijden), evenementen (bv een disco), theatergroepen etc.