• No results found

‘So You Think You

In document CASA Jaarcahier 2012 (pagina 29-32)

Can Plan,

Also Do It

Ook Dan’

Naast het reguliere programma voert CASA ook externe op­

drachten uit (mits deze passen binnen de doelstellingen van CASA).

Op 5 april organiseerde CASA in opdracht van Kondor Wessels en Volkshuisvesting Arnhem op locatie de lancering van hun plannen voor de herbouw van de oude HBS aan het Willemsplein. Na een korte historische toelichting, presenteerde Edo Geesink (Geesink Weusten Architecten) de nieuwbouwplannen. Vervolgens droeg columnist Martijn Brugman op veras-sende wijze een column voor op het plein. Daarna ging Gerrit Breeman (directeur Volkshuisvesting Arnhem) in op de sociaal-maatschappelijke ambi-ties van het project. Ten slotte was er ruimte voor vragen en discussie.

Onder de titel Groene Monumenten organiseerde CASA op dinsdag 25 sep-tember een avond over de verduurza-ming van monumenten, met een hoofd-rol voor De Nederlanden van 1845.

Tijdens deze avond gaf Dudok expert Pieter Rings een inleiding over de ar-chitectuur van Dudok. Guus Berkhout, fondsmanager Triodos Vastgoed gaf de visie van Triodos op het verduurzamen van monumenten, waarna Marie-Jean-ne Sas van opZoom architecten een toelichting gaf op het ontwerp voor de renovatie van de entree.

Daarnaast heeft CASA in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem een onder-zoek gedaan naar potentiële museum-woningen in de stad. Volkshuisvesting heeft een plan om in samenwerking met het Nederlands Openluchtmu-seum woningen uit eigen bezit die nog in oude staat verkeren en tevens representatief zijn voor hun tijd en de volkswoningbouw uit die periode één keer in de maand open te stellen voor publiek.

CASA Jaarcahier 2011

In het CASA-Jaarcahier 2011 wordt in tekst en beeld een inhoudelijk verslag gedaan van alle activiteiten die CASA dat jaar heeft georganiseerd. Velen daarvan stonden in het teken van het centrale jaarthema Sur Place, dat zich richtte op de subthema’s Balans, Groene Koers en Re-cycling.

Naast een beschrijving van alle ver-schillende CASA-avonden, excursies en projecten staan hierin ook bijdragen van Steve Swiggers en Jibbe Willems.

ARNHEM ARCHITEKTUUR 1970­1999

Aansluitend op de architectuurkaarten 1800-1900, 1900-1945, 1945-1969 en 2000-2010 verscheen in april Arnhem Architektuur 1970-1999. De jaren zeventig en tachtig staan wel bekend als de ‘kritiese jaren’ in de Nederlandse architectuur. Kritiek is er inmiddels alom op de ‘vormeloosheid’ van de gebou-wen uit die tijd, maar zelfs deze periode heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Boven-dien verdubbelde Arnhem in deze periode bijna van omvang. Arnhem Architektuur 1970-1999, in stijl vormge-geven door O.K. Parking, belicht deze periode met ‘highlights’ als de Blauwe Golven van Peter Struycken, de Blik-kenbioscoop, het Nieuwe Velperpoort-station en het KEMA-Hoofdkantoor van Meyer & Van Schooten.

Souvenir Rijnboog. Struinen door de Weerdjes van weleer In het kader van het project Souvenir Rijnboog is een routekaartje versche-nen, die langs de historische foto’s in het Rijnbooggebied loopt. Alle beelden worden hierin beschreven en geven samen een inzicht in de bewogen geschiedenis van de Weerdjes, waar chique en shabby elkaar ontmoet-ten. De route, vormgegeven door Sinds1416 grafisch ontwerpers, is gratis verkrijgbaar bij het

Souvenirwin-keltje van Kwartiermakers, het Gelders Archief, Showroom Arnhem en diverse horecazaken aan de Rijnkade.

Doe Het Zelf. Arnhemse bottom up initiatieven

In opdracht van het Stimuleringsfonds voor Architectuur heeft CASA in het voorjaar lokale bottom up projecten geïnventariseerd. Deze zijn gebundeld en (deels uitvoerig) beschreven in Doe Het Zelf. Arnhemse bottom up initia-tieven. Het rapport, dat in een oplage van 50 exemplaren verscheen, is ook volledig te downloaden via de website van CASA (www.casa-arnhem.nl/ar-chief/2012/Doe Het Zelf Stedenbouw).

Het biedt niet alleen een inhoudelijk en handzaam overzicht van de lokale stedenbouw van onderaf, maar dient ook ter inspiratie om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Zomeransichtkaart

In navolging van de zeer succesvolle serie Arnhemse ansichten, die CASA vorig heeft uitgegeven, is deze zomer een gratis kaart verspreid. Onder de ti-tel ‘Groen uit Arnhem’ wilde CASA hier-mee een aantal lokale groene bottom up projecten in het zonnetje zetten: het Bartokpark van het DTO-Transitieteam, Hoeve Klein Mariëndaal en de populaire Roof Garden Arnhem, een initiatief van As We Speak en de Belhamels. Deze kaart vormde tevens een aankondiging van de lezingenreeks Proef de Stad.

Fotografie: Masha Matijevic (Roof Gar-den), Hoeve Klein Mariëndaal en Eva Broekema (Bartokpark)

AERNHEM ARCHITECTUUR tot 1800

Ter gelegenheid van Open Monu-mentendag verscheen in september Aernhem Architectuur tot 1800. De stad staat weliswaar niet bekend om zijn roemrijke (archictonische) verleden, toch valt er nog genoeg te

ontdek-Externe

opdrachten

CASA

Publicaties 2012

ken. Aernhem Architectuur tot 1800 beschrijft de vroege stedenbouw-kundige ontwikkeling van de stad en twaalf monumenten waaronder het Duivelshuis, het St.-Peters Gasthuis, de Sabelspoort en natuurlijk de Eusebius-kerk. De kaartzijde toont de historische stadsplattegrond van Nicolaas van Geelkercken uit de collectie van de Gelderland Bibliotheek Arnhem. Dankzij het A1 formaat zijn hierop de kleinste details zichtbaar.

Aernhem Architectuur tot 1800, is de laatste van de serie van zes architec-tuurkaarten, die door CASA worden uitgegeven en samen de bouwgeschie-denis van de stad Arnhem beslaan.

Iedere kaart bevat een inleiding op de periode in kwestie en een beschrijving van twaalf architectonische hoogtepun-ten uit die tijd. De vormgeving van elke kaart sluit daar ook bij aan. Alle kaarten zijn drietalig (Nederlands, Duits en En-gels) en ook te gebruiken als wandel- of fietsroute.

Etalage-expositie van de complete serie Arnhem Architectuur bij Boekhandel Hijman &

Arends (september 2012)

In document CASA Jaarcahier 2012 (pagina 29-32)

GERELATEERDE DOCUMENTEN