• No results found

7 SharePoint 2007 ondersteunt geen ‘inline editting’ Met inline editting kun je snel bepaalde velden veranderen

zonder het hele formulier met meta-data voor je te krijgen. Door het gebruik van inline editting kan de snelheid in de dagstart gehouden worden. Om hiervoor een oplossing te bieden wordt er gebruik gemaakt van een stuk maatwerk in de vorm van JavaScript.

Door het gebruik van deze code kan er met één klik op de projecttitel zowel de fase en de status worden veranderd. Daarbij is er ook de mogelijkheid om een opmerking toe te voegen, zodat voor iedereen duidelijk is waarom de status is veranderd.

Realisatie

Dit hoofdstuk beschrijft de manier waarop het dashboard gerealiseerd word. De tools gebruikt voor de realisatie en de omgeving worden hier ook besproken.

Tooling

Onderstaande tools zijn gebruikt tijdens de ontwikkeling van het dashboard. Microsoft Office: SharePoint Designer 2007:

SharePoint Designer ( SPD ) is tijdens de ontwikkeling gebruikt om het dashboard verder aan te passen aan de eisen en wensen van de afdeling. Zo kan in SPD gebruik worden gemaakt van voorwaardelijke opmaak om een veld een kleur te geven zodra deze aan een bepaalde waarde voldoet.

Microsoft Office: InfoPath 2007:

InfoPath is een tool om formulieren mee te ontwikkelen. Een voordeel van InfoPath is het feit dat er een koppeling mogelijk is met SharePoint. Hiermee kunnen bepaalde (bestaande) gegevens opgehaald worden, en gegevens uit het formulier verstuurd worden naar een SharePoint server. InfoPath 2007 kan worden gebruikt om het RFC-formulier te ontwikkelen en te publiceren naar een SharePoint pagina.

SharePoint Server 2007: AchmeaNet:

AchmeaNet is de bestaande SharePoint omgeving binnen Achmea. Binnen AchmeaNet moet het nieuwe dashboard gaan draaien. Daarbij moet er rekening worden gehouden met eventuele beperkingen, opgelegd binnen AchmeaNet.

Onze Projecten. Glashelder – De Digitale Dagstart

8

Schermafbeeldingen

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Vandaar dat dit hoofdstuk een aantal schermafbeeldingen bevat van het dashboard en de digitale dagstart. Het dashboard wat hier getoond wordt is in een vroeg stadium en kan ten alle tijden aangepast zijn ten tijde van de oplevering. Bij iedere schermafbeelding wordt een uitleg gegeven over de afbeelding. De afbeeldingen geven allemaal een aparte weergave van het dashboard. Om deze weergave te kunnen veranderen, moet er specifiek naar de lijst gekeken worden. In het dashboard, moet dus eerst op de lijst geklikt worden, voordat onderstaande views kunnen worden weergegeven.

Dashboardpagina - Overzicht

De dashboardpagina is het overzicht wat je als eerste ziet. Hierop is veel informatie te vinden. Zo is er een totaaloverzicht van de lopende projecten ( van alle teams, gesorteerd ), maar ook de betreffende projectdocumentatie.

9

Dagstart Weergave – Gegroepeerd per Team (Standaardweergave)

Deze weergave is speciaal ontworpen voor de dagstart. Vanuit de dashboardweergave, is met een klik op ‘Dashboard’ eenvoudig deze weergave op te vragen. Door middel van kleuren is snel te zien wat de status is, en teams waar je niet mee te maken hebt, kunnen eenvoudig dichtgeklapt worden. Daarbij is de datum van de huidige fase onderstreept, om snel te kunnen zien wat de eerstvolgende deadline is.

Te zien is:

• De status van het project is aangegeven met een kleur

• De datum van de huidige fase is onderstreept

• Team Input / Document Management dichtgeklapt

Onze Projecten. Glashelder – De Digitale Dagstart

10

Planningweergave – ccECM Build

In bovenstaande view staan datums vermeld van de verschillende fasen binnen een project. Deze datums komen overeen met de geplande opleverdatum. Omdat het voor kan komen dat de planning niet gehaald word, is er een aparte planningview aangemaakt. Deze is voor heel de afdeling, maar wel gegroepeerd per team. In deze view staan ook de daadwerkelijke opleverdatum genoemd, naast de datum wat de geplande opleverdatum was.

Te zien is:

• In welke fase het project zit

• Wat de geplande opleverdatum van de fases is

11

JavaScript menu

Een dagstart moet kort en krachtig zijn. Het is daarom belangrijk dat niet ieder project aangepast hoeft te worden als er een status veranderd. De standaard functionaliteit van SharePoint vereist dat je op het gewenste item kiest voor de optie bewerken, en dan het gewenste veld aanpast. Je kan je voorstellen dat dit moeten doen voor 15 projecten de snelheid flink uit de dagstart haalt.

Hiervoor is een oplossing ontwikkeld in JavaScript. Door middel van een Content Editor WebPart toe te voegen aan de site waar het dashboard zich bevind, is het mogelijk een stuk maatwerk JavaScript toe te voegen aan de SharePoint site. De gebruikte JavaScript code maakt het mogelijk om met een enkele klik verschillende velden te veranderen aan een dashboard item:

Status Fase Opmerking

Groen 1. Offerte Zelf in te vullen tekst

Oranje 2. Ontwerp Rood 3. Bouw 4. Test 5. Productie 6. Nazorg 8. On Hold 9. Verwacht Afgesloten

De actuele status van het project wordt niet weergegeven in de lijst met mogelijke statussen. Dat wil zeggen dat je een Groen project niet kan veranderen naar Groen. Datzelfde principe geldt voor het veranderen van de fase. Een project in de offertefase kan niet aangepast worden naar dezelfde fase.

Onze Projecten. Glashelder – De Digitale Dagstart

12

JavaScript code

In onderstaand Worddocument is de JavaScript code te vinden die bovenstaande aanpassingen mogelijk maakt.

JavaScript Oplossing SharePoint

1