• No results found

Sglykemische controle in mensen met slecht gecontroleerde bloedglucosewaarden en op

D

DANkwOORD

Allereerst wil ik de deelnemers aan onze studie bedanken. Zonder jullie bijdragen bestond dit proefschrift niet. Ik heb veel voldoening kunnen halen uit de verhalen over wat mindfulness voor sommigen van jullie heeft kunnen betekenen. Bedankt voor jullie deelname, inzet en het delen van jullie verhalen met mij.

Daarnaast wil ik Ivan heel erg bedanken voor zijn begeleiding en steun bij dit project. Ik had me geen betere co-promotor kunnen wensen. Voor elke vraag, hoe onbenullig ook, stond de deur open. Je humor, intelligentie, relativeringsvermo-gen en gezelligheid heb ik erg gewaardeerd en maakten onze samenwerking voor mij heel prettig. Frans, de samenwerking met jou vond ik ook heel prettig, dank je wel daarvoor. Je optimisme, vertrouwen en vriendelijke, open houding heb ik erg gewaardeerd. Ik heb goede herinneringen aan de overleggen met ons drieën waarbij minstens het eerste kwartier ging over zen/meditatie, interessante docu-mentaires of filosofie. Victor, dank je wel voor je relativeringsvermogen, kritische blik en humor (over golven enzo). of ik je nu vaak zag of niet ik had altijd het gevoel dat ik op je kon rekenen, zoals bij mijn papers of als er iets in mijn project zou misgaan.

Lieve ursula, Mariëtte, José en Carla, wat een geweldige psychologen had ik om mij heen om dit project te laten slagen. Ik ben heel blij dat ik met jullie heb kun-nen samenwerken en van jullie heb kunkun-nen leren. Dank jullie wel. De resultaten van onze studie reflecteren jullie bijdrage. Zonder jullie was dit proefschrift er niet geweest.

ook dank aan alle artsen, co-auteurs, diabetesverpleegkundigen en secretares-ses die hebben meegeholpen en aan de afdeling medische psychologie van het Máxima Medisch Centrum en het St. Anna Ziekenhuis voor het beschikbaar stel-len van hun ruimte. In het bijzonder dank aan: Marion Blonk, Pieter Spooren, Bert Bravenboer, Ronald Erdtsieck, Louis Lieverse, Arno Toorians, Hanny van Vroenhoven en alle studenten die mij met dit project hebben geholpen.

Het Diabetes Fonds en het Center of Research on Psychology in Somatic diseases wil ik bedanken voor de financiële steun die de DiaMind studie mogelijk heeft ge-maakt. Frans, Giesje en Mariska, dank jullie wel dat ik gebruik heb mogen maken van de Diabetes MILES data.

152

 | v DANKWooRD

Daarnaast dank aan mijn commissieleden Professor van Heck, Professor van Son, Professor Speckens, Dr. Geelhoed-Duijvestijn en Dr. Schroevers voor de tijd en moeite die jullie hebben genomen om dit proefschrift te beoordelen en mij op 16 mei te bevragen.

Lieve collega’s, ik wil jullie allemaal bedanken voor de fijne tijd die ik op de uni-versiteit heb gehad. Een speciale dank aan iedereen van de ‘wandelgroep’ voor alle fijne gesprekken, betrokkenheid en steun de afgelopen jaren: Annelieke, Antoinette, Corinne, Erla, Fleur, Giesje, Helma, Lianne, Mariëlle, Mariska, Marion, Moniek, olga, Simone en Willemien. Lieve Willemien, ik ben blij dat ik mijn kamer een aantal jaar met jou heb gedeeld. Dank je wel voor je adviezen en al onze leuke gesprekken. Lieve Mariëlle, we hebben de afgelopen jaren veel gedeeld, dank je wel voor alles. Ik vind het heel fijn om met jou om te gaan en hopelijk zetten we dat voort. Lieve Lianne en Helma, ik heb hele goede herinneringen aan onze tus-sendoor momentjes om even te kletsen, klagen en elkaar een hart onder de riem te steken. Dank jullie wel daarvoor. Het geeft mij een fijn gevoel dat jullie straks samen met Mariëlle achter mij staan. Lieve Marion, dank je wel voor je goede adviezen, alle leuke gesprekken en onze gedeelde bewondering voor het leven. Lieve Mirela, dank je wel voor alle hilarische momenten. onze trajecten lopen zo hetzelfde, hopelijk blijven we elkaar tegenkomen. Lieve Fleur, Loes en Simone, ik wil jullie bedanken voor jullie fijne gezelligheid. Lieve Corinne, dank je wel voor al je tips via mail en het altijd geïnteresseerd zijn. Verder wil ik ook de volgende mensen bedanken voor de fijne tijd: Bernard, Anke en Kim Smolderen (fijn om de zwangerschapsperikelen en babydingen met jullie te hebben kunnen delen), Nikki (fijn om in die laatste fase samen in hetzelfde schuitje te hebben gezeten), Marleen Pullens (het was een goede keuze), Lotje, Marjan, Corline en Wobbe (blijf je muziektips met me delen). En daarnaast: Brenda, Esther, Floortje, Hen-neke, Hester, Kitty, Krista, Liselotte, Madelein, Melissa, Pauline, Saskia en Viola. Buiten mijn promotietraject zijn er ook een aantal mensen die ik wil bedanken voor de afgelopen periode. Lieve Doshin, dank je wel voor al je inspirerende en wijze lessen in Vipassana. Wat is het toch een mooie levenswijze. Daarnaast dank aan de Science Café Tilburg club. onze stuk voor stuk interessante bijeenkom-sten bevestigen voor mij dat de wereld van wetenschap heel boeiend is en doen mij beseffen dat het een voorrecht is dat ik daar ook deel van mag uitmaken. Lieve vrienden, in het bijzonder Lijn en Marijk, Viv, Romme, Roeland en Arjanne, Sor en Mariko, ik wil jullie bedanken voor jullie steun, peptalks, gezelligheid en

D

vriendschap in de afgelopen jaren. Ik hoop dat we samen nog vele heerlijke ge-sprekken, discussies en analyses, saunabezoekjes, mejn’s, pictionary’s en pdp’s, kraamvisites ;-), ontbijtjes en vakanties zullen beleven! Lijn en Marijk, een speci-ale dank aan jullie. Het is zo fijn dat ik alles met jullie kan delen.

Liefste Robert en Cecilia, Brecht, Laura en Ella Noor. Wat een geluk heb ik met jullie als schoonfamilie. Dank jullie wel voor alle gezellige momenten, weekendjes weg en steun in de afgelopen jaren.

Liefste pap, dank je wel voor je wijze raad, onze interessante gesprekken en voor je vertrouwen in mij. Liefste zusje, broers, schoonzus en schoonbroer, dank jullie wel dat jullie er voor mij zijn. En vooral blijven lachen om die brosjes. Liefste oma’s, wat ben ik blij dat ik dit met jullie kan delen. Dank jullie wel voor alle steun. Mariska, dank je wel voor je interesse. Derk, dank je wel voor al je hulp de afgelopen jaren. Ik vind het bijzonder hoe vrijgevig je bent.

Liefste mam, jou wil ik heel erg bedanken. Je was niet alleen een hele goede men-tale steun voor mij tijdens dit traject, maar je hebt me daarnaast écht fantastisch geholpen door zelfs vragenlijsten voor mij in te voeren, intakes te doen, mij te helpen met mijn huishouden, met Jade etc. etc. Ik kan me geen lievere moeder voorstellen. Dank je wel.

Last but not least, natuurlijk wil ik mijn grote liefde en superman Lo (alias Wiwa) bedanken voor het feit dat je er altijd voor mij was tijdens dit traject en er altijd voor mij bent, voor dat je mij altijd aan het lachen kunt krijgen door je grapjes en gekkigheid, maar ook heel goed kan luisteren en de goede dingen tegen mij weet te zeggen. Het is zo bijzonder dat wij als kroon op onze liefde nu een fantastisch dochtertje hebben, Jade Nora (alias Jaadjetomaatje). Liefste Jade, je bent nu één jaar en mijn stralend zonnetje. Wat ben ik dankbaar dat ik mijn leven met jullie mag delen. Jullie maken mij heel gelukkig.