• No results found

voor jou

7. Sensibilisering en beeldvorming

7.1 Samen voor een dementievriendelijk Brugge

Doel:

De thematiek dementie laten infiltreren in het stadsweef-sel. Bevorderen dat zoveel mogelijk actoren in Brugge zich inzetten om mensen met dementie en hun omgeving te ondersteunen.

Genuanceerde beeldvorming realiseren. Inclusie van men-sen met dementie helpen realiseren.

Website 'Samen voor een dementievriendelijk Brugge!'

http://www.dementievriendelijkbrugge.be

De website die in afspraak met de stad ontwikkeld en be-heerd wordt door Familiezorg West-Vlaanderen vzw is uit-gegroeid tot een van de belangrijkste communicatiemid-delen van de actie. De site werd bij benadering 36.600 maal bezocht.

Solidariteitslogo

Een knoop in je zakdoek leggen om iets niet te vergeten.

Iedereen doet het. Niet alleen mensen met dementie. Pre-cies daarom kozen we deze afbeelding als symbool voor een dementievriendelijk Brugge. Handelaars, winkeliers, de dienstensector, de cultuursector en horeca-uitbaters worden uitgenodigd om de raamsticker van de geknoopte zakdoek in hun zaak aan te brengen als teken van

solidari-teit. Door dit logo op het raam of voordeur te kleven, geeft men te kennen dat mensen met dementie en hun familie welkom zijn in hun zaak/organisatie en dat ze kunnen re-kenen op een warme, betrokken dienstverlening.

Het logo werd overgenomen onder andere door Gent en Oudenaarde.

Dementievriendelijk concertgebouw

Het RECD Foton en het concertgebouw werkten samen voor een dementievriendelijk Brugge. Het concertgebouw ontving het solidariteitslogo van de geknoopte zakdoek als erkenning voor zijn engagement en zijn inspanningen om van het cultuurhuis een plek te maken waar mensen met dementie zich welkom weten en zich thuis kunnen voelen.

Op woensdag 7/10 werd een groep van 50 mensen (mensen met dementie en een familielid) gastvrij ontvan-gen door de medewerkers van het concertgebouw met koffie en gebak en een rondleiding achter de schermen.

Een dame met dementie getuigde hoe het bijwonen van concerten voor haar erg belangrijk blijft.

Dementievriendelijk Sint­Kruis

Naar aanleiding van een vraag naar ondersteuning voor een bewoner met een beperking en de ziekte van Alzhei-mer sloegen ‘t Veldzicht (dagverzorging en begeleid wo-nen mensen met een beperking) en Foton de handen in elkaar. Er waren verschillende overlegmomenten rond het thema ‘hoe draagvlak creëren voor een dementievriende-lijk Sint-Kruis?’ In 2016 zullen er verschillende initiatieven genomen worden. Dit wordt mee opgenomen in het jaar-actieplan 2016.

Dementievriendelijk cultuurcentrum

Er is een constructieve samenwerking met het cultuurcen-trum Brugge. Via kunst en cultuur willen wij het taboe rond de ziekte helpen doorbreken en bespreekbaar maken. In een overleg werd de bekendmaking van DMNT (januari 2016) en de aanwezigheid van Foton tijdens de voorstel-ling voorbereid.

Dementiewijzer

De gemeente Brugge zorgde voor een 2de editie van de dementiewijzer (4000 exemplaren).

Intervisiegroepen “Lerende Netwerken” ­ VVSG De VVSG organiseert lerende netwerken dementievrien-delijke gemeenten met het oog op de verdere verduur-zaming van de bestaande initiatieven. Expertise, goede praktijken, goede vormen, methodieken en nieuwe initia-tieven worden met elkaar gedeeld en overdraagbaar ge-maakt naar anderen.

Het netwerk laat niet alleen toe om kennis te delen maar beoogt ook een nieuwe dynamiek teweeg te brengen:

bestaande initiatieven te helpen verduurzamen en nieuwe initiatieven tot stand te brengen.

Er waren 2 bijeenkomsten in het Fotonhuis.

Kortsluiting

Toneelvoorstelling. 20, 21, 27, 28 maart

De amateurtoneelvereniging De Valk brengt een eigen stuk over de ziekte van Alzheimer.

Hiermee willen ze de ziekte op een toegankelijke en ver-teerbare wijze bespreekbaar maken. Foton kreeg de kans om zo nodig bij te sturen.

Triënnale Brugge 2015

Een medewerker van Foton gaf een lezing met als thema:

‘Wat als Brugge 80.000 mensen met dementie zou tellen?’

Dementievriendelijk museum

In een drietal gesprekken met een medewerker van het Hospitaalmuseum Brugge werd de actie ‘dementievrien-delijk museum 2016’ voorbereid. Aansluitend werd

i n h o u d w w w.d e m e n t i e.b e e x p e r t i s e c e n t r u m d e m e n t i e v l a a n d e r e n v z w j a a r v e r s l a g 2015 FOTON 53 kend hoe de stadsgidsen hierbij op gepaste wijze kunnen

gecoacht worden. Dit wordt mee opgenomen in het jaar-actieplan 2016.

7.2 Andere sensibiliserende activiteiten

Ontmoetingsdag jongdementie, Oostende, 28 nov 2015

Dwars door Brugge 10 mei 2015 ­ Sponsorloop voor Foton, in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen en ECD Sophia

7.3 Medewerking aan publicaties

Publicaties in samenwerking met Foton

• Een bevoorrechte getuige. Interview met Hilde Delameil-lieure, consulente regionaal Expertisecentrum Demen-tie Foton en thuisbegeleidingsdienst demenDemen-tie

In: Brood & bomen: dementie uitgelicht / Du Meunier, Eric; Goedemé, Hugo – Berchem: EPO, 2015. – 201 p.:

ill. – SBN 978-94-6267-028-0. P. 117-121.

• Dementiewijzer: een waaier vol antwoorden rond de-mentie: communicatietips voor een aangenaam con-tact met mensen met dementie. – SEL Noord-West-Vl., Stad Brugge, Expertisecentrum Dementie Foton, Over-legplatform Dementie Noord West-Vl., 2015 (2de ed).

• Dementiewijzer: een waaier vol antwoorden rond de-mentie: communicatietips / Overlegplatforms Dementie West-Vlaanderen, West-Vlaamse Samenwerkingsinitia-tieven Eerstelijnsgezondheidszorg (SEL), Expertisecentra Dementie Foton(Brugge) en Sophia (Kortrijk), Provincie West-Vlaanderen. – 2015.

8. Signaalfunctie

Doel:

Het regionaal expertisecentrum vervult in samenwer-king en afstemming met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw een signaalfunctie ten aanzien van de di-verse overheden, besluitvormers en beleidsmakers en de media teneinde trends, ontwikkelingen en knelpunten te duiden, te interpreteren en te expliciteren in verband met de zorg voor en begeleiding van de persoon met dementie en zijn omgeving.

• Vanuit ons intens contact met de noden van mantelzor-gers achten wij het noodzakelijk dat er een uitbouw komt van thuisbegeleiding met gespecialiseerde dementie-consulenten. Dit willen we bepleiten in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en an-dere actoren.

• Vanuit onze contacten met het zorgveld merken wij dat het een meerwaarde zou betekenen als ook in de thuiszorg referentiepersonen dementie hun plaats en financiering zouden krijgen. Dit willen we bepleiten in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en andere actoren.

i n h o u d w w w.d e m e n t i e.b e e x p e r t i s e c e n t r u m d e m e n t i e v l a a n d e r e n v z w j a a r v e r s l a g 2015 MEANDER 55

Interne organisatie

Directie

Katrien Aerts: secretaris OCMW Dendermonde

Consulenten en medewerkers Annemie Van Neck: ergotherapeute.

Werkt 4/5 in ECD Meander tot 31/03/15 (pensioen vanaf 1/04/15) Tanja Everaert: verpleegkundige, contextueel hulpverlener, DCM gebruiker Werkt 4/5 in ECD Meander

Leentje Vanderniepen: ergotherapeute, master in de gerontologie Werkt 1/2 bij ECD Meander tot 31/03/15

Fulltime vanaf 1/04/15

Jonas Keppens: ½ administratief medewerker in kader van sociale tewerkstelling vanaf 1/04/15 Liesbet Adriaensens: orthopedagoog, 1/5 administratief medewerker vanaf 1/08/15

Vrijwilligers

Pauwels André: helpt bij administratieve taken, houdt het documentatiecentrum bij.

M e a n d e r

expertisecentrum dementie provincie Oost­Vlaanderen zorgregio's Sint­Niklaas en Aalst

Kerkstraat 115 | 9200 Dendermonde | t 052 26 28 23 | meander@dementie.be

De bestaande tentoonstelling van ECD Meander en de werkgroep PC Aalst “Dementie uit de mist” werd vernieuwd (zie p.61).

Strategische doelstelling 1

Afstemming met Expertisecentrum