• No results found

verantwoording concept

Analyseschema 5: schrijfstijl en structuur

Rp Code Citaat

1 Checklist Ik zou dat wel handig vinden. Ik heb zelf ook al een soort lijst, maar als er nog een grotere lijst is, dan zou ik dat wel handig vinden en gebruiken. 5 Checklist Wat ik fijn vind om te lezen is een lijstje met 10 punten waar je op moet

letten met het aantrekken van kijkers en een lijstje met 10 punten voor het behouden van kijkers. Ik zou het ook wel fijn vinden om voorbeelden van succesverhalen erbij te zien.

5 Checklist Ja, dat je al die 10 punten even checkt of leest. Dan zou je er wel een afvinklijstje van kunnen maken, dat is wel een goed idee eigenlijk. 6 Checklist Alleen misschien kan je wel voor een bepaalde uitzending weer een

aantal stappen doorlopen. Voor wie doen we het, hoe lang gaan we uitzending, wanneer gaan we live. Daarboven moet wel nog een andere strategie liggen, misschien moet het dan een soort checklist worden van punten die je doorloopt.

6 Checklist Ja en eventueel uitgelegd met wat infographic plaatjes of stappenplannen of checklists. Ik wil graag dat het makkelijk te scannen is en dat er een goede inhoudsopgave is, zodat je dingen goed kan nazoeken.

4 Checklist Ja, vind ik wel. Ik denk dat dat heel fijn zou werken

1 Schrijfstijl Wat ik soms merk bij andere boeken, als ik merk dat de inhoud te veel gericht is aan beginners, dan scrol ik soms door. Ik kijk dan wel vaak verder om te kijken of het nog dieper gaat.

2 Schrijfstijl Het moet fris en helder zijn. Daarnaast moet het ook niet te langdradig zijn.

3 Schrijfstijl Vormgeving is belangrijk, zorg dat je geen grote verhalen gaat schrijven, houd het simpel.

4 Schrijfstijl Ik hou er wel van als het kort en duidelijk is, er hoeven geen onnodige dingen omheen.

6 Schrijfstijl Het moet kort geschreven zijn, lekker smoelen en niet te lang zijn. Zeker voor een handleiding verwacht je to the point teksten die kort en krachtig zijn.

1 Stappenplan Een duidelijke planning in de handleiding zou wel fijn zijn, zodat je zeker weet dat je alle stappen goed gedaan hebt.

1 Stappenplan Ik denk dat je dan een beetje aan de hand wordt genomen, stap voor stap. Dat je de grote lijnen in ieder geval weet.

3 Stappenplan Het voordeel van een goede handleiding is dat mensen weten welke stappen ze moeten doorlopen en op welk moment ze zaken geregeld moeten hebben.

3 Stappenplan Voor een handleiding zou het handig zijn voor beginnende partijen om een stappenplan erin te verwerken.

4 Stappenplan Ik denk dat het wel handig zou zijn om een stap voor stap guide te hebben over hoe je zo’n livestream voorbereid. Dus het regelen van techniek, mensen en locatie, dus eigenlijk alles wat je nodig hebt op het moment dat je wilt streamen.

1 Voorbeelden Ja, voorbeelden zouden wel handig zijn, die kun je op je eigen onderwerp aanpassen dan. Op zich zou ik voorbeelden wel fijn vinden.

2 Voorbeelden Ik denk dat het voor bedrijven zonder kennis, handig is dat er wat voorbeelden worden gebruikt.

3 Voorbeelden Dat zou ik dus niet doen, want je bent nooit volledig. Er zijn altijd uitzonderingen waarbij zo’n situatie niet van toepassing is. Dus ik zou altijd een regel opnemen: indien het van u voor belang is, noem de voordelen van een livestream. Dan is het aan de partij om daar iets mee te gaan doen.

5 Voorbeelden Mijn ervaring is dat een afbeelding of voorbeeld toevoegen in een handleiding wel erg zou helpen. Dat zou ik dus ook in dit geval doen. 5 Voorbeelden Ik zou het ook wel fijn vinden om voorbeelden van succesverhalen erbij

te zien.

6 Voorbeelden Hoe concreter, hoe beter. Als dat voorbeelden omvat is dat goed, maar als dat niet te doen is of er geen voorbeeld is omdat je generieke tips wilt geven, dan is dat maar zo

1 Lezer Ik, omdat ik ook degene ben die alles organiseert en ook de technische kant doet. Dus mijn collega is degene die de inhoudelijke kant doet en de vragen beantwoordt. Ik ben degene die de marketing, werving en technische kant doet.

1 Lezer Ja, misschien zal mijn baas het ook lezen omdat hij het ook interessant vindt. Ik ben wel degene die het vooral zou lezen.

2 Lezer Ik, denk ik.

6 Lezer In eerste instantie ik. Misschien zullen een aantal mensen die hier als presentator werken of techniek doen hem later lezen, een aantal dagen voor de livestream. Als ze hem al een keer gelezen hebben, dan zouden we hem nog bij de volgende keer livestreamen weer opnieuw kunnen versturen. We kunnen dan bijvoorbeeld bespreken wat de focuspunten zijn naar aanleiding van de vorige keer.

1 Taak Ik bereid de advertenties voor om mensen te werven, ik doe eigenlijk alles. Wij nemen het informatieve deel altijd op van tevoren, omdat het best wel een flink stuk informatie is. Dus als er iets fout gaat, kunnen we dit er meteen van tevoren eruit halen. Dus het hele voorbereiden doe ik zelf. De PowerPoint maak ik samen met een collega.

1 Taak Inhoudelijk een beetje, mijn collega maakt de opzet voor de inhoud van het webinar. Ik ben dan degene die samen met hem de vormgeving doet en het opnemen doen we ook samen, de rest doe ik alleen.

2 Taak Ja, wij huren externe partners in. We werken met drie camera’s, ons technisch centrum is een soort kleine regieruimte met een decoder. 2 Taak De hele techniek begeleiden, het zorgen dat alles loopt en werkt. We

3 Taak In het ene geval bereiden we het inhoudelijk voor, dat is wetenschappelijke journalistiek. In zo’n symposium zijn wij meer de technische partij die het realiseert.

3 Taak Wij nemen in de meeste gevallen alleen de technische kant over, dus wij zorgen dat er mensen zijn die video-opnames kunnen maken, die de verbinding kunnen leggen et cetera. Wanneer wij betrokken worden bij de wetenschappelijk inhoudelijke kant, dan doen wij dat ook. Maar wij houden ons bijvoorbeeld niet bezig met het versturen van uitnodigingsbrieven, facturen van de zaal, dat soort dingen doen wij allemaal niet.

4 Taak Een collega die meer bij studiekeuze zit en ik van de social media afdeling doen dit met zijn tweeën. Wij bereiden het voor door een student te regelen die de presentatie wil doen, wij regelen de apparatuur en zorgen voor een aantal vragen als back-up. Als er dan even geen vragen binnenkomen, dan hebben we nog een aantal vragen voorbereid die besproken zouden kunnen worden.

1 Vaardigheidsniveau Ik denk dat ik wel een stuk meer gevorderd ben omdat ik al twintig webinars heb gegeven waarvan ik alle werving en inhoud heb gedaan. Nu gaan heel veel dingen al automatisch voor mij.

2 Vaardigheidsniveau Zeer ervaren.

4 Vaardigheidsniveau Een 7 denk ik. We kunnen een prima livestream draaien, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

6 Vaardigheidsniveau Echt experimenterend.

1 Structuur Ik heb zelf al veel webinars gegeven, dus ik zou het heel fijn vinden als er ook kleine tips in staan waar ik zelfs nog iets uit kan halen.

1 Structuur Het ligt misschien ook aan wie je doelgroep is want iemand die zijn eerste webinar geeft, die wil de grote lijnen en daarna pas kleine dingen. 1 Structuur Voor mij zou ik het fijn vinden als het een hele duidelijke opzet heeft. Ik zou het niet erg vinden als het heel dik, als het voor mij maar duidelijk is waar ik moet zijn voor welk probleem.

3 Structuur Degene die het leest is nog onwetend onbekwaam, hij weet nog niet wat hij weten moet van een livestream. Dus als ik hem dan een heel dik boek over een livestream ga geven, dan raakt iemand de weg kwijt. Dus als ik een simpele uitleg en handleiding heb, dan loopt hij vanzelf tegen dingen aan die hem nog niet duidelijk zijn.

5 Structuur Er zijn vaak online al heel veel teksten te vinden, maar dit zijn meestal teksten van bedrijven die diensten aanbieden op het gebied van livestreamen. Het wordt dan meestal een hele erge promotietekst, alleen de pluspunten van livestreamen worden benoemd. Ik zou het fijn vinden als een stuk wat meer in balans is en ook de negatieve punten van livestreamen laat zien.

6 Structuur Mocht je voor een bedrijf al meerdere uitzendingen hebben gemaakt en daar zijn specifieke situaties uit te halen, dan zou ik het niet laten. In eerste instantie zou ik gewoon generieke tips maken met waar je op moet letten.

6 Structuur Ja en eventueel uitgelegd met wat infographic plaatjes of stappenplannen of checklists. Ik wil graag dat het makkelijk te scannen is en dat er een goede inhoudsopgave is, zodat je dingen goed kan nazoeken.

Analyseschema 6: Vormgeving

Rp Code Citaat

1 Vormgeving Ik denk dat mooie vormgeving altijd fijn is. Als iets er mooi uit ziet, dan kijk je er ook graag naar. Er zijn ook genoeg handleiding die ik lees, die er aan de voorkant mooi uit zien maar verder beknopt en duidelijk zijn. Ik heb bijvoorbeeld voor mij een handleiding over email marketing. De voorkant ziet er mooi uit maar de rest zijn gewoon a4tjes met tekst. Dat is voor mij dan ook wel prima. De visuals zijn wel altijd heel duidelijk, dat vind ik wel fijn.

1 Vormgeving Ik ben visueel ingesteld, met een visual kunnen sommige zaken heel duidelijk worden weergegeven.

5 Vormgeving Mijn ervaring is dat een afbeelding of voorbeeld toevoegen in een handleiding wel erg zou helpen. Dat zou ik dus ook in dit geval doen.

6 Vormgeving Ja en eventueel uitgelegd met wat infographic plaatjes of stappenplannen of checklists. Ik wil graag dat het makkelijk te scannen is en dat er een goede inhoudsopgave is, zodat je dingen goed kan nazoeken.

1 Vorm Op zich lijkt een boekje mij handig want daar kan je ook tekstueel voldoende in kwijt. Een soort van handleiding gids.

2 Vorm Een pdf’je. 3 Vorm Ik zou beide doen.

4 Vorm Ik denk dat het allemaal wel mogelijk is. Een pdf met een quick guide erin, dat zou wel kunnen. Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit.

4 Vorm Wat op zich een mooie toevoeging zou zijn, is een korte video waarin staat hoe je de livestream opzet.

5 Vorm Voor mij persoonlijk maakt het niet uit. Ik kan me voorstellen dat andere mensen wel een voorkeur hebben voor een bepaald medium.

5 Vorm Nee, maar een pdf biedt je de mogelijkheid om het beide te doen. Ik denk dat dat wel een aardige keuze zou zijn.

6 Vorm Een pdf lijkt mij fijn.

1 Digitaal Ik doe veel dingen digitaal, dus ik denk dat ik het digitaal sneller zou lezen. 2 Digitaal Digitaal.

3 Digitaal Mijn ervaring bij belangrijke zaken, is dat je het liever op print wil hebben. Maar je kan het natuurlijk digitaal naar mensen versturen, dan kunnen zij het vervolgens printen.

4 Digitaal Dat maakt mij ook niet uit. Ik zou hem digitaal willen ontvangen, dan kan ik zelf bepalen of ik hem ga printen.

5 Digitaal Nee, maar een pdf biedt je de mogelijkheid om het beide te doen. Ik denk dat dat wel een aardige keuze zou zijn.

6 Digitaal Ik lees het digitaal. Dat zou misschien voor collega’s verschillen, maar dan kan je het printen en is het ook prima.

Bijlage 5. Codeboom