• No results found

Schooltijden en vakanties

5.9 21th Century Skills

7. Schooltijden en vakanties

7.1 Schooltijden

Vanaf 1 februari 2021 hanteren we een continurooster. De kinderen blijven dan onder de middag op school om een broodje te eten. Alle kinderen hebben dezelfde schooltijden.

De schooltijden zijn:

School open

Aanvang lestijd

Einde lestijd

maandag 8.20u 8.30u 14.15u

dinsdag 8.20u 8.30u 14.15u

woensdag 8.20u 8.30u 12.15u

donderdag 8.20u 8.30u 14.15u

vrijdag 8.20u 8.30u 14.15u

Het Protocol Continurooster kunt u HIER lezen.

7.2 Onderwijstijd

Scholen hebben meer ruimte om zelf de onderwijstijd in te delen. Wel moeten we daarbij aan een aantal normen voldoen:

Leerlingen moeten over 8 achtereenvolgende jaren in totaal 7520 uur onder- wijs krijgen.

Vroeger mocht een schooldag niet langer dan 5,5 uur duren. Dat mag nu wel.

Scholen moeten wel zorgen voor een evenwichtige verdeling van activiteiten over de dag.

Scholen mogen ervoor kiezen om leerlingen in alle schooljaren evenveel uren onderwijs te geven. Als scholen hiervoor kiezen, krijgen alle leerlingen mini- maal 940 uur onderwijs per jaar.

Wanneer scholen er toch voor kiezen om leerlingen in de onderbouw minder uren les te geven, dan krijgen de leerlingen in de eerste 4 schooljaren gemid- deld 880 uur en in de laatste 4 schooljaren gemiddeld 940 uur per schooljaar.

De overige 240 uren mag de school over de verschillende leerjaren verdelen.

Op ’t Ruimteschip werken we voor alle groepen met dezelfde schooltijden (zie 7.1 Schooltijden), waarbij de kleuter 5 extra lesvrije dagen hebben (zie 7.6 Vakantie-rooster).

Dit schooljaar gaan de kinderen van de groepen 1 en 2 929 uren naar school, de groepen 3 t/m 8 963 uren. Dit is ruim boven de minimumnorm van het ministerie.

Met deze verdeling halen de kinderen over 8 schooljaren ruimschoots de norm van 7520 uren.

7.4 Kinderen naar binnen brengen

Zolang de beperkende corona-maatregelen gelden, brengen ouders de kinderen tot de poort van de school. Kinderen lopen het plein op, ouders blijven wachten bij het hek. Dit geldt ook voor het ophalen van de kinderen.

Natuurlijk kunnen er uitzonderingen op deze regel zijn. Ouders van nieuwe kleu-ters mogen, als zij dat willen, meelopen tot de voordeur van de school. U kunt uw kind zelf het beste, weet wat nodig is voor uw kind.

Terug naar inhoudsopgave

Als de corona-maatregelen worden opgeheven hante-ren we weer ons normale beleid:

Vooral voor de nieuwe kleuters kan de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool natuurlijk groot zijn.

Daarom lopen ’s morgens veel ouders de school binnen om hun kind te begeleiden naar hun groep.

We streven er naar om dit naar binnen brengen in de loop van de tijd af te bouwen. We snappen dat het voor opa of oma leuk is om weer eens mee naar binnen te gaan, maar hopen ook dat in het kader van het werken aan zelfstandigheid de kinderen op den duur alleen naar binnen gaan.

U kent uw kind zelf het beste, weet dus heel goed wat uw kind nodig heeft. Hier-voor is uiteraard begrip.

We vragen ouders van de oudere kinderen om alleen in uiterste gevallen of bij een dringende boodschap aan een leerkracht even mee naar binnen te lopen. U mag de boodschap ook aan de collega doorgeven die bij de deur staat. Ook een be-richtje via de e-mail ’s morgens is een prima alternatief.

Wij stellen ons hiermee niet ongastvrij op, maar willen kort na aanvangstijd met de lesactiviteiten beginnen.

7.4 Speelkwartier

Groep 3 heeft iedere dag pauze vanaf 10.00 uur tot 10.15 uur, vaak in combinatie met het buiten spelen van de kleuters, en de groepen 4 t/m 8 van 10.15 tot 10.30 uur; bij de kleu-ters is het buiten spelen opgenomen in het dagprogramma.

Bij slecht weer blijven de kinderen binnen en spelen ze spelletjes in de klas.

7.5 Verzuim door ziekte

Het kan voorkomen, dat uw kind bij ziekte of

bij een bezoek aan een medisch specialist de school moet verzuimen. Wij ver-zoeken u dit vóór schooltijd door te geven, bij voorkeur via een berichtje met Parro. Het is in het belang van het kind, dat we weten waar uw kind is.

Tot 8.30 uur en tussen de middag lezen de leerkrachten Parro-berichtjes. Drin-gende berichten buiten deze tijd graag per telefoon aan de administratie.

7.6 Vakantierooster

‘t Ruimteschip volgt, in samenspraak met de Bonifatiusschool, de vakantierege-ling van de rijksoverheid. Met het oog op de toekomst is het rooster voor beide scholen opgesteld.

Het schooljaar telt 41 lesweken, de start is op maandag 17 augustus 2020 en de laatste schooldag is op vrijdag 9 juli 2021. Regio Noord start als eerste met de zomervakantie.

Terug naar inhoudsopgave

De meivakantie is landelijk vastgesteld in de periode zaterdag 1 mei t/m zondag 9 mei. Door vier margedagen en Koningsdag (27 april) te koppelen, is er een meivakantie van ruim twee weken. Alle scholen in de gemeente Opmeer confor-meren zich aan deze keuze (zie advies Rijksoverheid).

De wettelijke minimumnorm ligt voor acht jaar onderwijs op 7520 uur, als school hanteren we de norm van 7560 uur waar we ruimschoots aan voldoen. De gewij-zigde lestabel als gevolg van de coronaperiode, valt vooralsnog buiten het wette-lijk kader. Gemiddeld genomen eindigt de lestabel na acht schooljaren op 7610 uur. Daarmee is er voldoende marge bij calamiteiten (bijv. defecte verwarming) en zijn deze uren inzetbaar in de laatste schoolweek om groep 8 eerder uit te zwaaien.

In schooljaar 2018-2019 zijn de schooltijden ‘t Ruimteschip voor de groepen 1-2 gelijk getrokken. Voor de groepen 3-8 wordt de norm van 960 lesuur en voor de groepen 1-2 van 930 lesuur per jaar gehanteerd. Deze uitgangspunten hebben tot gevolg dat de groepen 1-2 een aantal roostervrije dagen heeft. De urenbere-kening loopt, i.v.m. de variabele schooljaren (38 - 42 weken), van 1 oktober tot 1 oktober.

Alle overwegingen hebben geresulteerd in het volgende schema van vakanties en vrije dagen voor het schooljaar 2020/2021, goedgekeurd door de Medezeggen-schapsraad. Waar vrije dagen en teamscholing aan vakanties zijn gekoppeld, zijn die als blok geplaatst:

Rooster van vakanties en vrije dagen Vakantie / Vrije dag

Studiedag Herfstvakantie

Dinsdag 15 september

Zaterdag 10 oktober t/m Zondag 18 oktober

Studiedag

Zaterdag 19 december t/m Zondag 3 januari

2021:

Vrijdag 19 februari vanaf 12.00u t/m Zondag 28 februari Studiedag

Donderdag 1 april vanaf 12.00u

Vrijdag 2 april Terug naar inhoudsopgave

Tweede Paasdag Maandag 5 april

Meivakantie Zaterdag 24 april Zondag 9 mei

Hemelvaart Donderdag 13 mei t/m Zondag 16 mei

Pinksteren Maandag 24 mei

Kleuters vrij

Studiedag Studiedag

Woensdag 9 juni

Vrijdag 18 juni Maandag 21 juni

Groep 8 vrij Groep 1-2 vrij Zomervakantie

vanaf woensdag 7 juli vanaf donderdag 8 juli Vrijdag 9 juli, 12.00 uur

11.15u 15.15u

t/m zondag 22 augustus Als u de vakantieplanning van het ministerie voor de komende jaren wilt weten, verwijzen we u naar de website van het ministerie, deze is HIER te lezen.

Wel wijzen we u er op, dat in het Platformoverleg po-vo wijzigingen kunnen worden aangebracht voor de regio. Vraag bij het boeken van een vakantie die nog niet door de school bekend is gemaakt vooraf altijd informatie op school.

7.7 Verlof buiten de vakanties om

Kinderen van 5 jaar en ouder zijn leerplichtig en moeten dan ook naar school, de leerplichtambtenaar is belast met het toezicht hierop.

Wij zijn van mening dat het op vakantie gaan dient te gebeuren tijdens de normale schoolva-kanties. Mocht dit onoverkomelijke problemen opleveren, bijv. in verband met het werk, dan kan in overleg met de leerplichtambtenaar verlof wor-den gegeven.

Ook kunnen kinderen verlof krijgen in verband met bijzondere familieomstandigheden. Verlof wordt niet gegeven voor verlenging van een va-kantie, lang weekend of ‘midweek’.

Een aanvraag voor verlof moet altijd schriftelijk gebeuren en dient 6 weken van tevoren te worden ingediend. Een formulier voor aanvraag van schoolverzuim is bij de directie verkrijgbaar, kunt u HIER vinden of kunt u downloaden op de web-site (rubriek Formulieren).

De toelichting op dit formulier namens de gemeente Opmeer kunt u HIER lezen, het beleid van SKO West-Friesland, dat voor ons basis is voor beleid, is HIER te lezen.

Terug naar inhoudsopgave