• No results found

School en ouders

In document SCHOOLGIDS B.M.D.B. DIERMEN (pagina 23-26)

Wij hechten waarde aan een open en professionele communicatie met ouders.

Uitgangspunten hierbij zijn wederzijds respect, betrokkenheid en eigen

verantwoordelijkheid. Hiermee werken we aan een stimulerende en positieve leer- en werkomgeving.

6.1 Contacten met school

Op verschillende manieren houden wij contact met ouders. Dat doen we door:

• Berichten via Social Schools;

• het afleggen van ouderbezoeken in groep 1 en groep 5;

• de oudervragenlijst, twee keer per jaar;

• het beleggen van drie contactavonden per jaar;

• Het beleggen van een ouderavond, samen met de oudercommissie en MR;

• Het houden van een vierjaarlijkse ouderenquête;

• Het organiseren van diverse activiteiten;

• De schoolgids;

• De website.

Waar nodig wordt ook met de ouders telefonisch overleg gepleegd over de resultaten van hun kind. U kunt zelf ook contact opnemen met de leerkracht of directie als u vragen of opmerkingen heeft. Wij vragen u wel dit zoveel mogelijk na schooltijd te doen.

Daarnaast is het mogelijk om een e-mail te sturen naar de leerkrachten. Wij verzoeken u om daarbij het volgende in de gaten te houden:

• Het is niet verstandig om via de e-mail zorgen of gevoelige zaken rondom een leerling te delen.

• Het is wel mogelijk om via de e-mail een moment af te spreken met de leerkracht om de zorg te bespreken.

• Leerkrachten lezen voor schooltijd geen e-mails.

• Als u een spoedige reactie op een vraag verwacht, is het beter om te bellen naar het telefoonnummer van school: 033-2451982.

• Wij gaan er vanuit dat er vertrouwelijk met de e-mails van leerkrachten wordt omgegaan.

6.2 Aanmelden van nieuwe leerlingen

Kinderen die de leeftijd van 4 jaar bereiken, kunnen worden aangemeld op school.

Ouders die hun kind willen opgeven, kunnen het aanmeldingsformulier verkrijgen bij de directeur. Ouders die nog niet eerder een kind hebben aangemeld, worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de directeur.

Leerlingen die voor het eerst naar school gaan, krijgen ongeveer 4 weken van tevoren bezoek van de leerkracht van de onderbouwgroep. De leerkracht maakt hiervoor een afspraak. In de vier weken voordat het kind vier wordt, mag het tien dagdelen, verdeeld over 5 schooldagen komen wennen. Deze worden tijdens het kennismakingsbezoek gepland.

Kinderen zijn vanaf de maand nadat ze 5 jaar zijn geworden leerplichtig. Dan moeten kinderen een school bezoeken.

Op u rust de verplichting ervoor te zorgen dat het kind regelmatig de school bezoekt.

Het kan gebeuren dat een schoolweek van 24,5 uur voor een vijfjarige nog wat te vermoeiend is. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een speciale regeling. Die houdt in dat een vijfjarige kleuter ten hoogste vijf uur per week thuis mag blijven, als de ouders dat maar tijdig doorgeven aan de schoolleiding.

6.3 Inspraak, rechten en plichten

Een goed contact met de ouders stelt onze school zeer op prijs. Minimaal één van de ouders heeft, indien mogelijk, namens onze school een plaats in het bestuur.

Dit bestuurslid is de bestuur gedelegeerde van de school. Via die persoon kunt u in contact treden met het bestuur of uw vragen stellen over het beleid van het bestuur.

Bestuur gedelegeerden van onze school:

Mevr. K. Bloed-van Ginkel

Ouders van kinderen van onze school hebben inspraak via de oudercommissie en Medezeggenschap Raad.

6.4 Oudercommissie

De oudercommissie is door het bestuur ingesteld en stelt zich ten doel:

• De bloei van de school te bevorderen, in het bijzonder door het leveren van daadwerkelijke bijdrage ten behoeve van de school.

• Bij de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen liefde en belangstelling voor de school te bevorderen.

Enkele taken van de OC zijn:

• Het verlenen van hulp bij binnen- en buitenschoolse activiteiten in overleg met, en onder verantwoordelijkheid van de schoolleiding en het team.

• Behulpzaam zijn bij het maken of herstellen van speel- en leermiddelen enz.

Ieder jaar belegt de oudercommissie van onze school een jaarvergadering waar ouders inzicht krijgen in het financieel jaar verslag en de activiteiten die zijn georganiseerd.

De leden van de oudercommissie zijn met name actief bij de dropping, het Kerstfeest, de Paaslunch en andere buitenschoolse activiteiten.

Veel ouders helpen eens in de acht tot tien weken op zaterdagmorgen ijverig mee bij de inzameling van oud papier en oud ijzer. Op deze wijze wordt de oudercommissiekas extra gespekt en is het mogelijk om over te gaan tot aanschaf van leuke dingen in en om de school, die het onderwijs ondersteunen en de gezelligheid op school verhogen.

Op dit moment hebben de volgende ouders zitting in de ouderraad:

Voorzitter: Dhr. K. Bloed Secretaris: Dhr. A. v. Bokhorst

Penningmeester: Mevr. I. Cozijnsen Lid: Dhr. H. Ossendrijver

Mevr. G. Torsius

6.5 Medezeggenschapsraad

Sinds mei 2006 is er een MR aan onze school verbonden. De doelstelling van de MR is het behartigen van de belangen van de kinderen, de leerkrachten en de ouders. Om de belangen goed te kunnen behartigen heeft de MR wettelijke middelen gekregen:

instemmingsrecht en adviesrecht. Zaken betreffende de school kunt u altijd op een MR vergadering aan de orde stellen. De vergaderingen zullen in de nieuwsbrief worden aangekondigd.

Het is wel prettig dat u van tevoren even bij de MR het aandachtspunt op de agenda laat zetten en komt toelichten. Wij willen hier duidelijk aangeven dat de MR geen klachtencommissie is. De eerste weg om bepaalde zaken op school aan de orde te stellen is via de leerkracht of de directeur. Zaken die het schoolbeleid als geheel aangaan, kunnen via de MR geagendeerd worden en bij de secretaresse worden ingediend. De MR draagt medeverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van ons onderwijs. Tevens heeft zij oog voor het welzijn van de kinderen en het personeel.

De MR bestaat uit:

Personeel: Mevr. G. de Lange en Mevr. T. Vijge Ouders: Dhr. B.D. van Soest en Mevr. T.W. v.d. Pol

6.6 Vrijwillige Ouderbijdrage

Wij vragen voor de kinderen die bij ons op school komen GEEN ouderbijdrage.

Dit is vrij uniek in Nederland. Dankzij de inkomsten van oud papier en oud ijzer is de Oudercommissie in staat om alle bijkomende kosten te betalen.

Toch doen we weleens een beroep op uw bijdrage. Voorafgaand aan de viering van de verjaardagen van de leerkrachten, eventuele geboortes in gezinnen en afscheid. Dat is een vrijwillige bijdrage. Bij de viering van het Sinterklaasfeest mag u voor uw kind een cadeautje kopen van ongeveer 5 euro en voor het schoolreisje proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden. Wij vinden dat een kind niet meer dan 5 euro mee mag nemen. Bij verlies zullen wij niet vergoeden.

In document SCHOOLGIDS B.M.D.B. DIERMEN (pagina 23-26)