• No results found

Scholen en organisaties die in contact staan met educatie boerderijen

In document Inventarisatie jeugdboerderijen (pagina 66-68)

Algemene Basisschool Het Hoge Vorden

Omschrijving: Christelijke basisschool, 350 leerlingen, dorpsschool, 4-12 jaar.

Contact met boerderijeducatie: januari 2007 hebben ze voor het eerst contact gezocht met de 2 boerderijen. Via Natuurmonumenten kreeg de leerkracht de naam van een van deze boeren door omdat ze een dochter hebben die ook meedraait op het bedrijf. Dus genoeg man/mens kracht. De andere boerderij kende de leerkracht. Er gaan 2 klassen naar de boerderij van maart tot de herfstvakantie in oktober. Dit jaar hebben ze voor groep 7 gekozen. Dat waren 2x 25 kinderen Volgend jaar wordt het misschien groep 6. De kinderen doen mee bij alle voorkomende werk- zaamheden op de boerderij. Het bezoek duurt van 12.30 -15.00

De bezoek(en) worden gefinancierd met subsidie van de provincie, LTO en Rabobank. Kinderen gaan met de fiets naar de boerderij (15 minuten).

Basisschool Den Hazenest Tilburg

Dit is een reguliere katholieke basisschool. Met kinderen van 4 t/m 12 jaar. De kinderen die hier op school zitten zijn voornamelijk Nederlands sprekend een enkele kleuter is dat nog niet.

Contact met boerderijeducatie: De school staat in contact met een varkensboerderij/ paprikaboerderij/ melkvee- boerderij/ geitenboerderij. Via de Klasseboeren is dit contact begonnen, de school is in 2005 door de Klasseboeren benaderd. Ze hebben hier enthousiast op gereageerd. Het contact verloopt prettig. De school geeft de aantallen door en naar welke boerderij ze willen en de dagen waarop dit voor hen mogelijk is en dan plannen de Klasseboeren het voor de school in. De klassen die gebruik maken van dit project zijn de 5 kleutergroepen en groep 3 4 en 5 in totaal voor de school 11 groepen.

Een bezoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Het vervoer moet de school zelf regelen, de leerkrachten benaderen de ouders met de vraag of zij willen rijden en/of bij het bezoek aanwezig willen zijn.

CrossRoads Actieve Vakanties Utrecht

CrossRoads is een christelijke organisatie die kampen organiseert voor jongeren tussen die 9- 15 jaar. Elk winter komt de nieuwe kampengids van CrossRoads uit waar 60-70 verschillende kampen en reizen aangeboden worden. Daar kunnen de families (kinderen) zelf kiezen, waarbij ze mee willen doen aan daarvoor melden ze zich dan aan. Soms gebeurt het dat een kamp vol is, dan kunnen ze niet meer mee.

CrossRoads bestaat al 50-60 jaar. Het boerderijbezoek is dit jaar voor het eerst nieuw opgenomen in het

programma. Ze noemen het de ‘Boerenlandweek’. Dit jaar bezoeken ze de boerderij alleen met een kamp, maar als het goed loopt willen ze voor volgend jaar misschien ook met meerdere kampen naar de boerderij gaan. De mede- werkers, die de reizen van CrossRoads organiseren, hebben toevallig iets over De Hamster Mieden op het internet gelezen. CrossRoads heeft altijd kampen met bepaalde actieve, creatieve, of sportieve thema’s. Boerderijactiviteiten passen goed in het schema van CrossRoads.

De families van de kinderen betalen de kampen privé. CrossRoads krijgt geen subsidies. Voor deze week hebben de kinderen 239Euro betaald, en daar zit alles bij in.

Vervoer wordt geregeld door CrossRoads.

De Petraschool Zaandam

Type school: school voor Speciaal Basis Onderwijs Identiteit: Protestants-christelijk

Petraschool is een school voor Speciaal Basis Onderwijs (SBO) voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Voorheen een school voor moeilijk lerende kinderen (MLK). Kinderen op deze school zijn kinderen die op de reguliere basis- school hun draai niet konden vinden, ondanks extra aandacht en hulp. De school vangt deze kinderen op en geeft ze hun gevoel van eigenwaarde terug. Dit doet ze onder andere door de kinderen ander onderwijs te bieden dan op het regulier basisonderwijs.

Openbare Basisschool ‘De Driehoek’ Hilvarenbeek.

Openbaar Dorpsschool met 210 leerlingen. Geen allochtone leerlingen of asielzoekers. Wel zorgleerlingen. Andere scholen in de omgeving zijn katholiek. Contact boerderijeducatie: 55 leerlingen van groep 7-8 gesplitst in 2 groepen van ongeveer 25 leerlingen zijn al naar De Driehoek gegaan. De school is gevraagd door Ben Bruurs, wiens kinderen ook op de school zitten, mee te doen als pilot school aan de boerderijweek.

De school was deel van het pilotptoject en daardoor gesubsidieerd. Willen in de toekomst weer. Zullen proberen financiering te regelen uit potjes voor cultuur, excursies en NME via de gemeente.

SBO Sjalom Zaandijk

Type school: school voor Speciaal Basis Onderwijs Identiteit: Oecumenisch

Sjalom is een school voor Speciaal Basis Onderwijs (SBO) voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Voorheen een school voor kinderen met leer en/of opvoedingsmoeilijkheden (LOM). Kinderen op deze school zijn kinderen die op de reguliere basisschool hun draai niet konden vinden, ondanks extra aandacht en hulp. De school vangt deze kinderen op en geeft ze hun gevoel van eigenwaarde terug. Dit doet ze onder andere door de kinderen ander onderwijs te bieden dan op het regulier basisonderwijs. De laatste jaren worden er ook kinderen met een MLK-beeld op Sjalom geplaatst.

Twents Carmel College, locatie Lyceumstraat Oldenzaal

Type school: VMBO/HAVO/VWO school leeftijd 12-18 jaar.

Heeft een project gehad waarbij 25 boerderijen (let wel: ook ijs-, kaas- en zorgboerderijen) opgenomen waren. Het contact verliep prima. De school is daarmee zes jaar geleden gestart en heeft het vorig jaar beëindigd omdat ze weer andere projecten wilden uitvoeren.

Het project was bestemd voor leerlingen van 3HAVO.

De school betaalt geen enkel bedrijf. Alle bedrijven kregen na het bezoek van de kinderen een VVV- bon als dank voor de informatie.

Het vervoer werd geregeld met fiets of bus, afhankelijk van de distantie.

Organisatoren van Boerderijeducatie- programma’s

In document Inventarisatie jeugdboerderijen (pagina 66-68)