• No results found

7. Conceptuitwerking

7.2 Schijf

De schijven zijn de onderdelen waarmee het kind de interactie heeft. Er zijn daarom een aantal punten waarop gelet moet worden betreffende het gebruik. Om de beste gebruikerservaring te krijgen is het van belang dat de schijven individueel van elkaar kunnen draaien. Hierbij moet er worden gezorgd dat de schijven soepel draaien en elkaar niet beïnvloeden. Dit kan gerealiseerd worden door de schijven zo min mogelijk contactpunten te laten hebben, zodat de kans op frictie minimaal is. De schijven mogen daarom niet direct op elkaar liggen. Wanneer de schijven niet op elkaar mogen liggen, moet er iets tussen geplaatst worden waardoor ze toch boven elkaar komen te liggen zonder dat ze op elkaar rusten.

Er is gekozen om de totale constructie te laten rusten op een stalen buis. Deze buis is de as waar de schijven rondom draaien. Metalen ringen die op de buis worden gelast dragen de schijven(afb.29). Elke schijf heeft zijn eigen ring. Op deze manier zijn alle schijvenonafhankelijk van elkaar.

De schijven worden gemaakt van polyresin. Vrijwel alle waterornamenten worden van dat materiaal gemaakt, waarna ze later bewerkt worden zodat het lijkt alsof iets van bijvoorbeeld echt steen of hout is.

De bewerking van de schijven moeten ervoor zorgen dat de schijven van steen lijken. De kleur is neutraal en de afwerking van elke schijf is hetzelfde, zodat het voor de ouders nog steeds een rustige en moderne uitstraling behoud. Bij dit ontwerp zal de bewerking ervoor zorgen dat het lijkt alsof het van steen is. Het product, de schijf in dit geval, wordt gemaakt door middel van rotatiegieten. De mal wordt gemaakt van siliconen en is daardoor flexibel, wat meer vormvrijheid geeft omdat het geen lossend product hoeft te zijn.

Afbeelding 29. Doorsnede assemblage schijf

52

Het maken van een waterornament is een standaardproces, vrijwel alle kunststof waterornamenten worden op dezelfde manier geproduceerd. Dit proces begint met het maken van een model, in de vorm van het eindproduct. Van dit model worden siliconen mallen gemaakt. Met deze mallen worden nieuwe producten van polyresin gemaakt, die precies hetzelfde zijn als het model. Dit betekent dat het eerste model volledig correct moet zijn, want elk detail zal gezien worden in het nieuwe product. Als laatst wordte het polyresin afgewerkt zodat het net op echt bedoelde materiaal lijkt, bijvoorbeeld steen of hout(afb.30).

Er zijn verschillende mogelijke vormen van de schijven geprobeerd om te bepalen welke het beste is en hoe ze geplaatst kunnen worden in de constructie(afb.31). In het begin werd er gedacht om de constructie van de schijf op te delen in twee onderdelen : de buitenkant(polyresin), en een stalen sub-samenstelling waar het polyresin op bevestigd kan worden. De sub-samenstelling is vergelijkbaar met dat van een fietswiel met een velg, spaken en het gat voor de as. Het bevestigen van deze sub-samenstelling aan het polyresin zorgt echter voor veel extra assemblage handelingen, waardoor het onnodig veel tijd en geld gaat kosten. Er moet daarom gezocht worden naar een oplossing om te zorgen dat het wel een stevig geheel wordt, maar minder assemblagetijd in beslag zal nemen.

Een van de mogelijkheden is om de stalen constructie mee te gieten in het polyresin, op deze manier zal het één product zijn waardoor er daar geen assemblage meer aan te pas hoeft te komen. Echter kost het assembleren van de samenstelling zelf ook (te) veel tijd. Het is daarom nodig om deze sub-samenstelling te vereenvoudigen.

Dit kan onder andere door de sub-samenstelling van polyresin te maken, in plaats van staal. De gehele schijf kan dan in één keer in zijn totaliteit gegoten worden. Omdat het niet vertrouwd is om het polyresin als spaken te gebruiken is er voor gekozen om de bovenkant van de schijf volledig gesloten

53

te maken(afb.32). In verband met de limitaties van rotatiegieten, is het nodig dat de onderkant ook gesloten moet zijn(afb.33). Dit wordt er later vanaf gesneden. Wanneer dit bij elke schijf eraf gesneden wordt , zal dat in het totaal gewicht van het hele product meer dan 10kg schelen, waardoor het eindproduct ongeveer 22kg.

Het restmateriaal kan helaas niet opnieuw gebruikt worden en verwerkt worden in het volgende product. Dit betekent dat het productiegewicht van ongeveer 34kg de kosten bepaalt. Het weghalen van het restmateriaal is wel handig voor transport en voor de consument, het product wordt iets handelbaarder.

Het polyresin staat direct in contact met de buis. Om het materiaal tegen slijtage te beschermen is ervoor gekozen op de plek van het gat een kunststof glijlager in het polyresin te plaatsen. Deze wordt meegegoten in het materiaal zodat het er in vast komt ze te zitten, waardoor er later geen extra assemblage handelingen nodig zijn.

De schijven liggen dakpansgewijs over elkaar heen, om te zorgen dat het water niet naar binnen kan lopen. Dit is in de vorm van de schijf verwerkt; aan de bovenkant zit een uitsparing en aan de onderkant kleine verlenging die in elkaar passen(afb.34). Wanneer er toch water naar binnen komt, is de bovenkant van de schijf onder een kleine hoek aflopend, waardoor het water altijd naar buiten kan lopen en niet binnen blijft liggen. Tevens zorgt dit er ook voor dat de binnenkant niet gezien kan worden.

Afbeelding 32. Gesloten bovenkant van de schijf

Afbeelding 33. Doorsnedes schijf

54