• No results found

Hoewel het landschap hier veel opener en grootschaliger is dan in de vorige ecodistricten, werden er tot eind vorige eeuw regelmatig fruitratjes gevonden. In het Bouvelobos te Wortegem-petegem waren ze een vaste waarde bij het controleren van nestkastjes tot en met 2000. ook in de nabij gele-gen Spitaelsbossen zaten toen eikelmuizen. In Nokere (Kruishoutem) aten de eikelmuizen jaarlijks van de appelvoorraden van het kasteelpark Bonval en zaten ze op verschillende plekken in vogelnestkast-jes. De laatste waarneming dateert van 1997. ook in het natuurgebied Kordael werden ze tot 1995 opgemerkt.

De meest noordelijke waarneming hier komt uit het Lozerbos in Kruishoutem, maar deze dateert al uit 1969.

Sinds 2000 zijn er dus geen sluiperkes meer gesignaleerd uit het interfluvium, maar waarschijnlijk loont het wel de moeite om hier intensiever te gaan zoeken. Verder naar het zuidwesten, in de omge-ving van Kortrijk, zijn ze namelijk nog wel vrij algemeen.

te Edelare overwinterden de fruitratjes in het nabije Kezelfort. Fruitplukkers zagen ze jaarlijks regel-matig “spelen” in de boomgaarden. Inwoners vonden in de jaren ’70 en begin de jaren ’80 jaarrond eikelmuizen in zeker de helft van de huizen van het dorp, en zagen en hoorden ze regelmatig; de laat-ste waarneming was in 2001.

Rond Het Burreken, op de grens van Brakel en Horebeke, werden tot 2005 nog eikelmuizen gesigna-leerd, maar de inventarisatie-inspanningen leverden geen nieuwe waarnemingen op.

In 2008 was het aantal oost-Vlaamse waarnemingen helaas op één hand van een onvoorzich-tige schrijnwerker te tellen en beide komen ze dan nog uit de omgeving van de studiegebieden: de Beverstraat in de omgeving van het Duivenbos en Cotthem in oombergen, op een steenworp van Leeuwergem.

43

In de andere ecodistricten komt de eikelmuis niet of slechts zelden voor. In de omgeving van Gent zijn er enkele waarnemingen bekend uit het park van Claeys-Bouuaert (Mariakerke, 2005), het centrum van Gent (2001) en het Hutsepotbos te Zwijnaarde (1976). Echt algemeen is de soort er volgens ons de laatste 30 jaar niet geweest. De mezennestkasten van de Universiteit van Gent zouden dan immers veel vaker eikelmuizen op bezoek gehad moeten hebben.

opmerkelijk zijn ook de geïsoleerde waarnemingen in het noorden van de provincie. In het Heidebos in Wachtebeke werden fruitratjes aangetroffen in nestkasten (2001) en in Maldegem werd er eentje verschalkt door een huiskat in 2005. ook net over de grens in Nederland worden sporadisch eikel-muizen gevonden. Mogelijk overleeft in deze regio dan ook een kleine populatie. onze Nederlandse collega’s van de Zoogdiervereniging VZZ startten in het najaar van 2007 een inventarisatiecampagne met behulp van nestkasten om een beter beeld te krijgen van de situatie.

pajottenland

aansluitend op het verspreidingsgebied in Vlaams-Brabant komen in het oost-Vlaamse pajottenland ook verspreid eikelmuizen voor, maar minder algemeen dan in het Land van oudenaarde en Zottegem.

Uit het Neigembos te Ninove en het natuurgebied De Rietbeemd (Geraardsbergen) zijn nog meldin-gen tot en met 2002. In Denderleeuw werden nog eikelmuizen opgemerkt in 2003 en in Erpe-Mere werd een winterslapend exemplaar gevonden in 2007.

In Denderhoutem werden vroeger vaak eikelmuizen aangetroffen in nestkastjes ©

axel Neukermans

44

5.3.4. Verspreiding in Vlaams-Brabant

De eikelmuis komt tegenwoordig nog vrij algemeen voor in het Noordelijk en Zuidelijk Hageland, het Land van Hoegaarden en het pajottenland. In het Brabants Heuvelland, het Leemplateau en het Land van asse komt de eikelmuis verspreid voor.

pajottenland

Het licht heuvelende pajottenland herbergt nog enkele mooie eikelmuisbiotopen met houtkanten, loofbosjes en hoogstamboomgaarden. Vooral uit het noorden zijn heel wat waarnemingen bekend.

Uit het Liedekerkebos werd de soort reeds gemeld vanaf de jaren ’60 en haar aanwezigheid werd bevestigd met waarnemingen in 1995, 2002 en 2006. aangrenzend aan het oosten van het bos wor-den al drie jaar regelmatig dode eikelmuizen meegebracht door een kat.

In ternat en omgeving werden de voorbije vijf jaar verschillende eikelmuizen gemeld uit particuliere tuinen. op één plaats werden de dieren verdacht van “duivenmoord” en weggevangen en een andere familie kreeg fruitratjes op bezoek in haar serre. Hier werden de tomaten aangegeten.

ook Dilbeek en omgeving zijn goed voor zowel historische als recente meldingen. In 2003 werd een winterslapende eikelmuis gevonden in het natuurreservaat Droogveld en een jaar later in een nabu-rige tuin. ook in 2008 werd hier een eikelmuis het slachtoffer van een huiskat. Dan was er ook nog de eikelmuis Renate in 2004 en een eikelmuisnestje in een nestkast in Sint-Ulriks-Kapelle in 2005.

andere gekende plaatsen zijn de natuurgebieden thaborberg en Wolfsputten, maar deze waarnemin-gen stammen al van minstens tien jaar geleden. Niet ver daar vandaan, in het Wildersbosje in Sint-agatha-Berchem, werd in 1990 nog een fruitratje gevonden en in 2004 en 2005 doken ze daar weer op in een aangrenzende tuin. In 2008 werd de soort terug aangetroffen in een aantal eikelmuisnest-kasten. In Neerpede (anderlecht) kon Steven De Ridder in 2007 een eikelmuis op foto vastleggen toen ze zijn zolder verliet en ook op een kleine kilometer daarvandaan werd een diertje opgemerkt.

Verder westelijk langs dezelfde spoorweg werden zelfs in de winter van 2008-2009 winterslapende dieren gevonden in Schepdaal en Wambeek.

De andere waarnemingen in het pajottenland liggen eerder verspreid. In Galmaarden werden in het begin van de jaren ’90 meerdere eikelmuizen waargenomen in de omgeving van het Moerbekebos.

In Bever waren eikelmuizen jarenlang te gast op een zolder in Broek tot in 1995 en in 2002 werden vijf fruitratjes gevonden in een boomgaard te Muidt.

In Bellingen werd in 1997 een dood exemplaar gevonden op de kerkzolder en in pepingen-Heikruis kwam in 2005 een eikelmuis in een rattenklem terecht. De eigenaar van het huis was stom-verbaasd toen hij merkte dat de lawaaimakers op zijn zolder zulke prachtige dieren waren.

op de grens van Sint-pieters-Leeuw en Halle, in de buurt van het kasteeldomein van Budingen, huis-den tussen 2000 en 2003 eikelmuizen en werd er af en toe eentje door de kat meegebracht. Mogelijk houdt zich op het kasteeldomein nog een populatie schuil.

Uit Gooik tot slot werd nog een waarneming ingestuurd uit de jaren ’90.

45