• No results found

Scenario 3: Verrijdbare stelling

5. Mogelijke scenario’s

5.4. Scenario 3: Verrijdbare stelling

De verrijdbare stelling wordt in de praktijk niet in combinatie met combitrucks gebruikt. Dit scenario zal daarom tele-reachtrucks gebruiken. Deze stellingen worden op maat gemaakt, de breedte van de stelling hoeft dus niet 3800 mm te zijn. De diepte en hoogte daarentegen blijven gelijk aan de oude waarden, omdat deze gerelateerd zijn aan de maximale hoogte in het magazijn en diepte van de pallets. Het toepassen van dit systeem vergt een grote investering en zal daarom alleen geplaatst worden op lange stukken, zodat er veel stellingen naast elkaar passen. De overige ruimte zal worden opgevuld met palletstellingen. Het toepassen van verrijdbare stellingen is mogelijk voor alle SKU’s van gereed product en deksels. Voor grondstof kan het systeem alleen toegepast worden op normale grondstoffen en niet op allergene grondstoffen, zie paragraaf 4.3.

Een verrijdbaar systeem verplaatst zich met een snelheid van 4 meter per minuut. Bij een gangpad van drie meter duurt het dus ongeveer 45 seconden voordat het gewenste gangpad volledig is geopend. In deze tijd is de magazijnmedewerker deels bezig met een handeling, zoals het rijden naar het laaddock. De tijd die een medewerker wacht op de verplaatsing van de stellingen is ook

meegenomen in de orderpicktijd. De orderpicktijd die per jaar nodig is bij het gebruik van verrijdbare stellingen in combinatie met tele-reachtrucks is gelijk aan 668,5 uur.

In figuur 16 is de nieuwe indeling bij gebruik van verrijdbare stellingen in combinatie met palletstellingen en tele-reachtrucks weergegeven. De vaste stellingen aan de rechterkant van de werkplaats zijn bedoeld voor allergene grondstoffen. Alle verrijdbare stellingen zijn aangegeven met blauwe opvulling.

Kosten

De initiële investering bestaat uit de aanschaf van stellingen, combitrucks, inductiekasten,

inductiegeleiding, montage en systeem- en besturingscursus. De totale investering is €689.283,69 met een netto contante waarde van -€403.781,76. De bijbehorende terugverdientijd is gelijk aan 13 jaar.

43

Prestatie

De opslagcapaciteit die behaald wordt met dit ontwerp is gelijk aan 2133 palletplaatsen voor pallets van 800 x 1200 mm met een maximum hoogte van 1,20 meter. In vergelijking met de huidige situatie zijn er 722 palletplaatsen meer beschikbaar, wat gelijk staat aan 51% groei in capaciteit. De toegankelijkheid van de pallets is goed, want alle pallets zijn direct bereikbaar. Een nadeel met betrekking tot de toegankelijkheid is dat er maximaal één medewerker tegelijk per rij stellingen kan werken. De zichtbaarheid van de pallets is verbeterd ten opzichte van de huidige situatie, maar door de verrijdbare stellingen is het totale overzicht minder. Om een goed overzicht te realiseren is een gestructureerde indeling nodig zodat duidelijk is in welke rij de SKU’s zich bevinden. Binnen de rijen is er wel een duidelijk overzicht doordat alle pallets direct zichtbaar zijn.

Flexibiliteit

De verrijdbare stellingen bewegen op een rails die in de vloer is geplaatst. Het systeem is daardoor gebonden aan zijn plek waardoor het verplaatsen van stellingen niet gemakkelijk gaat en geld kost. De stellingen zelf zijn net zoals bij standaard stellingen wel gemakkelijk aanpasbaar bij

veranderingen in het assortiment. Echter is bij dit systeem de indeling van de producten gebonden aan de soort stelling (standaard vs. verrijdbaar) waardoor bij veranderingen in vraag/aanbod het systeem niet geheel aanpasbaar is. Daarnaast kan de tele-reachtruck ook gebruikt worden bij het eventuele nieuwe magazijn en is deze ook toepasbaar in een hoger magazijn.

Betrouwbaarheid

De verrijdbare stellingen worden elektrisch aangedreven en daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een besturingssysteem en diverse sensortechnieken. Het opslagsysteem is daardoor sterk afhankelijk en gevoeliger voor storingen. Daarentegen is de gangpadbreedte minimaal drie meter wat ruim is in vergelijking tot de breedte van de truck, waardoor mogelijke schade aan stellingen of aan de truck minimaal is.

Figuur 16: Het ontwerp van het nieuwe magazijn bij het gebruik van verrijdbare stellingen in combinatie met palletstellingen en tele-reachtrucks

44

Initiële implementatie

Net zoals bij scenario 1 moeten de medewerkers een training doen om het nieuwe vervoersmiddel voor palletverwerking te kunnen besturen. Daarnaast moeten de medewerkers ook om leren gaan met onder andere het aansturingssysteem van de verrijdbare stellingen. Naast de training van het personeel moet er onderzoek worden gedaan naar de productindeling die belangrijk is om een goed overzicht te houden. De verdeling tussen allergene en normale grondstoffen is bij dit systeem extra belangrijk, doordat de allergene grondstoffen niet in de verrijdbare stellingen kunnen staan en er ook verdelingen zijn binnen de groep allergene grondstoffen. De verdeling tussen allergene grondstoffen en normale grondstoffen kan dus invloed hebben op het ontwerp van het magazijn.

5.5. Conclusie

In hoofdstuk vijf is gekeken naar de mogelijke scenario’s. Bij het ontwerpen van de lay-out zijn er randvoorwaarden waar de ontwerpen aan moeten voldoen. Deze zijn in paragraaf 5.1. beschreven. Daarna zijn in overleg met de directie de beoordelingscriteria bepaald. De vijf beoordelingscriteria zijn respectievelijk kosten, prestatie, flexibiliteit, betrouwbaarheid en initiële implementatie. Elk criterium bestaat uit een aantal subcriteria. Nadat de randvoorwaarden en beoordelingscriteria zijn bepaald, zijn allereerst twee basisontwerpen, de palletstelling met zowel het gebruik van tele-reachtrucks als combitrucks, beschreven. Hierbij zijn alle subcriteria per scenario toegelicht. In paragraaf 5.4. zijn de subcriteria ook voor het toepassen van verrijdbare stellingen beschreven. Scenario 1, palletstelling in combinatie met het gebruik van tele-reachtrucks, vergt een investering van € 163.231,99 en heeft een terugverdientijd van 5 jaar. In vergelijking met de huidige situatie leidt dit tot 200 extra palletplaatsen, een verbeterde toegankelijkheid en zichtbaarheid van de pallets. Daarnaast is het een flexibel opslagsysteem wat inhoudt dat het relatief makkelijk verplaatsbaar is en ook aanpasbaar bij eventuele veranderingen in het assortiment. Dit opslagsysteem is niet gevoelig voor storingen en ook de schadegevoeligheid is klein. Bij de implementatie is een cursus voor het besturen van het nieuwe vervoersmiddel vereist.

Scenario 2, palletstelling in combinatie met het gebruik van een combitruck, vergt een investering van €284.295,79 en heeft een terugverdientijd van 6 jaar. In vergelijking met de huidige situatie heeft dit scenario 285 palletplaatsen meer. Daarnaast is er ook een verbeterde toegankelijkheid van de pallets in vergelijking met scenario 1. Het opslagsysteem is minder flexibel doordat bij

verplaatsing nieuwe aanschafkosten nodig zijn met betrekking tot het rijden van de combitruck. Daarnaast is de kans op schade in de hoofdrijgangen (zonder inductiegeleide draad) groter. Ook scenario 2 vereist een cursus voor het besturen van het nieuwe vervoersmiddel.

Scenario 3, verrijdbare stelling in combinatie met de palletstelling (met het gebruik van een tele-reachtruck), levert de grootste capaciteit op. Namelijk 722 palletplaatsen extra in vergelijking met de huidige situatie. De benodigde investering is €689.283,69 en dit scenario heeft een bijbehorende terugverdientijd van 13 jaar. Doordat er maximaal 1 medewerker tegelijk per rij stellingen kan werken, is de toegankelijkheid van de pallets minder groot in vergelijking met scenario 1 en 2. Het opslagsysteem is het minst flexibel door grote kosten bij verplaatsing van het systeem en doordat de indeling van de producten gebonden is aan de soort stelling (normaal vs. Verrijdbaar). Er wordt gebruik gemaakt van een besturingssysteem en diverse sensortechnieken, waardoor het

opslagsysteem sterk afhankelijk is en gevoeliger voor storingen. Daarentegen is de kans op schade aan stellingen of aan de truck minimaal. Naast een cursus voor het besturen van het nieuwe

vervoersmiddel vereist scenario 3 ook kennis van het besturingssysteem en heeft de productindeling invloed op het ontwerp. Hierdoor moet er in vergelijking tot de andere scenario’s meer aandacht besteed worden aan de initiële implementatie.

45