• No results found

5. S CENARIO ’ S VOOR KETENINTEGRATIE

5.2 Scenario’s voor implementatie van ketenintegratie

5.2.3 Scenario III Ontwikkelen van offertesoftware

Het derde scenario betreft het verder ontwikkelen van de bestaande offertesoftware van Zevenwouden Verzekeringen. Momenteel is offertesoftware beschikbaar waarmee het intermediair premieberekeningen kan uitvoeren en offertes kan opstellen voor het 7+ pakket. Door het verder ontwikkelen van deze software is het mogelijk om transactiemogelijkheden aan de applicatie toe te voegen. Tevens kan de informatievoorziening middels de applicatie worden gerealiseerd. Hierbij is het een mogelijkheid om een applicatie te ontwikkelen die periodiek nieuwe informatie of updates ontvangt en nieuwe aanvragen, mutaties op bestaande polissen voor verwerking verstuurt naar Zevenwouden Verzekeringen.

Randvoorwaarden

Voor de ontwikkeling van een offerteapplicatie die informatie- en transactievoorziening voor het intermediair biedt zijn de volgende randvoorwaarden van toepassing:

Voor een koppeling met de backofficesystemen dient een interface te worden opgezet, bijvoorbeeld op basis van de webservice standaarden, echter dit is niet noodzakelijk aangezien de applicaties in een gesloten omgeving functioneren. Zowel de cliëntsoftware (offerteapplicatie) als de interface van de backoffice zijn in beheer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor de terugkoppeling van de resultaten van de transacties naar de applicatie van het intermediair zal het intermediair moeten beschikken over ADN software of een GIM-koppelingsmodule.

Kenmerken

Onderscheidende kenmerken voor realisatie van ketenintegratie door het verder ontwikkelen van de offerteprogrammatuur naar transactie en informatiesoftware zijn:

De offertesoftware zal door de verzekeringsmaatschappij aan het intermediair dienen te worden gedistribueerd. Dit kan door het online beschikbaar stellen van de software op een internetpagina of distributie door het versturen van de software via bijvoorbeeld de email of de post. De software zal bij het intermediair dienen te worden geïnstalleerd en mogelijk dient hier ondersteuning voor te worden gegeven.

Updates en nieuwe informatie dient online beschikbaar te worden gesteld.

Voor het doorgegeven van de transacties aan de backoffice van de verzekerings-maatschappij dient een interface te worden ontwikkeld waar de software de betreffende services/functies kan aanroepen.

De uitbreidmogelijkheden voor de software zijn beperkt doordat vergaande uitbreiding niet via een update is door te voeren en hiervoor een nieuwe versie dient te worden gedistribueerd. Hierdoor is de verzekeringsmaatschappij afhankelijk van in hoeverre het intermediair bereid is om de nieuwe versie te installeren. Mogelijk dient hierbij ook ondersteuning te worden geboden aan het intermediair en dienen oudere versies in beheer te worden gehouden.

Voor ve rwerking van de transacties met het administratiepakket van het intermediair dient hier een koppelingsmodule voor aanwezig te zijn, bijvoorbeeld terugkoppeling via het ADN of door een koppeling tussen het offerteapplicatie en de GIM-koppelingsmodule van het administratiepakket.

Duur van de implementatie

De realisatietijd van de offertesoftware is afhankelijk van de capaciteit die Zevenwouden Verzekeringen heeft voor de ontwikkeling. Hierbij is de ontwikkeling afhankelijk van de duur om een nieuwe versie van de software te ontwikkelen en te distribueren onder het aangesloten intermediair. Hiernaast is de realisatietijd afhankelijk van de implementatie van de benodigde functionaliteit, services uit de backoffice.

Gebruik en tevredenheid

Momenteel wordt door het huidige aangesloten intermediair van Zevenwouden Verzekeringen gebruik gemaakt van de reeds aanwezige applicatie. Echter doordat hier nog geen transactiemogelijkheden door worden geboden, is het gebruik niet uit te drukken in een aantal via deze wijze aangeboden transacties. Gezien de tevredenheid van de huidige gebruikers wordt verwacht dat een nieuwere versie met transactiemogelijkheden ook door deze gebruikers zal worden gebruikt.

5.3 Conclusie

In dit hoofdstuk zijn op basis van de mogelijkheden voor ketenintegratie drie scenario’s onderscheiden. Alhoewel de scenario’s elkaar niet helemaal uitsluiten, is het niet mogelijk om zowel het eerste scenario, integratie met tussenpersoonapplicatie en het tweede scenario, aansluiten bij MeetingPoint, te implementeren, omdat in de implementatie van de transactiestandaard slechts naar één extranet kan worden verwezen. Uit het interview met dhr. Van der Stok (bijlage D pag. 114) en dhr Boon (bijlage D pag. 121) blijkt dat er andere mogelijkheden hiervoor zijn, name lijk die door Delta Lloyd op haar extranet wordt toegepast. Dit is echter voor Zevenwouden Verzekeringen niet van toepassing, omdat de verkoop en distributie van het 7+ pakket voornamelijk door het onafhankelijk intermediair wordt gedaan. In tegenstelling tot Delta Lloyd die ook actief is met het bancaire distributiekanaal en waar gebruik gemaakt wordt van het extranet.

Om het intermediair van Zevenwouden Verzekeringen zo goed mogelijk te ondersteunen en de efficiency te vergroten dient een van de bovengenoemde scenario’s voor ketenintegratie te worden gerealiseerd. Voor het kiezen van een scenario dient op verschillende criteria worden gelet, zoals de kosten, duur van realisatie, bedrijfszekerheid, beveiliging, gebruik en tevredenheid, uitbreidbaarheid van geboden functionaliteiten en commerciële mogelijkheden. De kosten bestaan uit de initiële kosten voor de implementatie van het scenario en periodieke kosten voor beheer en onderhoud van het ontwikkelde informatielink. De bedrijfszekerheid is van belang aangezien het niet beschikbaar zijn van de informatielink mogelijk tot gevolg heeft dat het intermediair de transacties, zoals nieuwe aanvragen, bij een andere verzekeringsmaatschappij onder brengt. Aangezien de transacties klant- en polisgegevens betreffen is beveiliging van communicatie van belang. In de transactiestandaard is het verplicht gesteld om transacties middels een persoonsgebonden certificaat te beveiligen (versleuteling van het bericht).

De kosten voor de implementatie van het eerste scenario zijn hoog, doordat de GIM koppelingsmodule door verscheidene leveranciers van intermediairapplicaties bij het intermediair dienen te worden geïmplementeerd. Ook aan de kant van Zevenwouden Verzekeringen dient geïnvesteerd te worden in onder andere de ontwikkeling van een extranet met GIM functionaliteiten. De bedrijfszekerheid is hiermee in eigen handen, echter in geval van storing dient dit snel te worden opgelost. Aangezien het intermediair niet alleen op kantooruren werkzaam is, is te verwachten dat ook buiten kantooruren ondersteuning gewenst is. Op basis van deze constatering kan wel gesteld worden dat de realisatie van het eerste scenario meerdere minpunten heeft, namelijk hoge kosten en het feit dat het vraagt om de nodige capaciteit binnen Zevenwouden Verzekeringen voor het beheer en het bieden van ondersteuning voor het aangesloten intermediair.

Ook voor het derde scenario, ontwikkeling van offertesoftware voor transactievoorziening kent soortgelijke minpunten. Voordeel van dit scenario ten opzichte van het eerste scenario is dat voor het gebruik van de offertesoftware het intermediair niet over een GIM-koppelingsmodule hoeft te beschikken en de veranderingen ook via het ADN kunnen

worden gecommuniceerd. Hiernaast heeft het hebben van eigen offertesoftware bij de intermediair het voordeel dat de te bieden functionaliteit niet gebonden zijn aan de branchestandaarden, immers zowel de cliëntsoftware als de backofficesystemen zijn in eigen beheer. De kosten voor realisatie van dit scenario zijn dan ten opzichte van het eerste scenario ook lager, maar er dienen wel investeringen te worden gedaan voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de offertesoftware, geschikt maken van de backofficesystemen voor het ontvangen van de transacties en de ontwikkeling van een extranet voor de distributie van de software en mogelijke updates naar het aangesloten intermediair.

Het tweede scenario sluit dan ook beter aan bij de criteria. Zo wordt door MeetingPoint ook buiten kantooruren ondersteuning verleend aan het intermedia ir. Echter er zijn wel kosten aan verbonden voor deelname en ook dient er te worden geïnvesteerd om de benodigde functionaliteit vanuit de backofficesystemen van Zevenwouden Verzekeringen te kunnen realiseren. De beveiliging van transacties tussen MeetingPoint en het intermediair gaat middels het persoonsgeboden certificaat die in de branche wordt gehanteerd. De beveiliging van de transacties tussen MeetingPoint en de verzekeringsmaatschappijen is anders geregeld. Zo blijkt uit het interview met dhr Boon (bijlage D pag. 121) dat Generali MeetingPoint hiervoor toegang door de firewall verleent. Een voordeel aan MeetingPoint is dat, vanwege de samenwerking door meerdere maatschappijen, het momenteel door ongeveer 5500 intermediairs gebruikt wordt. Hierdoor wordt, in tegenstelling tot de andere scenario’s waarbij het voornamelijk om reeds aangesloten intermediairs betreft, kan door aansluiting bij MeetingPoint een grotere groep intermediairs worden bereikt. Hiernaast biedt dit scenario nog een voordeel ten opzichte van de duur voor realisatie. Vergeleken met het eerste scenario waarbij de implementatie van de GIM-koppelingsmodule bij het aangesloten intermediair tot ongeveer 6 maanden kan duren, kan dit bij het scenario aansluiten bij MeetingPoint in zes weken worden gerealiseerd, mede doordat de aangesloten intermediairs al in het bezit zijn van een GIM-koppelingsmodule met MeetingPoint en hierdoor slechts de maatschappijspecifieke zaken dienen te worden ingeregeld.

Mede hierdoor kan geconcludeerd worden dat het tweede scenario ‘Aansluiten bij het initiatief MeetingPoint’ het beste aan de gestelde criteria voldoet. In het volgende hoofdstuk wordt in het implementatieplan nader omschreven hoe dit scenario kan worden gerealiseerd.