• No results found

Gedroogde, gemalen en granulaten van plantaardige ingrediënten en een natuurlijk extract van Papaveraceae Macleaya cordata gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden of van wilde planten. Actieve stoffen: Kwartair Benzophenanthridine alkaloïden (QBA) en protopine Alkaloïden (PA) waarvan sanguinarine de markerstof is. Bevat ten minste 1,5% sanguinarine. Volgens de producent zijn de volgende effecten te verwachten: 1) Stimulatie van verschillende verteringsorganen en functies, 2) Remming van enzymatische afbraak van aminozuren 3) Ontstekingsremmende eigenschappen 4) bescherming van de lever 5) Aromatisch en eetlustopwekkend 6) betere productieresultaten. Diervoederadditief

Onderzoek Kalveren

In een veldtest in Duitsland (2007) is gekeken naar de effecten van Sangrovit (100 mg/kg) op de levergezondheid van kalveren. De test werd uitgevoerd bij een veehouder die al langere tijd gezondheidsproblemen had bij de dieren, met name levergezondheid wat zich uitte in verhoogde waarden van aspartaat aminotransferase (AST) en Glutamaatdehydrogenase (GLDH). Verhoging van de enzymwaarden is een maat voor leverbeschadiging. Na het voeren van Sangrovit gingen de leverwaarden voor AST en GLDH terug naar het fysiologische niveau. Uit andere veldproeven bij kalveren bleek volgens de leverancier dat toevoeging van Sangrovit de vitaliteit, groei en ontwikkeling van kalveren stimuleerde, terwijl de dieren minder last hadden van diarree en sneller herstelden, minder luchtwegproblemen hadden en minder ontstoken navels. In een veldtest in Nederland (2010) bij 25 kalveren die 150 gram Sangrovit/ton melkvervanger kregen zag men vergeleken met een controlegroep (24 dieren) meer gewichtstoename en minder medicijnbehandelingen per dier .

Volgens de producent is Sangrovit in te zetten bij diarree (minder ontstekingen (bijv. als gevolg van infectie met Rota/Coronavirus, Cryptosporidium, Salmonella, versterken van de bescherming van het slijmvlies, indirecte uitwerking op bacteriën voor een gezonde darmflora). Onderzoek heeft uitgewezen dat de inhoudstoffen van Macleaya cordata ontstekingsremmende en antimicrobiele eigenschappen hebben (Kosina et al., 2010).

Macleaya cordata bevat de alkaloiden sanguinarine and chelerythrine en is een plant die van oudsher in de traditionele Chinese geneeskunde werd gebruikt vanwege haar anti-inflammatoire en antimicrobiële eigenschappen (Dvorák and Simánek, 2007). Gebruik van Macleaya cordata is enige tijd omstreden geweest vanwege de genotoxiciteit (o.a. vorming van DNA adducten) bij muizen die sanguinarine intraperitoneel kregen ingespoten (Stiborová et al., 2002). In latere publicaties werd in vivo onderzoek beschreven waaruit bleek dat deze adducten bij orale opname waarschijnlijk niet werden gevormd (Stiborová et al., 2008) en in 90 dagen proeven met biggen (Kosina et al., 2004) bleek een dosering van 5 g/kg veilig te zijn.

Melkvee

Eigen data van de producent laten zien dat in een onderzoek van FIS Wageningen (Smink, 2004) van Sangrovit bij koeien er een significante reductie van de vorming van isoboterzuur en isovaleraanzuur en ammoniak optrad, terwijl de vorming van azijnzuur en propionzuur en de totale vluchtige vetzuren toenam. Onderzoek bij koeien met een pensfistel in Mexico (Plascencia, 2014) bevestigden de afname van

isoboterzuur, isovaleraanzuur en ammoniak en de toename van de vluchtige zetzuren. Bovendien was er een toename van de microbiele vertering en stikstofbenutting. In 9 veldproeven met Sangrovit is gekeken naar de melkproductie en het celgetal. De melkprodutie nam gemiddeld met 1,2 liter per dier per dag toe, terwijl het vetgehalte met 7,4 % toenam en het eiwitgehalte met 6,4 %. Tevens werd een reductie van het celgetal van 24 % gemeten. De voeropname tijdens de lactatie steeg met 5 %. Bij een proef in Duitslad bij vaarzen nam de melkproductie met 10,5 % toe, het vetgehalte met 12,5 % en het eiwitgehalte met 6,5 %. Hierbij bleef de productie op niveau bij hittestress. Ook werd bij een grote proef op een commercieel bedrijf in Mexico gekeken naar de gehalten aan glutamaatdehydrogenase (GDH) als marker voor levergezondheid. Na dertig dagen was dit gehalte sterk verlaagd, wijzend op een beter levergezondheid.

De leverancier leverde eigen onderzoek bij melkkoeien aan. In vitro-onderzoek uitgevoerd door FIS Wageningen liet zien dat de toevoeging van Sangrovit® de afbraak van organische stoffen in de pens verbeterde De vastgestelde cumulatieve gasproductie en de concentratie vluchtige vetzuren in de pensvloeistof werden door de toediening van Sangrovit® verhoogd. Sangrovit zorgde voor een lagere productie van isoboterzuur en isovaleriaanzuur, met mogelijk een lagere eiwitafbraak in de pens en/of een efficiëntere aanmaak van microbieel eiwit tot gevolg. Het verlaagde de ammoniakconcentratie in de pensvloeistof aanzienlijk. Dit wijst op een verhoogde aanmaak van microbiële eiwit, een lagere eiwitafbraak in de pens en/of een remming van de ammoniakproducerende bacteriën. In een veldonderzoek zijn 50 dieren ingedeeld in 2 groepen (2006), een controle groep en een Sangrovit® groep (400 mg/dier/dag). Gedurende 6 weken (dieren in eerste 120 dagen van lactatie) zijn de gegevens verzameld van deze dieren. Sangrovit® verhoogde de melkopbrengst met 4,8%. Het verhoogde het melkeiwit met 1,2% en verlaagde het celgetal met 7,4%. Ook ander onderzoek bevestigt het effect op het celgetal. Veldonderzoek in Frankrijk (2011) onderzocht het effect van Sangrovit® bij 63 dieren op 1 bedrijf. De groep werd ingedeeld in een controlegroep en een Sangrovit® groep (600mg/dier/dg). Zes maanden lang zijn de productiegegevens gevolgd (juni 2011 – December 2011). Het celgetal was gemiddeld gedaald met 39% (controle vs Sangrovit®). De melkproductie was gemiddeld 7,4% hoger over de gehele periode voor de Sangrovit® groep. De productie was in die groep ook constanter.

Gebruik

Kalveren, melkvervanger 50 –100 g Sangrovit/ ton voer Koeien 400-800 mg/dier/dag

Literatuur

Dvorák, Z., Simánek, V. 2007. Metabolism of sanguinarine: the facts and the myths. Curr Drug Metab. 8, 173-6.

Kosina, P., J. Gregorova, J. Gruz, J. Vacek, M. Kolar, M. Vogel, W. Roos, K. Naumann, V. Simanek, J.Ulrichova. 2010. Phytochemical and antimicrobial characterization of Macleaya cordata herb. Fitoterapia Volume 81, Issue 8, 1006– 1012.

Kosina, P., Walterová, D., Ulrichová, J., Lichnovský, V., Stiborová, M., Rýdlová, H., Vicar, J., Krecman, V., Brabec, M.J., Simánek, V. 2004. Sanguinarine and chelerythrine: assessment of safety on pigs in ninety days feeding experiment. Food Chem Toxicol. 42, 85-91.

Sangrovit kalveren, presentatie Phytobiotics, 2011. Sangrovit Dairy cow, presentative Phytobiotics, 2014.

Stiborová, M., Simánek, V., Frei, E., Hobza, P., Ulrichová, J. 2002. DNA adduct formation from quaternary benzo[c]phenanthridine alkaloids sanguinarine and chelerythrine as revealed by the 32P-postlabeling technique. Chem Biol Interact. 140, 231-42.

Stiborova, M., Vostalova, J., Zdarilova, A., Ulrichova, J., Hudecek, J., Tschirner. K,, Simanek. V. 2008. Macleaya cordata extract and Sangrovit genotoxicity. Assessment in vivo. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 152, 35-9.

SanYu