• No results found

Samenvatting: Samenleving in vogelvlucht

In document Verkiezingsprogramma VVD Leeuwarden (pagina 35-39)

• Van ontzorgingsstaat terug naar een gezonde verzorgingsstaat. • Wij accepteren niet dat mensen in een hoek worden gezet. • Behoud van zorg voor mensen die het echt nodig hebben.

• Het uitgangspunt bij hulpverlening is: één cliënt, één plan, één regisseur. • De huidige stichting Mienskipsoarch uit Boarnsterhim blijft bestaan.

• We voorkomen dat ex- gedetineerden niet afkomstig uit de gemeente na ontslag vanuit de Marwei in Leeuwarden en omgeving blijven.

• De rijksbijdrage is het uitgangspunt: geen extra geld om diensten aan te vullen en/of uit te bereiden.

• Elk kind heeft recht op een veilige ontwikkeling en opvoeding. • Er is ruimte voor nieuwe aanbieders van jeugdzorg.

• Zorg en voorzieningen worden zodanig georganiseert dat deze zowel in het stedelijk gebied als in de kleine kernen voldoende bereikbaar en beschikbaar blijven.

• Senioren kunnen langer zelfstandig blijven wonen.

• Iedereen respecteert de Nederlandse opvattingen over emancipatie, homoseksualiteit en andere verworvenheden in de samenleving.

• Sporten werkt preventief : de gemeente ondersteunt de inzet van de (breedte)sport • Cultuur geeft vorm en inhoud aan de samenleving en verbindt mensen.

• VVD schaart zich achter culturele vernieuwers en dwarskoppen.

• Cultuureducatie voor kinderen en het behoud van cultureel erfgoed zijn belangrijke overheidstaken.

• Centraal cultuurhuis en cultuureducatie voor middelbare scholieren, volwassenen en senioren krijgt een plek in het nieuwe Poppodium Harmoniekwartier.

• Ouders zijn vrij in de schoolkeuze voor hun kind. Ze zijn zelf verantwoordelijkheid voor de consequenties hiervan in tijd en kosten.

• Het bestaansrecht van kleine scholen wordt beoordeeld op basis van kwaliteit. • Een veilige schoolomgeving is een must.

• Schooluitval bestrijden heeft prioriteit.

• De VVD wil de positie van Leeuwarden als (inter)nationale studentenstad verder versterken. • We staan voor het recht op onderwijs van hoge kwaliteit in elke levensfase.

Financiën

De VVD is de waakhond voor lage lokale lasten! We willen dus niet meer geld uitgeven dan nodig is en dan we hebben. Wij zijn ons ervan bewust dat iedere euro die de gemeente uitgeeft uit

belastinggeld komt dat we met elkaar opbrengen. De VVD wil een gemeente die verantwoord omgaat met de haar toevertrouwde middelen. ‘Eerst verdienen en dan uitgeven’ is het motto. De VVD wil een sluitende (meerjaren-) begroting voor een gezonde financiële situatie. De begroting heeft voldoende buffer om risico’s op te vangen, zonder dat er onnodige financiële potjes worden gecreëerd. Structurele uitgaven worden met structurele middelen gedekt. Indien bezuinigingen noodzakelijk zijn, wordt eerst een streep gehaald door bestuurlijke bijzaken waar gemeenten niet over gaan.

De VVD wil steeds bekijken of wat we doen nog zinvol en noodzakelijk is. Voordat we nieuw geld uitgeven, kijken we of het met bestaande middelen kan. Er wordt geen subsidie gegeven zonder meetbare (tegen-)prestaties.

In de huidige economische crisis belast de gemeente eigenaren die tijdelijk – ongewild – met een tweede woning zitten, niet tweemaal. Men maakt ook niet tweemaal gebruik van de voorzieningen. De afvalstoffenheffing moet via een andere verdeling worden geïnd. Nu wordt er alleen gewerkt met een-persoons- en meerpersoonshuishoudens. Het verschil tussen beide tarieven is heel klein, en niet reëel. De VVD is voorstander van een tarief per persoon of per aangeboden container, want de vervuiler betaalt.

De VVD is tegen het voeren van inkomenspolitiek op gemeentelijk niveau en blijft scherp op het nut van bestaande belastingen. Bijstandsfraude moet altijd volledig worden teruggevorderd en

geïncasseerd.

Voor de begroting pleit de VVD er voor dat deze van nul af wordt opgebouwd

(zero-based-budgeting): met een schone lei beginnen. De begroting is nu te weinig flexibel; heel veel beslissingen worden meegenomen uit gewoonte zonder dat er een afweging wordt gemaakt over nut en

noodzaak. De gemeente moet haar taken zo beperkt mogelijk houden (dus bijvoorbeeld geen ontwikkelingssamenwerking). Dit kan met een kleiner ambtelijk apparaat. In combinatie levert dit aanzienlijke bezuinigingen op.

Leeuwarden moet een reële compensatieregeling hebben voor de gevolgen van grote projecten voor risico’s bovenop het gewone ondernemersrisico. Bij de projectopzet moet rekening worden

gehouden met de kosten van compensatie.

Grondexploitaties moeten realistisch zijn, zeker in de huidige economische tijden. Het grondbedrijf moet bij de verschillende grondexploitaties, waar dat mogelijk is, een positief resultaat realiseren. Inkomsten uit het grondbedrijf worden niet meer structureel ingeboekt in de begroting.

De gemeente moet zeer terughoudend zijn met het toerekenen van kosten aan de grondexploitatie. De prijs per vierkante meter wordt hierdoor onnodig verhoogd. In elke grondexploitatie voor woningbouwlocaties moet altijd een risicoanalyse en een risico-opslag opgenomen worden om financiële complicaties te voorkomen.

Als door de crisis grondexploitaties onder druk komen te staan is de VVD voor bijvoorbeeld het afboeken van verliezen. Problemen worden bij ons nooit doorgeschoven naar de toekomst!

Gemeentelijke belastingen

De VVD staat ten principale kritisch tegenover de Onroerend Zaak Belasting (OZB). De VVD wil de OZB voor bedrijfsgebouwen en burgers niet als melkkoe gebruiken. De VVD is voor het hanteren van de ‘nullijn’. De totale lokale lasten mogen de komende vier jaar geen euro duurder worden.

Meerinkomsten worden in een volgend jaar terug gegeven. Het fictieve deel van de rioolrechten in de OZB moet weer gewoon onderdeel worden van de rioolrechten

De VVD is de waakhond voor lagere lokale lasten voor inwoners en ondernemers. Zo het al nodig is om belastingen te heffen, moeten de belastingverordeningen transparant, uitvoerbaar en

handhaafbaar zijn.

De VVD wil zuinig omgaan met overheidsgeld; niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Kortom een sluitende jaarlijkse begroting is voor de VVD essentieel. Want de VVD is zich ervan bewust dat iedere euro die de gemeente uitgeeft belastinggeld is.

Belastinggeld is verdiend door de ondernemers en inwoners. Daarom wil de VVD steeds bekijken of hetgeen we als gemeente doen, nog nuttig en noodzakelijk is. Voordat we nieuw geld uitgeven, kijken we of het niet met bestaande middelen kan.

De VVD is voor zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen. De VVD Leeuwarden is voor een strikte scheiding van gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen; (incidentele) meevallers mogen niet worden aangewend voor (structurele) extra uitgaven.

Op de gemeentelijke website moet jaarlijks een beknopt, inzichtelijk en leesbaar jaarverslag met overzicht van de financiën (inclusief lokale lasten) van de gemeente worden gepubliceerd. De VVD Leeuwarden wil duidelijkheid voor de inwoners over waar het belastinggeld aan wordt besteed. De VVD is groot voorstander van afschaffing van de deelbelastingen forenzenbelasting en toeristenbelasting. Niet alleen vergroten deze belastingen de belastingdruk voor bewoners en toeristen maar ook de kosten om deze belastingen te innen zijn veelal hoger zijn dan de opbrengsten.

De hondenbelasting dient volledig benut te worden voor de infrastructuur voor het opvangen van hondenpoep en (los)loopterreinen, omdat het hier een doelbelasting betreft.

De VVD wil de onduidelijkheden omtrent precariobelasting wegnemen en een simpel systeem van reclamevergunningen , zonder teveel administratieve lasten (bv Parapluregelingen waarbij er digitaal kan worden aangevraagd en gewijzigd).

De VVD wil alleen taken uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel wordt behaald. De gemeente is heel nadrukkelijk geen uitzendbureau.

In document Verkiezingsprogramma VVD Leeuwarden (pagina 35-39)